Category: Kursus


>

…….inilah sebab utama aku berkampung 2 malam kat MSuite Hotel JB.  Menghadiri Bengkel Mengemaskinikan Pelan Tindakan Pembangunan Wanita Negeri Johor Darul Takzim 1997 – 2001 untuk di realissasikan dalam buku Pelan Tindakan Pembangunan Wanita Negeri Johor bagi tahun 2010 – 2015.  Fuh….scary jer kan bunyi nya………….

Ada a few group : Wanita dalam sektor Awam/Swasta, Wanita dalam bidang keusahawanan, Wanita dalam Sektor Asas Tani, Wanita Terpinggir. Dan setiap group perlu membincangkan usaha-usaha untuk membangunkan dan memelihara kebajikan wanita dalam bidang masing.  Memang seronok coz’ macam2 idea akan keluar.  Semuanya merujuk pada kebajikan wanita di tempat kerja dan kebajikan wanita dalam menyumbang pada pembangunan negeri.

~ Kak Zura (Dewan Bahasa & Pustaka), Me and Kak Andee (AADK)

Ini Fasi group kami.  Group Wanita dalam Sektor Awam.  Dari peringkat sokongan ke peringkat profesional sama2 memberikan idea masing. Aku? lebih banyak ambil side melihat dan mendengar….he he he………opss lupa plak.. Fasi kami ialah Prof. Noraini.  Salah seorang penulis buku resolusi untuk pelan tindakan pembangunan wanita negeri johor.

Selepas sessi perbincangan untuk mendapatkan resolusi2 yang sewajar nya demi pembangunan wanita negeri johor.  Setiap group di kehendaki buat pembentangan. Simple presentation saja pun……..and my group leader, Pengetua Sekolah Menengah ( mana ntah) aku lupa……buat presentation….orang yang dah selalu bercakap di khalayak ramai nie mmg berkarisma kan….cuba kalau suruh aku, time tu ler mcm2 rasa datang…..serius, bab nak bercakap kat depan mmg aku nervous…….dari dulu sampai sekarang..tp sekarang nie ok sikit ler…..maybe coz’ dah ada pendedahan kan.

yang nie group leader aku.

And after that……Prof. Jamilah wife kepada Menteri Besar Johor dengan rasmi nya membuat penutupan bagi Bengkel Mengemaskinikan Pelan Tindakan Pembangunan Wanita Negeri Johor.  and cam biasa lah kan….lepas tu sessi gambar bergambar.  

Prof. Jamilah with our group : Wanita dalam sektor Awam

and….sila lah jangan lepaskan peluang untuk bergambar dengan orang2 penting macam nie.  He he he….ada gark kenangan.  Serius, Prof. Jamilah nie cantik, soft spoken and sangat lemah lembut.  Tenang jer tengok muka dia….and sangat2 ler down to earth.  Tak sombong or what so ever.

Mlm nyer plak…….ada Dinner kat dewan.  Time nie my laling hubby and Batrice ku tinggalkan kat bilik.  Sian erk………..kalau ku tahu, ku angkut sekali Batrice coz’ makanan banyak lebih..rugi2……en laling hubby biar dia rehat kat bilik coz’ that day perut dia tak berapa sedap. 

~ Qib (LPKKN – Kota Tinggi), Me and kak Andee (AADK) ~

So, watamat ler citer bengkel di MSuite Hotel. Pengalaman baru buat aku.

Advertisements

>Last Day @ Penang

>

Hari ke-3 merangkap hari terakhir berkursus……..sedih ler plak…….sebelah pagi still ada class lagi………pagi tu tajuk stress ……….and perbezaan antara lelaki & perempuan……….sempat gark ler sessi gedik santai sebelum class bermula………….

~ besarnyer AKU ….!!! ~

Nie antara xtvt pagi tu………ha ha ha ha…….kekonon kami nie syarikat perkapalan yg Pak Utih assign utk hasilkan kapal mengikut kemampuan syarikat kami……….company org lain untung, company kami rugi…………keh keh keh….mmg x leh berniaga ler gamaknyer………seronok plak main lipat2 kertas jadikan boat nie…………..teringat plak kan time muda2 belia dulu………now, muda lagi………tp dah x belia……………BELIA BENCI DADAH………tetiba jer……!!

~ muka2 x puas hati ngan pemeriksa boat kami……muka2 kerugian…~

~ my group members ………ada sorang lagi…..tukang ambil gambar ~

Yang nie beg sepanjang kursus……..sempoi jer……yg penting ada lambang penjara………purple kaler plak tu………kak aimi…….feveret kaler akak kan nie…………….! last year nyer bag comel sikit…….kaler merah…….pastu ada corak2 sikit……………tahun nie nak save budget agaknyer…

Ermm…..setiap kursus sure ada sijil kan……..itulah adalah WAJIB…….kalu tak, xde bukti lorr……..and yg dok dlm kotak putih berbunga seketul di atas tu……..cenderahati dari Pak Utih……terbalik kot daaaa…………tp kami pun ada gark ler bg cenderahati utk Pak Utih……..hasil craft penjara Penang………

Pak Utih act ada tulisan satu buku panduan suami isteri bertajuk SUAMI MEMIMPIN ISTERI MENGURUS. So……apa lagi……..tajuk jer dah cukup buat I teruja kan……….RM10 jer plak tu……mana nak dpt kat kedai……….penulis dah depan mata……….apa lagi…….tadah ler buku memasing mintak autograph yerk…………….itu yg mahal ooooooo

Aroun pukul 12.00 kursus pun tamat………..memasing berpusu2 naik ke bilik……..kemas apa yg patut……….tukar baju bagai………..sumer nak kena buat cepat2 coz’ pukul 1 paling lewat check out dari bilik…………..hari tu ramai datang nak stay kat hotel tu………tu yg terpaksa gegas2 check out tu………………

See………..dari satu beg tarik dah beranak jadi 2………..beg comel atas tu…………kena gark beli….nak ngisi jeruk yg di borong………kalu tak, camno nak bawak……….nak hand carry………x daya I nak ngusung kat airport tu…………pergi kursus pun beg boleh beranak erk…….tu kalu gi shopping tak tahu ler kembar berapa beg tu beranak……………..lagi2 kalu pergi LANGKAWI

Sebelum balik……….snap ler dulu gambar kenangan no bilik kan………ye betul………..nombor bilik I 325…………tp bukan seaview tau…hill view…hampeh jer……tarik2 langsir nampak keta jer kat jalan………tu bukan hill view…tp road view……kalu dpt bilik sea view……alangkah bestnya kan kan kan……………..tp, w/pun x dpt sea view……….tetap puas hati ngan bilik nie……..ngan hotel nie…….2 malam tido lena………..tp b4 tu…kena call laling hubby dulu ler……..baru ler bermakna tido malam kan…………..

Lepas semua ok………turun lobby…….pulang kunci bilik……….pastu sessi gedik santai kembali……..view sangat cantik di tepi pantai………..i likeeeeee

~ mak dara berposing ~

~ balik pokok kelapa pun jadi ler…~

~ wif kak Eila ~

~ wif Emma ~

~ Us ~

Pemandangan sekitar hotel……….wallah!!!

Dah puas gedik2 santai………..limo yg kami panggil pun sampai……..laga2 pipi sat…ngan geng2 lain…………jom jalan lagi…………sementara nak tunggu flight kami pukul 5.25 pm tu…….ronda2 penang dulu………we’ll panggil limo airport awal2………… pusing penang……….kalu dari hotel ke airport kena RM47……….tp sebab kami nak pusing2 dulu……….kena ler RM120………kongsi 4 org………boleh lah kan……….

1st destination……Queensbay Mall……….mak aiii………..besar yg amat Queensbay Mall nie……letih nak menapak satu mall………..masuk PDI sat……..pastu larik gi Arfa Batek ……….masuk plak Jusco……….turun ker Body Shop plak……….pastu terus cari pintu keluar………..lama2 kat dalam, harus sesat………tu pun dah lupa dah….bila masa turun bila masa naik………

Dari Queensbay Mall, pekena Laksa Penang plak………WALLAH, meletup ler………..lupa ler plak gerai tu kat area mana……….tp tak jauh ler dari Queensbay Mall tu………nak ke Laksa Jangus tu, jauh ler plak kata abg driver……..so, dpt yg dekat2 pun jadi ler………..memasing order laksa + Rojak Pasembor………makan sampai kenyang………….berpeluh uol’s………

Lepas makan……….terus lari ke airport…..time tu dah pukul 4.15 kot………..lega……..xde ler kempunan nak makan Laksa Penang kalu dah sampai johor kan……….apa! Nasi Kandaq? …….no no no…..tekak i tak leh terima Nasi Kandaq nie……….korang goda ler ngan apa cara sekalipun…..x layan tak…………tp kalu laling hubby I………..harus dia berumah tangga kat kedai Nasi Kandaq tu……..pencinta Ayam Madu ok………..fenin fenin…………I mmg x leh terima masakan berasaskan kari nie…………

Nak balik baru sibuk nak snap gambar Kapal Terbang……………jadi ler kan……dari xde……flight dari Penang to KLIA……..sgt pack……..penuh sepenuhnyer……..ngan org……ngan barang2 nyer…..sesak nafas……………nasib dari KLIA to SENAI ……x ramai…….still ada seat yg kosong…….bernafas ler sikit…………….

Excited sungguh anak dara I nengok gambar Kapal Terbang tu……..asyik nak nengok jer…….xpe sayang, next year………bulan 1 awak merasa ler naik Kapal Terbang yerk……..kita ke Kota Kinabalu…..yeyeyeaaahhhh !

Sampai2 airport Senai………..pengarang jantung dah menunggu kat kereta…….airport Senai sekarang tengah buat renovation kan………so, menapak ler sambil mengusung beg2 tu ke kereta…….laling hubby tak tunggu kat dalam………dia tunggu kat kereta jer………….bila nampak muka nie…………pergh…………terlerai rindu di hati…………

>Thanks korang bagi support……just nak merelease tension I jer……..dari dia beku kat dlm hati, dlm dada…….baik I luahkan sikit kan…….lega ler sikit ngan support korang sumer………thanks again……Insya Allah……..akan KU hadapi hidup ini dengan keredhaan hati ………..muuuaaahhhhh…….

Jom sambung perihal kursus di Penang hari ke-2 yerk kengkawan………biarkan lah mendung itu berlalu……coz’ hari dah makin panas nie………he he he he

Kita mulakan hari ke-2 ngan gambar tuan punya blog kan…….mestilah kan….nak gark enterprame……kata tuan punya blog……..jaja muka itu biasalah kan…….tengok arrr muka excited nak memulakan hari berkursus yg ke-2……….di sebabkan hari itu adalah hari Khamis……hari Batek…….maka I pun berbatek gark….tp batek murah ler………I mix & match chiffon hitam ngan kain corak batek hitam kuning…….meriah gitewwww………..masuk bakul angkat sendiri nampak!….lantak……….xde org nak puji…….puji diri sendiri pun jadilerr…………..

Hari ke-2 baru ler merasa b/fast kat hotel kan……….keji ok…….tp, kuew teow goreng dia sedapp ooo…….rugi amik sikit jer………sambal udang dia pun……..perghhh…..bisa buat daku bercinta ngan mr. T ………..ha ha ha h…..PANG sekali baru tau………..makanan kat hotel nie x byk choice sangat………tp sedap………..every time gi makan kat cafe…….sure i sebat buah2an ngan thousand island dia…….nikmat hingga ke usus kecik ko………..merepek lagi ……………

Cam biasa arrr kan…….mana2 kursus pun start kul 8.30 ……lepas mentekedarah…….x reti2 masuk dewan ker………….rutin lah kan kalu gi kursus……………

2nd day nie……..I di lantik jadi group leader……..kelakar kan……..boleh ler……….bukan nak buat apa pun……….lepas Pak Utih bagi kertas kerja pada setiap group……….and bila kertas kerja dah siap…….kena present………dah nama pun group leader……..harus ler I yg present kan…….wah giteww….datang ler darah gemuruh I………..bila ler nak baik penyakit nie…………pegang mic pun ketar2 ………….layan kan jer lah yerk……………

Jgn plak pelik nengok kertas kerja kitaorg erk……..group I dpt tajuk about pelan rumah idaman…….apa lagi…….memasing keluar idea kelentong arrr……..projek juta2………tukang kelentong plak bini kontraktor………….sumer kuar………..janji Pak Utih kata POWER………

Kelas dgn Pak Utih nie……..mmg x abis2 ngan kuiz……ngan kerja kumpulan……ngan xtvt yg membuat kita berpikir……mcm2 xtvt ada……..seronok layan…………… xtvt melukis pun ada hah….! xde maknanyer…….tu xtvt menajamkan minda sebenarnyer……….sorang kasi instruction belakang tabir…….yg lelain ikut ……..hasilnya……….tadaaaaa……….

Pukul 1 lunch time……….lepas lunch…….naik bilik……..sempat tukar baju plak ……….. ngengadakan……..ha ha ha……….petang nyer ada sessi bergambar sebenarnya……..and ada class grooming………tu yg ngengada tukar baju tu………..sementara nak tunggu yg lelain turun ke lobby…..sempat ler pose gedik kat lobby tu ngan kengkawan yg ada………….blogger tegar yg dah x tegar sangat nie harus ler pose lebih……..jaja muka lebih2 sikit……….senang org kenal nanti kan……..ha ha ha …………merepek lagi daaaaa………………

~ Wanie ……..PA Bhg Vokasional & Industri IPPM …..Boss dia sekarang Boss Zana b4 Tn. Jamal. My 1st Boss ~

Sessi bergambar beramai2……..tukang ambil gambarnyer plak pekerja hotel …….sungguh ler x professional kan……..ha ha ha………….tahun nie naper ler urusetia tak uruskan photographer pro amik gambar reramai nie…………

Lepas sessi pose gedik………class petang tu di ambil alih oleh Pn. Natty………mama kepada 5 org anak…….berumur 37 tahun……..tp ……..slim kalahkan anak dara………gilerrr arr………terpegun I nengok dia uol’s…………x caya…………..

Pn. Natty handle class grooming………..mcm2 dia ajar……….cara nak duduk, cara nak berjalan, cara nak berdiri………..cara nak kilatkan kuku pun dia ajar……keh keh keh….itu I tahu ler….tp ada gark PA2 yg lain x tahu…………..cuma x sempat nak sessi bersolek jer…..yg asas2 dia ajer ler……..camner nak match kan kaler baju ngan warna kita………….oooo baru sekarang I tahu yg I nie suit ngan baju kaler cold & warm……..means……dua2 kaler i boleh masuk…………ada sesetengah org tu………sesuai ngan kaler cold jer………ada tu sesuai ngan kaler warm jer……..tp mcm I, dua2 kaler pun boleh masuk…………

~ duduk harus silang kaki……..baru ler nampak sopan santun gitewww ~

~ jadi pembantu lagi….~

~ sessi kilatkan kuku plak ~

~ asah dik jangan x asah ~

~ yang nie bukan PA ok……..nie penyelaras Kursus. Tn. Hj. Azhar ~

~ Mine ~

~ ha ha ha…….kemain gosok Abg Shah yerk…..gosok bang jgn x gosok……balik practice utk Wife plak yerk ~

Meh tengok name tag I………penuh ngan bling2 uol’s……….sama aktif sama participate ngan baik …….sapa yg datang awal ke class……..dpt ler bintang2 kejayaan dari Pak Utih……..naik penuh hah name tag I ngan bintang2 kejayaan dari Pak Utih…………..bintang besar tu coz’ jadi Group Leader…………..

Petang nyer ………1/2 dari kami ke jalan chorasta…………betul ke erk eja tu………….bantai jer lah…mana2 org penang………..tolong betulkan erk…………pi sana memborong jeruk………..va va va……..dekat 4 kg i borong jeruk………..tp pesanan dari member2 opis ler…………

Malamnyer plak………we’ll ke Nite Market kat Batu Feringgi plak………….larat x larat je rlah nak berjalan……….tu pun x abis pusing………..ada 2 jam jer nak pusing2………..I pun x membeli apa2 kat Nite Market tu ……….just belikan 2 pasang baju utk Batrice buat basahan………..pening plak nengok byk sangat barang …………….menakutkan gark kat sini……coz’ ramai sesangat orang kan………kitaorg dah di pesan awal2 agar jaga h/bag memasing coz’ kat situ ramai penyeluk saku…….

to be continued ……………………..

>

Rabu…..flight from Senai pukul 8.20 am……..kul 6.30 dah gerak dari Kluang……terpaksa ler kejut Batrice bangun gark….sian plak dia……….mama dia nak gi Kursus, ngan dia2 kena bangun pagi………tp…bangun jer…pastu masuk kereta………pekena susu sebotol, sambung tido balik sampai ler ke Senai………….I sampai Senai around 7.50 am camtu ler………..saing ngan PA Penjara Kluang and Penjara JB…….kak Eila & Kak Shikin…………….

Laling Hubby hantar sampai area parking jer………kesian ngan Princess tu……xpe lah, lagipun I dah biasa berdikari tarik beg sesorang………x jadi hal lah………….

Kak Eila dah tunggu kat area Marrybrown……..dah siap order b/fast lagi……….Kak Shikin plak tersangkut kat jammed area Skudai coz’ pepagi JPJ buat operasi……..poyo…….nyusahkan jer org nak masuk opis…….pepagi dah cari salah org………kalu iyer pun nak buat kerja…….buat ler time tengahari ker………time org balik kerja ker…….nie tak, pepagi org dok sibuk nak kejar punch card, time tu ler dia nak buat operasi gark…………hu hu hu………tetiba plak kan

This is my 1st experience naik flight…………korang jgn ler gelak erk…….nak buat camno……xde rezeki nak naik flight kan……..nasib ler kerja gomen……….dpt gark ler merasa naik flight kalu kursus jauh2 sikit cam ke Penang nie……….kalu harap duit sendiri, ntah ler ……..bila agaknyer merasa kan……….

So……………perasaan adalah dub dab dub dab………..hu hu hu………darah gemuruh I pun menyerang ler…………

lagi 10 minit nak berlepas baru ler we’ll ambil boarding pass……..hu hu hu……mcm2 rasa ada…..time tu ler nak terkencing, nak terberak…….yelah, kalu darah gemurah dah sampai……..sumer ada rasa………….masuk dlm flight, mcm2 I baca…………dpt duduk seat tengah…….I terlupa nak booked seat tepi tingkap…….gara2 excited nak naik kapal terbang…..hu hu hu, xpe………next time I akan pastikan I booked seat tepi tingkap……..baru ler luas pemandangan mata kan……..xde ler dok sibuk nak tengok steward and stewardess jer……..ha ha ha…………..

Walaupun duduk tengah…………gatal gark tangan tu nak snap pemandangan dari atas kan………uiissh……setelah 27 tahun hidup di bumi Allah………inilah 1st time tengok pemandangan dari udara……….harus ler jakun kan…………….ha ha ha……….ayat gedik………PANG sekali ……..hik hik hik……….pada korang yg dah biasa naik kapal terbang tu……..abaikan ler ayat “kejakunan” I tu yerk…………harap faham perasaan 1st time dpt naik kapal terbang……….so, tahap kejakunan mmg tinggi di situ…….setinggi berada di langit biru…….eceeheceehhhh

Apa yg I rasa ………..mmm……….xde ler lain sgt rasa naik kapal terbang nie kan………bila dah stabil kat atas tu……..rasa cam duduk dlm bas jer…………cuma masa dia nak naik tu……………I rasa cam jantung tertinggal kat bawah………..time dia turun plak………..I rasa jantung I yg turun dulu………….huuuwaaaaawaaa……..kelakar errr……..kata lah apa nak kata pun…….i redha……tp as blogger…………..harus ler maintain cun kan………hik hik hik

~ me & Kak Shikin ~

~ me & kak Eila ( PA lama my boss) ~

~ asyik mashuk I dengar penerangan steward nie……..he he he…..~

We’ll transit di KLIA about 1 hour…….and then sambung flight ke Penang………and arrived at 11.20 am………he he he………pukul 12 dah sampai hotel……..lepas check in ………keluar balik cari makan………lapar oooo………..b/fast and lunch sendiri…………geng2 dari ibu pejabat tak sampai lagi……….so…….kena ler kitaorg keluar cari lunch sendiri…………..pergi shopping mall terdekat…….ISLAND PLAZA………….kebuluran……..yg ada cuma KFC……..KFC pun KFC ler………janji perut tak buat konsert lagu keroncong udah ler………….sempat lagi cuci2 mata kat Metrojaya………..masuk Bossini…………terbeli 2 helai blouse………nasib ada sale………..he he he……..perempuan tetap perempuan…………

Pukul 3.15 group dari Ibu pejabat pun sampai………so………..briefeing pun start…………kursus pun start………….sgt seronok kursus nie……….penceramah adalah Pak Utih…..very d mesra and sporting…………sepanjang 3 hari berkursus nie………mmg x sempat nak rasa mengantuk ler………ada jer yg pak Utih bebelkan………….tajuk kursus 360 darjah kesetiausahaan………bukan sahaja merangkumi hal2 berkaitan di pejabat……..tp mencakupi hal2 perhubungan suami isteri di rumah jugak…….complete package to be a good PA and a good WIFE……..he he he

~ the power of PAK UTIH ~

~ my group ~

~ group bebudak sabah sarawak ~

~ our kertas kerja ~

~ muka berlengas x berbedak dok tersenyum sumbing dgr penerangan dari Pak Utih ~

Petang tu class about…………kelemahan dah kekuatan diri…………jom layan apa kata Pak Uteh ngan markah yang I dpt dari kuiz Pak Utih……….adakah I mmg boleh jadi PA atau sebaliknyer….he he he……..best ooo………..setiap org Pak Utih rungkaikan kelemahan dan kekuatan diri …………….

Korang nengok muka bercahaya2 I………..he he he……terserlah taring mahal I tau………..he he he

Sambung nanti yerk day 2 at Penang……………chow !!!!

http://www.blogger.com/img/videoplayer.swf?videoUrl=http%3A%2F%2Fvp.video.google.com%2Fvideodownload%3Fversion%3D0%26secureurl%3DqAAAAHZQAKfu6jF-JfdYz_38Vlh2PHEYotV4PwmzjnyhMII0gfhqZGP_sVySSQ4gGK2HvIrP3HXQ4sQLhGmT1koYqlV4lULbpCuldMRXufOkqi1HvhiKl8drv2ZsG-1vr1AaOqaLc5e0GuwSzcL5ovxqGwjkPq7zJCsahAt-ZBlpIOy1McDU15sUaDu074rKxNhFQUXEF1fKh9BlgfMSbt6NFh0Flsil2oGAztBAzZ6-YIJg%26sigh%3DhO-HrJKZcR-AMRjolbBzVx47Y-M%26begin%3D0%26len%3D86400000%26docid%3D0&nogvlm=1&thumbnailUrl=http%3A%2F%2Fvideo.google.com%2FThumbnailServer2%3Fapp%3Dblogger%26contentid%3Dc532f36c7bde15eb%26offsetms%3D5000%26itag%3Dw320%26sigh%3DJKv52GYnDy7sPLfSXX-2CCb86PQ&messagesUrl=video.google.com%2FFlashUiStrings.xlb%3Fframe%3Dflashstrings%26hl%3Den