Category: shopping


>

turun dari Gunung Tangkuban Parahu…..kami meneruskan agenda kami dengan aktivit shopping lagi….sessi menghabiskan rupiah yang masih bersisa sebelum balik ke bumi Malaysia esoknya…chewaaah…….

Rumah Mode – apa yang boleh aku summary kan…kat sini, baju dan seluar semua lebih up to date kalau nak di bandingkan dengan FO-FO yang lain…cuma lebih  mahal sikit lah…..kalau nak di banding dengan FO-FO yang lain…tp kalau nak banding nan shopping mall or butik kat Malaysia…..murah banyakkkkk…so, ok jer kalau nak memborong kat sini.

cun kan…………….trademark Rumah Mode.

dan macam biasa….setiap FO ada taman tersendiri…………..decoration di Rumah Mode adalah yang tercantik antara-antara FO yang ada…………….

Ini jer aku mampu shopping kat sini………..rugi gark coz’ menghabiskan rupiah awal2 kat  and tak menyimpan untuk shopping di Rumah Mode…tp puas hati coz’ dapat seluar jeans untuk laling hubby and baju & seluar untuk Batrice.  Rugi size aku nie…coz’ mostly baju2 ladies kat sana…cutting sumer comel2 belaka……fuh!..next time pergi…..kena pastikan badan tu slim skit dari sekarang…baru puas shopping baju sendiri…………he he he he…ntah bila ler..

My geng di sana………happening wei!

Nak gark posing kat sini…….rugi oooo…..kira bukti dah pergi ke Rumah Mode nie.

From Rumah Mode…….kami gerak ke Pasar Baru plak….ha haha….repeated balik ke sini…..gara-gara nak menyoping apa yang tak sempat shopping semalam….tp serius….datang Bandung nie….sure repeat ke Pasar Baru sebelum balik….tak puas ko shopping kat sini…..this time…Angga biarkan kami bertiga jer turun….dia confident jer kami boleh pusing-pusing sendiri kat sini……

See….hari khamis…..dah sesak dah Pasar Baru nie….maybe coz’ time nie dah tengahari sikit kot….tu yang ramai orang…..semalam kami pergi….pagi….orang pun tak ramai.

Masuk Pasar Baru………..terus pergi ke Tingkat 7 or 8 ……foodcourt dia………..tak yah pandang kiri pandang kanan…………terus menuju ke Pak Chi Met……

fuh…………cabaran sungguh nak mengorder……….duduk jer kat kerusi……….sikit punya ramai serbu meja kami…….sumer dok offer kertas menu…….fening fening…………..tp aku fokus kat kertas menu Pak Chi Met jer….yang lain aku tak pandang dah……yong siap terorder ngan gerai lain…tp nasib baik boleh cancel…….he he he he…air jer sue order dari gerai lain……………takpe….berbagi rezeki katanya.

muka-muka kelaparan……..dan kebinggungan….ha ha ha

Mcm biasa lah kan……..aku tetap setia dengan jus alpukat nya………….pekat likat kooo………..sedappp!

tu dia………….set nasi ayam penyet dia………..memang yang di idam2kan ler kat sini……….puas dah dok dengar review orang kata nasi ayam penyet sini yang paling sedap….hari ke-3 baru kami dapat merasa……

1 set nasi ayam penyet tu datang sekali ngan set sambal-sambal dia…ada sambal kicap, sambal belacan and lada & bawang yg di potong……sedapppp weiiii

tu dia………sempat posing dulu before menyantap…………complete set dengan jus alpukat……….minuman WAJIB cuba kalau datang Bandung…..

berselera sue menyuap….tak pandang kiri tak pandang kanan  dah………..

After 5 minit……….selesai……….berair2 mata sesorang….menahan pedas…tp pedas-pedas pun sedappppp….betul arrr….memang yang terbaik ler nasi ayam penyet kat Pak Chi Met nie…..kalau ler hari pertama ke hari ke dua ker we’ll dah try makan kat sini….sure dah berkali2 kami ulang makan kat sini…….takpe…next trip kita pulun makan nasi ayam penyet kat sini berkali-kali yerk geng.

Dah kenyang………….terus menuju ke kedai Seroja Jaya lagi…………memborong apa yang tak sempat borong semalam…….bukan apa, ada orang tu termimpi2 set kain sulam yang dia tak beli semalam………ha ha ha..tu yang returned balik ke Seroja Jaya tu…..

cun-cun kan kebaya nyer….aku sambar 3 helai pasang kebaya kat sini….3 helai jer pun….tu pun rasa menyesal tak sambar lelebih…..

tetiba tengok yang kaler hitam biru tu cantik…adeh!…sapa nak pergi dalam masa terdekat nie..nak kirim plak ngan korang yerk.

Tak lama pun kami kat Pasar Baru…pusing-pusing kejap sampai tingkat bawah…fuh! busuk ooo kat situ…..tingkat paling bawah jer lah yang bau kurang sikit…yang lain ok…so, sambil2 tunggu Angga sampai…..kami tengok2 apa yang patut kat kawasan luar Pasar Baru tu.

Sangat ler meriah………..macam-macam ada…….naik lemas pun ada coz’ kena keruman…..tp aku buat tak tahu jer….kalau layan nanti…takut aku yang tak terlayan…………..dari jual, beg, jual keychain, jual FM, sampaikan ke makanan pun ada….tp tak berani ler nak beli kat sini……tahap kebersihan tu tak berani nak jamin…tp kalau korang ok…on jer beli kat sini…mcm2 makanan ada.

Advertisements

>Dari ber-2 jadi ber-3

>

Sabtu……rutin harian mcm biasalah kan……..pukul 10.00 am hantar Batrice pergi kelas music dia….then, menunggu ler aku kat situ…nak balik alang2 jer kan..1 jam jer pun…so…tunggu pun takpe..sambil2 baca novel..sambil2 jengah tengok xtvt diaorg…..he he he

Lepas tu…..ke Kluang Mall. Mencark birthday present untuk anak my BFF nyer birthday party petang tu…….gigih anak dara tu memilih………..dia yang pilih…mama dia tukar bayar…tp siap ada upah ler kan….1 utk birthday girl…1 utk dia…….adeh!..kopak mama ko kan….

then…cam tak best plak jalan2 berdua jer ngan Batrice…called laling hubby ku suruh menurut we’ll ke Kluang Mall……sambil menunggu sambil pusing Kluang Mall…..terjebak masuk elianto….padahal nak cari sponge foundation jer pun…………sekali tu keluar…bukan takat sponge foundation yang aku beli…..ngan skin care sekali aku terjebak beli……melayang rm150 kat situ….tp nampak cam ok jer hasilnya nie……takpe….if ok….hasilnya……takde ler ralat sangat………

Aku nie..jenis pantang……..pantang kena auta sikit…….mula ler aku terjebak…ha ha ha ha..padan muka aku.

En laling hubby dah datang……..pusing jap kekonon tengok2 sandle kat Scholl…tp takde yang berkenan…..last2 gi makan kat kedai makan belakang Kluang Mall…………

berselera anak dara aku makan erk…….padahal lauk hanya ayam goreng and ayur kobis goreng jer pun….sampai ke situ nasi tu hah……….

Aku makan Laksa Penang……….coz’ tengok kat menu..yang paling dpt sambutan kat situ cam Laksa Penang……..so, kasi try semangkuk….mmg best……mcm2 isi dia…..boleh returned datang sini lagi lain kali….

>

lepas bertungkus lumus kat dapur paginyer…petangnyer plak….bertungkus lumus kat shopping compleks. Shopping barang2 sekolah Batrice….alahai…dah nak masuk sekolah rupanya anak dara aku…cam tak caya plak…….

coz’ tadika kemas tak sediakan baju…so, kena cari seragam utk dia….beli 2 pasang….murah jer pun….rm20.90 sepasang……cukup kot 2 pasang dulu…kot2 nanti tak cukup….kita top up lagi erk….kemain dia berposing ngan hasil shoppingan yg tak seberapa tu…

lepas tu…gi isi perut dulu kat McDonald……aku order prosperity burger….sejak dia keluar…baru 2 kali aku makan prosperity burger nie…fuh……sodap nyerrrr………while budak kecik tu aku order set nugget jer…..

plus menan…..malas nak beli kiddy meal…beli asing2 nie jer pun..RM3…ok ler kan….

Dah isi perut….isi minyak..charge batery baru ler pergi mengukur shopping complex cari barang2 dia…fuh….setiap shopping complex yang ada kat kluang nie aku masuk…….padahal bukan nak cari apa pun….cari kasut, beg and stationery dia jer……

yang jadi masuk sumer kedai tu…coz’ cari kasut dia…kaki tu comel banget cam kaki model mama dia…payah sungguh nak cari size dia….plak tu shopping last minit..so, balance jer lah yang tinggal…tp nasib baik ler dapat gark….

Bila sumer barang2 dia dah settle…..aku pun dah tak larat nak mengukur shopping mall tu…moh balik…..tp kita singgah dulu rumah nenek…..melayan si Yaya, Akib and Soffiya….sumer cucu2 pak ali pakat berkumpul kat rumah nenek hari nie……

yeee….ini dua orang anak dara akan pergi sekolah sama2…………..ada geng ler Batrice kat school nanti….jangan ler hendaknya bila ada geng dia asyik dok nak main jer……bukan leh caya nie….hope bila ada geng…dia lagi syok nak belajar hendaknya.

Tahun nie…..gamaknya MIL aku tak cukup tangan ler coz’ sumer cucu pakat duduk rumah dia….he he he…Batrice for sure ler kan…since keluar kenal dunia nie…mmg nenek dia yang jaga….while Yaya & Akib plak…..coz’ Pak Ngah balik tinggal kat Kluang while dpt kerja baru…..makanya dua budak comot nie pun ngikut duduk ngan nenek…..si Soffiya plak…..makcik yg selalu jaga dia tu husband nya tak sihat…maka, alternatif lagi…nenek gark ler yang jaga…..meriah ler….tu belum lagi bulan 3 nanti….keluar sorang lagi cucu pak ali….dah ala2 mini nursery ler rumah nenek…….sumer pakat kumpul rumah nenek…he hehe..makin seronok ler Batrice….coz’ ramai kawan.

>Ku Sudah Jatuh Hati….

>

about PERFUME nie….aku takde ler fanatik sangat sampai every month nak membeli 1 or siap buat collection lagi……at least once a year tu..INSYA ALLAH aku beli or bila perfume dah habis kering kontang….bukan murah wei…..mahal harga ratus2 gitewwww………..tak termampu ler kan nak up stok every month or buat collection.  Tp kadang2 tu terjebak gark membeli….tu pun bila my laling hubby I belanja….nak keluar duit sendiri beli perfume harga mahal2 nie….cam tak tergamak plak.  Wah gitewwww

Tp serius…once try bau FLORA by GUCCI nie terus aku jatuhhh chenta pandang pertama gitewww……..WANGIII and SOFT giler bau dia……………..aku nie jenis kalau beli perfume suka bau yg FRESH2 jer…b4 nie pakai ROMANCE by RALPH LAUREN or  BE DELICOUS by DKNY. Bau fresh giler sampai stok rasa nak geget2 tangan sendiri…..ha ha ha …over di situ.

Flora Perfume by Gucci, Inspired by the iconic gucci scarf , this is a light hearted and young spirted floral fragrance for women. Top notes include citruses and peony, the heart is a gorgeous bouquet of rose and osmanthus. Base notes are patchouli and sandalwood. This frargance is the second under the creative supervision of gucci’s creative director frida giannini.

berapa erk harga pasaran sekarang utk Flora by Gucci nie…..? terlupa nak survey harga plak…

>Elianto Angelrina Christmas Sale

>E.L.I.A.N.T.O ada buat sale up to 70%..ngeh ngeh ngeh ngeh…

and aku ngan jayanya telah merembat perfume nie….sedappp bau dia. Ala2 bau bodyshop botol kaler pink tu……..set nie cuma RM69.00 include of Perfume – 100ml, body mist 50ml and beg biru cun kat belakang tu..while kotak kecik tu lipstik.  Harga after less – rm15.90 sajork. Berbaloi2 kan….

Gaji next week…..maka merembat ini dulu.  Later2 kita rembat eyeshadow kaler putih utk hightlite and kaler gold k. New collection. Dah rembat aku up entry yerk…belum rembat kena duduk diam2 dulu.

>NILAI HEBAT ler konon! Piraaahhhhhh

>

xtvt 1 muharram. Shopping barang2 dapur kat Kluang Mall.  Then ingat nak tengok wayang…lupa plak yg all pusat2 hiburan termasuk panggung wayang tak buka kat johor nie…….so….tak dpt ler nak tengok citer Narnia plak……next week ler gamaknyer…

bab pergi ambil troley mmg serah kat dia….laju jer cari…..kejap jadi tukang tolak…kejap karang dia dah duduk bersidai dlm troley tu….better than dia minta dukung ngan aku. x larat weiiii tak larat……..dekat2 15kg dah.

wokeh…my nak citer….secara kebetulan…………betul ke idak term NILAI HEBAT nie di guna pakai………
yg aku perasan 1 barang jer lah..yg lain2 malas plak aku nak check coz’ kebetulan time nak beli ubat gigi nie…dok banding2 kan harga antara colgate ngan darlie nie…….

Colgate toothpaste 250gm – rm5.80 kan sekotak……..

tp masalahnya….naper bila dua kotak di gabungkan jadi rm11.90? bukan ker supposed rm11.60 sahaja. Cuma korang kali ngan…1 kotak 250 gm = rm5.80 x 2 kotak = rm 11.60 mcm mana plak utk NILAI HEBAT nie…harga dia lebih 30 sen…mmg betul2 hebat ler kan nilai dia…menipu ok………nasib ler aku belek2 tadi…kalau tak ngan aku2 sekali tertipu.

Nilai hebat ler kengkonon.  Cuba korang kira erk….if dlm sehari dia mampu menipu 300 org ngan term NILAI HEBAT nie….pi kalikan 30 sen tu ngan 300org……berapa byk dia untung…..penipu besar secara terang2an sungguh……meh aku tolong kirakan.

30 sen/ org = if sehari 300 pembeli = rm30/sehari
x 14 hari (3 – 16/12/2010) = rm420 utk satu jenis barang sahaja
wah wah wah….tak pasal2 ko untung rm420 erk utk satu barang……

pandai betul korang kan…..

sebab tu sekarang…kat2 mana2 pun…lepas bayar aku sure check balik list barang2 yang aku beli.  Bukan apa, kadang2..harga yg diaorg pamer tak sama ngan harga yg di key in kan….nak minta pulang balik duit bukan senang……berjam gark menunggu……..coz’ benda nie pernah jadi kat aku…so, korang pernah tak jadi benda2 mcm nie?

>2nd pair = RM1

>…….ke Kluang Mall untuk beli tiket wayang je.  Berdua ngan Batrice coz’ my laling hubby gi sembahyang jumaat.  Bila dah dpt tiket tu…mula ler kaki tu gatal nak merayap kat tingkat bawah plak ngan alasan nak membelikan KFC utk budak kecik ni.  Sekali………..terjebak plak di sini.  Ha ha ha…..dasar pompuan kan.  Suka benar guna perkataan TER tu kan.

mau tak meroyan aku kat sini….udah ler tukang tapis perbelanjaan tak ikut…kalau papa batrice ikut, sure ler….dia dah jeling2 kat aku.  Tp di sebabkan berdua jer ngan Batrice…aman damai memilih, membelek siap suruh Batrice try2 lagi gitewww…………2nd pair only byr RM1.  Murah weeeiiii murah……kat mana? pergi tengok kat kedai kasut XES Kluang Mall.  Promosi untuk 3 hari sahaja bermula jumaat sehingga ahad nie.  Cepat2 orang Kluang…….bukan takat kasut bebudak, kasut mak budak kasut bapak budak pun sama……XES cawangan lain aku tak sure.  Tp try ler tengok2 kat tempat korang kalau ada XES tu yerk.

So…….hasilnya. Jeng jeng jeng jeng.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

yang nie pilihan Batrice.  Aku tunjuk lain pun dia dah tak nak…nak gark yang nie…nasib baik comel.

harga RM19.90.  Tp yang nie takde promotion utk 2nd pair lah kan.
makanya………….
Emaknya ngan kuasa membeli yang ada telah merembat lagi 2 pasang utk budak kecik tu…rugiiii oooooo. Nanti2 mana nak dpt harga macam nie.

2 pasang ngan harga RM30.90.  Sepasang RM29.90 and 2nd pair just pay RM1. ha ha ha ha……..giler boros mama ko kan.

So…total utk 3 pasang nie……….only RM50.80. keh keh keh keh…………..confius jap.  Sapa yang raya nie……kemain memboron sakan hah.!

Tp kalau korang ada anak lebih dari sorang, memang berbaloi ler….belikan kakak or abang…yang adik pun dpt jugak……cuma tambah RM1 jer plak tu.
Don’t worry……….kasut2 nie aku ambil size besar sikit……..so, boleh pakai sampai tahun dpn. 

>Cun babe! Kaler oren lagi………

>Amacam? cun tak kaftan nie…orange colour you?

i’m waiting for this jubah …….he he he he…….mana beli? korang boleh check kat Butik Mahligai Pesona Enterprise nie………jubah dia sumer cantik2 and harga pun affordable.  Tak murah tak mahal……..just nice!
iskh..harap2 Isnin nie sampai lah yerk….tak sabar dah.  Boleh ler melaram masa majlis sepupu my hubby awal bulan depan.
psst : hurmm………..apakah aku penggemar warna oren? hurrmmmmm……..nak kena selak baju2 dlm drawer nie gamaknyer…cam banyak plak kaler oren.

>

……….gitewwww ler perempuan yerk.  Shopping adalah terapi minda…terapi dari stress…terapi bila jiwa kacau…terapi bila merajuk ngan hubby pun iya jugak….

so…disebabkan semalam jiwa aku lara……makanya…sebelum balik rumah, mari kita membuat terapi…takut nanti, lara yg di bawa dari office…terbawa2 ke rumah……..tempias plak ke laling hubby dan si batrice aku tu…….

………….walaupun takde ler mahal mana…tp aku cukup puas hati kerana tak sampai RM100 aku dpt dua kasut.  1 kasut bertutup and 1 lagi wedges.  Puas hati aku.

Balik rumah, campak beg, gi sembunyikan dulu 2 benda di atas sebelum ketahuan dek sang suami….(dia pergi kebun ngan Batrice – so selamat ler tak payah nak bersoal jawab or mendapat pendangan tajam menikam dari dia) terus masuk dapur….keluarkan daging and sayur.  Bertungkus lumus menyediakan menu dinner we’ll untuk malam semalam.  

Bila hati tenang………..maka terhasil lah ………makanan yang di masak dgn penuh keikhlasan dan kasih sayang buat suami dan anak tercinta.  ha ha haa…….otak mereng dah nie.

>Tudung ala2 Rozita Che Wan

>

Dah start dah penyakit shopping online aku.  Sebelum raya hari tu kemain rancak aku shopping online baju2 Batrice and last week…dok terpikat ngan Tudung RCW. So, aku order 1 pc from PrettyMom Collection.  Total sumer termasuk postage = RM63. Hurm…tak sure ler kalau korang boleh dpt lagi murah dari nie kan..so far..alhamdulillah…berpuas hati ngan hasilnya.

Selasa aku bank in duit and then Khamis baru sampai office…act, petang rabu dah sampai ke post office simpagn rengam, tp di sebabkan petang office boy aku mmg tak ambil surat kat post office…so, pagi khamis tu ler baru sampai kat tangan aku…

sampai2 jer…aku tah tahu apa dlm nyer…so, giler excited terus buka parcel nie..mmg tabiat aku jenis tak reti sabar…jgn harap ler aku peram barang tu sampai rumah baru bukak..time2 tu jugak aku buka plastiknyer ko…and …..petangnya aku dah ada model utk tudung RCW nie….he he he he he
jeng jeng jeng jeng….sapakah model ini? wah..nampak tu…siap usha2 pakwe hensem kat belakang tu lagi!

Dah tentu2 ler anak dara ku…tak menyempat….dia nampak tudung nie kat dlm paper beg aku…terus mintak nak pakai…..time nie we’ll turun pergi makan2 kat Kluang Railway coz’ si kecik nie ngingau2 nak makan chicken chop…..so, bawak makan chicken chop kat sini jerrr…

cantikkan…..btw….warna MERAH tp coz’ dia multi colour kan..so nampak cam meriah ngan kaler ala2 oren gitew….sgt2 puas hati.

Tp tulah….model I nier bertahan pakai tak sampai setengah jam jer….sibuk nak makan, dia pun sibuk nak bukak tudung tu jugak……nasib ler handbag mama dia ala2 poket doremon kan…boleh main sumbat2 sumer benda kat dalam tu…

and…taraaaa……..tadi tu model kecik yang meminjam tudung mama dia…………so, yang nie baru ler model sebenar……………ha ha haha….tuan punya tudung…..baru ler boleh complaint cun ke tidak or masuk ke tidak ngan tuan punya tudung tu kan…yang tadi tu kalau puji pun tak aci sebab bukan dia punya…

phewwwwittttt….cam anak dara tak? keh keh keh…agak2 kalau jalan sesorang kat bandar, ada chance kena ngurat lagi tak? wakawakawakahhh….ha ahha……giler perasan perempuan di atas nie yerk.