Category: Birthday Batrice


>

just simple & small celebration….even dah potong kek on 23rd tu….but, coz’ kali nie kumpul reramai ngan sepupu sedara mak sedara pak sedara atuk nenek sedara and oyang…kita potong kek sekali sempena besday Batrice…..he he he….berapa banyak potong kek daaaaa setahun utk besday anak dara tu……..

yup………..seperti yang di janjikan dan seperti yang telah di requested oleh anak dara kesayangan hamba tu……kek Barbie for her….pink kaler ngan munga2 gitewww……sangat2 ler dia teruja masa aku ambil kek barbie tu untuk dia……4-5 dok jeling seat belakang nak check kek barbie dia..btw…aku order kek barbie ngan kak liza…….orang yang aku order kek untuk majlis adik2 aku dulu………so, otw nak balik Tenggaroh tu, jumpa kak liza sambil collected kek sekali.

supposed kek nei tak bertingkat…but coz’ last mesej aku tu kak liza tak buka & baca..maka jadi ler kek besday Batrice ada 2 tingkat….pergh..cam kek wedding plak yerk……..yang jadi 2 tingkat tu coz’ kek base tu kak liza buat kek sponge jer….yang kek barbie nyer kek coklat…so, nak stack kek barbie atas kek base nie takut runtuh ler plak, coz’ takut kek sponge tu tak mampu nak tampung berat kek barbie tu…if kek base tu pun guna kek coklat cam kek barbie tu..takde ler dia jadi dua tingkat camtu….takpelah..apa2 pun aku puas hati ngan hasil tangan kak liza.

tp yang geramnya tu……….time panggil nak potong kek nie……kemain liat lagi si Batrice…time tu sumer jemputan dah start beransur balik sorang by sorang….tinggal sedara mara jer pun…and orang2 rewang kat dapur…..memang saja tunggu orang tak ramai baru aku buat cutting session nie……Batrice plak time tu tengah ligat main ngan Abg Arif dia…makanya dia mcm takde perasaan nak potong kek…ceh! mama ko yang berkobar2 tau…ko buat dek jer erk bila nak potong kek.

tp bila dia dah tengok sendiri kek tu depan mata……….baru ler dia excited. Dia punya besday…dia sendiri yang nyanyi lagi besday dia…ha ha ha ha….so funny!.

muka keterujaan potong kek barbie dia……..

itu jer yang termampu mama buat untuk anak mama tersayang…….apa2 pun..kasih sayang mama & papa tak ternilai dan tak mampu di nilai dengan wang ringgit………love u sayang. Hope anak mama membesar sebagai anak yang solehah, anak yang sentiasa membahagiakan maam & papa dan anak yang di berkati di dunia dan akhirat.

>

ok….sambung balik story2 di hari jadi budak kecik tu……sure korang tertanya2 kan mana ler kitaorg nak pergi sebenarnya…….ha ha ha….tak pernah di buat k plan camtu…last minit punya plan……sambil dok makan2 kat railway pagi tu….tetiba TING…..FIL bagi cadangan pergi MEMANCING di PONTIAN…keh keh keh keh keh…and Batrice bila dengar perkataan MEMANCING jer…terus teruja cam time tu gark dia nak terbang gi tempat memancing tu………tp we’ll tak pergi ler memancing ke laut or ke sungai…we’ll gi memancing kat kolam jer………..

So, coz’ kolam kat Pontian tu di tutup……makanya we’ll sampai ler ke Bagan, Batu Pahat…….FIL & MIL selalu gi memancing kat sana…..so…..ke sana ler kami gerak….tu yang dari Kluang – Pontian – Benut – Senggarang – Batu Pahat…habis we’ll pusing…….

budak paling seronok………baru jer campak joran….terus dia nak tarik tali tangsi tu…mana ler sempat ikan nak sambar umpan kalau camtu….baru buka mulut nak attacked umpan….umpan lari kemain laju…camne…..penat ikan2 kat kolam tu buat marathon kejar umpan….tak dapat2 gark….ha ha ha…..tension jer atuk dia……..jadi 1 kerja plak…

Beria2 melempar umpan…….lepas tu laju2 pi gulung……..adoi lerr…..sampai ke sudah sekor ikan pun tak lekat…camno…penat ikan2 tu kejar umpan yang lari laju bebenar….tak sempat nak nganga mulut umpan dah kena tarik balik……

last2…tak tahan punya pasal……yelah……lari mood orang nak memancing layan kerenah dia……last2…jumpa batang kayu, ikat kan ngan tali tangsi…then letak kan mata kail……letak umpan…bagi kat dia……biar dia handle sendiri joran olok2 dia tu……baru ler atuk & papa dia leh memancing ngan aman damai….hurm! tak juga…….suara dia jerrr………terkejut2 kot ikan dalam kolam tu dengar……memetir jer suara dia tu…orang gi memancing…duduk diam2 tunggu ikan makan umpan…nie tak…dgr suara dia jer…..
we’ll sewa utk 3 jam jer…dari pukul 5 pm sampai ke pukul 8 pm…..ikannya nan ado……..orang lain kemain lagi. 2-3 ekor ikan naik…..we’ll dapat pandang jer lah…ONG takde hari tu………mana tak nye…ikan pun rasanya gi cabut lari dengar suara budak kecik tu…..

So balik tu….singgah kat Restoran Idaman….tepi jalan besar menghala ke bandar Batu Pahat…….makan2 kat situ….tak dpt mancing ikan siakap fresh dari kolam….dpt makan ikan siakap fresh kat restoran pun jadi ler…..

Sorry yerk…tu jer gambar yang ada…..i malu k nak snap lelebih depan FIL & MIL…lagipun Batrice dah meragam ke penatan…….sian dia…..jalan pun sampai tak larat dah…..dari pagi bawa ke malam aktiviti dia hari tu…..

>

Small celebration for her 4th birthday……just beli cake black forest sebiji. Size kecil2 jer then….we’ll tawaf dari kluang – pontian – benut – senggarang – batu pahat. Ha ha ha……..plan last minit….keh keh keh! tp kami ke mana? later aku citer k…so now, fokus pada citer mini celebration birthday untuk my princess tu.

cake yang dah rongak….ha ha ha ha…tak pernah2 buat cake cutting dalam kereta…tp that day….terpaksa gark buat…coz’ anak dara tu dah kelaparan sementara nak sampai ke tempat yang di tuju….kesian kan……

Pelan asal ke pontina……..@ kayu ara pasong…tp ntah camner…tempat tu tutup ler plak…so….nak tak nak…kena gark teruskan perjalanan cari tempat yang baru….tp kat area2 situ dah takde…at last…..we’ll tukar plan ke Bagan, Batu Pahat pulak…so, on the way keluar dari Pontian………anak dara tu dah kelaparan…nak tak nak..coz’ tak bawa bekal kena gark ler potong cake birthday dia tu…..so, nyanyi ler anak beranak ngan atuk and nenek dlm kereta birhtday song untuk Batrice.

and coz’ everyone pun dah kelaparan……….mau tak nyer……sampai pontian dah almost pukul 2 pm……last makan pukul 10 pagi tu ……kat railway……takat kat railway, makan apa jer lah kan……..my MIL suggested makan2 kat Sg Lurus…tak silap area senggarang kot……tak pun area rengit…me pun dah lupa…

Ala…..makan kedai2 biasa jer pun…tp coz’ kat situ kuew teow goreng dia sedap…tu yg MIL suggested makan2 kat situ……….tempatnya kat tepi laut….so, sesuai ler kan…..makan petang sambil di tiup angin sepoi2 bahasa…………..

the birthday girl yang kemain excited lagi….mentang2 ler birthday dia…so, sumer orang tak berani nak marah…bagi change apa dia nak buat…..kemain lemak ler dia.

kat kedai makan tu……..sambung balik acara cake cutting yg terbengkalai tadi….ha ha haha….boleh guna erk word terbengkalai tu……….this time dpt ler dia feeling tiup2 lilin kan…even angin asyik dok menghembus lilin tu jer…sampaikan nenek kena guna tangan nak cover lilin dari mati…………

cukup ler kek kecik tu buat we’ll 5 orang….ada lebih sikit we’ll bagi kat owner kedai tu….upah buang sampah pinggan kertas yang we’ll bawa……..

apa yang best kat situ………….? ini laksa penang……..sangat2 pekat….tp agak kurang di tekak aku ler kan…cuma pedas nauzubillah.

tp yang nie mmg terbaik……..char kuew teow goreng……..sedappppppp. Yang lain2 sumer order nie……cuma aku ngan FIL jer order menu lain….my FIL order SOTO…pun terbaiikkkk gark.

Dlm kereta dah makan kek 2 slice…kat sini pun dia makan gark……kemain lagi dia makan kek birthday dia sendiri…..

yup………..gerai makan tu betul2 tepi laut…..so, sambil makan sambil tengok pemandangan laut. nice kan…

kami ke mana? later i up story tu k

>HAPPY BIRTHDAY SAYANG!

>

HARI INI ADALAH HARI TERISTIMEWA BUAT
PUTERI HATI KAMI

NUR BATRISYA QISTINA
 YANG
MENJEJAK USIA

TAHUN
………………………………………………………………………………………………………………………………………
MAMA & PAPA 
MENGUCAPKAN

BUAT PUTERI HATI KAMI.
KAMU ADALAH CAHAYA DALAM KEHIDUPAN KAMI
KAMU ADALAH KEGEMBIRAAN PADA KAMI
KAMU ADALAH HADIAH TERHEBAT UNTUK KAMI
TERIMA KASIH SAYANG KERANA MEMILIH MAMA & PAPA !
HANYA SECEBIS DOA YANG MAMPU MAMA KIRIMKAN BEKALAN BUAT SEPANJANG HAYATMU :
SEMOGA ALLAH SENTIASA MELINDUNGI KAMU SAYANG, SEMOGA KAMU SENTIASA DI KELILINGI INSAN2 YANG MENYAYANGI DAN MENGASIHI KAMU DAN SEMOGA KAMU TETAP INGAT PADA MAMA & PAPA. JADILAH INSAN YANG BERGUNA BUKAN SAHAJA BUAT DIRI KAMU TAPI PADA KELUARGA KITA, PADA MASYARAKAT DAN PADA NEGARA. JADILAH YANG TERBAIK DI ANTARA YANG TERBAIK. DOA MAMA SENTIASA MENGIRINGI SETIAP LANGKAH MU SAYANG.
MAMA & PAPA SAYANG KAMU SELURUH JIWA KAMI.
 23rd Januari 2007
10.20 pm
Klinik Fatimah, Johor Bahru

>Citer basi….tp ada aku kesah……nak gark letak citer nie coz’ salah satu moment paling indah dan terpenting dalam hidup kami…………our little girl small besday celebration.

so, on 23rd January tu…….just 3 of us……makan2 di SR…..beli 1 slice black forest choco cake……..letak lilin sebatang…….and then, si kecik nie song her besday song sendiri………so sweet k…….

 
so, excited this tiem coz’ maybe Batrice dah faham apa itu Birthday…….even, just 3 of us……tp rasa dah cukup meriah dah………sharing the best memont dgn org yang kita sayangi.
   
meriah kan……main suap2 anak beranak……….hari tu mmg hari istimewa utk Batrice ler……..1 hari tu mmg xde ler dengar mama dia nak marah2 ker apa…….control babe, control………bg dia enjoyed puas2 that day…….kasi dia lemak bebyk…….ha ha hah a……..
 my chicken cordon bleu….tp x berapa nak sedap ler that day…ke memang SR kluang nie kurenggg sikit di banding SR lain erkkk?

en laling hubby ku order ice cream….menarik tertarik……yummy yummy

 
btw…….ada beli sebuku cake lagi utk di makan ramai2 ngan nenek, atuk and mak tok sekali……..so, lepas makan…..singgah umah MIL utk potong cake yg di beli tadi…….separuh umah nenek kluang………separuh lagi umah mak tok @ mersing……so, adil & saksama…….
  
seminggu x jumpa nenek dia……kemain cium nak melepas rindu lagi……….si nenek pun tido siap peluk bantal bucuk si Batrice….sian nenek………..
Acara cake cutting umah nenek plak…………
 
  
Beriya anak aku tiup lilin……meriah ngan cake plak tahun nie…….
lepas nenek bc doa selamat sikit…baru ler boleh potong cake…..
 
cake cutting time!
  
  
  
lepas tu, acara suap2 cake @ nenek & atuk plak.
 
  
tukang sponsor cake jangan lupa plak yerkkkk
haru biru rumah di buatnyer…….ko nengok arrrkkk……excited makan cake……sampai nak termuntah sebab penuh mulut tu ngan sudu2 masuk sekali.
 
dah relaks2……..hanafi, tina & sofiyyah pun sampai……allalaaaaa, rindu ngan budak mata bulat nie……
 
sofiyyah pelik nengok pak long yerk
 
hanafi & tina……tu arr, korang lambat sampai……kalau tak leh nyanyi besday song sesama
 
sekian, laporan small besday celebration utk batrice…..nampaknyer…tahun nie pun still x dpt nak buat besday bash utk Batrice…….kita tunggu tahun depan plak…..plan nak buat kat KL bersama kengkawan sumer…..korang doakan yerk !
love you my princess!

>Celebrate Ber-3 sahaja

> pause sekejap citer cuti2 ke Kota Kinabalu yerk….nak up dulu entry small celebration untuk lil princess nie.

small celebration besday anak dara tu………b4 gerak balik Tenggaroh, menyinggah SR dulu……beli 1 slice black forest choco share 3 orang makan……

Teruja betul anak dara nie nak meniup lilin besday to you dia………seronok tengok muka happy.  The whole day adalah hari memanjakan dia……..

sambil2 makan cake tu…order sekali chicken blue cordon my laling hubby favourite….tp, rasanyer dah x berapa KICK ler chicken cordon tu…….lapar punya pasal…habis gark ler kan….while my laling hubby order ice cream nie…yummy yummy

x tahu nak bebel apa lagi….jom layan piccas2 yang ada….now, tengah belajar try & error my mr. nikon……..zassssss

 
 

menitik ayaq liur nengok cake nie kan….hu hu hu…pastu kami beli plak 1kg punya strawberry choco untuk di potong bersama nenek and atuk kat umah plak.  Meriah ngan cake plak tahun nie.

Celebration? …….maybe just buat makan2 ngan keluarga sekali ngan besday hubby next week.

just simple celebration kan………

>HAPPY BIRTHDAY LIL PRINCESS

>

HAPPY BIRTHDAY TO YOU
HAPPY BIRTHDAY TO YOU
HAPPY BIRTHDAY TO MY LIL PRINCESS
HAPPY BIRTHDAY TO YOU
MAMA & PAPA WILL LOVE YOU FOREVER AND EVER
HAPPY 3rd BIRTHDAY MY LIL PRINCESS
NUR BATRISYA QISTINA
a.k.a
BATRICE

>

JOM KITA SPLASH SPLASH……..
lama dah tak bwk batrice splash splash kat pantai. Ngeh ngeh ngeh……………..misi dijalankan masa balik Tenggaroh cuti Thaipusam aritu. Tu pasal korang nampak lagi anak dara tu bersumbat ngan puting lagi……….entry nie dah lama draft, tp bila nak publish jer problem, nak publish jer problem……..tu yg bertangguh2 tu…..nasib kali nie ok plak…………

Mana yg tak tahu…..meh nak habaq mai. Kampung i nie dekat ngan laut……….yelah, tahu ler korang nak ckp i nie anak laut…..anak laut pun anak laut ler……janji anak laut CUN. Opppsss, telebih sudah yerk…………….so, lets go to TANJUNG LEMAN……….. byk memori kat sini nie sebenarnya……….nie 2nd time bwk Batrice terjah Tanjung Leman………..laling hubby? dia kalu boleh, tiap kali balik Tenggaroh nak pi Tanjung Leman ……..i jer malas nak layan……..ampun papa ampun !!!!!!!!

(time nie dia still memuting, but now dah free yerk……..keh keh keh………batrice pantang nampak gambar2 dia memuting nie…mula ler dia tak boleh terima hakikat. Nanti i update progress dia without puting azimat dia tu)

Anak dara sorang nie kalu jumpa air………mmg kemaruk……….cam papa dia………so, kemana tumpah nya kuah kalu tak kenasi……….cam mana papa dia suka ngan laut…..camtu ler dia……betul ler pepatah org dulu2 erk……….bapa borek anak rintik. Mama? ………..ujan rintik2…..ngeh ngeh ngeh………….

Turun2 keta terus dia terkedek2 menuju ke pantai……….masa nie air surut…….so, perjalanan dia tu jauh sikit ler nak jejak kaki ke air tu kan.

i xde selera nak mandi or main2 air……kotor lah airnyer sekarang…dah x bersih cam dulu…….. tp anak dara nie bukan heran pun………janji dia bleh berpoyo2………….dan sekejapan jugak ler dia terjun masuk dlm air……..

Lepas tu dia sibuk plak ajak papa dia dok terjun…..tp papa xde mood ler sayang……angin kuat banget……….

x dpt nak main air sgt…….dia pi main pasir plak……korang nengok arrr………giler itam pasir tu…..tu tanda air kotor………..tak tahu pasai apa leh jadi camtu, coz’ b4 nie, air kat Tg Leman nie xde ler kotor mana pun……..mandi pun syok jer……….maybe cuaca & angin kuat jadikan laut bergelora and air kotor kot………….

anak dara sorang nie kalu dah jumpa airrr………mmg tak ingat lain dah…….nak ajak balik pun mau berperang…..

Sampai dia bukak seluar hah!…………..

Eceh………nak gark try ambil gambar bayang2……………he he he

Dekat 2 jam dok berkubang dlm air…….time utk balik…….lagipun jam dah pukul 6.30 pm…………dlm keta, dah penat berendam…….apa lagi, anak dara nie isi tangki ler plak……..penat yer sayang main air…………..

tangki dah penuh…….berangan plak tepi tingkap keta sambil di tiup angin sepoi2 bahasa………..

perut mintak isi lagi plak……….habis sebungkus roti jagung nie.

susu dah……..makan pun dah……..mula ler mata tu layu kan sayang……nak2 plak dlm air cond…..lagi ler berat mata tu kan…………..

Chalet kat Tg. Leman nie nampaknyer dah di baik pulih……..kalu tak, b4 nie mmg tak terbela…..sayang sungguh…….dulu time i kawen……laling hubby check in kat chalet sini coz’ malas nak balik kluang malam2 lepas majlis berinai………..

sambil2 tu boleh cuci mata ngan pemandangan yg boleh kata cantik di mata i nie……….

itu ajer citernyer……….letih ler korang nak khatamkan entry nie erk……..panjang berjela2…….he he he

>DEAR LILY a.k.a MAMA IQA

>psstttt
lily …. lily …lily
ada kat umah tak nie?

cun tak batrice ngan gown barbie nie…?
pink kaler lagi….
tocey yerk…
cantik banget…
masa bukak ko nyer parcel tu…
budak kecik nie asyik dok kusyuk depan aku ko tahu
bila dah nampak apa yg ada kat dalam tu

“antik aju”
“antik aju”
“haah, cantik, nie echa nyer tau”
“echa nyer erk….antikkkk”

just nice jer ngan size dia lily….

THANKS A LOTS lily …….big hug utk IQA yerk…..

>THANKS AUNTIE……

>Last week on Friday ……….dpt dua parcel for anak dara i tu …….1, mmg tn empunya dah maklum suruh tunggu……but another one tu mmg suprised sesangat. Btw, thanks a lots to kak watie a.k.a Mama Cik Mya and Kak Perantau Sepi. Batrice excited sesangat …….

To kak watie – yg parcel dari akak tu……zana sampai umah MIL dah selamat dah di bukak oleh anak dara tu……..siap excited tunjuk kan mama dia nie…..kemain happy siap suruh bukak and bentang lagi………nak masuk plastik balik pun dia marah ……….so cute lah kak. Thanks a lots

To kak Perantau Sepi – Thanks a lots kak. Buat susah2 jer………she so excited nak bukak kotak tu kak. It’s name YuYu ……kemana2 berkepit ngan Yuyu dia…nak pinjam pun tak leh…kedekut. Btw….thanks agains kak ………big hug from Batrice.

**Yuyu joined others**