Archive for February, 2011


>Cuma Kamu by Heliza Helmi

>

Lirik lagu CUMA AKU
Aku suka kamu aku cinta kamu
Aku sayang kamu tapi kamu tak suka aku
Aku kenang kamu aku bayangkan dirimu
Aku rindu kamu tapi kamu tak rindu aku
Mana ada cinta jika tiada rindu
Mana ada kasih jika tiada sayang
Apa kata kamu mahu undur atau maju
Mungkin cuma aku tapi kamu belum tentu
Untuk apa cinta jika tiada sudi
Untuk apa kasih jika tak memberi
AKu suka kamu aku cinta kamu
Aku sayang kamu tapi kamu tak suka aku
Mana ada cinta jika tiada rindu
Mana ada kasih jika tiada sayang
Untuk apa cinta jika tiada sudi
Untuk apa kasih jika tak memberi
Mana ada cinta jika tidak sudi
UNtuk apa kasih jika tak memberi
Mana ada cinta jika tiada rindu
Mana ada kasih jika tiada sayang
Untuk apa cinta jika tidak sudi
Untuk apa kasih jika tidak memberi
Mana ada cinta jika tiada rindu
Mana ada kasih jika tiada sayang

Non-official Video Clip by Heliza Helmi.
Tp giler comel aku tengok budak Heliza nie…ngan tak bermake-up nyer, dressing pun simple-simple jer..
pastu buat muka comel budget cam nak kena cubit2 pipi dia tu….
adeh…kenapa ler kamu nie comel sangat dik..
mata udah ler bulat….
kulit putih melepak…
memang kamu comel ler dik

Advertisements

>semalam KHAMIS…so, malam tadi malam jumaat ler kan……so, apa we’ll buat malam jumaat tadi…he he hee…….

opppsss………pic nie cam lucah plak erk…budak kecik nie tak badan….siap jilat2 jari lagi tu……santak 2 jari terus nak masuk dalam mulut….haish….besar nanti jangan buat camnie erk….tak sopan ler…

nie namanya sambil menyelam minum air…………………keman lagi dian mencalit adunan mama dia tu……..tolong ada makna erkkk.

pose harus ler kan……walaupun berlengas2 baru balik ngaji……….tetap nak jadi anak mithali………….biar ler sikap rajin kamu tu di bawa terus ke besar yerk…..senang mama.

hurm………….tp apa plak aktiviti sebenar kami malam jumaat tadi yerk?
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

perkara yang buat dapat PAHALA wajib lah kan………..opsss…..takde ler marathon tp aktiviti 23cm tu tetap ler ada….kata kan nak di tinggalkan laling hubby next week selama seminggu…kita buat bekalan time kita takde nie kan….ha ha ha……..sapa paham, sila diam-diam yerk…….yang tak paham, buat2 ler paham.

aktiviti kami……..
.
.
.
.
.
.

..
.
.
.
.
.
.
adeh…………penat plak nak tekan-tekan keyboard nie bebanyak………..
korang tengok ler sendiri aktiviti kami tu yerk….tp kalau tak sanggup….tengok celah-celah jari pun takpe…….

KEKCOKLAT KUKUS
khas buat kengkawan kat office…….harap korang kata SEDAP yerk….kalau tak..next time MALAS dah nak buatkan…ha ha ha ha…keji OK!

>ingat entry aku menang gap pyjama & bag hook dalam contest Saat Ceria Si Manja Bersama Atuk/Nenek…
ini ler rupa bag hook tu kan……….

so, apa kegunaannya?
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
tengok pic bawah nie.
Ladies !!! Having problem of where to place your handbag when you are at restaurant, office, hair/beauty salon, cafe or other public places?
“On the floor?” No! Definitely not hygienic.
” On the back of the chair?” No! Easy for someone to slip off.
“On my lap?” No, not the most comfortable and stylish solution either.

tu dia………….amacam! stylo tak….sangat ler berguna ok…..dah tak payah nak letak handbag kat lantai if pergi makan mana-mana restoran or menumpang handbag kat kerusi meja sebelah…buat sakit hati orang meja sebelah jer tengok kalau camtu…….ha ha ha…bukan takat orang meja sebelah menyampah…kalau kena kat aku pun aku menyampah….kerusi guna utk dia….dia pergi letak handbag semata………tak pasal2 orang lain tak cukup kerusi or kena tunggu turn…sian kan…

>Roh Suami Kembali Meniduri Isteri?

>

  Soalan

Ustaz, suami saya telah kembali ke rahmatullah kira-kira tiga bulan yang lalu. Bagaimanapun sejak akhir-akhir ini ada sesuatu yang pelik berlaku pada diri saya, iaitu pada setiap malam arwah mendatangi dan bergaul dengan saya. Kemusykilan saya ;

i) Bolehkah suami yang telah kembali ke rahmatullah, mendatangi semula dan bergaul, sepertimana mereka hidup pada malam-malam hari sebelum kematiannya?

ii) Bolehkah ruh suami saya menziarahi anggota keluarganya, menziarahi rumah atau kampung halamannya?

iii) Apakah benar ruh orang yang sudah meninggal, boleh balik memasuki tubuh anggota keluarganya, seolah-olahnya boleh berinteraksi dengan orang hidup.

Hamimah Abdullah

Banting, Selangor.

Jawapan

Puan,

Menjawab soalan pertama, di sini ada dua episod daripada soalan ini, pertamanya, mendatangi isteri setelah suaminya meninggal iaitu ‘tidur bersama’, mungkin berlaku sebagai suatu mimpi indah atau keduanya, benar-benar berlaku dalam keadaan sedar dan yakin bahawa itu adalah suaminya yang terdahulu.

Kalau berlaku itu atas nama mimpi, memanglah ia sesuatu yang mungkin, lebih-lebih lagi berlaku kepada isteri yang amat menyayangi suaminya yang telah pergi menemui Allah lebih dahulu daripadanya.

Adapun mendatangi isteri dalam maksud ia benar-benar sedar dan yakin  bahawa itu adalah suaminya maka ini adalah tidak mungkin dan tidak boleh berlaku kerana orang yang telah meninggal telah berpindah ke alam baqa’ – alamul khulud – yang bermula daripada kubur.

Hadis Nabi s.a.w menyebut (yang bermaksud),”Alam kubur itu adalah suatu tempat tinggal sementara, tempat berhenti daripada tempat-tempat yang akan dilalui, menuju ke alam Akhirat, alam kubur adalah sebahagian daripada alam barzakh, maka yang telah dimasukkan ke alam kubur akan berada di dalamnya sehingga hari Kiamat yang tidak mungkin boleh kembali ke alam dunia.”

Adapun yang berlaku setelah yang didakwa oleh banyak orang, khasnya kepada saya, puan mesti yakin bahawa itu bukanlah suami yang sebenar.

Kalaupun berlaku sungguh, ia akan berlaku, tetapi bukan daripada suami. Tetapi ia dilakukan oleh makhluk lain yang bernama Qareen. Qareen ini memang wujud, dalam al-Qurannul Karim, terdapat istilah Qareen ini sebanyak 12 kali. Misalnya kita merujuk kepada Surah as-Shaffaat, ayat 51 yang bermaksud, salah seorang daripada yang telah meninggal yang menghadapi balasan Allah S.W.T, mengakui dengan mengatakan bahawasanya, adalah pada diri saya dahulunya ada Qareen.

Qareen dalam tafsir seperti al-Qurtubi dan al-Maraghi, disebut sebagai kawan atau teman yang begitu rapat. Ertinya, insan yang menjadikan Qareen sebagai teman rapatnya maka dia telah mendapat sejahat-jahat teman. Qareen adalah satu jenis daripada jenis-jenis Jin ataupun Syaitan.

Pada umumnya, apabila manusia bersahabat dengan syaitan serta meminta tolong daripadanya dan berbagai-bagai lagi, maka jadilah dia Qareen. Oleh itu, selepas daripada kematian manusia, Qareen ini akan melakukan berbagai-bagai perkara yang tidak baik termasuklah dia boleh menganggu keluarga si mati dan mendatangi isterinya sebagaimana rupa suami terdahulu.

Oleh sebab itu puan tidak seharusnya mempercayai bahawa ‘dia’ adalah suami puan, kerana suami puan yang sebenarnya telah kembali ke rahmatullah.

Mengenai soalan kedua, orang yang telah meninggal dunia, ruhnya kembali kepada Allah S.W.T yang diistilahkan berada dalam alam Barzakh, ianya adalah alam Akhirat. Justeru insan yang telah pergi kepada-Nya tidak mungkin dan tidak boleh kembali ke alam dunia kerana Barzakh itu bermaksud pemisah atau penghalang. Ia seumpama sebuah tembok yang kukuh memisahkan di antara dua alam.

Maka orang yang telah kembali kerahmatullah atau kembali ke alam Barzakh ini, dia tidak boleh kembali. Dalam Surah az-Zumar, ayat 42 yang bermaksud, “Allahlah yang memisahkan nyawa dengan mati daripada makhluk-Nya dan memegang yang telah pasti mati ini dengan tidak membenarkannya kembali ke dunia.”

Ayat al-Quran lain ada menyebut,
“Bahawa selepas kematian, mereka akan kembali ke alam Barzakh sehinggalah kepada hari Kiamat.”

Banyak ayat al-Quran dan al-Hadis yang menunjukkan bahawa ruh si mati berada dalam suatu kepungan Barzakh yang tidak mungkin boleh kembali ke alam dunia. Sebagaimana kita ke alam dunia tidak boleh masuk ke alam Barzakh (tanpa ada sebab).

Logiknya kita lihat, kalaulah ruh orang yang telah mati itu boleh kembali ke dunia, boleh melakukan berbagai-bagai perkara, sudah tentu orang-orang yang telah meninggal itu seolah-olahnya tiada seksa kubur, tiada balasan dan seolah-olahnya mereka bebas ke sana ke mari.

Oleh itu, kita harus yakin bahawa ruh si mati tidak boleh kembali untuk menziarahi keluarganya, rumahnya atau sebagainya.

Kepada soalan ketiga, pada saya orang yang telah meninggal tidak boleh kembali ke dunia. Peninggalannya adalah peninggalan yang terakhir, sebab itu ia disebut kembali ke rahmatullah. Sama ada dia (si mati) berada dalam keadaan penuh dengan nikmat alam Barzakh yang bermula dari alam kubur, atau bermula dengan seksa kubur seperti yang sabit dalam nas-nas al-Quran dan as-Sunnah yang wajib diimani adanya azab kubur.

Dalam kedua-dua keadaan ini, si mati sudah tidak mungkin akan kembali ke dunia ini kerana dia berada dalam alam Barzakh.

Akan tetapi berlaku dalam dunia ini, orang mengatakan ruh orang mati, kembali ke dunia dan meminjam jasad-jasad yang tertentu yang jadi seperti orang kehilangan akal, bercakap dengan nada, irama dan kelakuan orang yang telah mati.

Daripada pengalaman saya, ada juga yang medakwa dirinya Nabi Khidir, Sheikh Abdul Qadir Jailani, Wali Songo dan sebagainya. Ada juga pihak tertentu yang mengubat orang, yang mengajar ilmu-ilmu yang didakwa kununnya diambil daripada orang yang telah mati.

Semuanya ini adalah tidak benar dan ditolak oleh Islam.

Seolah-olah wujudnya fahaman mengembalikan ruh, dalam istilah Arabnya disebut tanasuthil arwah – reincarnation -. Fahaman ini ada dalam fahaman Buddha, Hindu dan fahaman purba. Islam bersih daripada semua fahaman ini.

Umat Islam mesti beriman bahawa ruh adalah untuk dirinya sahaja dan tidak boleh masuk dalam diri orang lain. Satu jasad satu ruh, apabila dipisahkan, jasad akan tinggal di alam dunia, ruh kembali ke alam Barzakh.

Apabila tibanya nanti di hari Qiamat, jasad akan dijadikan semula dan ruh akan mencarinya untuk dihisabkan oleh Allah S.W.T. Alam Barzakh adalah suatu alam yang ditutup rapat.

Oleh kerana itu pada pandangan saya tidak timbul sama sekali manusia yang telah mati, ruhnya boleh menganggu atau menyakiti manusia.

>FaceBlog

>

8SELAMAT DATANG DIUCAPKAN KEPADA SEMUA YANG SUDI HADIR KE THE FACEBLOG. TUJUAN FACEBLOG DIWUJUD IALAH ATAS DASAR UNTUK MENGUMPUL DAN MEMBINA SATU KOMUNITI BLOGGER KHUSUSNYA DI SELURUH MALAYSIA DAN DUNIA AMNYA. MARILAH KITA BERSATU DAN BERKERJASAMA DALAM MEMBANTU RAKAN-RAKAN BLOGGER KITA DI SELURUH MALAYSIA. SEPERTI FACEBOOK, KAMI JUGA MEMPUNYAI TUJUAN YANG SAMA IAITU MENJALINKAN HUBUNGAN YANG LEBIH ERAT ANTARA PARA BLOGGER DI SELURUH MALAYSIA SELARAS DENGAN TEMA YANG KAMI GUNAKAN IAITU SEAKAN-AKAN TEMAFACEBOOK. SERTAILAH KAMI DAN BERSAMA KITA MEMERIAHKAN DUNIA BLOG MALAYSIA.

ngin sertai komuniti faceblog?
sila tekan button join usdibawah ini. JOIN
Aku dah join.  Korang…? jom memeriahkan dunia blogging ini.

>

Nama Puteri Saya :
NUR BATRISYA QISTINA
(Batrice, Tisya, Echa)
Umur : 4 tahun 1 bulan
Maksud :
Nur – Cahaya
Batrisya – Kebijaksanaan
Qistina – Keadilan
Cahaya Kebijaksanaan dan Keadilan
Sebenarnya….macam-macam nama yang terlintas dalam otak since aku bakal bergelar seorang MAMA.  Tp yang betul2 berkenan di hati adalah nam-nama seperti QISTINA, BATRISYA, AISYA, DAMIA, ZULAIKA. dan ada 3 nama yang aku dah set awal-awal before puteri ku nie lahir.
1) Nur Ain Qistina
2) Nur Qistina Aisya
3) Nur Damia Batrisya.
tp last-last nama Nur Batrisya Qistina juga jadi pilihan.
Nama nie 100% aku yang bagikan……papa dia menyumbang anggukan sahaja……ha ha ha….
Tapi apa-apapun harapan kami sebagai MAMA & PAPA buat sang PUTERI
Moga Batrice membesar sebagai anak yang membawa CAHAYA buat kami.  Dikurniakan KEBIJAKSANAAN dalam pelajaran dan seterusnya bersikap penuh KEADILAN dalam apa jua yang dia lakukan. Sampai satu masa nanti, tanggungjawabmu adalah besar sayang.  Moga kamu berjaya memikulnya.

>

Amacam…..gedik tak anak dara aku nie….ha ha ha…pose muncung2 ngan spec mata hitam dia…..ala2 diva gitew…..tu tengok kat tangan ….gelang kaler biru putih…siap sedondon ngan cincin kaler biru lagi…auw!….

sapa aku nak tag erk. Wokeh dah dapat senarai mangsa yang nak di tag :
1) Kak lia
2) Mayana

>Bakat melukis plak……………..ha ha ha…..giler comel kan……dia lukis orang sekali tengok dah cam beruang panda dah……

Yang nie, dia lukis aku ngan dia…….sama jer pun..cuma 1 kecik 1 besar………..adeh…..mama ko telinga tak capang sayang oitttt………….

yang nie papa dia……takde telinga ler plak..

yang nie ala2 patriotik sikit….siap ada bendera malaysia and pokok.  tp jangan tertipu……..bendera tu, papa dia yang lukiskan….dia tukang kaler jer……..yang mama dia kot…sebab pakai kain kaler pink. PINK ok!

yang nie dia ngan nenek dia plak……..

comel tak? ha ha ha ha…sila ler cakap comel yerk……..boleh ler yerk…coz’ ini pun hasil tangan budak perempuan umur 4 tahun 1 bulan.  Dulu mama dia……bakat lukis orang lidi jerrrr……………dia kira advance ler sikit…coz’ badan tu ada isi…….siap bertelinga lagi tu……

> betul…………..

aku memang sedang cari info pasal percutian dari blog masviona.com (MV) nie…..tak kisah ler cerita cuti-cuti dalam negera ke…luar negara ke…….tp yang utama buat masa sekarang nie….pasal cuti-cuti ke Bandung ler. he he hehe..

sebab apa aku suka cari info pasal cuti-cuti nie di blog MV….coz’ merata dah MV and Prebetsapu pergi cuti-cuti nie……antaranya :

 *** MV di perkarangan pintu masuk Forbidden City ***
1) Beijing – dekat sini jer ada 15 episode documentary citer2 pasal cuti-cuti ke Beijing tu…sangat ler detail kan…..dgn gambar2 yang menarik lagi tu.
*** pic MV & PS semasa cuti2 di BALI ***
2) Bali : Boleh Baca Pasal KOMPILASI CUTI KE BALI oleh MV

3) Ho Chi Min
 *** salah satu aktiviti yang best diaorg buat masa buat snorkeling ***
4) Perhentian Island
 *** MV and Kangaroo di Currumbin Wildlife Sanctuary ***
5) Gold Cost & Brisbane
 *** PS berlatarbelakangkan Eiffel Tower di Paris ***
6) East Europe (Tour De Paris – Belgium – Netherlands – London) – yang nie Prebetsapu pergi sorang. MV & Avin kena tinggal.

 *** pasangan ideal MV & PS di Tangkuban Parahu. Tempat Wajib datang if ke Bandung selain FO-FO yang berlambak2 tu ***
7) Bandung : yang nie memang aku khatamkan setiap entry. Tp MV & PS berhutang lagi episode pasal cuti-cuti di Bandung nie…bila nak update? he he he….tp best coz’ if ikut cara MV & PS bercuti di Bandung nie…memang boleh save $$$ banyak kegunaan shopping.  Datang Bandung tak payah sewa hotel mahal-mahal kan….yang penting hotel adalah bersih.  I like…..
dan yang terbaru sekali
 *** lagi ler best……konvoi dengan motorbike dari KL – HATYAI . Hebat tak hebat ler pasangan serasi nie kan…..***
9) Hatyai :

dan apa yang lebih menariknya……..setiap catatan perjalanan MV adalah sangat detail….day by day…..seronok ok baca………..rasa cam kita pun join sekali cuti-cuti tersebut.  Tak caya, ,korang pergi ler blog Masviona.com…..dokumentari perjalanan mereka sangat-sangat detail.

Nak tengok senarai entry dokumentari perjalanan MV & PS nie…sila ler check kat sidebar belah kanan Masviona.com yerk….

Artikel ini ditulis sebab saya mengidam iPad percuma MySuperKids. Sertai Bengkel Adsense di laman web buat duit online & mulakan gaya hidup sihat dengan vitamin semulajadi ShakleeTrialPack

>

for more info please ler lawat blog DEE KUNTUM yang comel tu……GREEN colour gitew….auw! sweet giler!
so
aku nak tag :
korang kan suka FM.  Mana tahu, if tak jadi rezeki aku, jadi rezeki korang…FM dari LONDONG lagi tau. Ingat senang nak dapat.