Category: Rumah


>Wall Deco yang sangat comel.

>kekenyangan…….fuh……murah rezeki lagi hari nie……Pn. Nor belanja makan tengahari…yelah…hari last dia kat PSR nie…..

nak update peel batrice malam tadi….USB cable tak bawak ler plak…..so….kena ler selak-selak album lama cari gambar batrice buat modal entry petang2 hari nie kan…….

Gali punya gali aku jumpa gambar2 nie……ooo baru ingat….mmg aku ada nak buat entry pasal wall deco nie…tp camno leh lupa….byk benar benda ngak ngingat…….wall deco nie aku beli murah jer…..RM8.  Walaupun murah tp aku rasa sgt ler comel…..al-maklum…ada gambar pooh ngan tigger tu….favourite my lil princess……..he he eh…..

amacam…….chumel tak….aku lekat wall deco nie atas kepala katil si batrice tu…….

so……sesuai ler kan ngang patung pooh besar dia tu……..siap minta posing lagi ngan pooh dia tu…..

kalau ler rumah sendiri………sure beli wall deco tu bebanyak…puas hati hias bilik budak kecik nie.

Advertisements

>kan dah ckp tadi…..lepas shopping barang2 dapur….we’ll x terus balik umah………ada agenda yg perlu di teruskan……….lalalalalala…………..projek KELADI GAJAH…………jgn main2…….laling hubby I tu tengah bersemangat nak menhijaukan laman rumah……..so, sementara dia bersemangat tu……jgn di cantas………..ikut saja yerk………sat lagi dia xde mood……..punah ranah ler laman I tu karang…………..

Opppss………….korang nampak tak tu pakwe ensem merangkap laling hubby i dok bertungkus lumus nak mencabut pokok Keladi Gajah tu…………..

tp xde ler cabut ngan tangan jer…….ingat Laling Hubby I tu badang ker…….udah ler comel lote jer orangnyer……..so, harus ler guna cangkul kan………

Papa dia dok gigih mencangkul nak cabut pokok keladi tu……….anak dara sorang nie melalak plak nak ngikut…………..x nampak ke semak samun tu lagi tinggi dari awak……mengada2s betul ler dia nie……………..

dan hasilnya…………..3 rumpun pokok Keladi Gajah berjaya di cabut oleh Laling Hubby ku yg gagah perkasa………………uuuwweeekkkkk

dah………..jom balik ! mama bingit ler papa …………..ngan budak kecik sorang nie………..

>Xtvt hari jumaat petang after balik dari opis………i angkut laling hubby dari rumah ke rumah MIL…….ambil Batrice and………berdessup ke Bandar………..isi perut marrrr……….pastu, Laling Hubby ckp :

“jom mama gi nengok pokok2 kat nursery……….papa nak beli pokok nak letak kat tepi rumah ler….”

dan sudah pasti jawapan dari isteri mithali adalah :

“JOM”
We’ll ke nursery kat jalan Yap Tau Sah……….orang kluang tahu ler jalan nie kan…….org luar kluang….senyap yo…….malas i nak buat peta bagai plak …………….
2
Dalam byk2……….i dok berkenan kat pokok nie……….tp adalah MAHAL di situ……satu pokok siap pasu dah RM45……..tu baru sepasu…….kalu berpasu2…..huuu………..x sanggup ler plak membayar nyer kan…………takpe….later2 dah kaya sikit ler ler beli barang sepasu dua kan……

Laling Hubby buat lawatan kehormat………..tangan kat belakang cam dia plak tokeh nursery nie……..mana Uncle nie…….nak tanya harga pun susah lorrr……….asyik ilang jer……nak jual ke x mau uncle oit!!!! dan seperti biasa……..Mem kecik kat belakang mengekor jer………

ha…….yg dok seksi tu ler tokeh nursery……..apahal lah ko uncle…….petang2 hari pun x berbaju ker………..nie i pejam mata tau nengok uncle tu bukak aurat……….ha ha ha…….boleh percaya ker?…..

Dah dpt dah pokok mana yg berkenan di mata dan berkenan ngan poket…….harus ler sedar diri kan…..beli yg murah2 jer…………….sambil dok nunggu tokeh buat kira…..i pun snap sana snap sini………..nie minta izin ok…………betul………..i mintak izin ngan Uncle tu…………cam sweet jer kan kalu buat kat rumah nie……………

Yang nie kalu ada air terjun lagi cun……….letak dlm rumah pun ok………tp……….emmmm………x yah mimpi ler………harus hari2 i jadi org gaji asyik nak mengelap air satu rumah………x leh caya lorr ngan Mem Kecik sorang tu……………

dan …………….taarraaaa……….dlm remang2 senja……nampak tu laling hubby i gigih nak cari idea letak pokok yg di beli tu………..tu ler pokok yg sesedap mata memandang and sesedap poket keluarkan duit……….dua pokok RM28 …………ok lah kan……….later2 bertambah ler pokok2 kat area situ……………..

Lepas nie nak cari pokok Keladi Gajah plak ler………kan papa kan……..!!!!!

>perPISAHan

>

i kena kuat uol…..kena tetapkan hati…….kalu tidak i takut i yg tak kuat…….i yg tak tetap hati….

hampir 2 tahun uol kami tak berpisah……….pisah pun kejap2 jer……itupun if i yg ada hal ajer……kejap jerlah but after this…..i and dia akan di terpisah …….sedih lah uol……..adakah tindakan i ini betul uol………adakah ini masa yg sesuai buat kami uol…………apakah i and dia akan dpt melayari malam2 kami dengan tenang dan aman uol…………….ooooohhhh………i kena gark kuatkan hati i nie…………demi sebuah PERPISAHAN TEMPAT TIDO ……..

Keh keh keh……………ada suspen ka? …………….sebenarnyer…….i dah tak tahan kena terajang ngan little princess time tengah2 sedap melayan mimi tau……yelah, katil queen size sajork…..len ler king size……..besar ler sikit kan…….nie takat queen size…….mama dia nie udah ler over size……..nasib papa ada kecik sikit…..so, bila tambah plak ngan princess tu………adoi ler……seksanya tido tak leh nak bergebang sebebas2nya atas katil tu kan…………so, semalam i decided ………pindah masuk katil single kat bilik sebelah ke bilik i nie uol…………ok ler…walaupun sempit sikit………….tu pun meja solek i transfer pergi bilik sebelah………so, bila pepagi i bersiap xde ler mengganggu ketenteram diaorg tido kan……xkan nak bersolek dlm gelap plak……….he he he….

(telah dirasmikan ……..hu hu hu…time nie tido siang…….lama plak princess nie tido siang tu….dari kul 1 lebih sampai kul 4 lebih……….maunyer tak sedap dia tido……aircond siap terpasang tu ……..pssttt…….bedsheet katil queen tu yg baru tau…he he he….)

(bilik asal batrice yg dah kosong……so, i bukak balik crib dia tu….utk letak doll dia sumer tu….)

>RUMAH CANTIK

>

cantikkan rumah nie…

ala2 country gitew….

tetiba jer terberangan kalu ada satu umah camnie….ala2 rumah percutian ler…buat kat kebun…ke buat kat tepi pantai ker……bestnyerrrrr……..he he he….

sure…nyaman jer….time2 cuti boleh picnic ngan family……….

bestnyer kalu impian ini menjadi kenyataan….

Actually……gambar nie zana snap time gi pantai Air Papan mersing…masa cuti deepavali tu…..

on d way nak balik tu…pusing2 ler dulu area2 kampung kat situ…

byk projek nak buat chalet kat situ…..salah satunyer yg nie….

mmg betul2 berkenan ler ngan patern nie……..nie pun hubby yg beria2 nak snap gambar…kot2 ler ada rezeki boleh buat contoh…he he he……contractor dia siap pandang2 jeling2 lagi……

so……….korang berkenan gark tak nengok umah cam nie…………..? cantikkan …………….

>berbunga sudah ia…

>x sangka..
pokok yg di biarkan x berbela…
tak bersiram…harap air hujan jer…..
tp tu yg nak menambah seri rumah zana yg tak berapa nak berseri tu ….

taddaaa….
secara exclusive giteww……
nie ler bunga orkid yg pokoknyer ala2 hidup segan mati x mau tu…
xde sapa pun hirau nak menyiram ker nak membaja ker pokok2 kat umah tu..
harap air hujan jerlah…

tp dlm x terbela tak berjaga tu…
berbunga gark ler…
ada 2 tangkai yg berbunga….cantik plak….
suker tau hubby i…coz’ pokok orkid tu dia yg gigih membeli…
beli jer lah…jaganyer idak…kalu ingat jer lah dia menyiram….

sehingga ke pagi ini..jumaat (17/10/08) tinggal 6 kuntum yg kat atas tu jer yg belum berkembang….
kuntum2 lain dah selamat berkembang ngan jayanya…
set tangkai satu lagi, zana tak snap ler plak…..
act gambar atas tu amik rabu lepas…..time park keta tu…ntah camner baru ler terperasan munga orkid tu…kalu tak, pandang pun tak…dlm hati bila ler nak humban pokok tu kat tong sampah…yelah, mana nak tahu dia idup lagi…

so, bila dah berbunga nie..
selamat ler ko pokok orkid oit…
lepas nie…harus zana request beli baja bunga plak utk orkid nie…
sayang plak bila dia dah membungakan hasilkan…

i like color bunganyer tu…………

>Bilik Tisya

>Ingat tak entry lepas….entry ari sabtu yg aku kena tinggal….pastu gi shopping baju tisya and cadar utk katil single tu….ala, kalu tak ingat pun…..korang check ler entry yg lepas erk…..silalah rajinkan diri korang…..

Taaarraaa…nieler rupa cadar nyer…….cun tak, sesuai tak ngan kaler biru bilik tu….sesuai tak ngan patung2 tisya tu….aku rasa sesssuuuaaaiiii sesangat…….

yg gantung tu aku baru gantung malam tadi…lepas ngemas lemari baju tisya tu…aku sambung buat kerja gantung menatang tu……nak harap papa….harus tahun depan pun belum tentu bergantung…….makcik gark ler kena buat……

>Packing Plak

>

Sabtu hari mengangkut barang yg berdozen2 ke rumah baru……actually, sedih gark nak pindah umah nie…..3 tahun dok umah taman puteri nie….mcm2 kenangan ada….mcm2 ler…pahit manis masam kelat sumer ada…………..rumah nie lah ajar aku hidup berdikari laki bini……yelah, lepas kawen …kami dok berkepit bawah ketiak MIL lagi……….lepas setahun baru ler merasa duduk asing2……baru ler rasa asam garam kehidupan suami isteri…..tu pun setelah aku membising kat mr hubby suruh cari rumah…..rumah sewa pun xpe lah janji duduk sendiri………bukan apa, rasa tak selesa sgt kalu duduk ngan mertua nie……..bukan ler bermakna mertua kau tak baik, aku rasa mertua aku paling baik…..cuma, sebagai suami isteri kita mestilah nak privacy…nak masa berdua2an…..bermanja tanpa halangan…cheewwaah…..melalut lah plak….apa daaaa

Bila dah packing2 nie…… baru ler aku realize ….byk giler rupanyer baju2 aku ……dekat 4 kotak, baju saja………..so, kesimpulannyer, baju2 lama aku tu….aku niat nak sedekah jer kat rumah anak2 yatim…..dari membazir tak di pakai……baju2 aku tu pun elok lagi sebenarnyer….cuma baju tu dah mengecik…..xde makne nyer baju boleh mengecik…..sedar ler diri sikit, aku yg makin membesar….hik hik hik hik……….

So, selamat tinggal rumah ku syurgaku………hari sabtu tu dlm kul 11.30 lori datang untuk angkut barang………save budget coz’ aku guna lori jabatan…………selamat poket mr hubby………….siap angkut naik lori sumer dlm kul 12 lebih………sampai umah baru dlm kul 1 jugak ler…..turun2 barang sumer……baru turun yerk, belum di susun atur lagi……dekat kul 2 lebih jugak….so, pemandu aku kasi makan dulu and duit poket….yelah, org berbudi kita kenalah berbahasa yerk…….nanti2 boleh xde lah dia serik nak tolong lagi……………

sebahagian barang yg dah di susun tepi sebelum di angkut naik lori……nampak tak drawer letak tv tu….tu mr hubby punya…….sama lah ngan aku punya kan…….besar gabak….berat plak tu…….

nie plak set sofa ……………

antara barang2 kat opis mr hubby…….merangkap bilik aku simpan segala mcm novel and majalah aku………..

selamat tinggal bilik tido ku……………kenangan beb……byk tul kenangan……….dan kepala katil itu telah di lego kepada adik ipar aku…coz’ katil tu sebenarnyer dah patah….aku guna kepala dia jer…tilam letak kat bawah….so, pindah umah baru nie, aku request katil baru ngan mr hubby…..dgn alasan, penat dah tido bawah………….beli katil baru jer…..drawer and meja solek ttp yg lama……sebenarnyer nie set masa kami kawen dulu………….ikut mr hubby, dia nak repair jer katil tu…..bukan tak boleh pakai lagi….boleh….tp aku ngengada mintak yg baru……yg tu kasi kat adik ipar…suruh dia repair….boleh ler dia letak kat umah dia nanti……….

nie bilik belakang….jadi stor simpan barang aku and mr. hubby………tu nampak tak, spoiler keta pun ada kat dlm bilik nie………..memula dulu konon nak jadi bilik tetamu….tp hampeh….last2 jadi stor………apa nak buat, rumah kecik kan…barang plak banyak……..
Lepas nie operasi repacking and susun atur sumer barang2 tu plak…..letih oooooo…….kalu ler ada yg offer nak tolong aku kan best….nie aku buat sesorang…..bab2 kemas2 balik nie mmg aku kena buat sorang…. mr hubby buat kerja yg berat2 jer…..tp sebenarnyer kerja mengemas nie lagi letih dari angkat barang yg besar2 tu…………….

>


our new home sweet home…..no 199, jln Seri Impian 1/4 Tmn Seri Impian, Kluang, Johor

Jumaat & Isnin kan aku ambil A/L dengan alasan nak kemas & repacking balik barang2 aku yg dok berlambak2 nie…….penatnyer lah hai pindah umah kali nie….lagi penat kalu nak di bandingkan masa pindah umah 3 tahun lepas….masa tu, barang tak banyak…cuma pindah set bilik tido and barang opis mr. hubby jer….brg yg lelain beli sikit2 bila dah duduk……dan akhirnya, pindah kali nie punyalah banyak barang…ngan sofa nyer, drawer nyer, tv nyer…meja makannyer, dapur nyer…banyakknyer barang yg aku kumpul 3 thn nie……………….

Khamis lepas balik kerja aku singgah @ umah baru menjengguk mr hubby yg dok bertungkus lumus menyiapkan final touch kat umah tu…….kerja cat mengecat…….tp bukan sumer lah kami cat, cat hall & bilik jer…..sian kat mr hubby ……takpe, tu kerja dia…kerja aku plak packing and unpacking barang2 tu…..lagi letih ooo…harus kalu bagi dua minggu pun belum tentu clear sumernyer……

mr. hubby yg tengah bertungkus lumus menyiapkan final touch kat bilik no 2 (kengkonon nak buat bilik tisya……xde maknenyer……budak kecik tu ttp nak tdo menyelit kat tengah mama & papa dia…redha jer lah…..nampak gayanyer bilik nie jadi bilik tetamu le yerk……nak harap tisya tido bilik nie, tunggu dia 3 tahun ler gamaknyer……….)

untuk bilik kami pilih kaler biru…tapi tak sumer biru ler……cuma buat fixture wall jer….(** ntah betul ke tak aku bantai jer nie….) ……..kasi semangat sikit nak masuk bilik tido kan….(***mmg selalu semangat pun kalu kata nak masuk bilik….sedapnyer dok baring kat tilam empuk yerk…….)

nielah plak dapur …..sama kaler ngan hall …cuma kami tak cat kaler kelabu ler kat dinding yg lain. Maintain ngan kaler putih……..rumah baru nie, dining & kitchen separate dari hall …..privacy ler sikit kot coz’ umah lama dining & hall sekali………..so, dulu sambil makan sambil tengok tv…last2 makan depan tv…..meja makan jadi perhiasan jer………..insya allah, kali nie meja makan tu berfungsi sepenuhnyer……

yang nie hall……dua kaler tema…..merah & kelabu…..merah tu aku yg suggest erk…yg kelabu plak mr hubby….aku rasa cun gark kaler kelabu nie…..mmg mr hubby terror ler bab kaler2 cat nie………..kalu ikut aku, baik padankan kaler merah tu ngan pink kan……baru ler serasi…tp mata mr hubby aku rupanyer lagi terror dari mata aku…..ala, dia dah biasa dah dlm hal2 nie…..dah mmg kerja dia……..so, no wonder ok……!

Malam tu jugak aku gesa mr hubby basuh umah….so, jumaat tu boleh ler aku concentrate packing barang……dgn tak mandinyer, ngan baju kurung nyer…aku ngan mr hubby gi basuh umah tu mlm tu jugak….tisya tinggal umah nenek ok….kalu dia ikut, jwbnyer tak jadi kerja ler……..start kul 8 sampai ler kul 10.30 kami dok cuci umah tu……. bila dah cuci tu rasa lega yg amat……..puas hati aku……..so, lepas basuh umah, balik tmn matahari (umah MIL) ambil tisya and balik taman puteri……………..pastu…..zzzzzzzzzzzzzzz

Hari jumaat, sessi packing memacking ok………..tp, start buat packing pun dah petang…coz’ pagi tu kuar pergi b/fast and sempat lagi menyoppingkan diri ………boleh giteww…………uuuuu, byknyer barang nak kena packing ………………papa help!