Category: B/fast


>Hari Sabtu pergi…………pukul 10.30 tu pun lepas aku hantar Batrice pergi kelas music dia………..punya ler ramai orang beratur ….sampai ke pintu lagi………..lagi 3 orang sampai turn aku….adeh! time out ler plak utk set breakfast tu………kesudahananya…dah alang2 beratur tu……aku take away jer nugget 1 set.

Ahad……..pepagi dah bangun……aku dah bising2 nak breakfast kat McD ngan my Darling…….pukul 10 gark ler keluar rumah……………beratur 30 minit………………..akhirnyaaaa…………….dpt gark guna kupon di bawah nie.

FREE 2 Big Breakfast oooo ngan guna kupon nie.  Aku ordeer 1 set Big Breakfast and 2 air + 2 set FREE nie…….makan sampai kenyang…………..serius, memang kenyang pun………….

Ada lagi sekeping kupon tu aku print yang tak guna……..if korang pun nak FREE 2 Big Breakfast tu…print jer lah kupon kat atas nun………..time order, tunjuk kupon tu………..nescaya korang akan dapat free 2 big breakfast dengan syarat korang order yang lain tu min RM 5 ler kan………………..

ala……tak nak order set lain pun takpe………order air jer pun coz’ set FREE tu takde air yerk sayang-sayangku. 

Jom……ada masa lagi nie……sampai 31 march jer tu…….

>Breakfast pagi Ahad

>pagi ahad yang heaven………….sebab apa heaven? sebab ada orang tukang buat breakfast……….jangan main2 oooo…………….my laling hubby turun padang buatkan breakfast untuk family kecik kami…….

kemain khusyuk hah!….tak pandang kiri kanan dah………

tu dia………..breakfast kami pagi nie……….

homemade daging burger u! tak yah pakai daging burger ramly ke apa………fresh2 gitewww………
so………breakfast kami pagi ini adalah home made burger by my laling hubby.!
sedapppppp…………………….

>Alhamdulillah

>korang dah b/fast? aku dah……pagi2 masuk office menyinggah kat kantin beli :

Nasi Ambeng lauk ayam masak kicap

then, bungkus teh o panas

dah settle sumer masuk perut…..kekenyangan mcm kucing kat bawah nie…fuh……sengkak perut.  Pepagi dah makan nasi.  lepas tu ngingau2 kat kawan aku yg KG bertambah2…

tp mcm biasa arr…..bila makan pagi nie….lepas 5 or 10 minit sure aku bertemu janji ngan MR. T.

tp yang penting……Nasi Ambeng + Teh O hanya berharga :

amacam…murah tak?

>Pagi Hari Ibu

>

Ahad – Mother’s Day…..pepagi MIL aku dah call suruh b/fast kat Railway…kebetulan adik ipar aku si Angah pun ada balik………so, we’ll kumpul b/fast kat railway….orang punya lah ramai…..nasib tak tunggu lama dpt gark seat………….si Ashraf kembar laling hubby aku nie pun ada join sekali……so, mmg meriah ler kan…

Rindu ngan lil Aqeeb….dah besar dah…..dah makin kuat……now, tengah belajar nak meniarap….cepat betul…agaknyer baby boy mmg cepat serba serbi kot…….kalau pegang pun tak reti dok diam2…tp yang bagusnyer Aqeeb relaks jer walaupun orang bising2 keliling…..cool jer…layan perasaan.

Sambil tunggu order…sambil melayan Batrice & Yaya….yaya dok merajuk coz’ asyik kena tipu jer kata train sampai…4 – 5 kali kena memain ngan papa dia….merajuk ler dia….

see….mogok tak mau amik gambar…sanggup nyorok bawah ketiak atuk dia.

yang si Batrice nie mmg mood banyakkk baik pagi tu…so, dia tak join mogok ngan si Yaya….

Bila train sampai baru ler si Yaya ada mood…….baru ler dia happy sikit…..

Ambil gambar pun dah boleh ngak ngadap camera…….tadi kemain nyorok muka…

Tp cam biasalah………..keretapi bukan lama mana pun berhenti……..sekejap jer………..tp boleh ler yerk..buat pengubat mogok si Yaya.

train dah pergi……start ler mood budak berdua tu…..Yaya pun boleh tahan sebenarnyer…..kemain lagi dia try panjat tebing tu…..

Around pukul 11.30 we’ll siap b/fast…he he he…duduk b/fast pun makan jam…….tp biasanyer….around pukul 11.30 tu mmg lenggang sikit ler railway coffee nie……time kemuncak pukul 10…mmg beratur ler orang menunggu turn…………

Batrice bila ada Yaya……….apa2 pun mmg WAJIB buat ngan Yaya………sikit2 Yaya…….apa yang Yaya buat…dia buat…and apa yang dia buat…..dia nak Yaya buat…………..tp that day…..mmg depa betul2 penat main berdua…………giteww ler kekdahnyer bila jarang2 dpt jumpa……..so, bila dapat jumpa…kemain lagi budak berdua nie……….

>Kluang RailCoffe

>

Sapa datang kluang………kalau tak try “NGETEH” kat sini mmg ler rugi…………kalau pagi tu…dari kul 7 sampai pukul 11 lebih….and then petang plak dia start pukul  2 lebih hingga pukul 6………….apa yg special? Roti bakar, kopi railway and kalau kat tekak aku nie………pau sambal dia pun sedap……..and then nasi lemak bungkus harga RM0.60 tu….mmg sedappppppp………….

So, pagi ahad tu, we’ll keluar rumah pukul10.30 pagi………breakfast kat sini…………b4 tu sempat ler singgah dulu ke pasar beli lauk nak masak tengahari….ha ha haa….setelah sekian lama ok……akhirnya berasap gark dapur rumah aku……………..yang tu later lah aku citer coz’ aku nak fokus citer b/fast kami……

Menu wajib kami kalau b/fast or makan2 kat sini……….roti bakar or roti stim………..original kaya made by owner kluang railway yerk…….secret resepi turun temurun dari keluarga………., pau sambal, and berbungkus2 nasi lemak…………….also tak lupa telur separuh masah 2 biji untuk budak kecik nie….kadang-kadang dia menyibuk makan mee hoon…tp selalunyer separuh jer lah..coz’ bila separuh jer…sure telur sampai………bila telur dah sampai…jgn harap ler dia nak layan makanan lain………..

2 hari lepas , nenek dia citer yang dia request telur goreng………..habis sebiji nenek dia gorengkan…dia request lagi…ingat kan cukup dah kenyang…rupanyer dia requested lagi sebiji………so, total up petang tu jer dia makan telur goreng sampai 3 biji……makan camtu jer letak kicap……
 
Semalam pun balik rumah, aku nengok nenek dia bekalkan telur goreng dia yang separuh lagi tak habis…yang tu tak tahu ler telur goreng ke berapa plak..

Act, time we’ll makan2 tu ada couple tengah buat sessi wedding photography…..comel ler plak nengok couple to posing2 manja kat situ kan………..best kan sekarang……macam2 package ada untu wedding………sumer best2……sediakan jer lah duit bebanyak kalau nak hari perkahwinan korang tu jadi special……..
Dah kenyang dengan telur separuh masaknye dua biji utk dia….mama dia plak melantak nasi lemak 60 sen tu sampai 2 bungkus + pau sambal + milo ais, while en papa ngan roti bakar + nasi lemak 1 bungkus + mee hoon 1 bungkus + teh o………so, apa lg…………balik time lerrrrrr

ha ha ha ha ha….takde maknanyer terus balik…………korang nengok ler muncung dia yang dah panjang tu……..tak puas hati mama dia ajak balik…………..so, kena ler layan kan dia kan………..padahal mama dia sama gelitis join xtvt anak .  Xtvt apa…………sat aku citerrrrr….

pst : a bit busy sikit lately…walaupun boss aku cuti 3 hari tapi di sebabkan ada penambahan tugas utk aku…so….terpaksa ler membusykan diri kan.  Apa2 pun aku enjoy buat kerja …

>Roti Telur 2 …………….

>Ini adalah citer pagi sabtu lepas b4 balik Tenggaroh….
kami b/fast roti canai………….bukan slalu b/fast roti canai
balik2 ulang gi b/fast kat railway tu…
pagi tu tukar selera….tp i nie x berapa nak jalan ngan roti canai………

Kami order roti telur 2 …….wif bawang utk laling hubby and w/o bawang utk I…….i nie kan jakun…sayur x makan, bawang tak makan…tp kalu bwg letak dlm sambal…..buta2 jer I ratah…camno tu……….sambil nunggu order sampai, Laling Hubby layan paper dulu…..

tu dia dah sampai dah…………roti telur 2……….milo ais utk I

Budak kecik nie ngenadas tau…..x mau duduk kat kusi sendiri…nak menyelit kat papa dia…..tu bukan apa…..dah kena fire ngan mama dia……dia pergi ler mengadu kat papa plak………

dan……..bila bwk budak kecik nie makan di luar…….adalah sgt hazabb………coz’ dia nyer peel……mmg bisa buat sakit jantung ler…………..konon nak makan sendiri……lebih main sebenarnyer……………

Act we ada order telur 1/2 masak 4 biji…………..cam biasa ler……….anak dara tu kan hantu telur…….harus ler order……tp x sedappp oooo………..x abis pun….giler mahal plak tu………..telur 4 biji jer RM3.60 ………giler mahal ler kedai ko nie mama…………..untung lebih…….kaya x jugak…….nasib ler roti telur ko tu sedap……..lembut jer…………….

>B/fast pagi AHAD !

>

Balik dr Melaka dah lewat kan…….I pun tido lewat gark malam @ pagi tu…..so, pagi Ahad…….b/fast adalah di luar……..tp tulah……..jgn harap ler nak bangun lewat…….kul 7.30 am …. anak dara tu dah bangun kejut we’ll…………mintak susu………pastu bebel2 atas katil dia seseorg………x puas hati nengok mama & papa dia still berkubang atas katil……..dia dgn lekuk kepala sorang2………….mmg cemburu buta betul tau anak dara sorang tu…….kena gark ler bangun ………..hu hu hu…..ngantuk ngantuk!!!!

Sarapan di mana?………mana lagi…….Railway ler……..pekena nasi lemak, pau sambal & telur separuh masak………………and ………..

anak dara I tu…….bab2 telur separuh masak……mmg handal………..2 biji sekali ngadap jer………mama dia dok kebil2 tunggu turn nak suap masuk mulut……..tp nan adoo…….coz’ sumer settle ke mulut dia………….mmg nak kena order 6 bj lor…….2 papa, 2 mama & 2 batrice………..adil & saksama………….

** kacau kasi rata sumer bahan2 yg di perlukan **

** ready……let….set ……..**

** go……yummy yummy yummy **

After b/fast ……….ke pasar tani beli bahan2 nak masak lunch nie…………sempat gark ler beli susu si Batrice yg tidak kejumpaan di TESCO MELAKA…….akhirnya, di Kluang jugak yg ada……he he he

Nie lah barang2 basah yg di borong di pasar…….and susu Batrice………

Lepas beli bahan2 basah…….kami x terus balik ke rumah…….tp ada agenda yg seterusnya…..nie projek laling hubby……. I ikut sajork……….

>Yummy Yummy

>Sabtu pagi tu…..masing2 kelewatan bangun……padahal kul 6.30 tu aku dah bangun dah…..lepas solat & buat susu tisya…leh plak sambung tu…..hambek ko sekali sedar….dah kul 9.30 pagi……..matahari dah kuar….aku anak beranak tak kuar2 rumah lagi……camner rezeki nak masuk erk……patutnye lepas subuh tu….bukak2 ler pintu tingkap bagai…bagi rezeki senang masuk….nie tutup rapat….rezeki nak bagi salam pun segan….tuan rumah x sedar2…..apa daaa…

Lepas mandi2 sumer….kecoh2 perut lapar….nak buat b/fast dah kul 10 tu…xde maknenyer lah….so, gi ler b/fast luar…..kiranyer merangkap makan tengahari ler nie…….cam biasa, b/fast kat old town coffee……mana lagi…….nak b/fast kat railway station…x sanggup daku nak menunggu lama2…sure ramai orang punya……

Before gi b/fast tu singgah beli tilam single utk katil kat bilik no 2 tu…nanti sedara mara datang…ada gark ler tempat dia org nak landing2 kan….x kan nak landing kat dlm bilik aku plak…….nanti aku snap gambar bilik no 2 yg dah siap ngan tilam & cadar baru tu yerk……

Nie nasi lemak rendang ayam yang hubby order….cam biasalah…air white coffew sejuk…..

hari nie aku makan kuew teow dumpling soup….sib baik ari nie ada ……dah berapa kali pergi asyik xde jer…..tp ari tu x sedap ler plak cam selalu…tawar…..air plak cam biasa….enrich chocolate…..he he he he….

>B/fast apa yerk

>

Hari nie aku b/fast berdua jer ngan kak roha coz’ kak hawa cuti….. mak buyung tu dah tak larat gamaknyer…….cam biasa arr…..pagi mesti minum air teh o nie…kalu tak pun milo ….pagi nie order air teh o……..harga?….jgn terkejut….50 sen boleh minum 3 orang….ha ha ha…..special utk aku, kak roha & kak hawa…….korang dpt ker harga camtu…..?


Selalu tu aku makan nasi kerabu…. tp ari nie nasi kerabu xde….yang tinggal nasi berlauk ikan nie, nasi lemak, nasi goreng ngan mee hoon goreng……sumer x menyelerakan aku…..last2 aku ambil nasi berlauk ikan nie……bantai jerlah janji perut aku kenyang pagi nie……

Sedap gark ari nie coz’ kuah dia pekat….yummy yummy yummy……leh ler bertahan sampai ke ptg nanti……kalu korang nak tahu…dah lama kau tak ambil lunch……ambil b/fast jer…malam pun kekadang jer makan……..diet ler katakan……so secara rasminyer b/fast aku hari nie nasi berlauk ikan nie ngan air teh O…..so, harga sumer…..RM1.50 coz’ air tu kak roha yang bayar……. tocey tocey tocey….murah rezeki ko kak….

Aku nak info nie……dah terbagi tahu yg aku nie tengah berdiet….so aku nak share ler berat aku terkini…….alhamdulillah, dekat 3 minggu tu pun on off on off ….aku berjaya kurang kan 3 kg berat aku…….berkat berdiet dan pengambilan JDM……horey….horey…horey…w/pun xde lah byk mana aku turun tp ok ler utk permulaan kan………sekarang berat aku 65kg….ada lagi 10kg utk aku turun kan sampai raya nanti………harap2 nanti raya berat aku dah 55kg……ok ler tukan….sesuai ngan tinggi aku nie……so, JDM aku ada lagi 7 packet lagi…..means aku dah melantak JDM nie dah 13 paket……..and turun 3 kg….suke nyer aku…….