Category: Masak2


>Menu sabtu 2 minggu lepas. He he he…..

agak2 kalau tengok gambar atas tu leh agak tak apa menu aku Sabtu lepas?

Yup dear…………….korang mmg pandai……………..so, sepanjang hari Sabtu tu …dari pagi, tengahari bawa ke malam………….menu kami adalah MEE GORENG special.

Sebab apa SPECIAL….sebab.

my LALING HUBBY yang masakkan kan….aku tak jengah dapur pun sepanjang hari tu. ha ha ha ……jahat tak…tau komplaint jer……..

Kira hangus ler tu sebagai HADIAH HARI IBU yerk….takde sambutan, takde hadiah…just ucapan dari Batrice jer tau….sedih ok…hu hu hu hu….tp at least ada menu istimewa nie…..jadi ler…kita anggap jer hadiah dari suamiku tersayang tu…chewaaa….daku redha coz’ hubby ku mmg bukan jenis suka nak buat suprise ker…..nak romantik2 ker…dia jenis..apa2 pun LURUSSSS jerrrr……

Advertisements

>Asam Pedas Ikan Merah

>uishhh……………korang dah makan ker lunch nie?
aku dah settle dah…awal2 memang dah settle……….nak2 hari nie makan free coz’ ada meeting pengurusan kan….so, ada ler nasi kerabu free untuk sumer…………..habis meeting…turun kantin makan.  Sambil2 tu tengok apa lauk hari nie……hurm! menarik gark…ada rendang ayam (shedaaaappp), ada kari ikan, ada hati masak sambal, ikan asam pedas, sayur bayam.  Aku cedok rendang ayam seketul and sambal hati makan ngan nasi kerabu.  Buat tambah-tambah lauk yang ada………..burp! alhamdulillah kenyang…………

Pastu tapau ikan kari & sambal hati untuk dinner nanti.  Balik tinggal masak sayur and nasi jer.  Seronok sekarang makan2 kat rumah coz’ anak dara tu, dah  mula selera balik  Semalam aku tapau asam pedas ikan mayong and ayam goreng KFC + telur masin. Balik masak nasi jerrr…….tak yah sayur2 semalam…………masak nasi 2 pot……selesai dek hubby and anak aku………..dpt ler merasa barang sesuap dua…..kesian plak tengok Batrice berselera makan………..selalu tu setakat 3-4 suap jer……semalam…..3/4 nasi kat pinggan tu dia habiskan……..sambil makan sambil berborak……….diam tak diam…….sendawa dia kekenyangan. Lepas makan………..tengok tv…….hisap susu…pastu terus zzzzzzzz………..laling hubby aku pun makan bertambah……….terpaksa korek2 nasi kat dlm periuk tu…..sian erk….bila aku masak lebih…tak habis….masak cukup2 plak sampai tak cukup……..takpe, janji perut anak & hubby kekenyangan.

tak tahu nak up entry apa……..so, jom tengok asam pedas ikan merah yang aku dok masak untuk lunch ahad lepas.  Kan dah kata………..ahad tu aktiviti kitaorg kat rumah makan tido makan tido…..pastu tengok tv……..heaven ler sungguh.

3 ketul ikan merah bahagian ekor. RM 9. Murah ke mahal erk?

Bahan-bahan utama.  Tomato, daun kesum, bunga kantan and bendi tu aksesori tambahan.  Bawang, lada merah, belacan, halia bahan utama.  Bahan-bahan nie untuk tumbuk.

and jangan lupa asam jawa and cili. Cili tu bukan cili ready made kat kedai yerk……dah jadi habit aku buat cili boh tu sendiri.  Tak suka beli yang ready made……..kadang-kadang kita tak tahu tahap kepedasan dia kan…if buat sendiri nie……..kita tahu cili kering jenis mana kita guna.  Aku suka beli cili kering yang licin and berkilat tu…yang tu pedas sikit…if jenis yang kerenteng2 tu…dia kurang menyengat sikit…yang nie, letak sikit pun dah pedas kemain dah.  Selalu aku memang buat stok kat dlm peti ais tu….bukan susah pun….rebus cili kering tu and tambah minyak sikit.  then blend ler….tu jer….buat banyak2 sikit simpan stok dlm peti sejuk untuk kemudahan memasak di lain masa………mak aku memang ajar mcm tu……..kalau mak aku lagi ler……siap bawang blender pun dia simpan stok dlm peti ais. Bila nak masak…..sumer dah siap blend………tp bab bawang nei………..aku prefer menumbuk guna lesung batu lagi dari blender….baru ler rasa manis bawang tu terasa-rasa.

and………aku suka letak barang sebiji dua lada basah bila buat asam pedas campur ngan cili kering…ntah erkk….nei sumer ngikut mak aku ler nie………dia kata tambah tu, aku pun tambah ler……

pastu ……..cam biasa ler kan……..campak jer bahan tumbuk dalam kuali.  Tumis hingga naik bau, baru ler curah ngan air asam jawa tu…………tak suka guna asam keping bila masak asam pedas…tak rasa kick sangat nanti.  Then…tambah ler air………garam, gula and knorr pasti sedap……….benda wajib bila aku masak sekarang.  Bila agak2 dah menggelegak……….baru ler masuk ikan then masuk aksesori plak.  Senang kan…main campak-campak jer…………and aku prefer guna kuali dari guna periuk bila masak asam pedas nie….rasa puas hati tengok bahan sumer mesra dalam kuali tu…..guna periuk bila buat sup2 jer………tu pun kadang2 aku guna kuali gark…..he hehe…ntah..aku pun tak tahu naper aku tak suka guna periuk….susah kot nak mengacau guna senduk ke apa….lain ler masak banyak guna periuk besarrrrr tu. Nie setakat masak untuk 2 mulut besar + 1 mulut kecik tu……..cukup ler ngan kuali nie.

and tak sampai 15 minit…….siap dah asam pedas ikan merah aku.  Pekat melekat kan……..asam pedas nie….syok bila rasanya ada rasa-rasa masam, manis and masin…….combinasi 3 rasa yang…wallah! makan sure tak berhenti punya. 

*** asam pedas + ayam goreng  + nasi putih……fuh! memang tak pandang kiri kanan lerrr
*** rindu ngan asam pedas ayam mak aku………

>D.O.N.U.T

>

Semangat ko…….semangat duduk rumah dari santak pagi hingga ke malam tak keluar pergi mana-mana ahad tu…..kerja aku…masak, makan, masak, makan…update blog…….ha ha ha….heavennyer lah….dari pagi sampai ke malam tak berhenti kerja………basuh baju pun dari pagi bawah ke petang…..tak habis2 trip baju busuk nak masuk dlm washing machine……..baju stok seminggu…..pastu basuh ikut kategori memasing…harus ler bertrip2 jadi nya……..

So…..sambil dok layan internet petang2 hari tu..ngan cuaca sejuk hujan lebat………tetiba aku teringat cam nak buat donut gitewww………terus godek2 resepi kat myresepi…….wah! bagus erkk sekarang…..ko nak masak apa jer pun sumer resepi ada………..click2 jer dah dpt dah resepi yang korang cari…………cuba dulu….suruh masuk dapur tolong mak aku masak………..kemain liat lagi…siap buat pura-pura tido dia punya peel pemalas nak tolong mak masak kat dapur………..nasib ler  peel pemalas masak tu tak di bawa keseluruhannya bila dah kawen nie…kalau tak….kurus kering ler laki aku asyik dok makan luar jer…..
Tp….peel tu ada lagi…cuma tak banyaaaaaaaakkkkk mcm dulu ler….la nie….kadang2 aku yg over excited nak masak untuk laling hubby……

So…setelah di godek2 resepi yang ada tu…………….taraaaaaaaaa
.

.
.
.
.
.
.
.
.
.

gitew ler rupa donut aku.  1st time buat ko…………1st uli tepung nak buat donut………..berpeluh jugak ler…nak2 buat manual kan…tak pakai terap dia…….penuh tepung jer kat dapur aku nie….buat donut memang kena main ngan tepung banyak2 erkkkk?

*** tak comelnyer rupa bentuk donut aku tu erkkk ***

buat 1/2 adunan…maka dapat ler…cer cer kira….tu berapa ketul…..16 ketul. Banyak gark ler…makan bertiga…habis gark malam-malam sambil tengok tv makan donut nie…

Haish………..budak kecik nie lagi ler………dia yang kemain excited tengok aku enguli tepung……44x tanya aku nak buat kek apa……..
pastu dia gark ler sibuk2 nak bergambar sakan ngan donut aku tu.

and hasilnya……………taraaaa……….gemuk2 gebu2 cam tukang uli nya kan………ha haha…tu gula aku pakai gula biassa….coz’ gula halus (icing) tu takde dlm stok…nama pun plan main terjah jer buat donut nie……apa yg ada kat dapur jer lah……so, gula biasa tu gigih aku tumbuk kat batu lesung nak bagi dia halus….tu namanya..nak seribu daya kan……..ha ha ha ha ha…kita guna apa yg ada jerrrr.

*** sumer resepi aku tengok pakat suruh letak shortening….menatang apa shortening tu pun aku tak pernah beli. Shortening tu lelemak sayuran kan. Coz’ takde shortening kat dapur aku nie….aku cari resepi yang tak guna shortening.  Menjadi gark….gebu, lembut gark donut aku.  Yang penting …………habis licccinnnnnnn ko!

>Our Dinner

>….nie namanya dinner orang malas……..

ayam goreng kunyit bersayur makan dengan nasi panas-panas. Sedap weiii….he he he he…
aku malas nak masak 2-3 lauk..so, sekalikan jer sayur2 tu dengan ayam….senang citer den…..semenjak dua menjak nie..mood kemalasan aku makin menjadi2…..

komen my laling hubby : Mama, pencen nanti kita buka kedai makan jer lah……ha ha ha..

poyo erk laling hubby aku……

>penutup 2010 dengan semangat kerajinan.

>legaaaa…..duduk kat rumah….this week mmg rasa sangat2 penat…..so, bila duduk rumah …cuti…layan batrice…rasa legaaaaa sangat2…

jom usha apa aktivit kami pagi nie…ngeh ngeh ngeh ngeh…….semangat penutup tahun 2010.

coklat cake in the making …….di bantu oleh chef cilik….ha ha ha….

hasilnya…?
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
sabarrr erk korang…
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.
JAP LAGI ERK COZ’ KEK MASIH DLM PENGUKUS.
hik hik hik hik hk

>Gara-gara terpandang Sup Ayam Filla

>gara-garan entry Makan Malam si Filla…aku terjerumus memasak sup ayam time MC 2 hari hari tu.

jangan gelak ok…….1st time aku try masak sup…keh keh keh keh…senang rupanya……cuma takde daun sup jer ……tabung daun bawang….jadi ler kan…..at least even 1st time try….menjadi ngan cemerlangnya.

Sedapppp erk…ha ha ha ha ha…puji diri sendiri. Apa plak tak sedap….kalau tak sedap…camne boleh habis seperiuk 3 beranak makan. 

Time tu…aku ngan Batrice demam………so, mmg layan ler makan sup panas2….memula suap batrice, pastu menyimpang masuk mulut aku….suap Batrice balik…lepas tu…bergilir2..lepas ko aku, lepas aku ko….last2…sup tu jer yg byk menyimpang masuk mulut aku……….kejaaaammmm ok!

Bahan2 :
Ayam beberapa ketul
Bawang merah, bawang putih + halia – kasi tumbuk2 kat dlm lesung yerk…aku tak suka blend kalau bawang2 nie…mcm hancur sangat ler plak
lada cili barang 2-3 biji utk pedas – tekak aku mmg nak kena pedas2 sikit.
Sup bunjut Adabi
Kiub pati ayam Knorr
and
air

tu jer pun…………..oppss lupa, lobak and kentang utk penambah isi padu sup tu.

Memula aku tumis dulu bawang2 & halia yg dah di tumbuk sampai naik bau. Then masukkan ayam…..kasi mesra2 ngan bawang tu……agak2 ayam tu dah mesra romantika d’amour ngan bawang2 yg di tumis tu…..masukkan air + sup bunjut + kiub pati ayam knorr.  Tambah ler garam & aji secukup rsa kalau tak cukup tu kan. Then campakkan ler cili tu…………biar kan sampai mendidih and ayam empuk baru ler masukkan lobak & kentang tu.  Didihkan hingga kentang & lobak tu ala2 dah empuk kan…….then……..boleh ler tutup api……………ambil pinggan, senduk nasi and makan…keh keh keh keh..nasi kasi berselera sikit…tabur ler daun sup ker….bawang goreng ker….ikut suka korang.

sonang baitu…lenkali boleh buat lagi.

>Puding Roti Caremel Ibu RATU

>

1st of all, nak say thanks a lot kat AYU coz’ sudi share resepi puding roti nie……..mmg dah lama nak buat…tp asyik jumpa version bakar2 jer….udah ler rumahku takde oven…..so, xtvt membaking mmg tak pernah di buat ler…walaupun berkeinginan.  Nak beli oven…..nanti2 lah..tunggu masuk rumah baru nanti…….so, di sebabkan puding ayu nie versi kukus………maka, gigih gark ler aku membuatnya….kata kukuskan……

step by step aku tiru cara ayu…..ha ha ha….minta halal yerk tuan rumah.

1st sekali – aku panaskan gula atas kuali.  Nak buat caramel dia tu kan….aku guna 4-5 sudu gula. campur sikit air.

2nd – kulit2 roti (sanggup beli roti baru…pergi potong kulit tepi nyer semata nak buat resepi nie) tu rendam ngan 1 tin susu cair dlm 10 – 15 minit.  Lepas tu campur ngan 1 tin air, 2 sudu gula and sedikit gula merah.  Sukatan gula tu aku main agak2 jer coz’ Ayu tak mention plak nak masuk berapa sudu kan…gula merah tu pun sama…main agak2 nyer….

3rd – panaskan kukusan.

4th – 3/4 dari roti tu….blend hingga hancur k…

5th – manakali 1/4 lagi tu……..ikut tok guru ckp…..titiskan 2 titik pewarna hijau.  So…aku pun ikut kata tok guru….jangan bantah..nanti resepi tak menjadi..he he he…..just kidding ayu.  Btw…rasanya kot2 korang nak letak pewarna lain pun ok kot…takde masalah punya.

6th – then…..bila gula hangus tu dah sejuk…masukkan dlm tempat pengukus….tuangkan adunan yg di blend tadi then…sedikit by sedikit…masukkan adunan yg tak di blend….tok guru pesan masukkan sikit2 jangan tuang sekali..nanti kaler hijau tu bercampur sumer ngan adunan yg di blend tu

kukus selama 45 minit………….

and taraaaaaa
.
.
.
.
.
.
.
.
.
hasilnya.

not bad. tekstur yg lembut …and yg penting…..bau hanyir telur tu mmg takde and tak manis sangat.  Cayalah tok guru…..thanks yerk.

budak yang tak sabar nak makan “kek” made by her mum…….setiap 10 minit tanya kek dah masak ke belum….tu yang tak sempat sejuk …kasi potong 1 slide bagi kat dia…while papa dia makan b/fast nasi lemak and roti canai, dia melantak puding roti pepagi ngan tak mandi laginya

hurm…..rasa not bad cuma maybe caramel tu aku terlebih hangitkan…maka ada rasa pahit2 skit….takpe….1st trial kan…next time boleh improve lagi…. btw…thanks again IBU RATU.