Category: Lunch


>Siakap Stim Lemon

>

Salam tengahari sumer….dah makan? aku cam biasa arrr…rutin makan aku kat office nie…pukul 10 dah ambil heavy meal…….tu pun sampai ke petang….petang plak…ikut menu…kalau ada menu yang kena ngan tekak aku…..aku gi ler turun kantin beli….kalau takde….takat order milo ais kaw punya ajerrr……………

Sabtu ahad, we’ll terperap kat rumah jerr…penat arrr kalau tiap2 minggu keluar……letih badan…tu yang buat cuti dua hari tak cukup tu…………..so, di sebabkan tak keluar ke mana2……………..pagi2 sabtu tu…laling hubby aku ajak gi pasar lepas b/fast……………nak wife dia nie masak ler kekdahnyer hari sabtu tu……..

Menu lunch untuk hari Sabtu kami : Siakap Stim Lemon, ayam goreng and kailan ikan masin….Wallah……1st time buat siakap stim nie…..ooo……sonang baitu jer rupanyer………main campak2 jer ….keh keh keh……so, aku share resepi siakap stim lemon tu yerk………..

Bahan2 yang di perlukan :

Lemon, bwg besar, bwang putih, cili padi, halia and serai……..serai takde dlm piccas coz’ laling hubby aku tengah ambil kat luar nun……….

And then, bahan2 tersebut di racik2 halus………..bwg besar tu boleh potong dadu, halia hiris nipis, bawah putih plak ketuk2 jer…cili hiris nipis2………serai pun sama….dah siap….campakkan sumer bahan2 yang telah di hiris dan di racik tu dlm tempat pengukus….

Opsss …..lupa plak nak habaq….ikan tu boleh ler lumur ngan sos ikan utk menggantikan garam yerk…kalau takde sos ikan….pakai garam pun takde hal punya……….

dah campak sumer bahan2 tu dalam bekas pengukus bersama ikan……….potong lemon tu……perah and ambil airnyer……….lepas tu, jirus ler kat atas ikan tu………letak sikit gula, and tambah lah air barang secawan kan…..nak byk kuah, letak byk air sikit….kalau tak suka byk kuah..letak ler sikit jer air nyer….pastu nak kasi dia pekat sikit…….godak tepung jagung ngan air…pastu curah kan dlm bekas pengukus tu………..

and akhir sekali……….kukuk ikan bersama bahan2 campakan and jirusan barang 10 minit ke 20 minit….ikut ler hingga ikan tu masak kan…..sambil2 tu…rasa ler kuah tu….kot2 ada yang kurang…boleh di tambah……
and hasilnyerrr……..
.
.
.
.
.
.
.
jeng jeng jeng

tomato sebagai hiasan…keh keh keh….

*** comment laling hubby ku : SEDAAPPPPP mama…..he he he

ada bakat rupanyer aku bab masak memasak nie………..tingal rajin atau tak jerrrrrrr………

(entry auto published coz’ internet kat office problem)

>AWAS bg yang sedang BERDIET !

>

Lama x upload gambar makanan erk……..he he he…hendak2nyer hasil air tangan tuan rumah plak tu………….act……….hari2 biasa tu Zana mmg jarang masak……..harap Sabtu & Ahad jerrr…….tu pun kalu x bergerak kemana2……..kalu tak……..x berasap ler dapur rumahku itewww…..

So, meh ler jamu mata ngan lunch kami last week………hari sabtu…….bertungkus lumus Zana kat dapur nak siapkan makanan yg di requested oleh Laling Hubby………..b4 that ……..pergi pasar dulu ler cari bahan2nyer kan………….eeemmmm……w/pun jarang2 masak………ada bakat gark I nie tau………………..wallawei…ayat masuk bakul angkat sendiri ler plak yerk….

Menu :

1) Siakap 3 Rasa
2) Udang Goreng Butter yang tak menjadi………dah rupa Udang Goreng Telur jerrrr
and
3) Pucuk Ubi cicah air asam……….my Laling hubby favourite……

amacam……………ada kecur takkk…………?
nak lagi kecur…………..
jom layan piccas plak yerrrkkkk….
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

tarraaaaaaaadaaaaaaa

pakej keseluruhan makan tengahari yg di taja oleh dapurku …………ngeh ngeh ngeh…

>Lunch Weekend Yg Simple

>

Sampai rumah…….ketang ketung I sesorang2 kat dapur…….nak siapkan lunch………anak dara tu…….nyibuk kat hall sesorang gark…….laling hubby?……..projek hijaukan laman umah dia ler……..

I masak apa?………..ala, org x reti masak nie……..sure ler masak yg senang2, yg mudah2…..yg simple2……………nie jer lunch kami………….

sambal sotong feveret laling hubby & me too

sayur campur ……………..yg sedap di ratah camtu jer……….

and………ikan goreng……feveret batrice……….

Dah siap makan………..dua beranak tu terbongkang kat hall……..kekenyangan & kepenatan….

I plak?………..xde maknanyer lah I nak tido siang…….kan…..lgpun dah lama x amalkan tido siang kecuali bila we’ll balik Tenggaroh….yg tu, mmg sessi makan tido makan tido jer kalu @ kampung……….so……….apa lagi…….ngadap lappy ler………..update blog………& jejalan @ blog korang ………korang…….dan korang…………..