Category: Family Wedding


>kita nie dah selalu di hidangkan dengan nasi minyak, ayam kurma, daging kari, ayam masak merah kan time kenduri kawen…….aku kalu menu tu…mmg sikit ler aku makan…….kadang rasa dah muak.  Dan selalunya…bila lauk2 tu yang keluar……banyak yang di buang dari di makan…….tetamu ambil penuh pinggan lepas tu….korang tengok ler pinggan memasing lepas diaorg bereder tu…sure masih berbaki ngan lauk2 yang tak habis……….membazir kan………

So, this time………pakcik aku buat special sikit untuk menu para jemputan….pergh!………memang terbaikkk lerrrrrrrrr

Jom skodeng.

sup gearbox kambing

ikan keli goreng sambal
ayam kampung masak kicap

Amacam? terleleh tak….aku nie sambil menaip sambil telan air liur..nak2 tengok sup gearbox kambing tu wei……………

Bermangkuk2 aku belasah sup gearbox tu……..padahal, kalau sup gearbox lembu….aku tak pandang pun……lantak ler korang menyedut lelemak lembu tu…tak herannya aku…tp sup gearbox kambing….nie….aduh!……..bisa buat aku teringin2 lagi nie……..sedappp wei…and nie 1st time aku makan sup gearbox….kambing plak tu….aku tak berapa suka sup gearbox lembu coz’ tekak aku tak leh nak terima lelemak tu..esp bila dia dah beku kan..lagi ler…rasa melekat2 jer kat tekak aku lepas tu…tp sup gearbox kambing nie…….tak rasa apa….rasa sedappppppp jer tiap kali ulang makan..nak2 di lawan ngan sambal kicap terbaikkk punya……tu yang bermangkuk2 aku bedal tu…siap tapau lagi lepas majlis……..pastu sebelum balik….seround lagi…sampai kan laling hubby aku geleng kepala.

Sepupu aku memula kengkonon jual mahal……….tp lepas tengok aku dok menghongges tulang kambing tu…ngan dia2 terjebak sekali…..padan muka ko kan……..sekali dah masuk…nak lagi nak lagi nak lagi…

Ikan keli tu pun terbaik……..feveret Batrice….nanti aku up entry dia makan nasi minyak ngan ikan keli goreng erk…………baru ku tahu anak aku peminat ikan keli……….mak dia nie suka lite2 jer…ikan keli nie aku suka kalau goreng dulu then masak sambal cam kat atas tu…….ratah berekor2 pun aku mampu.

So, korang kalau pergi kenduri kawen…suka nasi minyak ker nasi putih lauk mcm kat atas?

Advertisements

>Milik siapakah jari indah berinai ini?

he he he….for sure bukan tangan aku…coz’ tangan ku monotok2 dah…gebu….kalau 5 tahun dulu, yelah kot…tangan aku camtu…hu hu hu…..sentap di situ! ha ha ha ha…apadaaaa….sikit2 nak sentap errkk…tak vogue giteww……..

So…ini ler pemilik tangan di atas.

Alhamdulillah……adik manis a.k.a Ekin a.k.a uda merangkap adik sepupu aku belah my mum dah selamat bergelar ISTERI pada 2 Mac 2011. Isteri kepada en. Ajid.

ini ler sebabnyer aku tak berkesempatan nak jumpa Nana masa hari terbuka tentera di Kem Mahkota. Keluarga di utamakan yerk….

So, macam biasalah……….family belah  mak aku nie…….bila dah berkumpul memang happening…….and, kat mana2 majlis pun, sure family mak aku yang sapu bersih acara karoake….he he he he…….sumer pakat menyumbang kan suara……………pakcik aku, makcik aku, mak aku, sepupu aku…sumer ada bakat………aku nyer takde bakat……………kalau aku nyanyi sure hujan turun complete ngan ribut petir punya.

Anak dara nie……….lagi ler…..geng baik dia ada……..lagi ler dia tak hengat dunia…tak kisah dah mak pak ada ke takde..janji abg arif dia ada…dua2 pun budak asthma…tp main tetap main.  Tu yang hari Isnin lepas dia mcm nak kena asthma…….nafas dah berat………

Tema ! Hijau……….dari baju pengantin, bilik pengantin, pelamin, tempat makan sampai ke kek sumer hijau……..nasib baik cun…kalau aku, mmg tak masuk dengan hijau nie………berseri2 Uda jadi raja sehari..

See…..serba serbi hijau. Tempat makan beradap hijau gark……nie hasil tangan mak aku. And…alhamdulillah……salah satu pendapatan sampingan mak aku sekarang nie. Now, boleh di katakan mana-mana majlis nak macam nie kan…….syukur. At least….ada gark ler duit2 tepi mak aku tiap-tiap bulan.  Mak aku ambil murah-murah jer sewa untuk deco balai nie. Kalau orang kampung tu. dalam RM50 gitew ler….orang luar lebih sikit coz’ charge transport kan…….murah tak murah ler….nie kalau mak aku buat bisnes nie kat bandar-bandar………senang dah mak aku…..nie buat kat Felda jer…RM50 tu pun ada gark yang nak bargain lagi murah…..adeh!…..nak cantik…tp nak murah…..kadang2 tu….minta kaler baru lagi……! Dapat ker kat tempat korang harga macam tu untuk deco khemah nie…bukan setakat deco meja makan beradap pengantin erkk…….(nie lain harga) tp deco kat sumer khemah2 tetamu.

Penat menunggu…ngan panas takde anginnya…akhirnya pengantin lelaki sampai.

ha ha ha..bab nie memang aku tak boleh tahan nak gelak……..ko tengok…siap kayu penggaul nasi dia bawa keluar nak sambut pengantin lelaki. Tak cukup dgn tu……bakul besar lagi dia tadah untuk duit tol…..nie sumer sedara mara kami punya kerja……..tu yang topi hitam tu Pak Lang aku…

Baru pas tol pertama…………ada lagi tol kedua…..masak keluarga lelaki sediakan duit tol jer…kali nie turn sepupu sepapat plak……amik ko!

haip…lepas tol sepupu sepupu……..tol anak-anak sedara plak………ko tengok budak baju kaler putih yang duduk depan tu…kemain lagi angkat tangan nak duit tol……..he he he he

Settle bab tol…..tol mak andam paling besar…yang tu jangan citer ler..WAJIB kalau kat JOHOR nie.

Lepas dah posing2…….time to cake cutting ceremony………pengantin tukar baju. Aku admire giler bila pengantin adalah badan beruniform and pakai pakaian istiadat bila majlis macam nie….nampak sangat kemas. Automatik pengantin lelaki nampak hensem…auw!………nasib baik takde lalu bawah pedang bagai….kalau tak…sure aku join lalu bawah pedang tu ngan pengantin…….ikut belakang pengantin…dpt pegang ujung kain gown pengantin perempuan pun jadi lerrrrrrr

the cake…hijau jugak……..cun kan.

Family belah lelaki sedang menikmati juadah….he he he he he..

thats all…

So, untuk mempelai..

SELAMAT PENGANTIN BARU
SELAMAT MENEMPUH RANJAU KEHIDUPAN BERPASANGAN
SEMOGA DI KURNIAKAN CAHAYA MATA
SEMOGA BERBAHAGIA HINGGA KE AKHIRNYA
AMIN.

EKIN & AJID
2 & 3 APRIL 2011

>Makcik ku kahwen lagi…..

>

ohhhh, sambung lagi citer2 sepanjang cuti 4 hari CNY tu yerk………..ahad tu plak…makcik belah my mum di pertemukan jodoh sekali lagi……so, again……..berkumpul lagi kami di rumah pusaka arwah atuk……..lama tak kumpul ramai2 kat rumah arwah atuk nie……sayu jer bila di kenang2 balik kenangan dulu2 masa arwah atuk ada…..meriah keluarga besar kitaorg nie….esp time raya or kenduri kendara…….dari rumah atas sampai ke dapur penuh…nak2 time nak tido tu…..masing2 berebut tempat tido…..meriah sungguh lerrrrr

*** me with my makcu ***

Selalu tu ……….kalau boleh, sehari before majlis sure aku dah berkampung kat sana ngan makcik pakcik aku…tp this time…coz’ hati aku still tercalar ngan kejadian masa majlis cukur rambut anak2 buah aku……aku decide datang makan jer lah…..malas nak lama2….takut kejadian berulang kembali….rasanya aku tak cukup kuat utk hadapi itu lagi….time adik aku tanya sapa buat aku pun……hampir nak menitik air mata aku jawab……

*** batrice yang tak mengerti apa……yang penting dia happy dapat berkumpul dengan sepupu aku ***
Anak dara aku………bila dah jumpa geng2 dia……….senang kerja aku…nak makan pun senang…..semua senang ler……datang nampak muka pun bila minta duit nak beli ice cream kat apek yang datang jual naik motor….kalau tak langsung tak hengat……

Around pukul 2 tok kadi pun sampai…so, majlis pun bermula….dgn sekali lafaz…….alhamdulillah..makcik aku bergelar seorang isteri kembali….nie ler pakcik baru aku ……pakcik abu samah…duduk seng kang kalau tak silap……..

and…ini ler makcik aku……alhamdulillah…dah almost 20 tahun menjanda…akhirnya bergelar isteri orang kembali……jodoh pertemuan di tangan tuhan kan….

Selamat Pengantin Baru buat makcik ku : Cik Ros dan Pak cik Abu……moga perkahwinan ini berkekalan hingga ke akhir hayat.  Amin

>

Genap setahun pemergian arwah Mak Ngah….and today 1.1.2011….pak ngah bertemu jodoh dgn Mak Ngah baru. Ajal maut, jodoh pertemuan di tangan Allah……kan….sekurang2nya…ada jugak yang jaga makan pakai dan keperluan Pak Ngah lepas nie……moga jodoh Pak Ngah & Mak Ngah berkekalan hendaknya.

just simple majlis….jangan tak tahu…pengantin yg masak utk menu hari tu yerk…ada ikan mayong asam pedas, ayam masak merah, daging masak kurma, dalca, rebung masak lemak and nasi jagung…meriah ko….mana nak jumpa pengantin sendiri yang masak utk majlis dia sendiri…Pak Ngah aku jer yang buat…..sodappp plak tu.

Phewwwitttt….he he he he..comel plak Pak Ngah aku posing manja gitewwww…orang lama ler katakan.

Btw….Pak Ngah & Mak Ngah bertemu jodoh melalui radio JohorFM…both kira aktif ler ngan aktiviti2 johorFM…aku pun tak sure sangat ler…..depa nie ada nama samaran ok kalau call dj2 JohorFM tu…Pak Ngah aku = Tok Mudim and Mak Ngah = Mama Rock and now sudah tukar jadi Mama Mudim…ngeh ngeh ngeh ngeh….cinta orang2 lama nie…sekejap jer…takde nak tunggu bertahun2 kan…kenal dua kita bulan terus selamat di ijab kabulkan….amin….senang mcm tu..lagipun masing2 dah puas makan asam garam kehidupan.

Alhamdulillah…even tak semua….adik beradik mak aku tetap memeriahkan majlis.

and….bagi change tuan rumah interframe erk kat penghujung entry…auw!…..

>Ngam2 aku parking kereta……….E-boy and Yus tengah berarak.  Nasib baik sempat……….so, sempat ler aku snap2 pics diaorg dlm persalinan serba PURPLE nie.

fuh…….kemain haus pengantin lelaki……..sampai setengah gelas dia minum air masak tu…..nasib ler di tinggalkan sikit utk pengantin perempuan.  Tak sure tempat korang ada ke tidak…tp selalunya, belah family kami…….majlis bertandang mcm nie………b4 pengantin melangkah masuk rumah……….di beri minum air…kengkonon biar pengantin tak gementar ler….tp yg benarnya…sian pengantin berjalan berarak tengah2 panas buta kan……

sempat ler si Yus minum seteguk dua belen air dari gelas tu………nasib tak di habiskan terus di Eboy. keh ke hkeh

and pemandangan biasa dalam keluarga kami ……..majlis sambut menantu………sure ada drama air mata..nak2 MIL aku…..betapa terharunya kami menerima kehadiran ahli baru dlm keluarga besar kami dengan penuh keikhlasan. Chewah……..

and………baru ler duduh segak dan manis di pelaminan.  Chewaaah…………..concept pelamin rumah pengantin lelaki….ala2 taman dlm rumah………….simple but bila dlm gambar nampak gah jugak.

this is adik beradik, anak sedara & mak e-boy merangkap makcik and sepupu2 belah laling hubby aku.  Both adalah mak buyung……..murah rezeki depa…………….next year……..tambah lagi ler anak buah belah hubby aku.

Makan berdamai time.  Sumer lauk pauk adalah hasil tangan my MIL and my makcik.  Bergotong royong.  Sedapppp ooo…………..siap import special chef.  Auntie aku ………..kakak kepada ayah mertua aku…..so, merasa ler lauk makan berdamai2 ala chinesse style gitewwww.

Cake cutting………………..

Anak dara aku………balik tu mmg dia dok meragam jer lah…….dah penat and badan dah start panas balik. Makanya ku tinggalkan dlm rumah ngan Mak Tina dia. Senyap tak senyap tertidur.  Biarlah kan…sian anak dara aku penat. Kejut nak bagi makan kek pun dia tak larat………..sudahnya kek aku passed ke mak andam…..teringin kataya.

While pengantin perempuan dok posing ngan official photog……….aku snap pic pengantin lelaki dok termenung panjang……ceh, takde ler…………..gambar ini sekadar lakonan jer………..amacam? ada talent jd photog utk wedding tak…….ha ha ha ha………berangan di situ…..

this time………….ada lucky draw……..hadiahnya biasa jer…….barang2 plastik.  Ini Busu……kemain sibuk menguruskan hal ehwal lucky draw….dia yang cabut…dia yg bagi hadiah..nasib baik bukan dia jugak yg umum no lucky draw…kalau dia sapu bersih semua……..melopong ler DJ hari tu.

and…………buat Yus.  Selamat Datang ke keluarga besar kami.  He he he…….

ha ha ha……………….laling hubby aku ntah kali ke berapa dia melantak.  This time…dah hujung2 kuku majlis…….lauk nagka + kaki ayam masak lemak pun dah tinggal serdak2 jer……….aku cukup sekali pagi tu makan……….tak dan perut kekenyangan ngan air coz’ cuaca panas.  Nak2 dpt air mata kucing sejuk lalu kat tekak………mmg berulang2 ler pi ngulur cawan kat tukang jaga air.

Alhamdulillah……….selesai sudah.  Lepas tu……….aku ngan Batrice tombang 2 hari kat rumah.  Hu hu hu….cuaca panas sangat kot!

>Majlis E-boy and Yus

>weekend yg sangat memenatkan….sampai aku pun naik demam berjangkitan ngan Batrice…penat punya pasal pun iya jugak.

Sabtu – 11/12/2010 e-boy, sepupu belah my hubby bernikah.  Alhamdulillah…akhirnya…sampai gark jodoh si e-boy nie…..umur dah 34 tahun baru sampai seru.

Time nikah aku tak pergi…ngan Batrice yang tak sedap badan…..muntah2nyer….panas nyer…so, masa sanding jer lah aku munculkan diri….i mean, majlis belah perempuan…ngikut menghantar pengantin lelaki.

That time…even badan tak berapa nak sedap lagi…tp coz’ jumpa kengkawan….terus sihat wal’afiat……

e-boy yg tengah nerves nak bersanding….he he he he….

The Pelamin…..sangat2 cantik…….hidup and berseri2.  Tp…coz’ rumah pengantin perempuan hall nyer kecik…so, i think sangat tak sesuai…but, if dia buat kat veranda…….sure lagi cun….pelamin nie besar…so sebab ruang tak berapa nak cukup…..jadi bentuk V sikit…tp mmg cantik.  Laling hubby aku pun tak pernah2 nak puji boleh puji pelamin nie cantik…bunga nampak mcm bunga real…tak sure if betul2 bunga real coz’ time nie aku mmg tengah sibuk ngan Batrice.  Rombongan nak masuk pengantin nak bersanding…time tu ler dia batuk tersedak2 sampai muntah……ngan cuaca panas nyer….and 1 more thing…if baju pengantin tu ambil yg kaler menyerlah sikit sure lagi cun kan…tp apa2pun just my opinion jer lah……..dah pengantin nak kaler tema putih silver gitew…so takkan nak pandai2 suruh pengantin tukar plak kan…tp nice ler……

Pengantin perempuan. Yus……solek pun nice…..nampak moden ngan diamond 3 ketul kat mata tu.

Pengantin lagi – E-boy. Muka nerves tak habis.  Tp e-boy nie mmg kedekut nak senyum…camtu ler muka dia……org buat lawak pun gelak sikit jer…pastu buat muka blur dia…

our small family.  Tak cukup courum lagi sebenarnya coz’ adik beradik pengantin pun cuma 2 orang jer yg ngikut..mak buyung 2 org ngan sorang adik lelaki tak ikut.  Mak & ayah pengantin pun tak ikut menguruskan hal2 kat rumah coz’ ahad tu majlis belah lelaki plak.  Yang ikut pun just sedara mara jer…mak2 sedara……sepupu sepapat……and makcik2 sedara…tu jer…org kampung takde yg ngikut hantar.  Bukan jauh mana pun…….kat ayer hitam gark…..rumah pengantin lelaki kat tg sembrong…while rumah pengantin perempuan kat sebelah petronas ayer hitam jalan ke batu pahat.  Soo dekat……..

Btw………SELAMAT PENGANTIN BARU buat e-boy and Yus.  Moga rumahtangga kalian berkekalan hingga ke akhir hayat dan di kurniakan cahayat mata yang soleh dan solehah. Amin

>

fuh…nampak tak tu flower girl dah ready….si tukang pegang bunga manggar pun dah ready…sumer tu pakat anak2 sedara belah hubby aku…..tak sabar dah tunggu pengantin nak berarak…..

akhirnya…pengantin pun sampai….he he he he…this time PURPLE plak yerk…….soft jer kaler dia kan…..next year turn si pengapit plak…….kita tunggu kaler tema apa plak depa nie…..fyi, pengantin pompuan solek sendiri ok….mak andam sedia baju jer…..patut mak andam solekkan….tp coz’ pengantin dah tak sabar kot tunggu mak andam sampai…..so, pengantin solek sendiri….biasa arrr…mak andam kampung kan…..so, maybe pengantin puas hati kalau solek muka sendiri…..nasib baik pengantin pandai solek sendiri…buatnyer macam aku nie….haru biru ler gamaknyer………lagipun si lin nie kerja kat spa kot kalau tak silap aku….so, sure dia pun ada asas solek menyolek nie……memang kena ler ngan kakak ipar dia si ayu tu……ada geng arr ko ayu….

sian pengantin panas, haus…..so….sebelum tu…kita kasi air sikit yerk…kasi pengantin cool sikit….

Sepupu2 lelaki pakat bakar mercun panjang nie dua papan…..nasib ler pengantin tak melatah..buatnyer mcm aku…mau melompat2 pengantin kat situ…..perhg….naik pekak telinga aku tau…udah ler sebelah jer pun…..bunyi kemain kuat lagik….

Gigih flower girl tabur bunga rampai sepanjang jalan…………bebudak suka ler kan…walaupun panas tetap mereka happy jer jalan kan kerja depa…cuba suruh anak2 dara yang buat camtu…mau dia suruh pengantin tabur sendiri bunga rampai tu….he he he he he…dulu time aku kawen….budak berdua nie gark yang jadi flower girl…plus sorang lagi anak cik ching aku….fika…tp now, fika pun dah besar…dah sekolah menengah pun…so…si cilik dua orang nie jer lah yang tinggal…nak harap Batrice….mimpi arr….dia bab2 gini mmg tak boleh di harap…..sure mood dia tak ok punya…baik ler biar dia layan diri dia sendiri main ngan geng2 dia….tak paham lagi tu…nanti besar sikit baru boleh di harap kot.

So, cam biasa arr kan….kalau kat johor nie……..kalau belah pompuan ada tol bagai….so, bila turn belah lelaki plak…siap ler bersilat pengantin bagai………..so…sila sabar menunggu yerk….

tp ini lah warisan yang perlu di banggakan dan perlu di terapkan pada anak2 muda kan…..kalau bukan anak2 muda…sapa lagi yang nak pelihara warisan seni zaman berzaman kita nie…….

sebahagian dari keluarga pengantin pompuan………sila ler cari kot2 ler ada terselit sedara mara korang kan…so…boleh ler kita jadi sedara gark…..

anak dara nie mmg dah tak hengat ngan mak pak dia dah….main sampai lencun ngan peluh ………pastu posing cam mak nenek tangan kat pinggang yerk…

fuh…sure pengantin ckp LEGAAAAA…akhirnya dpt gark bersantap…………..utk majlis Maman & Lin nie…xde sanding2 bagai…..berarak terus gi duduk kat meja makan beradap…..simple and ringkas yerk tak…..

Lepas makan sessi potong cake ngan sedara mara……..ko tengok anak dara aku dah mengadap depan meja cake…pengantin tak ready lagi…dia dah dok menconggok kat depan tu……tp ok ler…dia just duduk situ diam2…….tangan tak bergerak…..he he he…so, still boleh di banggakan jugak ler…

he he he he…..fuh…kemain lagi Maman & Lin makan cake yerk….nikmat sedap sangat ler tu….btw…aku suka ambil gambar2 candid coz’ aku rasa bila gambar statik posing control cun nie…cam kurang bererti ler sikit….bila tengok gambar2 candid nie…..sure rasa cam seronok kelakar jer……..so, mmg byk ler aku ambil gambar2 candid sedara mara………..tp takkan nak tepek kat sini plak yerk….

dah settle ngan cake cutting……………sessi lempar gula2 plak………he he he…sesaja nak memeriahkan majlis ler katanyer…biar bebudak happy……….mak budak pun happy coz’ tumpang berebut gula2 ngan syiling….

Bersungguh anak2 tunggu pengantin campak gula2…….anak dara aku tu aksi jer lebih…time mengutip satu pun tak dpt….gigih ler mak dia nie kutip sekali…sebelah tangan pegang camera…sebelah lagi kutip gula2……sungguh ler…jadi mama nie kena MULTITASKING……..kan kan kan …

and………bukan takat tu jer………..ada plak sessi cabutan bertuah…….la nie, sessi cabutan bertuah tak payah nak tunggu Dinner or Family Day….gi umah orang kawen pun ada cabutan bertuah gark….dah jadi trend kan…tp bagus gark…at least sebagai tanda sumbangan tuan rumah pada jiran tetangga yang sama-sama bertungkus lumus menjayakan majlis kan….tanpa jiran tetangan….tak kan berjaya majlis yang ada tu….berat sama di pikul, ringan sama di jinjing……muafakat membawa berkat……he he he….semangat cam tu sebenarnya yang menjadikan kelompok jiran tetangga lebih kuat kan…….tolong menolong….itulah salah satu kelebihan hidup bermasyarakat di kampung-kampung…..nilai2 macam nie dah kurang di bandar…bukan takde langsung…tp dah semakin kurang………..

akhirnyaa…………selesai majlis sambut menantu buat keluarga Wak Bain & Cik Sal aku….buat Maman & Lin – Selamat melayari bahtera perkahwinan…….semoga jodoh kalian berkekalan hingga ke akhir hayat….

*** next week plak majlis pertunangan sepupu hubby aku.  Anak wak Buang & Wak Nor @ Terengganu…ntah ler…pergi ke idak…cam tak larat jerrr……….jauh tu……!

>

hu hu hu…bosannyer lah tak boleh nak online kat office…nak jejalan rumah korang pun aku tak menyempat…balik rumah dah lambat…ambil batrice rumah nenek dia lagi…pot pet pot pet….malam baru sampai rumah…mandi, makan……tak dan nak update bebyk….nie pun try gark update lelaju….hu hu hu..sorry yerk korang….if aku tak sempat nak menjenggah rumah korang…….maklum, aku tak pakai bb ler…..harap line tenet office jer….so…bila dah jdi camnie..cam rugi plak hari tu tak ambil bb…….hu hu hu….nampak gayanyer kena gark cari bb nie…….

So….cam aku cakap ler hari tukan…last Sabtu…makcik belah hubby aku buat majlis sambut menantu…….MIL aku hari jumaat petang lagi dah gerak ke nitar……….aku plak, takkan nak cuti lagi kan…..udah ler cuti tinggal baper kerat jer tu…nak simpan utk cuti raya lagi…..cuti utk jejalan lagi…gamaknyer tak cukup dah tu…paras2 hidung jer cuti yang tinggal……iskh isk isk…tahun nie byk sungguh ler cuti….ngan majlis nikah kawen adik2 aku …ngan majlis nikah kawen sepupu sepapat lagi…makcik pakcik buat kenduri….ngan cuti jejalan awal tahun lepas……pastu cuti penat lagi…..tak cukup tak cukup…..tak boleh nak bring forward cuti ke tahun depan ler gamaknyer…last year dpt gark aku bwk 5 hari ke tahun nie…tahun dpn…hu hu hu…..langsung takde…

hah…kalau belah hubby aku, anak2 sedara mmg meriah ngan pompuan nyer…..belah aku jer sumer lelaki….so…bila dah kumpul ngan gegirl2 nie….confuse anak dara aku terus bertukar jadi gadis ayu…wah gitewwww………baru ler boleh nampak dia pakai gaun dari pagi bwk ke malam……..tp main tetap main……

This time, kawan main dia kak aina….si comel pakai gaun merah last sekali tu…..yang dua gegirl meletup di solek mcm bidadari tu……flower girl pengantin……siap pasang fake eyelash lagi tu……..jgn main2 ooo…….makcik ko nie pun, umur 22 tahun baru merasa pakai fake eyelash tau…tu pun time jadi pengantin…ko kecik2 dah mak ko pasangkan……nasib baik comel…..

comel kan….perhg….so, mana2 yang berkenan di hati tu….sila ler ambil borang yerk…tp kena tunggu lagi 20 tahun ler yerk………..la nie…tak cukup ranum lagi…………

Si kecik nie pun bersolek sakan……maksu dia punya kerja ler nie……siap bereyeshadow purple gitewwww……dia syok ler menadah muka…mama dia dah malas nak layan dia solek2 nie…..

he he he…..si cilik2 jer ke nak interframe…..! mana boleh ye tak….so….si gorgeous2 pun nak gark interframe…turn2 mak2 budak plak….ha ha ha..jgn confuse plak yerk….yg jadi mak budak tu hah 3 orang dok tengah2 berbaju soft purple….kebetulan plak……yang lagi 3 tu…..anak dara sejati lagi……

So, sementara tunggu pengantin sampai……we’ll posing2 dulu bawah matahari…………….jenuh gark ler tunggu pengantin nak berarak…….nasib baik pakai deodorant…kalau tak sure dah berlendir ketiak memasing……tp mmg panas ler hari tu…………tak tertahan rasanyer……bergelas2 aku minum air oren sejuk ko…..terasa2 air sejuk tu lalu kat tekak…di tambah lagi ngan ais cream…lagi ler nikmatttt……….

ha haha….pose habis gedik by me & ayu………he he he….

lepas sessi pose gedik2 sepupu sepapat………baru ler pengantin berarak…………..

>

Weekend lepas………kan dah citer yang pak cik aku buat majlis sambut menantu…so, nie ler majlis nyer….tema : COKLAT….sweet gark kalernyer…nie pelaminnyer……simple and sweet kan….coz’ pakcik aku pun buat kecik2 jer…utk sedara mara and orang2 kampung sikit…….btw, Iwan & Zila nie dah nikah on 14 Feb hari tu…tp la nie, baru ler pakcik aku buat majlis sambut menantu…….lambat sikit..tp at least ada dari takde kan….

bila bab2 kenduri nie…mmg aku suka arrrrr…coz’ si kecik tu selalunyer ada jer KAKAK yang rela hati jadi tukang jaga BATRICE……main sama2..makan sama2…siap tido pun nak sama2…..he hehe…yang nie, anak sedara pakcik aku….tp belah dia ler..coz’ yang belah aku, cik Salmahnyer……manja kemain budak kecik nie….tak sudah2 ngan kakak dia…kakak pun rajin nak melayan…so, senang kerja aku……

See…dari mlm bw ke pagi….tetap berkepit ngan kakak2 dia………….nampak gayanyer Batrice nie jenis easy going ngan sesapa…………..ha ha ha ha…..

dan SHAZA yang tetap jadi perhatian…………memasing tak sudah2 kerumun budak comel nie…mau tak geram ko…..kalau tengok sure jatuh hati ler ngan dia…udah ler comel, putih melepak plak tu…pastu baik jer…diam takde dgr suara pun…ada ler sikit time nak susukan…………kemain syok dia tido atas peha aku sementara tunggu pengantin bersolek…..leka jer kerut2 kening sambil pejam mata…….gerammmmnyerrr lah hai…..

tudung coklat tu ler makcik aku…adik mak aku…cik Salmah……..ada ke patut, bulan lepas maklum yang dia just nak buat kenduri doa selamat jer utk Iwan & Zila nie…..so, aku pun beria2 ler ingat dia buat kenduri doa selamat…………….lagi dua hari mak aku call tanya balik ke tidak…baru ler aku tahu, rupanyer buat kenduri sambut menantu terus…….ceh…tertipu ok……..saja buat suspen ler tu……….

My mum with adik beradik and biras…..oppssa…ada terselit anak sedara ngan cucu sedara kat hujung tu rupanyer………..

Dah penat ler tu……….tu yang melepek kejap kat papa dia…………..

Around pukul 2.30 pm…pengantin pun siap bersolek and start berarak…………so, bermula ler tugas aku kan…he he he he..photog tak bergaji…………

panas weii …panas…udah ler ngan baju kurung…..aku pun silap….sapa suruh pakai baju kurung kalau dah menyibuk nak ambil gambar kan…baik ler aku pakai seluar…………

cam biasa arrr…orang johor kalau takde silat2 pengantin nie…bukan majlis orang johor ler gamaknyer……bukan orang lain pun….sepupu sepapat jugak……nie anak maksu aku yang sulung…

so, lepas dua tiga orang sepupu tunjuk aksi…………bagi ler pengantin masuk rumah yerk…sian depa…panas…sat lagi cair plak make up pengantin…make up photographer cair takpe…..itu biasa ler kan….ha haha…

lepas posing ngan family, ngan kengkawan…………pengantin baling gula2 plak..nie saja suka2 utk bebudak kan….kasi meriah sikit majlis tu…idak ler suram jer…boring plak bebudak yang menunggu depan pelamin….

amboi….anak sapa ler yang duduk betul2 dpn pelamin tu….he hehe….tak lain tak bukan…anak aku ler tu………seronok ler dia time pengantin baling gula2….kemain lagi tangan mengggagau nak tangkap gula2…tp dapatnye ridak…..nasib ler kakak dia ada jadi tukang kutip utk dia…………bab2 camnie, anak aku mmg failed….taknyer dia nak beria kutip cam anak orang…tp yang bagusnyer…walaupun dia tak dapat pun gula2nyer tu…takde ler plak dia nangis…….

Lepas tu….acara potong cake…malas aku nak tepek gambar pengantin potong kek……..and acara makan berdamai………selesai makan2…aku tengok byk lagi lauk yang tak habis…..iskh iksh …family belah perempuan tak reti kot makan2 tu sumer….ikan siakap tiga rasa, udang goreng tepung, sayur cap cai, telur puyuh sambal………..so, apa lagi……….aku bawak lari sekor ikan siakap………..tukang makan & tukang perabihnyer bukan aku pun……….nie hah! bukti….cik sairi ngan laling hubby aku……….kemain duduk diam situ tunggu orang hantar yerk………….

Jadi ler dpt secucuk udang goreng tepung tu…………

Settle sumer……sebelum sedara mara balik………pengantin bergambar dulu ngan keluarga buat kenang2an…..act, nie antara family belah cik Sukarno aku……

Inilah mak & bapak pengantin…………

bila sumer dah balik………kakak2 dia pun dah takde…..mula ler budak kecik nie boring tak tahu nak buat apa……..penat pun ia sebenarnya……..

fuh……….selesai sudah majlis sambut menantu sepupu aku…………minggu  nie (Sabtu) majlis sambut menantu belah hubby aku plak…………berturut2 hah……….penat ok setiap weekend tak lekat kat rumah………

>Dah habis sessi bersanding, potong cake and posing atas pelamin by official photographer…..aku gi cilok adik2 aku bw ke Tanjung Leman.  Mmg aku pasang angan2 nak ambil gambar depa kat Tanjung Leman.  Biarpun tak pro lagi…tp nak gark aku abadikan moment diaorg kat sana………

Tp….aku minta maaf awal2 lah yerk…….qualiti gambar takde lah macam pro hasilnya….almaklum…aku nie budak baru pandai nak pegand DSLR….nie pun just untuk simpanan aku…..just suka2 nak feeling2 buat photoshoot syok sendiri ngan adik2 aku…no charge ok..FOC……..kira hadiah untuk adik2 aku ler nie.
Iwan & Adib

Amacam…..jadi tak pict bawah nie……aku suka masuk blok photog2 pengantin…and try nak tiru cara diaorg snap pict…jadi ke tak tu belakang kira…janji aku try….yelah….ngan takde basic main taram jer snap pict tu kan…..skill pun takde….so…aku rasa aku puas hati gark ler ngan hasil yang ada nie….nama pun “saya budak baru belajar”

Sanie & Ayu

Anak dara ku ngikut gark ler…tp half session tu dia tido dlm keta….kepenatan….tu jer cara nak kasi dia tido….masuk kereta…on aircond….sure tak lama lelap punya.  Nie dia dah bangun ler nie…muka happy jer nampak air laut….ingat dia nak mandi manda ler…….next time yerk…coz’ mama memang takde niat nak terjun laut petang tu………

Di sebalik tabir sessi photoshoot…keh keh keh…..pengantin pakat kehausan…….so, nak tak nak …ngan baju pengantin lip lap kena ler beli air kat gerai yang ada……..

Ingat nak tunggu sunset…..sure cun gambar berlatar belakangkan sunset….tp tak larat ler nak menunggu….kaki aku cam nak patah…kat tapak kaki tu cam ada jarum mencucuk2….adik2 aku pun nampak dah penat…lagipun sian kat ibu2 mengandung tu kan…..so….jadi ler 2 – 3 keping gambar berlatar belakangkan laut……at least tercapai gark impian aku nak shoot diaorg kat tepi laut tu kan…walaupun hasilnyer tidak ler boleh nak di bandingkan ngan professional photographer…….