Category: Diet


>Buka Puasa Hari ke-16

>wah…angin rajin tetiba jer datang…………..
semlm en hubby call….buka tu nak makan apa? ….so zana ckp ler apa2 pun x kisah……pastu boleh plak dia suggest nak beli nasi ambeng lagi….adohai, naik jemu ler hari2 makan nasi ambeng papa…………lastly….tukar plan, hubby amik si Batrice tu balik and Zana pergi cari lauk berbuka………..

Dlm paler otak nie nak buat sup cendawan and udang masam manis…..my hubby feveret…..tp, pusing abis sumer kedia…..cendawannyer elekk……hampeh…keciwa daku tau……so, ntah tak nak beli kangkung…buat goreng belacan pun sodap nie……….so, menu berbuka smlm udang masam manis, sardin, kangkong goreng belacan and sambal tumis baki hari sebelumnyer tu……sumer i masak sendiri tau…..sila ler kagum bila org malas nie turun dapur lagi…………..

Air plak…air soya & air durian belanda yg i buat ok…….hik hik hik….
kuih….karipap daging 3 ketui beli kat kantin penjara…….soodddaaapppp……

Udang masam manis

kangkung goreng belacan
sambal sardin
and sambal tumis baki hari sebelumnyer
so, nielah juadah i berbuka semalam
Semalam mmg dpt masak ngan amannyer lah……kalu tak ada jer yg lekat kat kaki nie…..balik umah dari cari barang sumer dah kul 6…..kelentang kelentung sumer..siap2 masak..ngam2 pukul 7….mandi…..and selamat berbuka…..
Tapi tulah……habit zana nie, kalu i yg masak…….sure i kuat makan ok….bertambah2 nasi kat pinggan tu……siap ulang lagi………..tu pasal ler zana jarang nak masak……….tak kose nak tambah berat badan nie……hancus diet i tau…!!!!!! tp pagi cover balik, coz’ mmg kami bangun sahur…….minum air jer………cik abg kita pun, awal2 jer semangat makan time sahur…..lepas seminggu……..dia minum air jer……sonang keje i tau……….so, pagi i sahur ngan JDM jer…….

>B/fast apa yerk

>

Hari nie aku b/fast berdua jer ngan kak roha coz’ kak hawa cuti….. mak buyung tu dah tak larat gamaknyer…….cam biasa arr…..pagi mesti minum air teh o nie…kalu tak pun milo ….pagi nie order air teh o……..harga?….jgn terkejut….50 sen boleh minum 3 orang….ha ha ha…..special utk aku, kak roha & kak hawa…….korang dpt ker harga camtu…..?


Selalu tu aku makan nasi kerabu…. tp ari nie nasi kerabu xde….yang tinggal nasi berlauk ikan nie, nasi lemak, nasi goreng ngan mee hoon goreng……sumer x menyelerakan aku…..last2 aku ambil nasi berlauk ikan nie……bantai jerlah janji perut aku kenyang pagi nie……

Sedap gark ari nie coz’ kuah dia pekat….yummy yummy yummy……leh ler bertahan sampai ke ptg nanti……kalu korang nak tahu…dah lama kau tak ambil lunch……ambil b/fast jer…malam pun kekadang jer makan……..diet ler katakan……so secara rasminyer b/fast aku hari nie nasi berlauk ikan nie ngan air teh O…..so, harga sumer…..RM1.50 coz’ air tu kak roha yang bayar……. tocey tocey tocey….murah rezeki ko kak….

Aku nak info nie……dah terbagi tahu yg aku nie tengah berdiet….so aku nak share ler berat aku terkini…….alhamdulillah, dekat 3 minggu tu pun on off on off ….aku berjaya kurang kan 3 kg berat aku…….berkat berdiet dan pengambilan JDM……horey….horey…horey…w/pun xde lah byk mana aku turun tp ok ler utk permulaan kan………sekarang berat aku 65kg….ada lagi 10kg utk aku turun kan sampai raya nanti………harap2 nanti raya berat aku dah 55kg……ok ler tukan….sesuai ngan tinggi aku nie……so, JDM aku ada lagi 7 packet lagi…..means aku dah melantak JDM nie dah 13 paket……..and turun 3 kg….suke nyer aku…….