Category: Family Day


>Mengumpul Hadiah

>

bersambung citer2 sekitar Family Day hari tu….hurm…korang baca ke citer family day tu…takde orang komen pun…sedih aku…tp takpe…..walaupun korang tak nak komen apa2 dlm entry tu…aku tetap nak update sambungan nyer……at least boleh buat kenang2an bila Batrice besar nanti.  

B4 nie kan dah citer yang Batrice menang acara bawa bola pingpong dlm sudu kan…..wah! bangga ok…..1st time anak aku join acara2 sukan nie…menang plak tu…..tak sabar nak tunggu dia masuk sekolah plak…then, nak tunggu akhir tahun bila sekolah dia buat Sport Day ke apa……

kemain lagi dia berlari nak dpt kan hadiah dia tu………..siap bagi kata2 ucapan ko…! ha ha ha….tu mama dia tokok tambah erk…

 senyum panjang hah pegang hadiah…..penuh cekedis dlm tu

 see…..punya ler sayang ngan hadiah dia…..siap peluk rapat2 ok

then….sampai pengumuman mama dia punya hadiah pun…dia sapu pergi ambil sekali mewakili mama 

dia….aku menang acara apa? korang selak sendiri ler entry GAMES yang aku join tu yerk.

and…….again….ambil hadiah utk mama dia bg acara berkumpulan.  meriah kumpul hadiah ok

dan tak lupa…..my MIL pun dpt hadiah istimewa acara teka barang dlm kotak. 

dan….selain hadiah….bebudak pun dpt goddies bag….bertambah2 ler cekedis yang ada tu.  Larat ke nak menghabiskan.
orang nie….tak menang apa2 pun….tp over bergambar ngan hadiah2 orang lain…ceh!….

hah…nie baru betul…tuan punya hadiah pun interframe sekali.  

Seronok sangat2….byk kenangan manis terutama kenangan 1st time Batrice join acara sukan2 macam nie…..aku memula tak confident jer dia nak join….tp bila tengok kawan2 dia pun excited…dia bertambah2 excited….and sangat membangga kan bila dia faham mcm mana nak main game yg dia sertai tu…….bola tu jatuh pun dia takde ler nak nangis or lari keluar padang kan……gigih mengutip balik bola tu and lari ke garisan penamat…bravo my lil princess….mama bangga ngan awak.  Sayang mama tak sempat nak rakam video awak…kalau tak lagi ler bermakna kenangan tersebut…..takpelah…..ada gambar pun dah cukup syukur dah.

>

bila sumer dah start berkumpul.  Makanya……xtvt game pun dimulakan.  Cabaran pertama sekali….mengumpulkan si comel2 nie utk join games yang ada.  Btw…bukan byk pun games utk bebudak…ada 1 game jer…tp kena bahagi pada 2 group.  Yelah..tak acikan bila si comel2 nie di gabungkan ngan kengkawan yang dah besar and sekolah…so, mana yg belum sekolah tu…duduk diam 1 group….termasuk ler budak kecik tu…excited dia.

Group dia ada 3 orang and dia sorang jer pun perempuan and yg paling kecik.

1st game – utk belia. Musical Chair.  Standard arr kan…apa lagi games yang boleh dicadangkan pun….tak kisah ler..games biasa2 jer pun..janji penyertaan memberangsangkan.

betul tak aku cakap……dia yg paling comel kan situ.

time nie dia tengah syok menyokong mak su dia masuk games musical chair tu…kemain lagi suara dia bagi semangat kat maksu dia

“maksu, maksu, maksu” ha ha ha…kelakar ok time nie.

maksu yang mampu bertahan separuh jalan jer…

then baru ler games utk kanak2 comel nie.  Bw bola pingpong dlm sudu.  memula aku ingat kena gigit sudu tu kat mulut..kemain ler aku menerangkan kat dia…rupa2nya just pegang jer…nasib baik sempat betulkan instruction pada dia..kalau tak..org lain buat lain, dia buat lain.

uuuuhhh…….bangga seh…1st time tengok anak join games macam nie…walaupun hanya games kecik2 jer cmanie…tapi as mama , aku bangga giler ngan anak dara aku.  Mmg focus giler dia ler…tak pandang kiri kanan ler.  Pandai plak tu…bola pingpong tu jatuh…dia pergi kutip balik….nasib baik dia tak lari nangis kat aku…bravo my lil gurl.  Nie yang buat aku tak sabar nak masukkan dia kat school nie….nak tunggu dia masuk sukan hari sekolah plak…

ye ye ye..akhirnya sampai gark ke garisan penamat. 3 org jer pun…so, confirm sumer pun dpt hadiah…tp yg membanggakan…….walaupun dia yang paling kecik, perempuan plak tu….Batrice dpt no.2 babe. vangga lagi di situ.

tu dia…group2 kanak2 comel. Lepas habis main games….kemain lagi jerit…echa menang echa menang..

lepas tu….games sama tp utk group bebudak yang dah sekolah

ahakss….mamanyer masuk games tiup belon. keh keh keh…sesuai ler….tu……

kemain lagi memasing beria tiup belon tu yerk…kasi sampai pecah..

time nie……..aku dah sampai garisan penamat wei……JUARA TIUP BELON lagi…keh keh kehe…

apa lagi games yang ada yerk………….hurm…..acara tiup tepung. Acara nie WAJIB ada kan.

bukan takat games tiup belon jer aku join…games keretapi laju pun aku join.  1 group 4 orang….makanya…mari kita bersosial…..tp best..coz’ sumer sporting..makcik2 nenek2 pun sporting join games.

ha haha…..3 balingan pertama……..group aku asyik dpt no ganjil jer…so, bila no ganjil kena ler menapak berundur ke belakang.  Kalau no. genap….baru boleh gerak ke depan….nasib baik 2 balingan terakhir dpt no genap…..makanya…group kami antara pemenang cabaran keretapi laju…nasib baik kan…kalau tak aku tukar rule jadi keretapi lambat….kah kah kah kah.

 lepas group perempuan, group lelaki plak. lagi ler kelakar…….kami bersungguh memasing menapak besar nak potong group pihak lawan.

Kemuncak acara…..acara bina istana pasir.

 

family we’ll berkolaborasi membina istana pasir.  Si Batrice tukang kutip kulit2 and serpihan kulit kerang tu…..ada gark menyumbang dari en laling hubby yang dok pakat tengok dari jauh jer…..tensen aku….tu pun berpaksa lepas di kejut baru nampak bayang muka tu kat tepi pantai.  Orang lain tido…dia ngan FIL gi memancing sampai pukul 4 am ……………lepas tu ngantuk.

other family ngan istana pasir memasing

my MIL and SIL…………

Batrice pun sibuk gark nak buat istana pasir sendiri.  Cam biasa ler dia nie…kalau dah jumpa geng…dari awal sampai akhir…..ngan geng dia x reti nak berenggang.  This time ngan Danish…tua setahun dari dia…

walaupun simple jer acaranya pun…..tp sangat happening.

>sambung balik citer Family Day KRT Tmn Matahari yerk……..

pukul 5 pagi memasing dah bangun…….namapun duduk dorm kan…makanya…..nak tak nak, berat tak berat mata tu…kena gark bangun…..sat ada plak yang mengumpat menantu sapa yang tak reti nak bangun2 tu kan….

Pati tu…..b/fast nasi lemak.

gotong royong kopek kulit telur…..gigih ok….kalau nak ikut senang….bagi jer sorang sebiji telur tu..kopek ler sendiri…..tp di sebabkan ramai…mcm seronok plak bila rebut nak kopek kulit telur tu…

Anak dara aku pun ambil bahagian ok……

anak rajin…….sure ler mama dia pun ikut rajin jugakkan………abaikan ler aku yang semakin mengembang tu…hu hu hu…ada sapa2 nak sponsor PB tak? …….ha ha ha ha ha…sapa lah aku kan…..

ikan masih byk lagi…….so, pagi tu……..sambung bakar ikan lagi….ikan pari ler byk………

dah kenyang perut……………mai ramai2 kumpul tepi laut………btw….area we’ll nie tak sesuai sangat utk xtvt mandi manda coz’ air nyer kotor and berselut…..tak syok……..takpe….bab nak mandi manda nie……pg jer Air papan lepas habis acara………sure ko nak mandi sampai lebam pun takde orang kisah punya.

Geng2 my MIL sedang berpoco-poco.  Syok plak…tp tu ar…aku tak join…berat ler wei…lagipun lupa step…alasan terbaikkk erk.  Diaorang nie..mmg every mlm khamis ada latihan poco-poco……MIL aku mmg rajin ler join……….

Takpe……yg lain tu layan poco2….jom layan piccas2 gedik santai maksu, Batrice and mama dia….

time nie, mood nak jejak kaki ke tanah masih tak mari…sebab dia sentap nagn mama dia…eh! mama dia telah sentap ngan dia…eh…sapa sentap sapa erk….biarkan ler…

muka ada senyum sikit setelah di paksa rela ………still mood nak mencemar dulu jejak kaki ke tanah tu tak mari lagi…orang bersalah mmg camtu…

lepas 10 minit baru ler ok…tu pun umpan dia ngan main sepak2 kelapa tua tu……

tak tau pasal apa dia sentap sampai tak mau mencemar dulu pijak kaki ke tanah tadi? ……….korang perasan tak baju dia dah bertukar………gambar kopek kulit telur kat atas nun pakai tshir kaler hitam kan…la nie dah tukar kaler pink plak yerk….ada cerita di sebaliknya.

camnie sebenarnya…………..kalau di fikir2kan balik…mmg seriau ler aku di buat budak kecik nie…..tp benda dah jadi and nasib baik ler takde apa2 yang happened. Kalau tak….aku pun tak tahu l
er apa nasib aku.

1st tu ….mmg dia syok menolong kopek kulit telur tu…….so, aku pun takde ler nak kongkong dia sangat..coz’ tahu yang dia tengah ralit buat kerja….tp ntah bila ntah dia hilang dari pandangan kitaorg….after 30 minit mcm tu…baru aku perasan kelibat dia takde kat area dekat2 kami tu….time tu nak ajak dia b/fast sekali..melilau kau cari dia ko…….

and..chalet kitaorg tu ngan pandai adalah kena menyeberang jalan raya.  Jalan besar kerata lalu lalang ok..cuma kawasan tu kira kawasan kampung ler………..hati aku dah tak sedap bila cari area2 chalet tak nampak kelibat dia…dlm bilik dorm pun takde…ahhh sudah…..

Aku tengok kat tepi pantai ramai orang….tak terpikir aku yg dia akan seberang jalan pergi ke pantai….tp hati nie mcm di tarik2 suruh tengok2 kat tepi pantai………..dub dab dub dap hati aku sambil menyeberang jalan tu tau…………sekali ko…kemain lgi dia syok main dlm air…ngan sapa pun aku tak tahu……geram jer…bukan apa…aku takut something happened.  1st….dia menyeberang jalan tu ngan sapa…..sapa yang pimpin tangan dia….2nd dia pi terjun masuk dlm laut tu…udah ler mak pak takde dekat situ…buatnyer dia syok2 main air…org lain tak perasan…datang ombak….tak de menangis air mata darah aku di buatnya….silap aku gark ler coz’ terlepas pandang ke dia……tp time dah ramai2 mcm tu…busy2 mcm tu…mmg terlepas pandang ler….makcu dia ingat dia ngan aku, aku plak ingat dia ngan makcu dia…

Tak ckp byk…aku terus bw dia balik dorm…..basah lencun ngan selut bagai sumer ada……ngan sapa dia main pun aku dah tak ambil pusing..janji aku bawa anak aku balik dorm…bersihkan dia…kasi lecture sikit.

Fuh….mmg satu pengajaran ler buat aku.  Don’t be excited sangat ngan orang sekeliling sampai anak pun terabai…tp bukan ler terabai yerk…cuma terlepas pandang jer….

Sungguh….tak terbayang aku mcm mana dia lintas jalan tu……kalau ler time dia lintas jalan tu ada kereta ker…motor ker…..nauzubillah………..Thanks ALLAH coz’ lindungi permata hati kami.

>Family Day KRT Tmn Matahari

>

………yeehaaa. 1st time……KRT Taman Matahari (Taman Perumahan my MIL) buat Family Day @ Suara Chalet, Mersing. Aku & Batrice gerak from Tenggaroh and my laling hubby gerak with MIL & FIL aku.  Jumpa di bandar Mersing.  Sampai2 kat chalet, rupa2nya dah ramai yang sampai coz’ ada family yg dah gerak from 3 pm lagi…..so….yang lambat2 sampai nie tak dpt ler nak duduk 1 chalet 1 keluarga…kena kongsi ramai2 dlm dorm..lelaki 1 dorm while perempuan2 pun 1 dorm.  Ok ler….coz’ tak bayar apa2 pun…just bawa diri jer…..

While dorm jenis nak berapa ramai masuk pun..ko sumbat ler…ikut keselesaan memasing.  Dari segi fasiliti mmg biasa2 ajer lah kan……….ada tilam and bantal.  Toilet ada 4…no aircond..just kipas jer…….jadi ler…utk memeriahkan majlis.  Act………petang tu sampai…bila tengok bilik camtu……kecewa gark ler…try gark survey kot2 ada chalet2 kosong area2 situ…sampai ke air papan we’ll pergi…tp nan ada…kalau ada pun…harga tak reasonable…sampai dah almost pukul 6….and nak duduk chalet best sikit bayar rm150…hurm…tak berbaloi….makanya …mari kita kumpul ramai2 dlm dorm….seronok gark.

Mlmnya…….around pukul 8 lebih camtu…………maka start lah acara bakar membakar…..

Alhamdulillah…almost 30 kereta = 30 family yg join.  Bukan setakat family melayu….family cina pun ada gark….see..uncle yang baju kuning tu…..cuma family dia jer yang bukan melayu…tp sangat rajin and sangat sporting….

ada ayam, ada udang, ada sotong ada ikan….sumer ada lah…….

my MIL agak sibuk gark ler….dia mmg camtu..kalau tak sibuk..mukan hajah rokyan namanya…

Selain acara bakar, acara karaoke suka2 and teka barang pun ada….

orang lain busy membakar…..we’ll busy posing2…..ha ha ha…takpe…kita serahkan kerja pada yang pakar yerk…aku pakar makan jer..

Batrice and kengkawan dia….org dok sibuk berkumpul kat depan…dia sibuk main ngan kengkawan dia kat dlm bilik dorm.  Terpaksa ler aku check status dia ngan kengkawan selang 20 minit sekali.

Time nie aku suruh dia nyanyi…sekali dia heret sekali nenek dia…..dah sampai depan…tak nak plak nyanyi…..makanya…MC bersoal jawab ngan dia…tanya nama, tanya umur, tanya rumah kat mana…ha ha ha ha….nasib baik dia sporting nak jawab…buatnya dia diam keras kat situ…tak ke naya jer..

…apa lagi aku nak bebelkan yerk………korang layan jer lah gambar yang ada ok.

…baju nie baru beli ok.  Singgah kat Pasaraya Kini…..memborong jajan2 utk bebudak…..sempat  plak dia pow aku nak baju…siap pilih sendiri…Datang2 kat aku tanya warna putih ke warna biru cantik….amboi2….dah pandai shopping dah anak dara aku…nasib baik ler kira ada taste gark ler dia…

and kebetulan………..group ASTRO pun check in kat situ..makanya MIL and geng nak bergambar2 ler ngan abg2 ASTRO tu…..suka hati korang ler…janji korang bahagia…ha ha ha

pergh……….semput makan malam tu………MIL aku bawa nasi, sambal udang, ayam masak kicap….and di tambah lagi ngan ikan, ayam, udang sotong yang di BBQ kan…penuh pinggan memasing…..tak berhenti2 makan…yelah….benda ada…banyak plak tu…kalau tak makan, sapa lagi nak makan kan…membazir jer nanti.  Tu pun tak semua habis di bakar malam tu.  Sambung ke esok harinya lagi.

bila dah kenyang…mata dah ngantuk………abg2 ASTRO plak buka tv bergerak dia org….ada game bola plak mlm tu..makanya…para lelaki…vontot memasing dah kena paku…..khusyuk tengok bola…tak larat aku nak tunggu lagi…ngan penatnya…ngan kenyangnya…baik ler aku masuk bilik…..tunggu laki aku pun bukan boleh masuk tido satu bilik sesama….choi!…he he he he

>Sukan Kampung

>

…………..ini ler dia xtvt sukan yang ada utk Hari Peneroka Felda Tenggaroh Timur 01 bagi tahun 2010…….happening beb.! mak2…ayah2 pun……..sumer sporting join………..memasing meng”enjoy”kan diri pada hari tu…………..giler kentang arr diaorgn………….belia2 pun join sekali………lama dah takde feeling camnie………..aku kat luar padang dah cam apa dah……….terpekik2 menyokong blok aku…….lari sana lari sini nak snap2 photo……..tu yang rentung tu…………tp tak kisah ler…janji puas hati………….lama dah tak buat xtvt camnie…………berpeluh jugak ler walaupun bukan peluh coz’ bersukan kan……..lebih peluk coz’ berpanas……………yang penting SERONOK

wokkeeeh…….stop membebel………….xtvt2 sukannya ialah :

BOLA SEPAK JENAKA – syookkkk ook……tengok ayah2 main bola sambil pakai kain batek.  ha haha….patutnyer sumer kena pakai kain batek….tp ada gark yang pakai kain pelekat………tp tak kisah ler…janji kain yerk………

MERAUP LIDI – biasa lah kan……….sukan utk mak2 kena ler yg lite2 ala2 keperempuanan punya……..nie pemenang di kira berdasarkan berapa byk lidi dpt di raup dalam masa 3 minit kalau tak silap……….1st place – 17 batang lidi

BOWLING KAMPUNG – xtvt utk para ayah and ibu………..bowling guna buah kelapa tua……….berapa byk botol air tu jatuh……….sapa paling banyak….tak lain tak bukan tu ler pemenangnyer……..

mak2 pun tunjuk bakat baling buah kelapa ko…………….dasyat tak dasyat lerr

KAKI TIGA – yg nie plak utk belia……….guna batu bata…….tangan tak boleh cecah tanah………..

gigih gark ler …………kalau praktis sure senang nak buat kot……

MUZICAL CHAIR – yang nie utk para bapak2…………gelak ok…..siap berguling2 memasing nak berebut kerusi………..ada tu, muzik tak habis lagi………dah kelam kabut lari nak dapatkan kerusi………bila muzik habis……..dia gark yang tak dpt…………..syokkk ooo…………gigil2 aku pegang mr. nikon nie……mana nak ambil gambar……mana nak gelak………confuse mana satu nak buat…………

BALING BELON JGN SAMPAI PECAH. – yang nie pun tuk belia2………..yg group lain out cepat…….last2 tinggal 2 group jer yang bersaing hebat……..jauh gak lerrr………..berapa jarak tu aku lupa plak nak ukur…….tp jauh lerrrrrrr

*** gambar selingan sajer takde kaitan ngan xtvt sukan di atas ****

Around pukul 12 lebih……..matahari dah tegak atas kepala……….xtvt sukan stop sekejap……..Batrice pun dah kepenatan sampai tak larat nak berjalan…….nasib ler aku bawa buggy nie……..nak mendukung dia……mmg dah tak larat ler…….berat dah 15kg +++ ……mau patah riuk tulang pinggang aku……..sapa nak sambungkan nanti……udah ler pinggang nak pakai lama kan……….ko tengok muka dia pun dah tak larat nak senyum………penat sangat ler tu………..

Petang ada acara lagi……..start pukul 2.30……………si kecik nie dpt ler lelap mata dlm 1 jam……….aku tak dan nak lelap mata………..and si kecik nie pun bangun ngan penuh semangat wajanyer………dgn niat……nak main lagi…………..niat lagi takde dia nie……main, main and main…………

acara-acara petang plak :

PARUT KELAPA – guna pemarut……..selalu orang guna kukur kan……so, maybe susah nak dpt kukur kelapa sekarang nie……so, tukar guna pemarut……….uish…yang nie pun, kalau tak tahu skill……..mau rabak jari tu di parut sekali…………..pemenang based on sapa dpt parut paling banyak…….siap timbang ok berat kelapa yang berjaya di parut……….

TARIK TALI – untuk belia……..lawan blok by blok……yang nie blok aku……..awal2 dah bungkus…….coz’ tekong depan tak kuat sangat……….rahsia nak menang main tarik tali nie………tekong depan and belakang kena kuat……….baru ler leh bertahan……nie, kalau tekong depan pun dah huyung hayang …….so, camner yang tengah2 nak suport kan…………

ANYAM KETUPAT – acara wajib………….mak aku masuk…….tp kalah……….masa yang di beri 3 minit….mak aku dpt anyam 2 ketul jerrr……….yg menang kalau tak silap aku dpt anyam 3 – 4 biji ketupat……pantas di situ……..kalau aku, jgn kata sebijik……….rupa bentuk ketupat tu pun belum tentu nampak……….

TIUP TEPUNG & CARI BARANG – ha haha………ko ingat bebudak jer ker yang femes ngan xtvt nie…..nenek and atuk budak pun steady jer layan tiup tepung nie tau…………gelak guling2 aku kat luar padang………..memasing dah macam hantu tepung…….lepas tiup tepung tu……….ada kertas ………cari barang apa yang tertulis kat kertas tu……….lintang pukang memasing cari barang ngan tepung penuh kat muka……..si pengadil plak……..duduk jauh2 kan………siap ada yang tergolek lagi tu…….nak gelak tak sampai hati……tp gelak gark ler coz’ kelakar tak hengat kan………

BASIKAL LAMBAT – last acara.  Sapa paling lambat……….pakcik pakai baju RELA tu mmg kelakar ok……acara BASIKAL LAMBAT tp dia muka confident jer kayuh basikal sampai garis penamat dulu……muka2 ala2 “AKU MENANG NIE’………..ha ha ha…………..