Category: family gathering


>

fuh…nampak tak tu flower girl dah ready….si tukang pegang bunga manggar pun dah ready…sumer tu pakat anak2 sedara belah hubby aku…..tak sabar dah tunggu pengantin nak berarak…..

akhirnya…pengantin pun sampai….he he he he…this time PURPLE plak yerk…….soft jer kaler dia kan…..next year turn si pengapit plak…….kita tunggu kaler tema apa plak depa nie…..fyi, pengantin pompuan solek sendiri ok….mak andam sedia baju jer…..patut mak andam solekkan….tp coz’ pengantin dah tak sabar kot tunggu mak andam sampai…..so, pengantin solek sendiri….biasa arrr…mak andam kampung kan…..so, maybe pengantin puas hati kalau solek muka sendiri…..nasib baik pengantin pandai solek sendiri…buatnyer macam aku nie….haru biru ler gamaknyer………lagipun si lin nie kerja kat spa kot kalau tak silap aku….so, sure dia pun ada asas solek menyolek nie……memang kena ler ngan kakak ipar dia si ayu tu……ada geng arr ko ayu….

sian pengantin panas, haus…..so….sebelum tu…kita kasi air sikit yerk…kasi pengantin cool sikit….

Sepupu2 lelaki pakat bakar mercun panjang nie dua papan…..nasib ler pengantin tak melatah..buatnyer mcm aku…mau melompat2 pengantin kat situ…..perhg….naik pekak telinga aku tau…udah ler sebelah jer pun…..bunyi kemain kuat lagik….

Gigih flower girl tabur bunga rampai sepanjang jalan…………bebudak suka ler kan…walaupun panas tetap mereka happy jer jalan kan kerja depa…cuba suruh anak2 dara yang buat camtu…mau dia suruh pengantin tabur sendiri bunga rampai tu….he he he he he…dulu time aku kawen….budak berdua nie gark yang jadi flower girl…plus sorang lagi anak cik ching aku….fika…tp now, fika pun dah besar…dah sekolah menengah pun…so…si cilik dua orang nie jer lah yang tinggal…nak harap Batrice….mimpi arr….dia bab2 gini mmg tak boleh di harap…..sure mood dia tak ok punya…baik ler biar dia layan diri dia sendiri main ngan geng2 dia….tak paham lagi tu…nanti besar sikit baru boleh di harap kot.

So, cam biasa arr kan….kalau kat johor nie……..kalau belah pompuan ada tol bagai….so, bila turn belah lelaki plak…siap ler bersilat pengantin bagai………..so…sila sabar menunggu yerk….

tp ini lah warisan yang perlu di banggakan dan perlu di terapkan pada anak2 muda kan…..kalau bukan anak2 muda…sapa lagi yang nak pelihara warisan seni zaman berzaman kita nie…….

sebahagian dari keluarga pengantin pompuan………sila ler cari kot2 ler ada terselit sedara mara korang kan…so…boleh ler kita jadi sedara gark…..

anak dara nie mmg dah tak hengat ngan mak pak dia dah….main sampai lencun ngan peluh ………pastu posing cam mak nenek tangan kat pinggang yerk…

fuh…sure pengantin ckp LEGAAAAA…akhirnya dpt gark bersantap…………..utk majlis Maman & Lin nie…xde sanding2 bagai…..berarak terus gi duduk kat meja makan beradap…..simple and ringkas yerk tak…..

Lepas makan sessi potong cake ngan sedara mara……..ko tengok anak dara aku dah mengadap depan meja cake…pengantin tak ready lagi…dia dah dok menconggok kat depan tu……tp ok ler…dia just duduk situ diam2…….tangan tak bergerak…..he he he…so, still boleh di banggakan jugak ler…

he he he he…..fuh…kemain lagi Maman & Lin makan cake yerk….nikmat sedap sangat ler tu….btw…aku suka ambil gambar2 candid coz’ aku rasa bila gambar statik posing control cun nie…cam kurang bererti ler sikit….bila tengok gambar2 candid nie…..sure rasa cam seronok kelakar jer……..so, mmg byk ler aku ambil gambar2 candid sedara mara………..tp takkan nak tepek kat sini plak yerk….

dah settle ngan cake cutting……………sessi lempar gula2 plak………he he he…sesaja nak memeriahkan majlis ler katanyer…biar bebudak happy……….mak budak pun happy coz’ tumpang berebut gula2 ngan syiling….

Bersungguh anak2 tunggu pengantin campak gula2…….anak dara aku tu aksi jer lebih…time mengutip satu pun tak dpt….gigih ler mak dia nie kutip sekali…sebelah tangan pegang camera…sebelah lagi kutip gula2……sungguh ler…jadi mama nie kena MULTITASKING……..kan kan kan …

and………bukan takat tu jer………..ada plak sessi cabutan bertuah…….la nie, sessi cabutan bertuah tak payah nak tunggu Dinner or Family Day….gi umah orang kawen pun ada cabutan bertuah gark….dah jadi trend kan…tp bagus gark…at least sebagai tanda sumbangan tuan rumah pada jiran tetangga yang sama-sama bertungkus lumus menjayakan majlis kan….tanpa jiran tetangan….tak kan berjaya majlis yang ada tu….berat sama di pikul, ringan sama di jinjing……muafakat membawa berkat……he he he….semangat cam tu sebenarnya yang menjadikan kelompok jiran tetangga lebih kuat kan…….tolong menolong….itulah salah satu kelebihan hidup bermasyarakat di kampung-kampung…..nilai2 macam nie dah kurang di bandar…bukan takde langsung…tp dah semakin kurang………..

akhirnyaa…………selesai majlis sambut menantu buat keluarga Wak Bain & Cik Sal aku….buat Maman & Lin – Selamat melayari bahtera perkahwinan…….semoga jodoh kalian berkekalan hingga ke akhir hayat….

*** next week plak majlis pertunangan sepupu hubby aku.  Anak wak Buang & Wak Nor @ Terengganu…ntah ler…pergi ke idak…cam tak larat jerrr……….jauh tu……!

Advertisements

>

hu hu hu…bosannyer lah tak boleh nak online kat office…nak jejalan rumah korang pun aku tak menyempat…balik rumah dah lambat…ambil batrice rumah nenek dia lagi…pot pet pot pet….malam baru sampai rumah…mandi, makan……tak dan nak update bebyk….nie pun try gark update lelaju….hu hu hu..sorry yerk korang….if aku tak sempat nak menjenggah rumah korang…….maklum, aku tak pakai bb ler…..harap line tenet office jer….so…bila dah jdi camnie..cam rugi plak hari tu tak ambil bb…….hu hu hu….nampak gayanyer kena gark cari bb nie…….

So….cam aku cakap ler hari tukan…last Sabtu…makcik belah hubby aku buat majlis sambut menantu…….MIL aku hari jumaat petang lagi dah gerak ke nitar……….aku plak, takkan nak cuti lagi kan…..udah ler cuti tinggal baper kerat jer tu…nak simpan utk cuti raya lagi…..cuti utk jejalan lagi…gamaknyer tak cukup dah tu…paras2 hidung jer cuti yang tinggal……iskh isk isk…tahun nie byk sungguh ler cuti….ngan majlis nikah kawen adik2 aku …ngan majlis nikah kawen sepupu sepapat lagi…makcik pakcik buat kenduri….ngan cuti jejalan awal tahun lepas……pastu cuti penat lagi…..tak cukup tak cukup…..tak boleh nak bring forward cuti ke tahun depan ler gamaknyer…last year dpt gark aku bwk 5 hari ke tahun nie…tahun dpn…hu hu hu…..langsung takde…

hah…kalau belah hubby aku, anak2 sedara mmg meriah ngan pompuan nyer…..belah aku jer sumer lelaki….so…bila dah kumpul ngan gegirl2 nie….confuse anak dara aku terus bertukar jadi gadis ayu…wah gitewwww………baru ler boleh nampak dia pakai gaun dari pagi bwk ke malam……..tp main tetap main……

This time, kawan main dia kak aina….si comel pakai gaun merah last sekali tu…..yang dua gegirl meletup di solek mcm bidadari tu……flower girl pengantin……siap pasang fake eyelash lagi tu……..jgn main2 ooo…….makcik ko nie pun, umur 22 tahun baru merasa pakai fake eyelash tau…tu pun time jadi pengantin…ko kecik2 dah mak ko pasangkan……nasib baik comel…..

comel kan….perhg….so, mana2 yang berkenan di hati tu….sila ler ambil borang yerk…tp kena tunggu lagi 20 tahun ler yerk………..la nie…tak cukup ranum lagi…………

Si kecik nie pun bersolek sakan……maksu dia punya kerja ler nie……siap bereyeshadow purple gitewwww……dia syok ler menadah muka…mama dia dah malas nak layan dia solek2 nie…..

he he he…..si cilik2 jer ke nak interframe…..! mana boleh ye tak….so….si gorgeous2 pun nak gark interframe…turn2 mak2 budak plak….ha ha ha..jgn confuse plak yerk….yg jadi mak budak tu hah 3 orang dok tengah2 berbaju soft purple….kebetulan plak……yang lagi 3 tu…..anak dara sejati lagi……

So, sementara tunggu pengantin sampai……we’ll posing2 dulu bawah matahari…………….jenuh gark ler tunggu pengantin nak berarak…….nasib baik pakai deodorant…kalau tak sure dah berlendir ketiak memasing……tp mmg panas ler hari tu…………tak tertahan rasanyer……bergelas2 aku minum air oren sejuk ko…..terasa2 air sejuk tu lalu kat tekak…di tambah lagi ngan ais cream…lagi ler nikmatttt……….

ha haha….pose habis gedik by me & ayu………he he he….

lepas sessi pose gedik2 sepupu sepapat………baru ler pengantin berarak…………..

>Cerita Hari Ahad

>

Ahad plak……………..we’ll ke Bukit Ester………rumah mak cik Zana. Dia buat majlis Cukur Jambul cucu yg 1st………..yg kelakar tu………selalu cukur jambul baby around 2- 6 months kan………yg nie……cucu dah boleh berjalan baru buat majlis……..xpelah……………janji buat kan………..ahak….sekali ngan celebrate besday Nana …….2 in 1 punya majlis. Jimat kos kan…….

Sorry lah erk…………leh terlupa nak snap gambar time majlis berjalan……..Zana dok menyibuk kan diri menyinsing lengan menolong packing “brontrot”……….he he he………korang paham ker……brontrot tu…………ala, bungkus nasi lauk pauk utk jiran2 & sedara mara utk di bawa balik…….ayat tu jer yg I ingat……..keh keh keh…….now ! rajin tul hilang ingatan ok……

Majlis dah abis……..dah nak balik, baru gedik2 kuar kan camera………jadi ler kan dari x de………yelah……..Zana nie kalu dah jumpa makcik2 pakcik2 belah my mum………mmg lupa daratan jadinyer……..dok bergelak sakan jer dari mula sampai ………hingga ler nak balik……….prong preng prong preng dari awal………..mcm2 isu jadi bahan…….sampai yg 18sx pun leh join gark……..keh keh keh……..opsss……………tak leh lebih2 ……….ngeh ngeh ngeh

Jom layan piccas……..xde idea nak goreng lebih2 daaaaa…………………..

*** alahai, comotnyer lah anak dara ku itewww ***

princess of the day………nama panjang bebenarr………….sampai mak long dia nie terlupa…….tp……..panggil jer NANA………..ye, i’m Nana auntie..!…….si mata bulat yg bam bam….

*** ini mama saya ok……….sepupu mak long Zana ***

Inilah Cik Besah & Cik Rahim ku………..merangkap tuan rumah and org yg sponsored majlis……..Act, Cik Rahim tu x leh gerak dah…….kena strok raya haji lepas……….sebelah badan x leh gerak…….sian kan……….dulu sihat2………bila jumpa lagi, dah x leh gerak dah……..ckp pun x berapa nak clear…………sedih sgt2…………..

jarang nak interprame my mum & my ayah kan………..taaaraaaaa………….kurus kan my mum kalu nak di bandingkan ngan anak dia yg dah rupa anak dinasour tu……..ayah I….mmm……mana tumpahnyer kuah……like father like daughter….keh keh keh keh. Amacam………agak2 arr…. Zana nie ngikut muka sapa…………? fizikal tu sure ngikut my ayah kan……………kan kan kan

cam biasa………..penutup citer…….sure gambar princess paling comel walaupun hari tu dia tukar title jadi yg paling comot……….keh keh keh …….mau x comot………..bila mama dia bwk baju salin berhelai2……..pandai plak dia maintain bersih………tp bila mama dia bw baju salin just sepasang jerr…….time tu ler dia x reti nak maintain bersih…………opppsss….nampak ke toncet senget saya tu…….?