Category: Wishes


>

HAPPY MOTHER’S DAY
especially for my self, my mum and my mother in law. Also untuk adik beradik ku yang bergelar seorang IBU.
Juga tidak lupa buat semua IBU, MAMA, MUMMY, EMAK, UMI di luar sana.
Moga kita jadi ibu yang terbaik buat anak-anak kita

>Salam Aidilfitri Penuh Kemaafan…….

>Di kesempatan ini kami sekeluarga ingin mengucapkan :

Mana yang pulang bercuti di kampung tu…….semoga perjalanan pulang ke kampung masing2 tu di lindungi.  Berhati2 di jalan raya…….for sure, kat highway banyak kenderaan…so, sama2 amalkan sikap BERSABAR yerk……biar lambat asal semua dapat pulang berhari raya bersama keluarga.  Buat kawan2 yang tak dapat balik bercuti bersama keluarga tu……..raya tetap raya……sama2 memeriahkan hari2 istimewa ini bersama suami, isteri dan anak2…………..
Mcm biasa……..every year, we’ll gilir2 raya di rumah kedua ibu bapa kami.  Because last year dah turn beraya di belah Zana…..so, this year…turn belah hubby plak.  Muafakat membawa berkat.  Tak kisah lah…raya kat mana pun sama, yang penting di kelilingi keluarga tersayang.  
Insya Allah, akan berada di Kluang hingga petang raya ke-2.  Lepas tu bertolak balik ke Kulai untuk berkumpul di rumah arwah atuk bersama family sebelah mak zana.  Ada masak2..ada sessi gossip2……tu yanga gatal pungguk nak balik cepat2 jumpa makcik pakcik tu. Utk kengkawan yang berada di sekitar kulai, simpang rengan tu…insya allah….ada keluangan….sempat ler zana singgah yerk…….

>Salam Kemerdekaan ke- 53

>

Salam kemerdaan buat teman2 tersayang semua…….walaupun kita tak melalui susah payah di zaman peperangan tersebut……….tp as ANAK MALAYSIA dan WARGANEGARA malaysia…..perlulah kita menghargai setiap titik keringat susah payah atuk nenek kita mendapatkan kemerdekaan tanah melayu ini.

*** sure ramai yang ambil kesempatan time2 cuti tu gi shoppingkan………….!

>Salam Ramadhan

>

Salam Ramadhan buat semua kawan2……….maaf zahir batin ikhlas dari kami…moga Ramadhan tahun ini lebih baik dan lebih bermakna dari Ramadhan yang lepas………dan sama2 kita memperbanyakkan berbuat IBADAT di bulan yang MULIA ini…

>HAPPY BIRTHDAY mak.

>

CHOP! beri laluan beri laluan……sebelum aku sambung citer pasal majlis persandingan adik2 aku tu….sila beri laluan untuk ENTRY ISTIMEWA sempena BIRTHDAY yang ke – 50 my LOVELY MOM.

Today, 27 Mei 2010…………genap 50 tahun usia my mum………..mak, along and adik-adik sayang mak seluruh jiwa kami…..mak adalah insan yang cukup sempurna di hati kami.  Terima kasih atas kasih sayang mak terhadap kami adik beradik….you’re the BEST MOTHER in THE WORLD.  LOVE YOU MUM!
and
SEMOGA ALLAH MEMBERKATI KEHIDUPAN MAK SEPANJANG USIA DAN BAHAGIA DI DUNIA & DI AKHIRAT.

So,  memandang kan sumer adik beradik dah ada selasa lepas……………..my adik bongsu suggested buat mini celebration untuk birthday Mak…………dia yang turun kota pergi beli kek….while adik aku yang no. 2 plak pergi beli marrybrown……jadi lah kan…….

So, before aku and adik bongsu aku gerak balik……..we’ll celebrate ler sesimple mungkin birthday mak …..jsut makan2 ngan the whole family……….sangat happy walaupun sederhana………..yang penting pada kami….mak happy and kami adik beradik ada bersama celebrate mak birhtday.

Ini budak dah tak sabar nak tiup lilin…………orang tak ready lagi……..dia dah nyanyi dulu lagi birthday to you to mak tok dia…………siap suruh mak su dia mandi cepat2………..

Seronok bila tengok mak happy………….

Aku pun tak sure…budak nie tak sabar nak tiup lilin ker …ataupun dia terliur tengok ceri merah atas cake tu….?

Inilah pengarang jantung mak tok & tok ayah dia…….ada jer idea dia nak buat mak tok and tok ayah dia gelak2……..time nie, dia dok kira 1, 2, 3 untuk nyanyi besday song utk mak tok dia……while yang lelain pakat gelak tengok dia yang lebih2 excited……..

Kecintaan hati aku……….both..insan penting dalam hidup ku………..Batrice pun nyibuk nak tiup lilin ngan mak tok.

potong cake bersama-sama……….suppose mak tok ngan pak su ler sayang oit…..coz’ adik aku yang bongsu tu punya birthday on 21st tu………..

and special present from Batrice to Mak Tok…..ciuman dari cucu kesayangan………….i love u mak.

~ SELAMAT HARI LAHIR MAK YANG KE – 50 TAHUN ~

>

HAPPY MOTHER DAY TO ALL MAMA OUT THERE. YOU’RE SO SPECIAL
DEAR MOM
As I look back on my life
I find myself wondering
Did I remember to thank you
for all that you have done to me?
For all of the times you were by my side
to help me celebrate my successes
and accept my defeatss?
Or for teaching me the value of hardwork,
good judgement, courage, and honesty?
I wonder if I’ve ever thanked you for the simple things….
the laughters, smiles and quiet times we shared….
If I’ve forgotten to express my gratitude for any of this things, 
I’m thanking you now and want to express my love for you!
and I’m  hoping that you’ve known all along
how very much you are appreciated!
and
puteri kecik saya now sedang berlatih nyanyi lagi “IBU ENGKAULAH RATU HATIKU”
thru iklan susu…he he he…sweet kan…

and

SELAMAT HARI IBU BUAT BONDA AND BONDA MERTUA KU YANG TARSAYANG.  TERIMA KASIH ATAS SEGALA KASIH SAYANG DAN PERHATIAN YANG DI BERIKAN.  TAK KAN TERMAMPU ANAKANDA MEMBALASNYA HINGGA KE AKHIR HAYAT.  SEMOGA BONDA DI BERKATI DI DUNIA DAN AKHIRAT.

>SELAMAT HARI PEKERJA

>

tu jer nak WISH pada semua pekerja-pekerja seantero DUNIA nie……tak kira ler…kerja ngan orang ker…kerja sendiri ker…..janji PEKERJA…..so hari nie adalah hari meRELAK kan diri yerk……tak yah buat apa2….

FROM US WITH LOVE

>Doa Ziarah Nabi dari Kejauhan

>

 
 
Bulan Kelahiran Nabi saw dan amalannya

Kini kita telah memasuki bulan yang mulia, bulan Rabi'ul Awal, bulan
kelahiran Rasulullah saw.

Menurut riwayat yang umum dikenal oleh kaum muslimin Rasulullah saw
dilahirkan pada tanggal 12 Rabiul Awal tahun Gajah. Riwayat ini
diriwayatkan oleh Al-Kulayni dan Ibnu Mas'ud. Pada tanggal ini sangat
dianjurkan melakukan shalat sunnah dua rakaat. Rakaat pertama membaca
surat Al-Fatihah dan surat Al-Kafirun (3 kali). Rakaat kedua, surat
Al-Fatihah dan surat Al-Ikhlash (3 kali). (Mafâtihul Jinân: 295)

Dalam riwayat yang lain disebutkan bahwa Rasulullah saw dilahirkan
pada tanggal 17 Rabiul Awal. Riwayat ini masyhur dikalangan ulama
Imamiyah, para pengikut Ahlul bait Nabi saw. Dalam riwayatkan ini
disebutkan bahwa Rasulullah saw lahir di Mekkah, saat terbit Fajar
hari Jum'at 17 Rabi'ul Awal tahun Gajah. Amalan yang sangat dianjurkan
pada tanggal ini adalah:
Pertama: Mandi sunnah.
Kedua: Berpuasa
Dalam suatu hadis disebutkan: Sesungguhnya orang yang berpuasa pada
hari ini nilainya seperti berpuasa satu tahun.
Ketiga: Berziarah atau membaca kepada Rasulullah saw dari kejauhan.
Dari kejauhan artinya dari selain kota Madinah Al-Munawwarah.
Keempat: Berziarah atau membaca doa ziarah kepada Imam Ali bin Abi
Thalib (sa) sebagaimana doa yang dibaca oleh Imam Ja'far Ash-Shadiq
(sa).
Kelima: Melakukan shalat sunnah dua rakaat pada pertengahan siang.
Setiap rakaatnya membaca surat Al-Fatihah, surat Al-Qadar (10 kali)
dan surat Al-Qadar (10 kali).
Keenam: Setiap muslim hendaknya mengagungkan hari ini, bersedekah,
memberikan kebaikan dan membahagiakan kaum mukminin.
(Mafâtiful Jinân: 296)

Dalam kitab Mafâtihul Jinân: 319 disebutkan bahwa dalam kitabnya Zâdul
Ma'âd Allamah Al-Majlisi meriwayat bahwa pada tanggal 17 Rabi'ul Awal
sangat dianjurkan berziarah atau membaca doa ziarah kepada Nabi saw
dari kejauhan (ziarah minal bu'di). Sebelum ziarah atau membaca doa
ziarah dari kejauhan dianjurkan mandi sunnah, dan menghadirkan diri
seolah-seolah berada di dekat kuburan Nabi saw, lalu membaca doa
ziarah kepada Rasulullah saw yakni doa ziarah dari kejauhan, dari
selain kota Madinah Al-Makarramah. Berikut ini petikan sebagian doa
Ziarah kepada Nabi saw dari kejauhan :

Salam atasmu, ya Rasulallah
Salam atasmu, duhai nabi Allah
Salam atasmu, duhai pilihan Allah
Salam atasmu, duhai rahmat Allah
Salam atasmu, duhai pilihan Allah
Salam atasmu, duhai kekasih Allah
Salam atasmu, ya Najiballah
Salam atasmu, wahai penutup para nabi
Salam atasmu, wahai penghulu para rasul

Ya Allah, anugerahkan kepadaku dari sisi-Mu maghfirah, rahmat dan
rizki yang luas, yang baik dan bermanfaat sebagaimana yang telah Kau
anugerahkan kepada orang yang datang kepada Nabi-Mu Muhammad saw
ketika beliau hidup, lalu ia mengakui dosa-dosanya dan Rasul-Mu
(semoga shalawat tercurahkan kepadanya dan Ahlul baitnya) memohonkan
ampunan baginya, lalu Engkau mengampuninya dengan rahmat-Mu wahai Yang
Maha Pengasih dari segala yang mengasihi.

Ya Allah, sampaikan shalawat kepada Muhammad dan keluarga Muhammad,
sampaikan salam dan hormatku kepada ruh Nabi-Mu Muhammad dan
keluarganya saat ini dan setiap saat. Ya Rasulallah, semoga salam,
rahmat dan keberkahan Allah senantiasa tercurahkan kepadamu. Dan
semoga Allah tidak menjadikan salam ini sebagai salamku yang terakhir
padamu.

>Welcome 2010 and Gud Bye 2009

>

WELCOME dear 2010

and

GOOD BYE dear 2009

from US

>Salam Ramadhan

>Alhamdulillah…………berkesempatan jumpa bulan Ramadhan lagi. Syukur sangat2…….

Ye…………esok dah puasa. Petang nie dah kena prepared utk sahur esok pagi. Malam nie dah boleh gi terawih……….tahun lepas x dpt nak pergi coz’ si kecik tu ………tahun, Insya Allah……..harap2 boleh ler pergi terawih………dia dah besar sikit…….dah boleh handle………boleh ler ajak batrice gi terawih sekali.

So………to all my friends……….

SELAMAT MENUNAIKAN IBADAH PUASA.
pesanan Batrice : jom terawih……………