Category: My Niece


>Rindunya ngan budak domok dua orang nie…huwaaaa…rindu nak gomol2 Aiman & Aleesya…….

he he he….giler checky errkkk muka aiman…muka nakal..keh keh keh keh…..Batrice kemain berlengas lagi ngan peluh dia..main tak hengat dunia…

Bila ler nak balik Tenggaroh lagi nie…tak dapat gomol dedua…dapat gomol Aiman jer pun tak pe lerrrrrrr

Budak nie, memang hari-hari kena gomol.

Akal makin panjang…la nie, pantang kena marah sikit ngan mama or papa dia…tahu apa yang keluar dari mulut dia…?

.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
“Asyik echa jer yang kena marah, Asyik echa jer yang salah”

Wah……kecik-kecik ko dah pandai protes erkkkkk!

>Ayyunie Delaila Aliesya

>hari tu citer pasal budak domot no. 1 kan…..la nie, citer pasal budak domot no. 2 plak…he he hee……….rindunya mak long ngan kamu-kamu tau!

progress :
** sama cam aiman…dah makan nestum gark….tp lambat sikit makan berbanding Aiman. Now, Ayyunie almost 5 month…kejap jer masa berlalu.
*** BF sepenuhnya ngan mama dia……syukur…rezeki kamu Ayyunie.
*** if nak tido…..WAJIB di bedung…kalau tak, selagi tak bedung selagi tu ler dia sayang nak tutup mata.  Pastu…ada habit pelik..keh keh keh…orang duduk kat rocker chair tu…di ayun atas bawah kan….Ayyunie nyer peel plak…dia suka di tarik kiri ke kanan…amik ko…mama dia dah keluar muscle kat tangan dah….letih oooo….
*** suka main jelir2 lidah….
*** suara sangat ler comel jer dengar…keh keh kehe

So…jom layan piccas anak dara tu sepanjang 2 hari kat rumah mak tok last week……..

*** mandi air sejuk jerrr….takde derrr dia nak jerit2 masuk dlm air sejuk tu….***

*** sama-sama debab ngan mak long erkkkk****

*** main lidah lagggiiiiiii…geget karang !****

*** cam taik cicak arrr kaler tu kalau nak di bandingkan ngan papa awak ….****

*** copy paste mama dia…***

>Aiman Rifiqi

>my little domot2 boy….he he he he……udah nak masuk 4 bulan pun anak bujang sorang nie…..

progress :

* start makan nestum masa umur 2 /3 bulan. hu hu hu hu…..la nie…… time makan dia…pagi sekali, tengahari sekali and petang sekali. Nie my mum yang story ler nie…….tak boleh lambat sikit, sure anak bujang nie menjerit…hik hik hik……

* dah boleh pusing sendiri untuk meniarap…….giler cepat errkkk! kak echa dulu….5 bulan rasa nya baru reti nak pusing2 nie……

* kalau tengok tv…kemain khusyuk lagiii………tak berkelip2 mata tu……

* berat? dah almost 7kg kot……..coz’ masa 3 bulan, berat dak aiman nie dah 6.1kg….membesar bagai johannnnnnn….

So…jom layan gambar2 dak domot nie……

 *** Aiman tak kisah pun……….***

macam-macam mimik muka anak bujang nie buat…………..tak larat nak dukung ida lelama…..letih tangan mak long sayang oittttt…………….

>Our New Prince in the house.

>Alhamdulillah…….around pukul 2 pm tadi….adik ipar aku selamat melahirkan baby lelaki. Berat tak sure coz’ tengok kat troli baby takde info apa-apa pun…….

So, here presenting our new prince in the family.

comelllllllkan……sedap jer bau baby nie.
rindu ngan bau baby……..harap2 turn aku tahun nie lah kan…amin

Nama takde lagi…….tapi rasa2 macam ada Darwish kot….coz’ akaknya udah Darwisya….he he he..memandai jer mak long awak kan…

*** Total cucu Pak Ali = 5 orang. 3 perempuan, 2 lelaki
*** Total cucuk Tok Ayah Din = 3 orang. 2 Perempuan 1 lelaki
*** NEXT? he he he he

>2 orang budak B.O.T.A.K

>yes my dear……….presenting 2 budak botak…keh keh keh keh …budak botak yang comel lagi cute lagi cun lagi hensem…and yang penting…bulat sedap kena gomol2….ha ha ha..mak long rindu ngan bau korang2.

last week..on 30th my mum buat majlis kesyukuran and cukur rambut both my niece….Aiman & Ayyunie.
but…..malam before tu…..my mum sempat cukur kan sikit rambut bebudak domot dua orang tu……aku cam confuse…so, tanya mak kenapa nak cukurkan dulu….biar ler lepas majlis baru cukur…rupa2nya…kat kampung aku now…sistem dia dah lain…tak sama cam dulu2…kalau dulu…..nama majlis cukur rambut jer…sure, ada marhaban and rambut tu just cukur jambul sikit as syarat kan…then, baru ler mak pak or atuk nenek yang uruskan bab membotakkan rambut baby2 tersebut…cam masa batrice…but now…….time majlis tu …..di cukurkan terus rambut2….ada ler yang cukurkan while yang lelain tu teruskan bacaan marhabannya.

Ayyunie yang tak sedar apa even kena golek sana golek sini…while mak tok syok memotong and mencukurkan rambut dia…dah rupa abu bakar elah dah…ha ha hah….bab pipi tu memang tak boleh blah…cam pau terlebih yis…….

Aiman pun sama….Aiman tak kisah……lantak ler mak tok nak buat pa ngan rambut nya tu….janji perut kenyang……..tu yang syok jer tadah kepala nak kena cukur ngan mak tok tu.

So, untuk mengelakkan 2 budak comel nie menghadapi proses pencukuran yang lama pada hari majlis…..so, malam tu my mum bertungkus lumus memendekkan sikit rambut cucu2 dia…….bebudak nie plak….jenis stok rambut kemain tebal…lebat and panjang…….gigih mak tok buat sorang2 one by one…ikut turn……

and hasilnya :

Aiman….he he he……a few hour before nak kena cukur 

Ayyunie…amoi tembam pun sama..a few hour before nak kena botakkan habis rambut dia tu

So…on ahad tu…..just sikit jer lah rambut yang nak di cukurkan oleh mereka2 tu kan…….
because 2 orang baby…makanya yang tukang cukur ada 4 orang….2 utk Aiman and 2 untuk Ayyunie……

ha ha ha..amoi yang tak suka orang pegang kepala dia…….bila pegang jer dia mengamuk…..if lepas…dia terkebil2 tengok orang yang cukurkan rambut dia……sampai nenek yang cukurkan dia tu…takut ngan dia…….funny ler Ayyunie……sungguh kelam kabut nak siapkan rambut awak tu…..

but Aiman…cool jer anak bujang nie…yelah, sambil di cukur dia dapat upah dari umi…makanya…..ada Aiman kesah!…lantak ler nak buat apa pun ngan rambut tu..janji perut Aiman kenyang….ha ha ha

tp….walaupun dia yang paling senyap tak berbunyi…tp dia yang paling kesian……don’t know why……makcik yang cukurkan Aiman tu tersalah step or what…sampai tercukur kulit kepala Aiman……memula ingat just tergarit sikit jer…rupanya….besar gark kulit kepala yang luka tu……nasib ler dia tak nangis time tu…..makcik yang buat tu pun a few second lepas tu surrender…tak sanggup takut terkena lag…so, bertukar tangan…..takpelah….upah budak baik……lagipun Aiman kan boy…boy kena lah strong sikit kan.

see…anak panah merah yang aku tandakan tu….tu ler tempat luka kat kepala Aiman tu. Poor little Aiman.

tomey tak saya? he he he…..amoi jepun…udah ler mata sepet..pipi labuh…pastu kepala botak ler plak…keh keh ekeh…Ayyunie yang cute.

Alhamdulillah….almost 1 hour gark ler nak menyetelkan sumer2 tu…….akhirnya siap…….

lil Aiman yang dah botak……hensem tak saya? ohh! lainnya muka kamu bila dah botak Aiman oiitttt….

Mamalong with Ayyunie….Aiman time nie ngan Atuk Mashadi dia…….makanya ada gambar mamalong ngan Ayyunie jer…..
*** walaupun hatiku pedih masa nie……tp demi si comel2 yang berada di sekeliling ku….ku gagahkan juga senyuman di bibirku ***

yeahhh! our lil botak boy and gurl…….sama tak? ha haha…bab bulat jer yang sama……..

Ayyunie Delaila Aliesya & Muhammad Aiman Rafiqi
Moga anak2 mamalong membesar jadi anak yang sihat dan anak yang bijak.

 Mamalong with dua budak botak.  he he he…sila ler abaikan muka aku yang memang tak siap time tu…..dah nak balik…lepas kemas, lepas basuh pinggan…main sarung jer tudung tu…..then masuk kereta…..uish…cam dukung anak kembar plak yerk…..dua2 pun sama besar…..

Ikutkan hati……tak nak balik malam tu….tak puas lagi gomol2 budak domot dua orang tu….tp nak buat camner…….kerja kan…kena gark balik malam tu after sumernya siap…tp time tu…badan pun mmg dah flat gilerrr…tak larat sangat2..ngan hidung yang start sroooot sreeeet jer….sepanjang perjalanan aku  lelap mata tak boleh buka…buka pun kejap2 jer….pastu katup balik…..Batrice  pun dah kepenatan seharian main jer kerjanya…..

>Balik Tenggaroh jenguk Aiman Rafiqi

>weekend last week….kitaorg balik Tenggaroh..dari minggu ke minggu nak balik…ada jer penyebab yg menyebabkan we’ll tak jadi balik Tenggaroh…my mum pun dah tanya bila nak balik…so, bila my mum dah bersuara tu….faham2 jer lah…rindu kat cucu ler tu…tu yg dok tanya bila nak balik tu….

~ kakak & abang yang rajin melayan Batrice main kalau balik kampung ~
Bila balik kampung….org yang paling tak sedar diri….tak lain tak bukan si Batrice….dari celik mata sampai ke senja baru reti nak balik rumah mak tok dia…main tak sudah2 ngan abang and kakak yang rajin nak melayan. Best friend dia si Alya and kakak Fika. Anak2 jiran my mum……tahan betul kalau main…..jerit balik makan pun dia buat tak tahu jerrrrr………geram aku….tp biar lah….biar dia rasa suasana kampung sesekali balik Tenggaroh….kalau kat Kluang….terperap 24 jam kat dalam rumah jerrrrrr
Diam tak diam……si Aiman dah nak masuk sebulan…eh…dah masuh pun……..and ini 2nd time mama long dia balik jumpa dia……..gerammmmm ooo ngan anak bujang nie……sebulan berat naik 1kg ++…now dah 4.8kg……kerja dia tido bangun celik mata nak nenen, tido balik…….mana ler pipi tu tak melayut Aiman sayang oitttttt……………….rambut kemain lebat lagi…..yang tak tahan tu…ala2 curly gitewww…ngikut rambut atuk mashadi dia ler tu……tak pun ngikut rambut arwah atuk jantan kitaorg…….

kemain lagi tengahari….lepas nenek….ummi dia dah kepenatan melayan dia…..pi tido…Mama Long dia take turn jaga dia….adoi ler Aiman….tersengguk Mama Long mendodoi awak….tak gark tido2……Mama Long plak mata dah nak layu……..tetiba dia berak…..ha haha….mmg saja bagi Mama Long dia kerja lebih sikit ler petang tu kot yerk……upah jaga Aiman yerk…takpe…Mama Long tak kisah punnnn……

Mulut copong cam anak burung….gerammmm ooo…rasa nak geget jer muncung tu….

Lepas dia bagi upah…..bagi susu balik…..tak gark tido….last2 Umi dia bangun…bagi nenen…..kejap jerrrr lelap lena tak mnyedarkan diri.  Betul2 anak Umi ler..nak ngempeng jer ngan Umi yerk…….nanti Umi awak dah naik kerja….tahu ler awak duduk ngan Mak Tok plak…cium bau Mak Tok plak erkkk lepas nie.

Rambut yang kemain hitam lebat ….jelesss ok.. Batrice takde pun rambut camnie…….

>lepas kena marah…..and si Yaya pun dah hantar balik rumah MIL balik coz’ atuk belah Muar dia datang……bagi susu sebotol….terus hanyutttttt…..

korang tengok lerrrr……………camno ler mama dia tak bertukar jadi hulk hogan……

habis sumer anak2 patung dia terdampar kat atas lantai….tu kira tak kisah lagi sebenarnya…..tp bila….

cream muka ku yg baru beli dah almost tinggal 1/4 jerrr…….mau tak bertukarrrrrrr…..

close up sikittt………see, tu pasal ler aku jadi hulk hogan kejap.

jom check apa lagi yang dia buat…..

Pooh bermandikan bedak………semerbak satu rumah bau wangi bedak enchaunter aku.

strawberry pun jadi mangsaaaa

yang paling tak tahan………habis cream muka aku di sapu2 di leset2 nyer kat bantal kecik nie…..huwaaaaaaa!

dpt upah sorang seketul…..piat telinga…sat lagi, piat telinga sorang jer…tak aci plak kan…..dah sama2 buat salah. Kot angah marah aku piat telinga anak dia…mak redha ! bukan piat ganas2 pun…piat2 manja utk mengajar…..

Lepas tu….dua2 sekali aku mandikan…..then, hubby balik ambil Yaya balik rumah MIL. Terus senyap aman tenteram….he he he he……kekdahnya, gitew ler kot kalau ada anak dua……mau tak menang tangan aku….! Tp seronok……..

>

suppose minggu nie balik Tenggaroh….tp terpaksa batalkan coz’ ahad tu ada mesyuarat Ibu bapa Tabika Kemas Batrice……anak dah sekolah kat situ, sure ler hadirkan….at least tahu perkembangan pasal sekolah tu, or apa2 yang nak di sampaikan.

Sabtu, Yaya ikut lagi tido rumah mak long dia…seronok ler budak Batrice tu…ada geng…main main and main sepanjang masaaaaaa……gamaknyer gini ler kalau beranak dua yerk……tak cukup kaki tangan!

Kejadian pagi Sabtu. while mama dia nie tengah kelentang kelentung kat dapur basuh pinggan…..semerbak satu rumah bau wangi…..takde lain kerja budak berdua nie ler tu…

pergi check kat bilik….hah! dah kata dah…..habis sebotol bedah enchaunter mama dia di kerjakan leh budak berdua nie…….

tak cukup muka…..si BJ and Baby Bop pun jadi mangsa…..

takpe takpe…mama korang nie ok lagi…….bedak jer pun…..kalau main lebih2 baru ler kena dua budak nie……siap pesan lagi tu…..main bedak jer ok….barang2 mama tak mau usik……OK….kemain confident depa menjawab….so, aku tinggalkan buat kerja…..

cukup 15 minit lepas tu…..check balik kat bilik diaorg………huwaaaaaaaaaa
mama dia terus bertukar jadi hulk hogan….

nak tahu pasal apa……
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
nanti aku sambung erkkkk!

>Malam Jumaat Yang Sejuk

>sejukkkkkk………………..rasa cam malas nak bangun jer pagi nie….nak2 malam tadi marathon 23cm kan…keh keh keh…haip!…suka korang erk.

jumaat dah yerk!
cepat tul….nak2 aku cuti 2 hari minggu nie…so, lagi ler terasa cepatnyer dah sampai hari jumaat
tp takpe….aku suka…sebab! Batrice cuti…aku pun cuti…so, boleh bangun lewat sikittttttttt….hu hu hu hu

Pagi tadi sedikit terkocoh2 coz’ menyiapkan dua princess nie ke sekolah.  Yaya mimpi apa ntah, nak ikut balik rumah sekali……nasib baik, pagi tadi dia ok bangun pagi……kalau tak..lagi ler mak long ko nie panic takut lambat.

>

lepas bertungkus lumus kat dapur paginyer…petangnyer plak….bertungkus lumus kat shopping compleks. Shopping barang2 sekolah Batrice….alahai…dah nak masuk sekolah rupanya anak dara aku…cam tak caya plak…….

coz’ tadika kemas tak sediakan baju…so, kena cari seragam utk dia….beli 2 pasang….murah jer pun….rm20.90 sepasang……cukup kot 2 pasang dulu…kot2 nanti tak cukup….kita top up lagi erk….kemain dia berposing ngan hasil shoppingan yg tak seberapa tu…

lepas tu…gi isi perut dulu kat McDonald……aku order prosperity burger….sejak dia keluar…baru 2 kali aku makan prosperity burger nie…fuh……sodap nyerrrr………while budak kecik tu aku order set nugget jer…..

plus menan…..malas nak beli kiddy meal…beli asing2 nie jer pun..RM3…ok ler kan….

Dah isi perut….isi minyak..charge batery baru ler pergi mengukur shopping complex cari barang2 dia…fuh….setiap shopping complex yang ada kat kluang nie aku masuk…….padahal bukan nak cari apa pun….cari kasut, beg and stationery dia jer……

yang jadi masuk sumer kedai tu…coz’ cari kasut dia…kaki tu comel banget cam kaki model mama dia…payah sungguh nak cari size dia….plak tu shopping last minit..so, balance jer lah yang tinggal…tp nasib baik ler dapat gark….

Bila sumer barang2 dia dah settle…..aku pun dah tak larat nak mengukur shopping mall tu…moh balik…..tp kita singgah dulu rumah nenek…..melayan si Yaya, Akib and Soffiya….sumer cucu2 pak ali pakat berkumpul kat rumah nenek hari nie……

yeee….ini dua orang anak dara akan pergi sekolah sama2…………..ada geng ler Batrice kat school nanti….jangan ler hendaknya bila ada geng dia asyik dok nak main jer……bukan leh caya nie….hope bila ada geng…dia lagi syok nak belajar hendaknya.

Tahun nie…..gamaknya MIL aku tak cukup tangan ler coz’ sumer cucu pakat duduk rumah dia….he he he…Batrice for sure ler kan…since keluar kenal dunia nie…mmg nenek dia yang jaga….while Yaya & Akib plak…..coz’ Pak Ngah balik tinggal kat Kluang while dpt kerja baru…..makanya dua budak comot nie pun ngikut duduk ngan nenek…..si Soffiya plak…..makcik yg selalu jaga dia tu husband nya tak sihat…maka, alternatif lagi…nenek gark ler yang jaga…..meriah ler….tu belum lagi bulan 3 nanti….keluar sorang lagi cucu pak ali….dah ala2 mini nursery ler rumah nenek…….sumer pakat kumpul rumah nenek…he hehe..makin seronok ler Batrice….coz’ ramai kawan.