Category: Al-kisah papa


>Menu sabtu 2 minggu lepas. He he he…..

agak2 kalau tengok gambar atas tu leh agak tak apa menu aku Sabtu lepas?

Yup dear…………….korang mmg pandai……………..so, sepanjang hari Sabtu tu …dari pagi, tengahari bawa ke malam………….menu kami adalah MEE GORENG special.

Sebab apa SPECIAL….sebab.

my LALING HUBBY yang masakkan kan….aku tak jengah dapur pun sepanjang hari tu. ha ha ha ……jahat tak…tau komplaint jer……..

Kira hangus ler tu sebagai HADIAH HARI IBU yerk….takde sambutan, takde hadiah…just ucapan dari Batrice jer tau….sedih ok…hu hu hu hu….tp at least ada menu istimewa nie…..jadi ler…kita anggap jer hadiah dari suamiku tersayang tu…chewaaa….daku redha coz’ hubby ku mmg bukan jenis suka nak buat suprise ker…..nak romantik2 ker…dia jenis..apa2 pun LURUSSSS jerrrr……

>hu hu hu hu…my Laling Hubby balas dendam. Hari tu aku tinggalkan dia 4 hari cuti-cuti ke Bandung……pastu ke Terengganu plak……but this time…dia plak pergi meninggalkan aku ngan Batrice….huwaaaaaa…..jauh merentas lautan luas.

From today until Friday…….my laling hubby akan ke Mabul Island bersama-sama ngan member2 dia…..pergi bertiga.

for
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
DIVING di SIPADAN

Harap-harap balik nanti takde ler duyung terpikat ngikut laling hubby ku balik sekali yerk…

Tinggal ler dua beranak nie selama seminggu.

>

Amacam….dah tengok ker entry my laling hubby merajinkan diri turun ke dapur buat breakfast untuk isteri dan anak tersayang? rugiii ooo sapa tak baca….bukan selalu boleh up citer laling hubby ku turun ke dapur…..sepanjang berblogging nie..rasanya tu jer lah sekali kot.

So, ini ler hasilnya…..memula dia buat dua jer……ingatkan puteri tu tak mau…rupa2nya…siap jer papa dia buat…….terus dia ckp dia nak satu…………terpaksa ler papa tu buat satu lagi……yang dua tu…for sure ler untuk tuan puteri ngan permaisuri yang tak mandi pagi lagi tu…ha haha…..nampak ker i tak mandi lagi tu? siap berbaju kelawar lagiiii

Amacam…………tergugat tak tengok homemade burger laling hubby I buat nie………fuh! kemaruk ok…dah almost sebulan gark ler…kat dlm peti sejuk tu tak pernah kering ngan stok daging fresh dia…..letih makcik……..memula dia cincang2 daging tu………sekali hari dia tanya…apsal blender tu tak tajam……aku dok confuse? selama nie ok jer aku pakai……..tanya dia “naper?” ….”ntah……papa blend daging tak hancur pun”……….huwaaaaa papa, kamu blend daging dlm blender biasa mama tu ker…………………habis ler jahanam………..adeh!……start tu…dia gigih mencincang balik daging tu sendiri semata nak buat daging burger dia……..

Jangan memain ok……..siap google resepi buat homemade daging burger tu…..! gigih tak gigih ler laki aku sorang tu.

fuh……………sudah menjadi feveret Batrice……..dia boleh habiskan sebiji burger tu wei!  Siap ngan sayur2 sumer licin.

Yang nie versi aku ler kan…………almaklum, bukan pemakan sayur….so, cukup ngan daging burger tu saja. Daginb burger special………siap letak cheese lagi tu…..tak jumpa tak kat mana2 kedai………….

>Breakfast pagi Ahad

>pagi ahad yang heaven………….sebab apa heaven? sebab ada orang tukang buat breakfast……….jangan main2 oooo…………….my laling hubby turun padang buatkan breakfast untuk family kecik kami…….

kemain khusyuk hah!….tak pandang kiri kanan dah………

tu dia………..breakfast kami pagi nie……….

homemade daging burger u! tak yah pakai daging burger ramly ke apa………fresh2 gitewww………
so………breakfast kami pagi ini adalah home made burger by my laling hubby.!
sedapppppp…………………….

>

Untung sungguh anak-anak zaman sekarang kan…..seawal umur 2 tahun lagi dah terdedah ngan gadget2 berteknologi tinggi………dah kenal itu komputer…dah tahu apa yang nak di tekan….dah fungsi2 setiap bahagian……fuhhh!!!….zaman aku dulu……masuk sekolah menengah baru ler kenal apa itu komputer….tu pun coz’ kat sekolah ada buat kelas komputer…tiap-tiap bulan bayar RM10….bagi keluarga aku…itu pun dah cukup mahal dah tu……belajar pun cuma asas- asas penggunaan komputer….belajar MICROSOFT WORD, POWER POINTS, MICROSOFT EXCELL……time tu…nak pegang keyboard pun aku takut2 lagi…apa tah lagi nak pegang mouse…siap nak gerakkan cursor tu…terlompat2 mouse tu aku kerjakan…..tarik sampai meja kawan kat sebelah….fuh…! berpeluh2…nak siapkan satu2 kerja…bab menaip jangan citer ler…..bukan takat ayam patuk lagi….ayam buta patuk kot…..

Tp sekarang…….ngan lap top pun anak aku dah mesra alam…dah tahu nak gerak2 cursor tu….dah tahu mana button nak kiri kanan atas bawah…..HEBAT kan mereka-mereka ini.

Semalam aku bw balik kerja office ker rumah….so, lepas buat kerja….turn budak nie ler yang dok menyibuk sama…….bukan apa pun…main game kereta…….omaknye main sampai langgar2 bangunan, salah jalan, langgar orang sampai result  NO LICENSE …dia boleh dapat lesen plak……..ceh…! dia lagi terror dari mama dia………..tengok jer lah mimik2 muka dia ngadap games tu…

Si papa dia plak…pantang tengok anak senang….pun sibuk nak godek sama………

Sampaikan si anak tarik muka 44…menangis coz’ si papa dok kacau dia tengah kusyuk main game….sibuk sungguh lerrr……tak bagi chance anak dia nak explore……bukan apa….dia jeles nengok anak dia terror main game lumba2 kereta tu……

Anak dah cebek2 pun dia buat tak reti jerrrr…………..papa…papa……ngalahkan anak kalau dah ngadap games.  So…please ler tunaikan janji kat tuan puteri kecik tu beli PS3 yerk….tak dpt PS3…PS2 pun jadi lerrr……sian dia……

So, bila papa dia yang dah kusyuk tak ingat kat anak…………..si anak hanya mampu dari mampu memandang dari celah-celah jer lah…nak lawan tak boleh…nanti jadi anak derhaka…..keh keh keh keh 

>Rindu sama Laling Hubby

>

ye ye ye ye…hari nie laling hubby balik dari kursus….ye ye ye ye…mlm nie malam jumaat …motif? keh keh keh keh ….lu pikir ler sendiri……esok amik cuti boleh tak? ha ha ha…keji ok….tp ini adalah idea my boss…..keh keh keh ke….amacam…sporting tak my boss……ha ha ha ha….

Gini ler kekdahnyer kalau jarang2 di tinggalkan…….bila berjauhan di rindu…bila depan mata…asyik nak buat gaduh jerrrrr…………he he he….asam garam sebuah perkahwinan kan.

>Mini OP

>

Sapa peminat tranformers?……….jom reramai serbu PETRONAS…….isi minyak boleh beli mini transformer ngan harga RM16……….hu hu hu……………

Ahad lepas………otw ke Batu Pahat, gigih ler suruh laling hubby isi kat Petronas…….act, we’ll selalu isi minyak kat shell jer…………tp demi transformes…….gigih isi kat Petronas plak……

ho ho ho…..mahal gark erk…….RM16………gitew………kalau kat shell, keta F1 tu baru jer RM8 -RM 9 kan……………kalau besar tu……..berbaloi ler jugak ………ini, alahai, kecik comel lote jerr……….nak bg anak dara tu main pun cam x sampai hati jer……………

Tp dah excited kan…………..redah jer lah……………..nak bumblebee………tp xde stock…dpt optimus prime jer………jadi ler kan…………………

Tp yg bagusnyer, even dia kecik2 tu…………..dia buat kita berfikir ok……….camno nak transform dari lori tu jadi robot……………..autobots, transform………….sampai ke sudah, I tak pass2 lagi………laling hubby terror lerrr………………

Dapat kat si Batrice………..kejapan jer ……………tanggal sana tanggal sini…………..layan jer ah……..bukan anak yg excited, papa dia yg excited……….mama dia tumpang sekaki lorrrr !

ada apa gi Batu Pahat erk? …….jeng jeng jeng

>x caya ker…..ngan tajuk di atas…..iyelah………
x caya…….meh I tunjukkan buktinyer………
suke tau x caya…x caya……….nie x bohong ler…….
mmg ada pokok dalam kereta……….

haa……baru nak cayo ker……….
tu sumer anak pokok cili besar & cili kampung laling hubby I….kan dah kata…..balik dari KL tu……nyinggah ke Melaka coz’ laling hubby ada projek…….nie ler projek nyer….ngambil anak2 angkat dia tu……….
ada 100 anak pokok cili kampung and 100 anak pokok cili besar…….x leh nak masuk dlm bonet……so, kena ler berkorban letak kat seat belakang……..

Sebelum seat belakang tu di ambil alih oleh anak2 angkat papa dia……..Batrice sempat lagi landing baik punyooooo kat belakang layan perasaan sambil isap susu………sementara nunggu papa dia berurusan ngan tokeh kebun……

>kan dah ckp tadi…..lepas shopping barang2 dapur….we’ll x terus balik umah………ada agenda yg perlu di teruskan……….lalalalalala…………..projek KELADI GAJAH…………jgn main2…….laling hubby I tu tengah bersemangat nak menhijaukan laman rumah……..so, sementara dia bersemangat tu……jgn di cantas………..ikut saja yerk………sat lagi dia xde mood……..punah ranah ler laman I tu karang…………..

Opppss………….korang nampak tak tu pakwe ensem merangkap laling hubby i dok bertungkus lumus nak mencabut pokok Keladi Gajah tu…………..

tp xde ler cabut ngan tangan jer…….ingat Laling Hubby I tu badang ker…….udah ler comel lote jer orangnyer……..so, harus ler guna cangkul kan………

Papa dia dok gigih mencangkul nak cabut pokok keladi tu……….anak dara sorang nie melalak plak nak ngikut…………..x nampak ke semak samun tu lagi tinggi dari awak……mengada2s betul ler dia nie……………..

dan hasilnya…………..3 rumpun pokok Keladi Gajah berjaya di cabut oleh Laling Hubby ku yg gagah perkasa………………uuuwweeekkkkk

dah………..jom balik ! mama bingit ler papa …………..ngan budak kecik sorang nie………..

>Projek Laling Hubby

>

Sabtu kami ke Melaka………..nie projek Laling Hubby……….
insya allah……..berbudi kepada tanah akan berhasil kan………..ha ha ha….

Destinasi ke Sg Udang ……….kebun Agro………..utk beli benih lada cili & semua peralatan ……..

Laling Hubby nak start buat projek Fertigasi Cili…………chayok papa chayok………Kami order dulu utk 100 pokok cili – jenis cili taiwan ……. and 100 pokok lada besar………..by next 3 week …….. datang balik utk ambil cili yg dah di semai……….means, tinggal transfer ke dlm polibag and atur kat rumah hujan…………tetiba plak i excited nak jadi petani nie…..ha ha ha

Uol’s bayangkan ler nanti kebun i kelihatan cam nie…………lalalalal…….insya allah kan….yg nie, tuan kebun tanam kacang bendi………yg depan nun baru pokok cili…………best ooo nengok kebun org cam nie……………semangat nak berkebun tu berkobar2………..meh papa, bekerja lah kite sekuet nyo……………….

nie anak pokok cili taiwan…………now, trend cili taiwan………buahnye jenis besar2 panjang…….lagi pedas dari cili kampung……….kata tuan kebun lerr…………

nie Mem kecik…………panas2 pun nyibuk gark nak ngikut papa dia buat lawatan ………..

Jom layan piccas batrice sementara Laling Hubby I tu dok berbincang ngan tuan kebun yerk……panjang bebenor citer mereka……….

Nie muka mem kecik tengah buat projek……projek apa?………..tahu sama tahu jer lah yerk……ha ha ha…….dia nyer bau……….pengsan mak !!!

lepas tu boleh senyum lagi kat mama dia nie………poyos nyer princess………..

Bila dah boring xde benda nak layan kat luar tu……….dia nyibuk nak masuk dlm…….nengok arr….menangis bagai hah nak masuk kacau papa dia plak……….I bukan x kasi masuk….tp cam mengganggu plak laling hubby nak discuss ngan tokeh kebun tukan…..udah ler mem kecik nie x reti dia……….

Nie lah pasai nyer I x nak kasi dia masuk dlm…….nyibuk nak ambil pek2 biji benih tu hah !……..kalu x kasi dia menjerit……….trademark dia nie skang……sikit2 menjerit…..sikit2 teriak…..

almost 2 hour kat sini………..so……..lepas tu kami ke sana plak……………..!!!!!!