Category: posa


>Buka Puasa Hari ke-16

>wah…angin rajin tetiba jer datang…………..
semlm en hubby call….buka tu nak makan apa? ….so zana ckp ler apa2 pun x kisah……pastu boleh plak dia suggest nak beli nasi ambeng lagi….adohai, naik jemu ler hari2 makan nasi ambeng papa…………lastly….tukar plan, hubby amik si Batrice tu balik and Zana pergi cari lauk berbuka………..

Dlm paler otak nie nak buat sup cendawan and udang masam manis…..my hubby feveret…..tp, pusing abis sumer kedia…..cendawannyer elekk……hampeh…keciwa daku tau……so, ntah tak nak beli kangkung…buat goreng belacan pun sodap nie……….so, menu berbuka smlm udang masam manis, sardin, kangkong goreng belacan and sambal tumis baki hari sebelumnyer tu……sumer i masak sendiri tau…..sila ler kagum bila org malas nie turun dapur lagi…………..

Air plak…air soya & air durian belanda yg i buat ok…….hik hik hik….
kuih….karipap daging 3 ketui beli kat kantin penjara…….soodddaaapppp……

Udang masam manis

kangkung goreng belacan
sambal sardin
and sambal tumis baki hari sebelumnyer
so, nielah juadah i berbuka semalam
Semalam mmg dpt masak ngan amannyer lah……kalu tak ada jer yg lekat kat kaki nie…..balik umah dari cari barang sumer dah kul 6…..kelentang kelentung sumer..siap2 masak..ngam2 pukul 7….mandi…..and selamat berbuka…..
Tapi tulah……habit zana nie, kalu i yg masak…….sure i kuat makan ok….bertambah2 nasi kat pinggan tu……siap ulang lagi………..tu pasal ler zana jarang nak masak……….tak kose nak tambah berat badan nie……hancus diet i tau…!!!!!! tp pagi cover balik, coz’ mmg kami bangun sahur…….minum air jer………cik abg kita pun, awal2 jer semangat makan time sahur…..lepas seminggu……..dia minum air jer……sonang keje i tau……….so, pagi i sahur ngan JDM jer…….
Advertisements

>Buka Posa

>

Mcm nie ler suasana time berbuka….nie buka mlm tadi…..cam biasa ler…daku main tunjuk jer…..hasrat nak makan nasi lemak tercapai coz’ pesan kat hubby suruh beli nasi lemak kukus ayam goreng rempah…tp ayam tu jadi ayam sambal….hubby plak makan nasi ambeng……tu jer ker zana buka? …xde arr….sempat goreng lempeng lagi & buat sambal….utk cicah ngan lempeng……menu org kampung jer………tp sesekali buka ngan lempeng sedap gark……….last2 lempeng yang abis…..nasi lemak tak abis……..coz’ TAK SEDAP…….

tengok ler hubby i yg tak hengat time makan………….


budak kecik sorang nie cam biasa ler….menyibuk….mmg wajib sediakan mangkuk utk dia makan….sekarang dia tak mahu kita suap dah….sumer nak buat sendiri….end up apa yg dia makan tu masuk dlm cwn campur ngan air dia….rajin bebeno buat lagu tu……

see….bila nampak mama dia pegang h/phone mula ler dengki nak gark…..sorry yerk cik adik…ngan tangan awak yg comot tu…jgn harap ler mama nak kasi…tengok boleh………..

>Menu Berbuka Hari ke -14 …..

>jeng jeng jeng….
akhirnya after 2 minggu posa…
niat nak memasak tercapai gark…hooreeey….
tp cam biasa ler…zana nie bukan tangan chef….masak pun ala2 untuk makan sendiri jer….
kalu MIL i request nak suruh anak menantu dia nie masak……..harus ketaq lutut…….hik hik hik

act nie menu hari ahad…….coz’ niat berkobar2 nak masak ari sabtu..tp tak kesampaian…
my hubby dah buat plan nak buka reramai ngan kengkawan dia………….x jadi masak loorrr…
sessi makan ramai2 tak sempat nak snap gambar coz’ nengok menu yg datang jer…terus lupa nak snap….sedap seh…so, sesama yg duduk area kluang nie…kalu rerasa nak makan…leh ler ke AA corner…kat depan jalan besar tu………sedap……murah……….cepat………utk 7 org punya makan…just RM107 jer…lauk…..mcm2 ada…tp malam tu kami pilih siakap 3 rasa, siakap stim, puyuh goreng kunyit, kailan ikan masin, tom yam campur, telur dadar and sup kosong utk dua budak comot……..hik hik hik……air plak…memasing order air buah………ok ler kan..murah ler tu….

ahad ……..nie ler yg zana masak………….
kul 4.30 ajak hubby gi beli barang basah nak masak………..total sumer perbelanjaan petang tu cuma RM12.00……save siott….hubby cakap…….kalu hari2 mama masak….sure, boleh beli baju raya extra……..hampeh jer ayat tu kan….

Sambal sotong (3 ekor sotong besar2 tu = RM3.70)

Sayur kacang buncis + cendawan goreng ngan udang (kacang + cendawan = RM2.00, udang (6 ekor) = RM1.80)

cencaru bakar cicah sambal kicap special (ikan 2 ekor = RM3)

ha nie ler menu berbuka hari ke-14…..save giler kan…..bila nengok camnie, rasa cam hari2 nak masak……….tp apakan daya…kekadang mood jer lebih …tp M nyer besar lorrrr…..

air plak……..air kelapa………..nie pun x kuar duit….amik kelapa kat umah MIL …..letak ice cream soda sikit………..my hubby nyer idea ler nie…..tak berapa nak kick ler….kalu zana better letak gula melaka…….nanti air kelapa tu rasa cam cendol…….yummy yummy yummy….

*** ingat ari nie nak buat nasi lemak ler….tekak nie tetiba nak makan nasi lemak plak…..lawan ngan ayam goreng rempah………..perghhhh….sedapnyer……………

>Buka di mana?

>

Zana baru jer berangan nak masak utk buka tau weekend nie….tp x termasak jugak..pasai apa? pasai :-

Sabtu – demam + sakit2 badan…………so, mmg tak larat ler nak masak…asyik dok melepek jer kat umah…last2 buka kat umah MIL zana……….

Ahad – mr hubby + MIL plan nak buka kat luar……so, mmg x masak ler……makan kat Palm Garden Restaurant….rest makanan cina…mmg kami rajin makan kat sini kalu rasa terlebih duit….hik hik hik…bukan apa, mr hubby + FIL i tu…kalu bab makan, kuar duit lebih sikit pun xpe, janji sedaaappppp………tp, mmg sedappppp pun makan kat situ……mlm tu kami order sup tauhu, prawn butter, lemon chicken + sepatutnya ada ikan talapia stim nyonya….tp last minit bila memasing nyer nasi dah tinggal separuh, boleh plak dia kat ikan abis……….gerrammm jerr….last2 tukar ngan udang masak sweet sour…….x sedap…..kali nie x puas hati makan kat situ……

budak kecik nie kalu pergi makan kat sini mmg kecoh nak nengok “pish” …….sikit “pish”….sapa tukang layan…….mama dia gark ler……

mama, pish………

>awainyaa…

>

ada kena mengena ker tajuk ngan isi entry kali nie..? mesti arrr….

bulan posa kan…cam tahun lepas jugak….aku amik time masuk keje kul 7.30 …so, kul 4.30 aku dah boleh balik……hooreeey….balik awal…….

last year pun aku amik awal…tapi tahun nie..aku baru start ari nie….semlm baru cc teringat nak tanya sape nak masuk awal bulan posa nie…..aku ngan berlari2 gi kat cc ckp aku nak masuk awal……giler meroyan tul kan….apa aku kisah…….

so, dah 4 hari erk kita posa….so far so gud ler…xde penat…xde lapar…tp yg peliknyer tu…semangat nak mengabiskan duit kat bazar ramadhan tak macam tahun sudah…tahun nie aku rasa cam tak best jer gi bazar ramadhan tu….makanan mmg ler byk…sampai tak tahu nak pilih…tp aku cam xde selera jer nak memilih….agak2nyer coz’ dah byk sgt tu yg aku xde mood kot……….korang camner?

so, selamat tahan lapar utk ari nie ok…………..can cin cau…..
..