Category: merapu


>Bebelan di tengahari jumaat.

>boring tak?
boring seh hari nie….aku takde idea nak update citer kat blog….
ngan pendrive nyer kena virus langsung tak boleh nak format…
ngan sistem HRMIS mcm hampeh……

Last week, Mr Honda aku makan banyak RM….hu hu hu hu..nasib ler bukan aku yg keluar duit kan…tp terasa gark ler…..

1) tukar tayar depan 2 biji – rm560
– yg jadi cerita sampai tukar tayar tu coz’ hari jumaat pagi otw ke office….tayar depan belah kanan pecah.  Nasib ler aku tak speeding time tu…coz’…biasa sure aku tekan sampai 120 punya.  Time keluar rumah tu, hati mmg ada rasa tak syok….tak tahu pasal apa……drive pun ala2 slow motion..kalau tak…berdessup aku tekan minyak….lepas simpang 3 renggam aku belok ke arah renggam coz’ nak isi minyak.  Then…..time patah balik arah ke simpang rengam tu…aku ada langgar lubang sikit ler…..tp takde ler bunyi benda meletup ke apa…just bunyi langgar lubang ala2 manja gitew…..then…tak sampai 5 minit…aku rasa kereta cam berat plak…tekan2 minyak tp tak go…..ait…..cam lain mcm jer….then, kereta pergi pun mcm menyasar2 sikit……aku buka signal, park tepi………….buka2 pintu terus tengok tayar…alahai….leper dahhhh…nasib ler sport rim tak apa2….

Nak called laling hubby aku…credit plak takde…..he he he…..pakai h/phone biasa nie pun credit top up selalu missed…lagi ada hati berangan nak pakai iphone4 ler…blackberry ler…..hahaha…..angan2 kena ler tinggi yerk tak…..walaupun tak sampai..at least bawah sikit dari taraf yang di angan2 kan pun dah kira ok ler tu….

Tp kira nasib aku baik ler…jalan tu jalan kakitangan penjara pergi dan balik…so ada gark anggota yg kerja malam balik ke renggam…..makanya..dpt gark pertolongan.  Pinjamkan tayar dia……then, aku drive masuk office mcm biasa…….masuk pun dah almost 8.30 am…….
2) Tukar bateri – rm200
Ahad aku kan balik Tenggaroh coz’ majlis kawen 2 orang classmate aku masa sekolah menangah dulu.  Supposed bertolak pukul 10.30…then, memula ingat hubby aku tak nak ikut…tup2 nak plak ikut…..so, bila dah siap2 sumer tu…sekali start kereta…tak boleh plak…wah…aku dah tarik muka dah nie coz’ tak nak check awal2…tp benda nak jadi kan…bukan boleh nak di elak2kan….
Tunggu bantuan dari FIL last2 gerak pukul 12.30 gark…..even lepas jumper tu kereta dah boleh on…tp kena tukar gark bateri tu…sat lagi pergi lepas…balik plak tak lepas…buat kes naya jerrrr……so, sebelum bertolak ke Tenggaroh, singgah bandar cari kedai bateri beli bateri baru…ha ha ha…aku ingat harga takde ler mahal mana bateri kereta nie…rupanya boleh tahan gark harga sebijik tu….alololo..nampak sangat tak prihatin ngan maintenance kereta.
Aku tahu – pagi lepas siap2 ….buka pintu rumah, buka pintu kereta…masuk kunci and start….then..buka pagar rumah …….masuk kereta…terus jalan…..tak nyer nak check minyak hitam ke…check air ke…tu sumer tugas hubby aku…tu yg dia selalu bising tu…..abis nak buat camner….tak nak ajar…….then..tak cukup masa ler pepagi hari nak buat kerja tu sumer….
and then, semalam petang…….balik kerja laling hubby aku suruh singgah kedai tayar…align tayar kereta depan……tak pernah wei….selalu sumer tu laling hubby aku yg buat….aku tahu duduk kerusi tunggu sumer siap……utk alignment tayar depan byr rm30…tu pun duit laling hubby aku….ha ha ha ha……boleh kata 100% bab2 maintenance kereta laling hubby aku yg keluar duit…….dah cukup baik aku isi minyak pergi kerja guna duit aku tau……kalau yg tu pun aku hulur tangan kat mr laling hubby…….confirmed….bengkok kocek dia…..wife punya duit habis buat shopping tak sudah2…..pengsan !
oppsss…………jgn fikir bukan2 erk……..takde ler aku nie kejam sangat nak suruh 100% laling hubby aku tanggung sumer………….walaupun mmg dah tanggungjawab dia kan…tp coz’ as wife…aku kerja, dia kerja and alasan aku kerja utk kurangkan beban sang suami makanya sedikit sebanyak kena gark bantu…
laling hubby aku?
bab2 kereta dari segi maintenance ke apa…mmg 100% laling hubby aku
Duit bulanan hutang kereta pun dia
Duit sewa rumah pun dia
Duit makan pun dia
Duit susu anak pun dia
Duit shopping tiap2 bulan utk barang2 kat rumah pun dia
so, apa yg aku bantu?
aku?
Duit astro aku bayar
Duit letrik aku bayar
Duit air aku bayar
Shopping baju batrice aku bayar
Shopping baju luar dalam aku bayar
Duit make up aku bayar
Shopping kasut/hand bag….aku bayar
cuma bila pergi holiday, perbelanjaan kira 70% laling hubby aku 30% aku tanggung….tp kadang2 sumer pun dia tanggung…….
So…adil dah saksama lah kan…..kira aku mengurangkan beban laling hubby aku gark kan……kalau buatnyer sumer duit gaji aku simpan masuk bank tak kelaur2…….sumer benda laling hubby aku yg bayar…..makanya…takde kebaikan buat aku as ISTERI bekerja dengan niat MENGURANGKAN beban suami
wah gitew…..melalut2 plak entry aku kali nie…dari takde idea….terus panjang lebar aku  membebel.  Nie ler kekdanya kalau jari dah jumpa keyboard…tak boleh nak stop……
jari – keyboard = terhasillah idea yg ntah apa2 nie……
Kadang2 aku terfikir gark…coz’ ada gark ler ISTERI-ISTERI di sekeliling aku nie……yg concept hidup dia…DUIT AKU DUIT AKU….DUIT SUAMI DUIT AKU GARK…….ha haha…beleh ker? kalau ikut ISLAM boleh kot…..tu korang tanya pada yang pakar yerk…aku tak berani nak cakap lebih2 bila masuk bab agama coz’ aku nie bukan PAKAR dalam bab2 nie…utk diri sendiri pun belum tinggi ilmu di dada lagi nak cakap utk orang lain…tp cuba ler fikir logikkan…..buat apa engkau kerja kalau engkau tak dpt nak kurangkan beban sang suami.  Baik duduk rumah jaga anak, jaga makan pakai anak, makan pakai suami…kemas rumah…ada gark pekdahnya…nie tak…kerja tapi makin menambah beban sang suami : Duit make up minta suami, duit beli baju baru gi office minta suami, duit makan hari2 kat office yang tak sampai rm5 sehari pun hulur tangan kat suami, duit minyak kereta pergi balik pun minta suami, tu belum lagi duit kereta dia pergi kerja kalau ada tempat kerja tak sama ngan suami…silap2 suami pergi kerja naik motor dia sedap2 duduk dlm kereta ngan aircond ngan tk kena hujan panas nyer…….tu belum lagi masuk duit bayar maid coz’ tak sempat nak masak nak kemas rumah bila kerja kan……
Makanya…as ISTERI yang bekerja…mari kita tolak ansur dlm segi perbelanjaan SUAMI, ISTERI, ANAK dan RUMAHTANGGA. Lega sikit sang suami tu…..tp utk sang suami plak….kot ler Isteri tu dah bertolak ansur……jgn plak naik lemak pijak kepala plak yerk….sumer nak lepas tangan….mentang2 isteri kerja…terus lupa tanggungjawab.  Hello…………silap tu cik abang……isteri cuma KURANGkan beban…bukan HILANG kan beban awak yerk……sila perbetulkan konsep itu ok.
apa yang penting KERJASAMA…………………
chau…………………….SALAM HARI JUMAAT
*** sorry yerk kot ada yang terasa.  Aku bercakap/menulis melalui pengamatan aku….and pendapat aku sendiri…..takde niat nak kecikkan hati sesapa. As long as aku tak menuding jari atau sebut nama korang directly…please…jgn terasa hati ngan kata2 aku….again, INI PENDAPAT/PANDANGAN PERIBADI aku.

>ingatkan FREE, kena bayar rupanya!

>

Ingat lagi entry pasal ASTRO AKU BUAT HAL?

Semalam balik….aku rasa cam dah ok jer ASTRO aku tu….so try click channel 119…wah…MUNAJAH CINTA sedang main dgn terang dan benderangnyer…..tp di sebabkan byk episod aku dah tertinggal…aku jadi confuse plak…..apsal si Khumaera tak duduk ngan si Attar & Maemuna yerk…pastu si Khumaera tu dah ada ada anak lagi….kembar giteww….tp kena colek ngan si Bakri yang gilerkan si Maemuna walaupun Maemuna tak suka dia and dah jadi isteri si Attar…..dah ler dulu rogol si Maemuna semata2 nak kan dia…..hu hu hu…..betul arr….aku LOST giler tengok episode petang semalam.

Oppss…..lari plak tajuk…….benarnya aku nak citer pasal ASTRO aku yang dah ok tu…….that’s mean…org ASTRO dah datang rumah ler kan services decoder or what so ever yang patut dia org check tu……mmmm senang hati makcik tau..nak layan channel 701 pun senang hati dah nie……..dpt lerr aku ikut balik citer LOST yang makin buat aku lost tu…

and….ingatkan services dari ASTRO tu PERCUMA…rupa2nyer…..kena bayar beb. Sikit pun laling hubby aku tak cakap kena bayar……..tu pun aku jumpa resit dlm keta honda…coz’ dah seminggu aku bw keta wira…..hari nie aku minta bw honda ngan laling hubby aku…….ooo…..kena bayar RM50 tu….iskh iskh iskh….mmg betul2 nak cepat kaya tau ASTRO nie………lepas nie….kalau services dia still hampeh bila hujan jer channel sumer jadi bintik2…..ilang2…mmg siap lah….aku black list terussss…….wakakakaha……..jgn jelah kan….sebab…..giler ko…..laki aku dah ler pencinta SPORT…kalau aku black list ASTRO…camner dia nak tengok game bola secara live……..hu hu hu……terpaksa ler terima dgn redha yerk….

>Salam Jumaat

>

 
Salam Hari Jumaat
and for those yang celebrate Chinesse New Year
HAPPY CHINESSE NEW YEAR
and
tak lupa…
SELAMAT BERCUTI……cuti sampai hari selasa kan….so, 4 hari cuti…pergi mana lah yerk korang2 sumer…sure memasing amik kesempatan cuti2 mesiakan…..
Zana?
Sabtu & Ahad – Majlis Pernikahan adik sepupu
Isnin & Selasa – aku tak tahu nak gi mana….paling kuat pun…..harus gi mandi manda @ Tg. Leman.  Tp aku cam teringin plak nak bawa Batrice gi Waterfall kota tinggi tu…..x pernah lagi aku gi bawa dak kecik tu mandi manda kat situ…….sure seronok, nak2 kalau makcik2 belah mak aku pun dapat join….yelah, sure memasing berkumpul kat umah cik Salmah sempena si Iwan bernikah……mmmm….takpe, tu sumer boleh di aturkan.
Kalau tak pun…….
Balik Kluang……..gi makan2 rumah auntie sempena CNY……pada korang yg tak tahu….my FIL tu mualaf…cina masuk Islam….tp kakak FIL still dgn agama asal…..tp, hubungan diaorg sangat2 ler baik…..auntie rajin masak2 untuk kami esp menu yg my MIL tak berapa nak expert…….aku paling suka bila auntie buat Am Cha….pergh……sedap wei……
boleh ler si Batrice collect angpow dari popo….pastu jejalan umah sedara mara belah FIL @ area Sri Lalang and Air Hitam…he he hehe…..

>Kan aku dah membebel……

>

mmmmmm……..bukan nak menyibuk tp…..situasi nie pernah gark berlaku sepanjang aku join contest thru alam maya nie………isu pihak penganjur gagal bagi hadiah pada pemenang rasanyer bukan isu yang jarang kita bc or dengar kan………..dan….aku pun pernah gark alami….

Well walaupun contest yang aku join dulu tu contest kecik2 jer…teka apa barang…tp bila kita dah join contest camtu…for sure…kita ADA niat nak menang…dan bila kita SUDAH menang…for sure kita berharap pada hadiah yang telah di janjikan oleh pihak penganjur kan……..dlm kes aku nie…rasanyer 2 penganjur yang sampai ler ke hari nie tak menunaikan janji….minta alamat thru email…dah di hantar………tunggu punya tunggu punya tunggu….dari hari berganti minggu, dari minggu berganti bulan..and now, dari bulan berganti tahun………jangan kata bayang hadiah…kabar dari si penganjur pun xde……senyap jerrrrr……….nama kata nak tanya either hadiah dah terima ke belum…jgn harap ler kan…..mmm….takkan ler penganjur tu lupa plak kan……..tu hadiah yg direct dari penganjur….kalau jenis yang hadiah di taja lagi lerr………..

Btw…….untuk2 penganjur2 dan penaja2 yang jenis macam nie……..apa sebenarnyer korang punya niat erk buat contest………taja hadiah if korang tak dpt jalankan tanggungjawab or korang tak dpt nak tunaikan janji korang…………just nak bg traffic ke blog korang naik mencanak2….baik nuffnang korang bertambah2…gitew kerrr…….? and utk penaja……….just sebagai jalan mudah or batu loncatan korang untuk di kenali…….and…pastu….ramai yg terjah blogshop korang…tak baik tau……..!!!! korang mengecewakan harapan orang………..

Tp……x semua penganjur contest & penaja hadiah BERSIFAT macam nie………..ada yang tunaikan janji dan sangat bertanggungjawab………..apa yang di janjikan…itu yang akan di terima pemenang………itu yang kita harapkan kan……..and penganjur2 contest macam nie……..insya allah……walaupun x di promote ………tetap akan berduyun2 blogger masuk blog diaorg…..x yah susah2 nak promote bagai……….rezeki yang halal….for sure di berkati………tanpa perlu di cari.

Apa korang fikir……….apa yang perlu kita buat dengan jenis2 penganjur contest & penaja hadiah yang tak bertanggungjawab nie? perlu ker kita pakat ramai2 x yah masuk blog dia lagi…x yah join another contest yang maybe dia ngan tak malu anjurkan lagi or taja lagi………hu hu hu…..cam x baik plak kan jadi batu api or penghasut camtu……uisssh……….macam mana lah nak maju kan……abis tu…apa perlu kita buat?

Emmm………….jom nak kongsi harapan secara terus terang bila aku join sesuatu contest tu:
1st of all……for sure nak MENANG walaupun kekadang harapan nak menang tu tipis kan…….pastu….another reason aku join sesuatu contest tu kekadang kerana HADIAH yang di tawarkan oleh pihak penganjur……….so, bila ada fikiran nak MENANG for sure…ada perasaan NAK KAN HADIAH yang di tawarkan……giler ker apa kalau takat masuk contest tanpa mengharap hadiah yang di tawarkan….sasau tu namanyer walaupun memula tu just niat untuk SUKA-SUKA…………kalau jenis ada yang camtu……awal2 aku cakap kat orang tu…kalau menang tu…hadiah subsidy jer lah pada aku kan…coz’ ko pun x mengharap nak HADIAH tu….so…baik ko subsidy pada yang benar2 berminat ngan HADIAH tu…..ha ha ha..merepek sudah…tp bukan ke tu hakikat sebenarnyer………dlm erti kata lain….bukan tak mampu nak beli tapi bila dapat free dengan sedikit usaha…..berbaloi2 kenikmatan dan kepuasan yang di rasa tu…..

Nak join contest pun bukannyer senang………nak kena add gambar bagi contest yang perlu ada gambar………follow secara rela paksa blog penganjur…..tu belum lagi suruh follow blog penaja …..letak link lagi ……..edit itu ini lagi……..nak perah otak……pikir idea nak tulis lagi……masa lagi…..tu belum jenis last minit jumpa contest….terkocoh2 buat entry takut terlepas dateline……so…tu semua usaha untuk join contest kan………and for sure…..bila menang, HADIAH tu sebagagi BONUS atas usaha2 kita untuk join contest tersebut……betul tak? sure lepas tu…..korang bersemangat punya nak join other contest from other blog……..

Hah…amik korang……..jarang aku nak membebel pasal benda2 camnie kan….tp tu ar…bengang gark bila ada member2 blog lain yang jadi kes camnie………coz’ aku pun penah rasa apa yg diaorg rasa…….nak2 hadiah yang di tawarkan harga ratus2……..giler apa tak mengharap hadiah tu…..be honest lah…sure korang pun jadi hangen satu badan bila perkara2 camnie terjadi kan……..walaupun tak berharap ngan hadiah…tp …iskh…….x boleh x boleh…sure berharap punyalah………sure terbayang2 dah hadiah tu bila dpt tahu korang menang contest tu kan……aku berani potong jari ler kalau korang tak mengharap hadiah dari contest yang korang menang tu…and pesanan untuk penganjur contest or penaja hadiah untuk contest yg jenis2 camnie…..PLEASE ler…jangan ler hancurkan harapan orang……jangan ler jadi orang yang lepas tangan….jadi ler pihak yang lebih bertanggungjawab…….dan yang penting jangan jadi PENIPU !

sekian….assalamualaikum….

*** buat penganjur2 contest yang aku pernah menang walaupun ada ler seketul dua contest yang aku menang esp….contest dari kak perantau sepi, MOBS, supermummy, babyibu…thanks….korang yang terbaik…….

>Dunia blog

>mmm…….makin hari makin kurang entry kat blog pink hitam nie kan……..apa ler nak jadi ngan tuan punya blog nie……..

Sorry ler kengkawan…….mood nak update blog nie betul2 x meresap ler…….bukan xde citer….tp xde idea nak mengarang……….nak2 lagi bila camera still sakit tak berganti2 nie kan. Nak menggantikan dengan yang baru…..alahai, duit yang dok kumpul2 belum cukup lagi………tengok ler next month ker next 2 month ker……ada rezeki berganti ler en camera tu….

mcm2 citer kat blog kengkawan kan……..kekdg cam x caya ler plak…..benda2 mcm tu pun boleh jadi hal dlm dunia cyber nie……….bila di fikir2 kan balik……..dunia blog nie mendedahkan kita dengan pelbagai peel manusia yang kadang2 kita tak terjangka…….yelah…….berhubung, bercerita dan menjadi rapat hanya melalui alam maya yang kadang2 belum tentu 100% menjanjikan keikhlasan………entah lah……..so far, alhamdulillah…….zana tak pernah alami lagi benda2 yang boleh meranapkan hati zana…………tp betul gark orang cakap……kalau kita tak buat salah kat orang……orang takkan cari pasal dengan kita………..

Sama2 lah kita bina persahabatan yang ikhlas walaupun sekadar di alam maya ini……….

>Still Mood Demam

>haaah……….i still dlm mood demam………
nak up entry gathering kat tasik titiwangsa pun x sempat lagi nie……..
insya allah, malam nie kot……..korang tunggu erk…..

Mmg happening……..byk xtvt…..byk hadiah……
again…….x sia2 me gigih turun dari johor
w/pun pada hakikatnyer……..I ngan Batrice still dlm mood demam……
tp demi gathering…..demi nak jumpa blogger………yang sakit pun I jadikan sihat…..

status kami :
Batrice still selsema & batuk. Demam dah kurang
Zana start demam balik + batuk + selsema
laling hubby : dah cam ada ura2 nak demam jer…..berjangkitan dari wife dia ler nie……

>YES………… i’m back !!!!

>yes
yes
yes

lega bila dah sampai rumah
lega bila dah boleh baring kat katil sendiri
dan
yang paling lega
bila
dpt ngadap blog yg dah seminggu i tak ngadap nie
seriously…….rindu beb !!!

pada sumer2 yg lawat i nyer blog sepanjang i bercuti nie ……..cheewah !
thank yerk korang
luv korang ler
and
also thanks a lots
pada sumer yg bg besday wish to my laling hubby & my princess tu
keh keh keh……ramai yg respond kat gambar kami dulu2 tu…
hik hik hik
yes……..i dulu2 slim melim you
now jer membesar bagai dugung….menci tau
lagi2 bila 2 tahun masuk gomen nie…….makin membesar membesar dan membesar
bg yg tanya soalan sapa amik gambar i ngan laling hubby ala2 romantik tu
kita org guna timer lorrr……….gambar tu amik kat atas gunung lambak, kluang …hik hik hik
kenangan beb !!!

don’t worry……i’ll update as soon as possible erk
tengah transfer gambar2 dari camera ke pc ……