Category: Friends Wedding


>

Selamat Pengantin Baru buat Najib @ Ambok dan Puteri.

Majlis on Sabtu Malam – 25/12/2010 di Bandar Baru Uda. Majlis start pukul 8.30 tp around 8.15pm we’ll dah sampai……ala2 grand giler majlis nie….khas utk kawan2 si pengantin lelaki @ Ambok.  Btw…Ambok nie kawan hubby masa duduk KL dulu……so, mmg sangat2 lama dah tak jumpa.

Cantik berseri2 kan pasangan pengantin. Make up pengantin perempuan pun sgt cantik…….

around 8.30 pm…….pengantin pun berarak masuk di iringi kompang.  and…time nie hujan pun dah start turun renyai2…..ngam2 pengantin sampai ke khemas utama….hujan lebat turun mencurah2…..mmg memasing bangun ler coz’ kena tempias hujan kan…tp tak boleh nak pergi mana pun….berkumpul kat tengah khemah…mana yg duduk tepi mmg sure kerusi basah kena hujan……and lagi sadis…time tu makanan dah di hidangkan…tp nasib baik bertutup…so, even hujan lebat…..tempias tu tak kena ke makanan.

after 30 minit hujan turun…baru ler teduh. Masing2 ambil tempat masing2 semula…..tuan rumah siap keluar tisu extra coz’ cawan pinggan sudu sumer basah dek air hujan……memasing tarik napkin buat alas kerusi yg basah tu…..

Nice deco utk meja makan pengantin kan…combination colour yg sangat sweet and soft.

untuk majlis nie…takde nak sanding2 bagai. Just pengantin di arah masuk, duduk makan kat meja pengantin and cake cutting…tu jer…so simple…kata pun khas utk kawan2 sahaja.

We’ll datang serba PINK…laling hubby i pun pakai kemeja putih pink….wah gitew…..sedondon kan…

The decoration …………

flower utk setiap meja tetamu…

hiasan di setiap khemash……utk khemah utama siap ada tiang lagi…tp aku tk snap coz’ aku duduk area dpn…so, malas ler plak nak gerak dalam crowded tu kan….so, duduk diam2 kat kerusi sudah.

oppsss..yg nie hanya ada di meja aku sahaja yerk..special giteww……amacam..sweet tak…..bersanggul dgn bunga sekuntum…auw….act tu sepit rambut batrice.

Cake cutting time…..cake nyer pun sweet jer…comel giteww….tp tu ar…..cake dah cantik…apa salahnya lepas potong2 tu hidang kat para tetamu kan…nasib ler anak dara aku tak meroyan nangis nak kek tu..kalau tak, tak ke haru mak ko buat muka malu2 kucing hulur pinggan kat pengantin semata2 nak kek tu kan.

my laling hubby with his BEST FRIEND FOREVER.  Selama 8 tahun duduk kat KL….dari belajar sampai dah kerja…ini ler salah seorang rakan serumah my laling hubby. Bujang lagi nie……dulu laling hubby aku kerja kat hotel Estin and duduk kat Condo Sri Intan. he he he…sikit jer lah cukup errk…….then tahun 2002 or 2003 kot, laling hubby aku balik Kluang…..and start dari itu ler…my laling hubby kerja sendiri…..alhamdulillah…even kerja sendiri, insya allah sehingga ke hari ini rezeki tu tak pernah putus…..cuma banyak ngan tak jer lah……kalau banyak projek…byk ler masuknyer…kalau tak…apa yang ada jer lah…gitew ler rezeki orang kerja sendiri….tak sama kalau kerja dengan org…yang tentu2 tiap2 bulan mmg ada masuk and fixed plak tu amountnya kan…….kerja sendiri nie….if nak banyak…kena ler kerja lebih sikit…….ye tak.

Around pukul 10.30 pm we’ll gerak balik. Even majlis start pukul 8.30 pm…..tp coz’ hujan….pukul 9 ++ pm gark ler baru mulakan……

Aku rasa….ini 1st time kot aku hadir majlis perkahwinan yang ala2 grand nie…..so agak kekok sikit…al-maklum ler orang kampung kan…jarang2 dpt hadir majlis macam nie…….tp apa2 pun..i still leh control lagi..auw…..!

>Merah + Putih = Shidah + Irwan

>Ahad plak (12/12/2010) ada 2 majlis aku kena hadirkan diri….tak pergi tak sedap plak…sorang kawan office merangkap kawan baik yang 1 lagi majlis si e-boy plak……belah keluarga kami.  So..nak tak nak…berlari2an ler aku kejap ke sana kejap ke sini….

Awal tak awal………pukul 11 gark aku sampai rumah Mak Leha aku………lepas isi perut sikit………..lauk pauk mmg best coz’ cik Taib aku masak nasi jagung kalau tak silap….lauknya ayam masak ungkap, daging masak kurma, acar nenas, ulam2, sambal belacan and ikan kering…wallah……..tp sikit jer lah…..sat lagi nak mengisi kat rumah Shida plak.

So…around 12.30 ………aku ngan Batrice gerak ke Simpang Rengam plak.  Nasib baik ada highway……masuk highway Ayer Hitam keluar kat tol Simpang Rengam coz’ rumah Shidah pun tak jauh sangat dari tol Simpang Rengam tu……

Sampai rumah Shidah ngam2 pukul 1.00 pm…..berpusing2 gark ler aku cari parking…..nasib baik lepas 2 kali pusing…ada parking …tu pun kena menapak gark ler gi rumah pengantin.  Time pergi……….anak dara aku larat lagi ler nak berjalan………ko tengok nanti time balik….adoi ler…tak terbayang.  Btw….aku mmg nak pergi berdua jer ngan Batrice…senang sikit….at least boleh lama2 sikit kat bilik pengantin……kalau laling hubby aku ada…sure kejap2 kang dia panggil…so..biar dia tinggal ngan sepupu sepapat mak2 pak2 sedara dia…dia pun bukan suka bebenar nak ngikut aku coz’ dia tahu sure dia mati kutu kena tinggal sorang2 kat khemah nanti.

Nasib baik time tu pengantin dah siap solek. Merah + Putih……..selalu anak dara nie tak lari dari kaler PINK…tp nasib baik utk majlis kawen dia  nie, dia tukar ke warna MERAH…wah…..merahnya Mak Ngah.

Pelamin yang simple……but b’coz kaler dia menyerlah….so, gorjes.

Bilik pengantin. Merah semerahnya….he he he…..nasib baik aku tak pakai kaler merah………kalau tak, silap2 tak nampak aku dok bergambar kat situ.

last but not least…………gambar ngan pengantin harus ler ada kan….kenangan gitew….gigih aku suruh official photog ambilkan gambar we’ll…ngan muka tak malunya……almaklum, lens aku biasa2 jer…lens dia besar godang hah…tp gambar nie dari camera aku jer pun.

Sejam kat rumah Shidah……..aku minta diri.  Niat di hati nak tunggu sampai dia sanding….tp rasanya cam tak sesuai jer coz’ belah sepupu hubby aku pun nak kena jenguk gark…takpelah…takde rezeki nak tengok Shidah lalu bawah pedang………….tengok kat gambar jer lah nanti.

Apa2 pun……..SELAMAT PENGANTIN BARU buat SHIDAH & IRWAN
Moga rumahtangga kalian berkekalan dan di berkati selamanya
dan di kurniakan anak2 yang soleh dan solehah. Amin

>

lepas majlis rumah Yani…..gerak balik rumah mak aku plak…dah alang2 balik Tenggaroh kan…so, jejak rumah mak aku sekali ler….and malam tu….ikut my mum pergi majlis berzanji kat rumah Zalifah plak.  kira jiran aku gark ler…my junior masa sekolah.

Kan dah ckp…….bulan 12 nie mmg bulan orang buat kenduri kawen…..musim mengawan ler katakan….

for malam beinai, pengantin pakai kaler silver…..just nice…

and esoknyer….majlis makan besar.  Supposed aku balik awal coz’ ada majlis kawen adik kawan laling hubby aku…tp pepagi laling hubby called ckp majlisnyer rupa2nyer hari sabtu…so, ha ha ha…tak yah ler aku nak rushing balik kluang………i likeeeee

Batrice with new dress beli online dgn kidszone.  Thanks kak farah…comel bange dress nie. Macam anak dara dah anak aku yerk….

Time nie pengantin lelaki sedang di paw di tol gate 1st……and my mother and group di tol gate ke-2..ha ha ha…nasib ler  yerk sapa2 kawen ngan org johor….tol banyak bebenar…….this pengantin lelaki from Sabak Bernam, Selangor.

Bila dah habis tol gate tu…pengantin lelaki duduk ler kat kerusi while menikmati silat pengantin.  Ada ler sorang makcik dari rombongan lelaki tanya….naper pengantin perempuan tak keluar sekali……alahai makcik…kat johor, pengantin perempuan tunggu kat pelamin……tak sambut pengantin lelaki kat luar……lain negeri lain caranya mak cik…….

pengantin perempuan ngan tema hitam + oren.  Mcm masa majlis adik aku…tp adik aku hitam + oren utk pelamin..while baju putih + oren. Different mak andam…….tak sama ngan yg selalu.  Ok gark ler…
Dlm banyak2…aku suka tengok cake pengantin….sweet jer…….purple & putih.  Dlm hati dok terpikir2…..apa sebenarnya tema kaler pengantin nie erk…..coz’ time bersanding kaler oren…so, aku mmg budget kek mesti kaler oren punya….sekali keluar kaler purple….hurm!

ini budak kena jaga baik2…takut dia pi rempun kek pengantin tu…udah ler..space kat situ tak besarrr mana. takut tersenggol…tak pasal2…tanah dulu makan cake.

aku tak byk snap gambar pengantin time sanding coz’ ramaaaaiiiiii sangat org dlm rumah.  Family bleh lelaki jer dah 1 bas and beberapa buah kereta…penuh rumah pengantin…so, masuk snap gambar sekeping nie jer …

and masa yg di tunggu2 dah time……….tak sabar nak tengok pengantin potong cake……….tp tak dan gark…pengantin potong kek lepas habis acara makan berdamai……..kejar masa kan..coz’ family lelaki dah nak gerak balik cepat2 kot.

sambil makan2 sambil di persembahkan ngna tarian zapin…..best ooo….3 lagu lagi diaorg bawa. Dulu2 aku ada gark belajar zapin nie…tp separuh jalan jer lah….yelah, time muda belia…….sumer nak masuk…tapi step zapin tu aku ingat lagi ler…..kalau suruh menari balik..mau keras kejung dah……tp mmg syok ooo layan zapin.  Untung bebudak sekarang…selain di jadikan hobi…boleh gark di jadikan cara tambah duit poket…..

and…..anak dara nie tak berkelip2 mata tengok abang2 and akak2 tu menari zapin

acara potong cake lepas pengantin tukar baju….ooo…baru ler aku paham…rupanya utk acara potong cake pengantin tukar baju kaler purple…that why cake pun kaler purple….ooo.
Pelik aku anak dara sorang nie…kalau kat rumah tu, belikan cake…takde plak dia heran nak makan….tp kalau pergi kenduri kawen….kemain lagi dia nak makan kek pengantin tu…….masa rumah yanie pun siap aku minta lagi anak sedara pengantin…and kali nie…siap tunggu lagi pengantin potong..and dia org pertama yg hulur tangan minta kek kat pengantin.

btw……….SELAMAT PENGANTIN BARU buat Zalifah & Abd Aziz.  Moga rumah tangga dan kasih sayang kalian berkekalan hingga ke akhir hayat.  Amin

>sampai2 rumah pengantin……rupa2nya geng lelain tak sampai lagi..takpe….leh lama sikit mengadap pengantin kat bilik kan…..

Tema : Biru turquise….sangatttttt cantik ok…the pelamin.  Btw…mak andam yang sama masa solekkan aku 7 tahun lepas…….but now…sumer dah up to date……..dulu2 mana nak merasa pelamin cam nie….time aku, pelamin aku tu dah kira top ler……now…org dah tak pandang dah…….cantikkannn

me with Dayani, the queen of the day.  Cantikkan…org putih..pakai kaler biru + hitam camtu….naik seri pengantin. Btw….Dayani nie ex-schoolmate masa aku sekolah menengah…cuma tak sekelas jer…..

the hantaran yg di gubah by herself.  Simple but nice…tak yah nak semak2 bagai….simple cam nie lagi comel ..

and taraaa……………………pengantin lelaki dah tiba.  So, cam biasa lah kan…org johor nie banyak tol nyer…pengantin lelaki plak dari Kedah. Kira nyer nie tol yg ntah ke berapa ntah…….bebudak pakat duduk kat pelamin minta tol….so…..anak dara aku pun menyelit sama…wah..jgn main2 oo….sorang RM2 dpt tu…..
ko kira ler berapa budak yg ada kat situ…bengkok pengantin lelaki.

ini ler raja sehari nya.. Firdaus…orang kedah…..

and….the queen kemain senyum lebar nampak gigi nunggu cik abg lepas dpt duduk kerusi sebelah…

akhirnya…..duduh berdua di singgahsana indah…wallah!….nice kan combination kaler dia…i likeeeee

bila pengantin dah puas duduk kat pelamin…then pergi acara makan beradap plak…we’ll ambil kesempatan feeling kat atas pelamin.  Bila lagi nak merasa duduk kerusi camtu kan….atas pelamin cantik plak tu…..

sumer tu ex-schoolmate aku…even tak satu kelas pun….tp alhamdulillah..kat sekolah still bertegur sapa jugak…and now, bila dah sumer ada anak….dgn khidmat FB…dapat contact balik.

si anak dara cilik plak nak posing2 atas pelamin

dan…………….kengkawan bertambah lagi yang datang……..makin havoc ler……nasib baik ler aku pergi berdua ngan batrice jer…so, nak duduk berapa lama kat rumah pengantin ngan kengkawan pun momantai lerrr…takde sapa nak marah…..kot2 ada laling hubby aku..mau lepas makan, jumpa pengantin terus balik.  So, di nasihatkan…ko2 korang nak pergi majlis kawen kengkawan korang and nak berlama2an bergossipan ngan diorg…sila ler pergi sendiri if laling hubby ko jenis tak sporting nak tunggu cam laling hubby aku yerk…but, if laling hubby korang ok jer nak tunggu korang…takde hal punya…..and mostly..kengkawan yg dpt tunggu hingga majlis habis..sumer datang ngan anak2 saja…….ha ha ha ha

both are my ex-classmate since form 1 lagi…..ita & alyna. Almost 10 tahun gark tak jumpa depa nie…

the two princess name Icha…ha ha ha ha..sorang Batrisya sorang lagi Alisya……(correct me if wrong erk Ita…)

see…hingga titisan masa2 terakhir pun kitaorg still ada……..time nie pengantin buat shoot outdoor……sana sini hijau….nice utk outdoor shooting…tak yah gi jejauh….tumpang kat halaman rumah jiran2 pun dah cukup.

last pic b4 sesorg minta diri utk beredar…jam pun dah almost 3 lebih time nie……

and……pic terakhir bersama pengantin…

also the lil princess pun nak berposing ngan pengantin…

for both Yani & Firdaus……..moga rumahtangga kalian berkekalan hingga ke akhir hayat.  Di kurniakan cahayamata yang soleh dan solehah. Amin…….thanks jemput aku yerk.

>penutup bulan 11….2 org sekali kawan sekelas aku masa sekolah menengah naik pelamin…..CONGRATE buat Noridah & Nor Azura.  Akhirnya sampai gark jodoh kalian…..semoga terus di cucuri kebahagian rumah tangga yang baru kalian bina. 

…haish! macam2 jadi sebelum keluar tu.  Supposed gerak dari Kluang pukul 10.30 am. Sebab apa aku tak balik Tenggaroh dulu? sebab mak ngan ayah aku tak balik lagi dari rumah adik aku…so, kat rumah takde orang….makanya direct gerak dari Kluang terus.  Last2 plan nak keluar pukul 10.30 jadi pukul 12.00 pm baru keluar…..dan2 tu jugak ler…..kereta tak boleh start……en. laling hubby aku plak jenis time tu nak jalan time tu ler baru hegeh2 nak check sumer bagai……

Tunggu punya tunggul pukul 11 ++ baru ler FIL aku datang …..try buat jumper dari van kot2 bateri ke problem…haah! betul ler tu….bateri kong!…..so….bila dah start tu…bukan boleh terus menonong2 ke Tenggaroh….pergi pusing bandar dulu beli bateri baru….sat lagi..pergi lepas…balik plak tak lepas….melayang ler RM200 lagi…..padahal semalamnyer (sabtu) dah melayang almost RM500 coz’ ganti tayar depan 2 biji.  Yang tu nanti aku citer erk…..syukur Allah panjangkan umur aku lagi.

Sebab keluar pun dah lewat…….maka, sampai rumah pengantin pun dah lewat.

1st rumah………..aku pergi rumah Kak Ida dulu.  Ngam2 kereta naik bukit simpang rumah Kak Ida….pengantin lelaki baru jer berarak masuk.  Ngam2 ho…sampai pun….pengantin tengah busy2 bergambar….tak sempat makan pun……pass hadiah pada pengapit (kawan sekelas gark – Ain) then…salam cium2 pipi ngan Kak Ida…terus pergi ke rumah Zuera plak.  Btw…both  nie……after habis SPM jer…terus lost contact…..dekat 10 tahun tak jumpa…….

** Selamat Pengantin Baru buat Noridah & Hamidi **

from rumah kak Ida…….dlm pukul 2.30 pm gitew…..sampai rumah Zuera.  And sekali lagi..ngam2 ho jugak pengantin lelaki baru berarak dari rumah penanggah…….so, ngikut dari belakang…siap potong group rombongan pengantin lelaki lagi.

Lepas pass hadiah then salam pengantin……aku gerak pergi khemah makan …isi perut dulu.  Laling hubby aku pun dah tunggu….kalau biar lama2 dia sesorang..mau dia bertukar kaler nanti…Lepas dah makan baru ler boleh nak sembang lama2 ngan kengkawan yang ada…..

panas betul semalam…….

Akhirnya……….dpt gark jumpa kengkawan yg dah almost 10 tahun tak jumpa.  Si pengapit nie pun kawan sekelas dari tingkatan 1 – 5. Tak sampai seru lagi…insya allah ler tu…kot2 lepas nie…turn dia plak kan.

Kat rumah zuera ramai gark ler jumpa kawan2 sekolah….jumpa Faridah, Mayana, Md. Nor, Lan, Iman and Yuod….tak sempat nak bual lelama pun…….aku pun tak boleh nak lama2…..jadi ler…dari tak jumpa kan…..harap2 lepas nie…ada lagi ler korang nak buat reunion mcm masa raya lepas….sayang time tu aku tak dpt nak join……ada hal and salah set masa…..insya allah, next time korang arrange reunion…aku sure join punya.

pengantin pergi bersantap…makanya ambil peluang posing atas pelamin.  Nice pelamin…

Time pengantin makan beradap….aku dah minta diri utk balik…..ikutkan hati nak jer aku peram lelama kat situ…tp sebab driver dah kata balik…maka kena ler balik…….

sempat lagi anak dara nie posing dpn rumah jiran pengantin….tumpang parking kereta kat rumah pak din.  Ada bau2 bacang gark ler ngan aku tuan rumah nie……