Category: KUCING


>Anak2 bulu ku…..Momoru (dark kaler), Chiciko ( termenung kat belakang)

and
Si Biru yang ketiduran kekenyangan.
Nie kalau ada ribut petir pun sure dia tak gerak2 kat situ
kemain lagi ngantuk tak menyedarkan diri.

Pic nie aku snap lepas aku bagi anak2 bulu aku makan. Selang 30 minit pastu aku check keadaan sekor2.  Kemain lagi…memasing landing berat mata  tak hengat….si Biru ler paling over……sampai tertangkup kepala kat dlm bekas plastik tu.

Btw, bekas plastik tu aku isi air utk diaorg minum.  Silap2 si Biru nie…..habis jer minum air terus landing kepala kat situ gark….rebah menyembah bumi….adoi ler…Biru2…ada2 jer peel ko kan….mulut ko gark yang paling bising kalau mama lambat bagi makan.

makin ku usik2….makin syok dia landing kepala dia dalam bekas plastik tu…..lantak ko ler Biru oit.

Nie ler tugas aku tiap2 hari pagi dan petang.  Bagi makan kat anak2 bulu aku nie. 2 bungkus frekies TUNA and friskies ketul2.  Campur2 gaul2…………….bankrup aku…..! seminggu budget utk diaorang jer dah almost rm20.  Kadang2 aku catu gark………he he hehe……

*** Btw, total sumer ada 5 ekor…tp sekor hilang x dpt di kesan.  And sekor lagi….si Paris (coz’ dia kurus kering cam paris hilton) dah wassalam…….balik2 kerja aku tengok tinggal 3 ekor nie jer……puas mencari. Rupanya dah keras kejung kat tepi baldi bawah ampaian aku.  Tak panjang umur ko Paris.  Takpelah…..

Lepas bagi makan yang 3 ekor + si Bibu aku terus ambil cangkul, gali lubang………tanam mayat si Paris tu.  Yang tak tahan tu………doa Batrice time tanam si Paris tu……nak tahu ker…alahai……”
Ya Allah. Palis dah takde.  Gantikan Palis ngan Baby yerk Ya Allah”

serius, tu ler doa si Batrice sambil aku timbus lubang tempat aku tanam si mayat si Paris tu. Moga2 Allah perkenankan doa mu hai anak.

Advertisements

>Si Kembar after a week

>

kejapppp jer…dah seminggu dah usia2 anak2 angkat aku nie….si kembar 5.  Dah makin gebu….and semalam balik dari Tenggaroh…5-5 tu dah buka mata……and dah start bising.  Nama? still xde lagi…..apa yerk nama yang aku nak bagi…..kalau bagi kat Batrice..mcm2 keluar dari mulut dia……..

Orang yang paling sayang kat adik2 kembar 5 dia nie….hari2 dok check si kembar lima nie.  si bibu pun naik rimas dah…..kejap2 karang dia curi satu bawak lari ke dpean….selang 2-3 minit nanti, dia pulangkan then, ambil plak yang lain….tekanan kat si Bibu tu…

B4 balik Tenggaroh….si Bibu membuat percubaan memindahkan anak2 dia kat tempat lagi…..dlm drawer tv plak tu….cantiknyer….memula aku tak perasan, tetiba batrice datang sambil cebek2 ckp…bibu dah lari…anak dia tinggal 2 ekor jer………puas ler aku cari……..and..batrice dah start nangis……”echa sayang bibu, echa sayang bibu”…..ha ha ha..adoi ler…….menurun sungguh peel mama dia tau……

Si papa dia asyik ugut nak buang bibu and anak2 tak sudah2…lagi ler sedih minah tu…..protected giler…….kejap2 check bibu and anak2 ada ke takde…..nampak gaya nak kena cari cage ler utk bibu and anak2…….time kecik2 tak reti berak lagi nie ok ler….sat lagi dah besar sikit…dah pandai berak kencing..masak aku nak mencuci hati2……..at least kalau letak kat cage tu…..just cuci tapaknyer ajerrr……….tp tu arr……….tak dpt permission lagi dari laling hubby aku nak bela 5-5 ekor kembar nie…camno!

hurm………..nampaknyer nak kena pergigihkan lagi usaha memujuk laling hubby aku…..aku pun dah jatuh chenta plak kat anak2 bibu nie…….gebu2.

>BIBU Junior II

>Kucing bunting berapa bulan erk?……..dlm setahun nie jer………..si Bibu nie dah 2 kali beranak…….anak2 dia yg 1st tu dah tak dpt di kesan dah ke mana. Lari dari rumah gamaknyer….yg 2nd nie plak………..di beranakkan kat rumah Zana……….mmmmm…………jadi nenek angkat ler gamaknyer………..

Bibu beranak 2 minggu lepas. Hari Sabtu………siap menunggu tu…….act, Zana dah nak keluar dah time tu………tp bila nengok dia resah gelisah tak menentu, jalan pun cam x larat jerrrrrr…….tunggu le kejap………cari kotak…….cari kain bagai………..letak si Bibu tu kat dalam kotak……….memula tu letak kat luar rumah…….tp lepas tu cam tak sampai hati ler plak kan………takut anak dia kena makan ngan kucing jantan pun iye gark……..tu yang pindah kotak masuk dlm rumah………and then…….Zana kuar…….x gigih ler nak nunggu sampai anak2 dia keluar. Kata org tua2……….kucing jantan akan makan anak dia yg bulu ada 3 kaler and jantan gark. Betul ker….? so far rasanyer cam betul coz’ kucing2 kat kampung Zana dulu camtu ler …….tu yang kena nyorokkan anak2 kucing tu dari bapak kucing. Ngeh ngeh ngeh…agaknyer kucing jantan tu takut junior dia tu lagi GLAMOUR dari dia kot!!!

Petang balik nengok dia dah selamat beranak……….5 ekor tp sekor mati. Cam x cukup bulan jer yg mati tu coz’ cam xde tulang temulang kat dada dia……he he he……..suruh hubby gi tanam kat kebun. Tingga 4 ekor la nie…….1 jantan, 3 betina. Gelap2 sumer…………sure ko nyer pakwe yg kaler itam putih tu erk Bibu………..!!!!

***Betina. Hitam tompok putih kat muka ***

*** Yang jantan kaler belang2 tu……..salah sekor ler……nama BumbleBee. Lagi 3 ekor betina tu xde nama lagi………..poning nenek nie tau !!!***

*** amboi garang muka ko Bibu ………***

Dalam 2 minggu nie gark………si Bibu nie dah pindah randahkan anak dia 3 kali………..1st kat tempat memula dia beranak ler…………tempat Zana letak kotak dia……..bwh meja makan. Pastu dia gi pindah kan ke bilik 2nd ………….last sekali semalam…………dia pindahkan anak2 dia kat bawah katil…..tu yang den tak gemar tu………..no bawah2 katil erk Bibu………ko letak balik anak2 ko kat tempat asal yerk…………..mama x izinkan………..gigih dia dok usung keluar masuk anak dia ke bilik bila Zana pindahkan anak dia kat kotak dia………..last2 Zana tutup pintu bilik……..mencangguk dia kat depan pintu…….pastu surrender……….tp dia pi pindah plak anak dia kat bawah meja tempat letak telefon…………lantak ko ler……….janji bukan dlm bilik beradu tuan ko !!!!

Satu lagi nak share………tahu tak pasal apa si Bibu tu dok pindah randah anak dia tu…….sebenarnyer kucing nie tak suka kalau kita pegang2 anak dia……..dia cam rimas………tu yang dia pindah anak2 dia tu…………dpt plak Zana nie………sekejap lari nengok si kecik2 tu….pengang2 cium……..mau si Bibu tak tension. Geram oooo bila nengok anak kucing yg gebu2 nie…………..

*** nenek angkat Bibu Junior II***

>Bibu & Anak-anaknya

>Our Bibu dah selamat melahirkan 5 ekor anak2 yg comel
3 jantan ……..2 betina………on rabu malam khamsi bersamaan dgn 11 Mac 2009
makin meriah ler………

Tp yg bestnyer……mlm dia nak melahirkan tu
I dah perasan tanda2 awal kucing nak beranak……so, i suruh laling hubby antar dia kat luar….sediakan kotak yg di lapik kain coz’ kucing nie kalu nak beranak sure cari tempat yg byk kain………..bising mulut dia malam tu dok luar……….

Esok nyer….xde plak dia kat kotak yg we’ll sediakan tu………x kisah ler……kot dia cari port lain kan……….lastly, on Friday tu (khamis kan i cuti berpoya2 di JB) …….jiran sebelah merangkap mak angkat si Bibu nie gark………info yg Bibu dah selamat beranak……….so apa lagi…….hip hip hoorey ler i kan……..coz’ xde ler Bibu tu beranak kat umah nie hah !………bagus Bibu……..bagus……kamu mendengar kata yer…………..

p align=”center”>

Yg ini akan me ambil…….jantan……tp tunggu dia cerai susu baru I bw masuk rumah ler kan……now, dia stay ngan ibunya di rumah nenek angkat no 2 mama nyer……..boleh giteww….so, this one i akan namakan as OWED

Lagi sebulan boleh ler kot OWED main2 ngan Batrice……..welcome to our family OWED !!!!!!

>CUCU BARU MAK TOK

>Last week baru ada masa nak balik Tenggaroh….sepatutnyer minggu sebelumnyer tu….tp hubby plak ada kerja…so, kena gark ler tangguh ker last week…….

so……bila anak dara mak yg sorang nie balik……sure apa yg dia minta sumer dpt ler kan..sampai2 tu…..mlm sambil nengok tv……makan kuih raya……..cakap ler kat mak “sedapnyer kalu esok masak nasi ayam”…he he he…seperti sudah di duga………esoknyer pepagi mak zana dah cargas bangun gi beli lauk2 kat pasar………….siap beli ikan siakap besar gaban ha…..

prang prung prang prung……….tengahari tu kami lunch ngan nasi ayam & ikan siakap tiga rasa……..sooooddaaapppp………..i tolong gark tau………..tolong goreng ayam & masak ikan tu…..he he he……sesekali tunjuk skill kat mak zana………kasi my mum tu vangga ler sikit….yelah, anak dara dia nan seorang nie dulu pemalas yg amat…..lg2 bab turun dapur nie…so, bila dah kawen dia nengok anak dara dia dah boleh masak bagai…..sejuk ler sikit kot hati dia tu…….he he he ..

kali nie balik …….nengok2 si Moteh dah selamat melahirkan…….masih dlm pantang lagi…….giler byk anak ko Moteh, daj tua2 pun ko larat lg nak bunting bagai yerk………..6 ekor tau, 2 jantan lagi 4 betina ……..sumer kaler ala2 sama tapi tak serupa……..dah lama tak bergomol ngan anak2 kucing…….zana paling suke bau anak2 kucing nie……coz’ dia cam wangi2 gitewwww………….so, jom layan piccas cucu2 mak zana yg baru tu erk………….

Batrice tu memula tu berani2 takut gark ler nak memegang……ala geli geliman gitewww……tp di sebabkan mama dia paksa gark dia pegang…siap kiss kat pipi bagai…tu yg dia pun teruja tu….

yg nie feveret batrice….dok pakat ambil yg tu jer……nasib baik jantan….”papa, sila memahami tingkah laku anak mu itu yerk….ada maksud tersembunyi tu” – niat di hati nie nak ler bela barang seekor kat umah kan……..tp kena tunggu dia cerai susu dulu…tunggu besar sikit…..Batrice mmg copy paste mama dia…………jiwa penyayang ngan kucing…he he he he

“help help….little monster nie nak angkut BiBu pergi mana nie…..”

“adoi…..mcm nak pecah perut Bibu kena picit ngan si little monster nie….”

mlm tu nak gerak balik pun sempat lagi dia minta turunkan kotak kucing tu letak dpn dia….

“ma , cing”

“ma, cing”

see…ttp yg tu jugak yg dia pi angkut keluar…….dan nasib baik ler taste anak daraku itu sama ngan mama dia kan kan kan kan…………..zana pun suke gark ngan yg tu….so, “BiBu” tunggu ko besar sikit erk…baru aku bawa ko gi Kluang….la nie ko duduk elok2 dulu ngan mak ko…jgn nakal2 ke…….jgn mati tau Bibu…….

“ma, i want this….can?”

“not now sayang…tunggu BiBu besar sikit baru kita leh bawa balik, ok”

“ok mama…”

“next time Batrice balik, kita jumpa lagi yerk BiBu…..”

“please…don’t leave me..BiBu nak ikut…wa wa wa”