Category: CNY


>our CNY and time to collected Ang Pow

>

our CNY celebration…..yup my dear, every year…family kami jugak akan berkumpul dengan family FIL utk celebrate CNY…and biasanya…kami akan berkumpul pada raya ke-3….at rumah my auntie a.k.a kakak FIL aku……..so, it time to collect ang pow…….phewwittt…

haish! nie ler budak yg kata kejap balik kejap tak tu……..ceh!…tp padan muka kan…kena tinggal ngan kitaorg…ha ha ha…….lenkali buat lagi camtu…apa daaa kolej ko maksu……feninggg tau!

dan ini adalah makanan kegemaran aku………..nyum nyum nyum….Am Cha…..ye kot beh kurang camtu nama dia…….sangat2 ler berkhasiat……..isi padu dia……..nasi, sayur2 yang di goreng tanpa minyak, kacang tanah, udang kering, kacang panjang…and pelbagai sayur2 hijau lagi ler…yang aku pun tak tahu dah apa ke nama daun2 tu……and sup dia….sup dia pelik sikit coz’ warna hijau…rasa ala2 pahit2 sikit ler…tp bila dah di gaul bersama dengan semua bahan2 tersebut…..dia nyer sedap tu…fuh! tak terkata lah…….aku yg memang bukan pemakan sayuran pun leh telan sayur2 tersebut……tp yang pelik tu…laling hubby aku plak tak minat……kalau ada Am Cha nie…..memang berulang2 ke dapur ler jawabnyer….
haisssh…bila ler auntie nak datang rumah buat am cha untuk we’ll lagi nie…?

a few sedara mara belah FIL aku yang sedang menikmati makanan di ruang tamu.

yang kat dapur pun penuh gark…..he he he..

yang depan tu ler my auntie…..sangat2 baik…and apa yang penting….pinggan mangkuk kami memang asing dari pinggan mangkuk yang auntie sekeluarga guna untuk hari2 biasa…so….no was2 untuk guna…..he he he…special tak special lah kan…..and…my auntie memang sangat pandai masak and sangat rajin……fuh!…kalau dia datang rumah MIL masak2…memang kenyang ler kami….

ha ha ha….seputih gebu nie…..anjin BFF my auntie….JULIE you nam adia…terkejut aku time nak buka peti sejuk ambil air kotak……dia ada kat situ…nasib ler dia tak geget aku…kalau tak…dah kena samak….

bila dah sumer balik…we’ll pun balik ler……….Batrice…sampai2 rumah…tukar seluar…terus tabur ang pow yang dia dapat atas lantai……sessi nak kira2..keh keh kehe….dasar mata duitan sungguh kamu!…

makcu pun dapat gark……aku pernah gark merasa dpt ang pow masa baru jadi tunangan my laling hubby…banyak gark time tu dapat…maunyer tak banyak….bahagian my laling hubby pun jadi bahagian aku…senyum panjang kawan time tu….ha ah ah…..

>

maaf entry nie melimpah ruah ngan picture yerk……..
pukul 11 am we’ll check out dari hotel…….then breakfast kat Restoran Khalifah Seksyen 7…..tempat bebudak uitm lepak nie kan…….memasing order roti telur…aku jer order capati..lama dah tak pekena capati….

Dah kenyang isi perut….apa lagi……we’ll terus masuk ke jalan menuju i-city lagi…he he he….masuk i-city di waktu siang…adalah biasa2 sahaja pemandangan nya..tak se gah dan secantik pemandangan di waktu malam…….

Masa parking tu…mmg we’ll jer yang ada kat situ…haish..! dalam hati dok berkira2….dah open ke belum snowalk nie..ke dia open malam jer…….tanya kat pak guard….pak guard ckp dah open…tp dah sebut “tigot”  tak sudah……ohh! rupanya dia suruh beli tiket kat bawah……..

dah terang2 kat kat situ harga tiketnya….tp takpe…coz’ tiket parking malam tadi aku tak buang lagi….and pagi nie masuk mmg tak kena tiket ke apa…so, kita guna pakai tiket parking malam tadi….lagipun kat tiket tu takde tulis tarikh ke apa….so, kot2 korang tu rajin2 pergi…..kan…kumpul ler tiket parking tu siap2 erk….masuk snowalk leh dpt diskaun rm10 tau…byk tu……..total sumer sekali utk kami berlima = rm110.  Geleng kepala laki aku…..ha ha ha…sesekali papa….takpe kan…janji anak happy…mak budak pun happy.!

Decoration dlm biasalah kan…ada  haiwan2 stok area kutub utara kutub selatan jer kita boleh jumpa……tapi dalam edisi lampu warna warni ….tak gi i-city..masuk snowalk pun leh tengok lampu cantik2 belaka…
Maka bermula lah korang layan pic kami bergambar ala2 kat overseas erk….padahal dlm bangunan jer pun..ha ha ha………tp memang best ooo……pandangan peribadi aku…lagi BEST SNOWALK dari I-CITY..pendangan peribadi ok!…he he he………..serius….syok sangat2 duduk dalam nie…….korang tengok muka Batrice pun korang boleh tahu betapa happy nyer dia…..tak sudah2 sengih2 kerang busuk dia tu.

kereta spiderman nie….kat awal2 lagi leh jumpa…so, kot2 malas nak bagi anak korang main lari2 dalam nie….amik satu, suruh anak korang duduk…and sila ler tarik yerk…benda tu tak leh jalan dengan sendirinya…tp Batrice, kejap naik kereta spiderman dia..kejap karang dia lari2 gark……last2 nenek dia pergi pulangkan kereta spiderman dia tu….time dia tengah ralit2 main gelongsor salji…..pastu kecoh kereta spiderman dia hilang…keh keh ekeh

ohhhh….gedikkan…….laling hubby aku perli kata penuh aku dudiuk kat situ…hu hu hu..tahulah…..isterimu ini udah size XL…….hush! sejuk babe….tak larat nak keluarkan tangan..nak pegang camera snap gambar pun mengeluh2 laling hubby aku tau………tp kalau tak ambil gambar…rugi oooo…bila lagi nak dpt gambar feeling ala pergi negara yang salji turun…..

3 round we’ll masuk …ha ha ha..don’t worry…korang bayar rm25 tu……masuk ler berapa lama korang nak duduk dalam tu….nak keluar masuk 44x kali pun takpe…janji jangan keluar dari pintu utama bangunan snowalk tu udah ler……takat keluar masuk kat entrance ke dlm peti sejuk tu takpe……he he he…faham ker…..he he he camnie…lepas korang beli tiket……korang akan masuk pintu utama….hah! pintu tu sekali korang dah masuk…then korang keluar…nak masuk balik…kena ler beli tiket baru yerk…tp kat dlm before masuk bilik sejuk tu….korang kena ambil jacket korang..and pada sesapa yang sewa kasut …kat area sini gark ambil nyer…then….tunjuk tiket korang….then dia akan cop tangan korang as pass korang masuk bilik sejuk tu…hah…pintu nie takpe..korang nak keluar masuk 44x pun takpe….coz’ still dalam bangunan snowalk tu……we’ll larat keluar masuk 3x jer……tu pun kalau ikutkan dah keluar tu malas nak masuk balik…tp budak kecik tu mana tahan ooo…dia tengah excited main salji katakan…..
Kat dalam nie…macam2 gark ler boleh main……esp gelongsor2 licin nie…best ooo…aku dah try…..ha ha ha…seronok….

yg nie pun best…tp sebab tinggi sikit dari yg tadi…aku tak naik…gayat ooo..lagipun lubang tu mcm ngam2 jer ngan aku kan…sat lagi tersekat kat tengah2 tak ke naya…biar ler laling hubby ku yg kecik molek tu jer gi temankan Batrice main benda alah tu…

yg nie…aku mmg surrender…tak berani ooo…udah ler tinggi satu hal…laju plak tu……tp Batrice mmg berani…..tak de heran dia benda alah tu..siap gelak2 lagi ngan papa dia…request nak naik lagi kali ke-2…tak dpt ler kan….laling hubby aku tu pun bukan berani sangat tu…tp demi anak…seround jadi ler……tp mmg laju arrr…..

that all…………..memang seronok masuk snowalk nie…..kira percutian we’ll yang singkat tp sangat2 menyeronokkan……pada korang2 yang duduk area2 situ…sila ler pergi yerk…….i-city pun ok gark…cuma penat berjalan ler……kan..yg nie……takde ler penat sangat pun……cuma…sejukkkkkkkkkk tahap beku arr….tp BEST tetap BEST

Info :

Tiket : RM25/dewasa and RM20/kanak-kanak umur 3 tahun ke atas.
Guna tiket parking time beli tiket masuk tu…so korang akan dapat diskaun RM10 k.
Sewa kasut : RM10/tp kena bayar deposit rm30 nanti keluar RM20 tu akan dipulangkan semula
Di nasihatkan bawa hand glove…..sejuuuukkkkkk….kat situ hand glove ada jual RM10/pcs…mahal…and dia berbulu2 lebih..hu hu hu….

*** even kat signboard tulis tak boleh bawa camera…..tp aku bawa camera gabak tu takde plak kena sound ke apa…so…sila ler bawa camera korang sendiri yerk…….snap ler berapa banyak gambar yang korang nak…he he he…..

*** datang pada waktu pagi adalah sangat aman damai…coz’ tak ramai orang…so, tempat itu adalah seperti kita yang punya….ha ha ha……

>

Cuti CNY kami ke sini….he he he……tp serius, mmg last minit punya plan…..supposed ke Pahang melawat adik iparku kengkonon dia tak dpt cuti…..ntah camne…..last minit tak jadi…..kejap kata jadi balik, kejap kata tak jadi balik…..kesudahannya…..khamis pagi tu…sambil ngadap tv….dok tanya laling hubbyku….nak gi mana…..dia ckp…ntah…..aduh! pening nie cuti 4 hari tapi tak gerak kemana2…….aku plak mmg teruja nak ke snowalk…while semalamnya dok bual2 ngan mak mertua ku…dia pun teringin nak ke i-city…tengok lampu2 cantik katanya….apa lagi….kul 11 ckp ngan laling hubby aku jom gi shah alam……kul 3 we’ll gerak terus….bawa sekali FIl & MIL aku…my adik ipar plak…last minit called cakap jadi balik…nasib ler….tinggal ler kamu kat rumah yerk…we’ll gi jejalan kat shah alam……

Sampai Klang around pukul 7…stay kat hotel prescott….ambil 1 bilik deluxe kongsi sekali ngan FIL & MIL….tak yah membazir…..mandi2….then sempat shopping sekejap kat Jusco Klang coz’ ntah camne aku leh terlupa nak masukkan baju2 kecik we’ll laki bini sekali ngan seluar kecik si Batrice…keh keh ekh…takkan nak ulang pakai yang sama 2 hari kan….ha haha….shopping ler sebentar…..

After shopping….jam dah almost pukul 10 dah pun……tp kereta kemain berderet2 lagi nak masuk i-city….umat manusia kemain ramai…….time we’ll park kereta tu….hujan renyai2 turun….dah sampai…tak kan nak patah balik semata hujan renyai2 kan…..gagahkan diri gark ler berpayung menyusuri i-city tu…..

takjub sekejap aku tengok cahaya2 lampu yang ada tu…cantikkkkknyerrrrrrrrrrrr……
tp coz’ tak reti nak setting camera….makanya gambar kejap jadi kejap tak jadi….

bila tak pakai flash…..nampak ler lampu2 tu cantik kemain berkelip2 kat belakang nun….tp ada lembaga hitam tanpa wajah di situ…..hu hu hu

bila pakai flash jadi cam nie plak….hu hu hu…tensi mak tau!……lupa nak godek2 tanya pada yang pakai nak guna setting apa kalau ambil pic kat i-city nie….adeh!

a few pic yang berjaya di snap untuk menggambarkan betapa cun nyer kawasan i-city tu ngan lampu2 yang pelbagai warna…..

dan jadi ler…beberapa keping gambar bukti we’ll memang dah ke sini……tu pun, kelam jer kan gambarnyer……pada cikgu2 yg pro pasal gambar nie…..boleh ler tunjuk ajar nak guna setting apa erk mana tahu…..nanti sampai lagi…boleh ler guna tunjuk ajar dari cikgu2 yang pro tu….

dan ini budakk….adoi lerrr………sampai2 jer….dia tengok orang kemain ramai ngan lampu kelip2 kat kepala, kat tangan and kat belakang….selagi tak beli selagi tu ler dia minta…echa nak echa……mau tak mau, mencari gark ler kedai yang jual aksesori2 tu sumer….habis gark rm30 semata utk benda2 macam tu….laling hubby ku dah bising jer……ceh!….

apa2 pun…..memang best pergi i-city nie……..

Info :
Parking – RM10 (tiket sila simpan yerk…coz’ boleh guna utk masuk ke snowalk)
waktu operasi – sampai pukul 1 am tp…kalau ikut kat tiket….24 hours dia bukak.  Kat situ pun ada kedai yang open 24 hours….so, kot2 korang sanggup nak lepak dari malam sampai ke pagi…sila ler….takde pak guard nak halau kot.
Lokasi – seksyen 7 betul2 kat pintu masuk belakang UiTM shah alam.

Location map to i-city :

>cuti CNY kami

>Cuti CNY kami this year

fuh……last minute punya plan coz’ plan asal tak menjadi….coz’ orang yang di Pahang tu tetiba cakap dapat balik…tp dah lambat…so..maaf yerk makcu…kamu kena ler tinggal rumah…

kami ke mana?
naik KL…..coz’ teruja ngan korang2 citer pasai i-city and snowalk tu..
maka kami ke sana….so, mmg bestttttt ler…esp snowalk tu…….

gambar? later aku letak yerk….malas nak upload ke pc nie…….

pergi on khamis petang.  Dari kluang pukul 3 sampai Klang pukul 7.00 lebih camtu…
pukul 9 masuk i-city..pukul 12 pergi makan2 at D’Muara Ikan Bakar…..esoknya pukul 11.00 pagi…masuk snowalk plak…pukul 2 baru gerak dari situ…then ke KL….my laling hubby mencari Houz Depot…..after that….sampai ke The Curve mencari Subway…mengong!……

gerak balik ke Kluang pukul 7 pm…sampai rumah around pukul 11.30………..pukul 1 am baru ler dapat lelap mata…………hu hu hu…..fuh!….mmg penat lerrrrr

>Gong Xi Fa Cai

>

SELAMAT TAHUN BARU CINA FOR ALL

*** sure ramai yang dah cuti…so….for those yang balik kampung…have safe journey k…selamat pergi dan balik…biar lambat asal selamat tau…..
*** nampaknya plan nak ke Kuantan cancel coz’ makcu balik johor daaaaa….takpe….kita main air kat Melaka jer pun ok kot!

>

kesinambungan citer CNY kami….lepas makan2…tak terus balik…memasing demand nak nengok wayang…..esp my MIL….she claimed yg dah lama tak tengok wayang…ahakss…..so, layan kan jer lah….balik rumah pun bukan buat apa kan…..so, from rumah auntie….terus menuju ke Kluang Mall…….

Nama pun CNY…so, mood CNY tu still ada di mana2….time kasi sampai…itu Tok Janggut sedang agih2kan ang pow……berebut2 orang nak shake hand and ambil ang pow ngan dia….aku pun kengkonon gigih ler sambil dukung Batrice nak salam ngan Tok Janggut…..tp…anak dara tu kemain kuat menjerit takutt….ceh…..spoiled betul lerrr……..nie pun gambar aku main snap jer…..

Ntah apa yg budak kecik tu takutkan pun aku tak tahu……memula kemain excited dia nak jumpa ngan Tok Janggut…dari jauh lerr…bila datang dekat…….huuwaaaarrrhhh….gegak gempita sora dia nangis….siap tukar peluk nenek dia kuat2….
 
Dah budak nie melalak…..x guna nak layan lelama kat situ kan……so, terus direct pergi tingkat atas……check apa citer yang BEST.
 
  
  
 
So…lepas nengok apa yang BEST….laling hubby decided tengok citer 14 BLADE…..ok ler tu….kena ngan tema kan……nak2 FIL mmg layan citer camtu…..yelah, takkan nak bw dia nengok citer LEGION ker apa kan….x masuk tema ler gamaknyer…….
Tiket pukul 4.45pm…….kami sampai tu pukul 3.30 pm…….So…..almost an hour kan……..apa lg…….budak kecik nie kalau dah kat atas nun……mmg takde benda lain ler dia nak pow……..
 
  
  
 

lepas tu….my MIL ajak turun tingkat 2 plak….layan mesin urut OGAWA…….bayar RM1……dapat ler 5 minit urut…….tu pun dah best…….

 
  
fuh lega…..lepas dapat urut2 baru ler boleh nonton ngan selesanyer kan……he he he he
Kesimpulan……..citer sangat best…yang tak bestnyer coz’ kami dpt seat row ke 3 dari depan….hu hu hu…sakit leher weiiii………hu hu hu…
Best arr citer dia………dari 5 bintang…aku boleh bagi 4 bintang……pelakon pun mantap…….tak caya….korang tengok ler sendiri citer 14 BLADES tu…..
Lepas tengok wayang…..sempat lagi pusing2 @ mall…biasalah, kalau dah masuk shopping kompleks nie…sure ada tersinggah di mana2 kan…..terbeli apa2 kan….kami anak beranak dok try test mesin2 urut kat OGAWA…….pastu berangan2 nak beli…tp $$$ nyer xde….he he he he…angan2 tak salah kan…
si Batrice pun kemain enjoyed lagi kat situ….paling dia suka main kat mesin getar2 lemak tu…ha ha haa…nie kalau selalu buat nie…harus pungkuq anak aku ala2 JLO….
 
  
  
Dia dah tukar baju dah……aku yg kerimasan nengok dia ngan Cheong Sam tu……..so, tukar tshirt & jeans…baru ler stylo anak mama….statement poyo dari mak yang sentiasa perasan….ada aku kesah!
Cuci mata dah, cuci poket pun dah…….apa lagi…..time tu mentekedarah ler……….again! Pizza Hut lagi……..
 
  
  
  
Budak nie dah tembam sikit kan…….sapa perasan? sila angguk2 kepala erk kat depan screen tu….ha ha haha…yelah….sejak2 tukar susu nie…….selera makan Batrice bertambah2….memula tu cam tak perasan ler kan…tp……bila sarung baju2 yang b4 nie pakai cam loose jer……but , now cam ngam2 ho ngan badan dia…baru ler mama dia terpikir……..time @ Pizza Hut nie pun…..kemain lagi dia menghirup sup tu satu mangkuk………..pastu Garlic Bread 2 ketul…….pizza seketul…….byk tu…….kalau selalu…….soup dpt 2-3 sudu pun dah cukup baik……..roti dpt habiskan seketul pun dah lega……..xpe….makan2 nak makan…….mama mmg suka nengok ko chubby2 cam mama…..
favourite statement dia bila tanya 
“Kakak gemuks mcm siapa?”
dia jawab
“Echa gemuk mcm Mama”
hu hu hu…sentap ok
tp if kita tanya dia
“mama?”
dia jawab
“mama cantik…..”
he he he….
kembang kempis hidung mak ko…..

So penutup………..gambar si Budak Gumuks nie menjilat bibir…..let’s makan Pizza………he he heh e

>Lil Hang Li Po sambut CNY

>

 
“hi auntie……amacam cuti lama…..best tak? gi jalan mana? batrice dok rumah  jer…x gi memana pun…ada tak de pun, balik umah mak tok kat tenggaroh nun……hari isnin malam baru gerak balik umah kluang balik……”
So, pada yang tak tahu…meh aku nak bagi tahu…….tp rasanyer ramai yg tahu kan……FIL aku tu mualaf, cina masuk islam……so…every year…kami bukan takat sambut Aidilfitri semata…CNY pun kami sambut sekali……nama pun rakyat malaysia nie muhibbah…x kira bangsa x kira agama….still boleh berkongsi kegembiraan bersama…betul tak…
Pagi Selasa, lepas kemas rumah apa yang patut…yelah, rumah kena tinggal 3 hari…..baju2 kotor, berkoyan nak kena basuh…….padahal, b4 balik kg tu, sempat ler 3 round aku cuci baju2…..balik bawak lagi baju2 kotor………..bertambah2 ler lagi……..nie pun x sempat nak cuci semua lagi…….mana nak siap cuci, semalam jer dari pagi bwak ke malam baru balik rumah…..aku rasa jiran rumah aku tu pun agaknyer naik pelik kalau nengok kelibat kami anak beranak time cuti ada kat rumah kan…yelah, asyik dok berjalan jerrrrr….
 
Gigih aku cari baju cheong sam nie utk batrice……….nak bagi dia rasa aura CNY kan……… chumel ler plak…takpe, sapa lagi nak puji anak sendiri kalau tak mak dia kan……
Every year, akan berkumpul kat rumah auntie di Nyior……and every year….Am Cha nie ler yang aku cari……..perhg…..sedappppp sehhhhh………aku nak terang makanan tu camne pun susah…tp kalau korang nak tahu, bahan2 sumer dari sayur2 yang di goreng tanpa guna minyak yg byk…ada udang kering, ada kacang, ada tahu, kacang panjang, pucuk manis…..makannyer bersama nasi and soup dari daun apa aku tak pasti..yg tu, my auntie buat sendiri..i means……bahan2 nak buat soup tu ler kan…..
 
 
and sapa kata, time raya kita jer boleh jumpa nasi impit………….CNY pun boleh jumpa tau………..nie special made by my auntie…ada kuah lodeh, ketupan nona & sambal tumis………berebut2 family dari sri lalang makan……….
 
this year……..kami dpt gambar beramai2….kenangan kan………..
 
  
 
Adik beradik FIL tak ramai……….dua beradik jer….tp yang lelain tu sumer kira sedara dekat lah kan……
Lepas makan2…..family sri lalang sumer balik coz’ nak menyinggah lagi rumah yang lain………anak dara sorang nie….time ramai2 orang dia cam biasalah……pemalu a.k.a sombong kemain…….angpow nak, salam tak mau…….padahal, dari rumah aku gigih ajar dia sebut 
“gong xi fa chai”
sampai ke sudah orang dah balik, tak terkeluar ayat tu dari mulut dia……….tp bab tadah tangan ambil ang pow…dia tak sombong plak…
Lepas sumer dah balik………start ler perangai tak reti diam dia………orang sibuk membasuh pinggan2 kotor…dia pun sibuk gark nak membasuh pinggan……nak main air jer lebih sebenarnyer….
jadi ler lil Hang Li Po kena dera…………ha ha ha ha …cam anak2 cino zaman dulu2 lah plak aku nengok neyrrrrrr……..
 
  
So, tu jelah citer2 CNY kami……walaupun berbeza agama & bangsa….kita tetap SATU sebagai rakyat MALAYSIA……so, bersyukur lah kita di lahirkan di Malaysia….bumi yang aman damai.