Archive for May, 2011


Hello world!

Welcome to WordPress.com. After you read this, you should delete and write your own post, with a new title above. Or hit Add New on the left (of the admin dashboard) to start a fresh post.

Here are some suggestions for your first post.

  1. You can find new ideas for what to blog about by reading the Daily Post.
  2. Add PressThis to your browser. It creates a new blog post for you about any interesting  page you read on the web.
  3. Make some changes to this page, and then hit preview on the right. You can alway preview any post or edit you before you share it to the world.
Advertisements

>Merajuk ker?

>

Perasan tak apa yang takde kat gambar kat atas nun! list follower takdeeee uol’s.  hu hu hu hu……sedih nie…..sumer follower tarik diri dari jadi follower aku ker? merajuk ke semua follower tu…? ke blog nie dah tak best? ………sedihnyaaaaaa…….

ooooo…rupa2 nyer bukan aku sorang yang kena…..kengkawan yang lain pun kena yerk…blogger nie naper? mcm2 jadi dah nie….hari tu tak boleh nak sign in…..pastu langsung sumer comment and entry utk hari tersebut hilang…opss….entry ada…tp dok dlm draft…comment jer tak dpt di kesan…..sedih sudah…

Kali nie..follower plak yang hilang…….camno tu….takkan nak suruh follower sekalian follow blog kita balikk……! harap2 it happen for good k…….

to blogger…jgn arrr merajuk2…tak best ar camnie….nanti aku plak merajuk tak nak update blog..lagi ler haru…….en blogger…jgan majuk2 erkkk………

>Novel terbaru karya Ramlee Awang Murshid (RAM) dah keluar…….
yup dear….aku mmg sangat2 menanti garapan terbaru dari RAM nie..

SUTERA BIDADARI

hasil nukilan terbaru RAM. Sambungan dari novel CINTA SUFI

Trilogi Cinta Epik hasil karya RAM yang sangat2 menarik untuk di ikuti.  Bermula dengan novel pertama nya

 Sinopsis :
Haryani dan Laksamana Sunan… saling jatuh cinta. Pertemuan kedua insan ini dalam satu dimensi di luar batas jangkauan manusia , malah sukar diterima logik akal. Mereka dari zaman yang berbeza.
Haryani terperangkap dalam perkelahian antara kebaikan dan kebatilan manusia. Perjalanan yang panjang, penuh ranjau dan cabaran membuatkan Haryani dan Saifudin mendiamkan sahaja cinta yang terpendam.
Dani… pertama kali melihat Haryani yang terlantar koma di hospital terus jatuh hati. Dia berusaha membawa haryani kembali semula ke abad 21.
Antara dua lelaki , Haryani terpaksa membuat pilihan. Antara dua nyawa dalam jasadnya; sama ada tinggal bersama Laksamana Sunan pada penghujung kurun ke 15 atau kembali semula ke abad 21. Tiada dua kehidupan dalam zaman yang berlainan. Salah satu kehidupan itu mesti mati.
 
” Apabila hujan turun , melimpahlah air dari perbukitan , aliran menujah ke batu , melekuk tanda waktu beralih, seiring nyawa menghanyut usia, sejalan nafas melangkah ke hujung “
dan kemudian CINTA SANG RATU

Sinopsis :
Akhir kurun ke15 : Ratu Sulaman terus memerhatikan kerumunan orang ramai. Dia tertinjau-tinjau dan mengharapkan Laksamana Sunan segera bangkit.  Seketika tadi, dia berjaya melepaskan sebilah anak panah tepat ke belakang lelaki itu. Jantungnya kini bagai direntap kasar apabila melihat jasad Laksamana Sunan diusung beramai-ramai. Hatinya rawan teringatkan ucapan lelaki itu kepadanya :

“sebagai manusia, aku sayang kamu”

Awal abad ke-21 : Bersendirian di bilik tidur, Haryani meraih ingatannya kepada Dani. Lelaki yang telah menyelamatkan nyawanya itu kini hilang sewaktu tsunami melanda Acheh.  Harapan untuk Dani hidup amat tipis.  Tidak mungkin Dani selamat dari badai ombak besar itu. Hanya kata-kata Dani sahaja yang menjadi pengubat rsahnya.

“Haryani, walau apapun yang berlaku, saya tetap mencintai dan menyayangi awak”

Dua wanita dari dua zaman ditakdirkan mencari lelaki-lelaki yang pada mulanya mereka benci. Dan, akhirnya bertemu dengan orang yang di cari. Namun, apakah lelaki-lelaki yang ditemui itu masih memegang kata-kata mereka sebagai satu janji?

“Cinta Sang Ratu laksana langit mencengkam purnama, ibarat mutiara di lautan biru saujana mata memandang, seluas langit terbentang. Tatkala cinta berbisik, suaranya memuji TUHAN pabila rindu terusik, rasulnya jadi pilihan.  Sampai masanya cinta jadi taruhan Sang Ratu menjadi impian”
di ikuti HIJAB SANG PENCINTA

 
Sinopsis : 
RASA rindu terhadap keluarga menggamit hati Saifudin merentasi Tanah Sumatera untuk pulang ke Punggor, Tanah Melayu. Namun, kejahatan seolah-olah memburunya. Setiap langkahnya dibayangi halangan yang tak berkesudahan.

Berita kepulangannya di Tanah Melayu sampai ke pengetahuan Sultan Melaka. Kemarahan baginda kerana tidak dapat mengahwini Haryani menyebabkan dia mula menjadi buruan orang istana.

Saifudin lari ke gua. Di situlah bermulanya satu lagi keajaiban. Jasadnya berpindah merentasi hijab masa untuk sampai ke abad 21. Sekali lagi Saifudin bertemu dengan Haryani dan kisah cinta yang melangkaui masa mekar semula.

Namun, kejahatan yang senantiasa mengiringi setiap injak kakinya masih mengekori. Kali ini tebakan musuh durjana mengakibatkan sengketa yang tercetus di langit berlaku lagi.

di sambung ke CINTA SUFI
 Sinopsis : 
Pilu hati saat dikhabarkan suaminya gugur di medan perang. Catalina rebah tidak sedarkan diri. Sebaik terjaga, dia membicarakan hajatnya ke Hulu Melaka. Ingin mencari ‘lelaki bertanduk dua’.
 Tanpa diduga, takdir menentukan Laksamana Sunan lelaki yang dicari Catalina. Malangnya, Laksamana Sunan bukan lagi wirawan. Kudratnya lenyap dan ditawan penjajah yang menakluk Melaka.  Hampir dibunuh musuh, dia di selamatkan oleh cinta yang dipendam Luna.

Laksamana Sunan, Catalina dan Luna…….., bukan sekadar terperangkap dalam perjalanan yang berliku, malah terkurung dalma cinta tiga segi yang terlafaz dan tersembunyi.

sapa-sapa yang tak mengikuti sekuel novel nie…..akan rasa rugi sangat2…….macam aku, setiap kali sambungan nya keluar….aku cepat2 nak pergi beli…tak sabar nak tahu kesinambungan cerita cinta Laksamana  Sunan.
and now…aku sedang dlm proses mengkhatamkan SUTERA BIDADARI plak. Baca novel RAM nie nak kena dlm keadaan tenang …..fikiran lapang…coz’ bila serabut…apa yang di baca tu tak tercerna dek fikiran…..susah nak cari hujung pangkalnya…..coz’ setiap cerita tu berkait-kait.
Ok…aku kasi sikit yerk pasal SUTERA BIDADARI :

Saifudin – Muncul semula dari Tasik Hulu Melaka setelah 6 purnama dalam pengawasan dan rawatan Hang Tuah. Pengambaraan pun bermula ke Negeri Atas Angin untuk memburu Taghut durjana. Pelayaran telah mengundang banyak pancaroba. Namun, dia tetap berazam dan bertawakal memburu musuh yang telah banyak menyesatkan manusia.
 
Raja Roman – Setelah Sang Petala berlepas diri, Taghut terkapai-kapai hilang kesaktian. Lebih mendukacitakan apabila dia kematian permaisurinya… Sutera. Namun, dia masih berazam untuk menghapuskan Laksamana Sunan sehingga ke hujung nyawa.
Makhluk Sumpahan – Sang Dewi muncul akibat sumpahan Maharani Pulau Utara sebelum kerajaan itu runtuh suatu waktu dahulu. Sang Dewi menyeru nama Saifudin menerusi lontaran suara naluri. Sang Dewi kerap memerangkap Saifudin ke alam tidak berdinding.
 
Saifullah – Pada abad ke 21 ini, dia memburu sisa kejahatan yang berlanjutan dari tahun 1511. Abid Kamal dan Shahril turut menyertainya kerana Saifullah mirip Saifudin yang pernah hidup pada tahun 1511.
Ramlee Awang Murshid – Sutera Bidadari, bukan hanya mempamerkan aksi lasak yang menguja pembacaan, malah turut memanipulasikan emosi kerana karya kali ini menggabungkan kedua-dua elemen yang tidak terungkai sehinggalah ke noktah terakhir.
 
“Rupa-rupanya……..hidup selepas mati, jauh lebih panjang dan lama, berbanding hidup sebelum mati “

>Ingat lagi mawar pink & coklat buat yang teristimewa tu

hah! ini ler pemiliknya….Miss Cindy. Teacher Music Batrice. Sangat ler sweet orangnya.
supposed ada 2 gambar lagi dlm entry nie…..present buat Teacher Dilla …teacher tadika Batrice and gambar Batrice with Teacher Dilla….but, miss pinky ku tak tahu kemana….nak kata hilang…dlm rumah….imposibble ler plak kan……nak kata Batrice yang main…mmg yakin sangat2 bukan kerja dia…..

Takpe…slow2 cari yerk……..rumah pun bukan besar mana pun nie.

Apa2 pun……alhamdulillah…….seawal 4 tahun Batrice ku ajar untuk menghargai bakti seorang insan bergelar GURU.

SELAMAT HARI GURU BUAT SEMUA guru-guru semalaysia.

jasa kalian takkan mampu di bandingkan dengan segunung emas sekalipun.

>PB or Treadmill yerk!

>

Tengok orang lain cantik-cantik…badan cutting ala model….dari gemuk leh jadi kurus…..teringin gark aku.  Tapi bila memikirkan harganya tu…..adeh!….fikir 44x pun rasa cam…fuh! tak mampu…..melainkan bayar ansuran….eceh….! still berangan2 aku nie.

Btw….almost terbeli dah before pergi Bandung dulu. Tp ntah camne time tu…..kabar2 angin yang tak menjadi…so, aku cancel ambil dengan my BFF……dlm pada tu……hati nie dok bolak balik gark lagi  nak beli ke tak nak ke tak…..

Makin hari tengok testimoni dari pengguna…..promosi dari pengedar…..fuh!….tak tertahan rasanya hati nie…..and almost nekad before raya aku nak gark beli PB nie…..nak tengok hasilnya mana tahu leh kurus cam dulu and yang penting….ada testimoni dari pengguna lepas pakai PB boleh mengandung…almaklum ler…..aku memang tertunggu2 rezeki yang 1 tu…tp sampai ke sudah nie ler….tak sampai2 lagi rezeki tu…takpe…kita tunggu dan terus menunggu sambil berusaha keras dan berserah padaNYA k.

But………bila tadi jejalan kat blog kengkawan yang lain. Aku jumpa link about citer pasal PB nie……Adeh! punah harapan aku……….

Nak tahu citer lanjut pasal PB nie boleh ler melancong ke blog Aidid nie yerk.  Walaupun bahasa yang di gunakan tu….ada agak tak lunak di baca….tp apa yang di sampaikan beserta bukti dan fakta……So lepas nie………tepuk dada, tanya selera. 

*** takpelah….kita kumpul duit beli mesin treadmill jer lah kalau camtu…….kurus secara sihat yerk!

>Menu sabtu 2 minggu lepas. He he he…..

agak2 kalau tengok gambar atas tu leh agak tak apa menu aku Sabtu lepas?

Yup dear…………….korang mmg pandai……………..so, sepanjang hari Sabtu tu …dari pagi, tengahari bawa ke malam………….menu kami adalah MEE GORENG special.

Sebab apa SPECIAL….sebab.

my LALING HUBBY yang masakkan kan….aku tak jengah dapur pun sepanjang hari tu. ha ha ha ……jahat tak…tau komplaint jer……..

Kira hangus ler tu sebagai HADIAH HARI IBU yerk….takde sambutan, takde hadiah…just ucapan dari Batrice jer tau….sedih ok…hu hu hu hu….tp at least ada menu istimewa nie…..jadi ler…kita anggap jer hadiah dari suamiku tersayang tu…chewaaa….daku redha coz’ hubby ku mmg bukan jenis suka nak buat suprise ker…..nak romantik2 ker…dia jenis..apa2 pun LURUSSSS jerrrr……

>

dan hasilnyaaaaaa……..
jeng jeng jeng
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Amacam? ada bakat tak?……….
mama dia tolong cover sikit2 tu…..
hik hik hik hik
kira ok cover sikit2 tau..
ada tu, bukan peserta yang kalerkan..
tp abang, kakak yang tolong..
mentang-mentang ler penganjur bagi kelonggaran ibu/bapa boleh tolong sekali
habis 1 gambar kakak/abang/emak/bapa yang warnakan….
peserta @ anak
pergi main…
hu hu hu hu
Complaint?
nanti orang cop aku OVER plak…
takpelah..
Batrice join pun untuk suka-suka jer pun
yang penting dia dapat pengalaman & pendedahan
and
dia BERANI.
BRAVO ler my baby princess

>

Ahad ………hari cuti pun kena gark bangun awal-awal. Tp demi anak……sanggup ajak.  Selain laling hubby yang ke Sabah that day………..si Batrice pun ada acara gark pagi tu.  Batrice di antara 5 orang kawan sekelasnya terpilih untuk menyertai PERTANDINGAN MEWARNA Kanak-Kanak Tabika anjuran 
 bersama pelajar UTM Skudai and KEMAS daerah Kluang.  He he he he…tetiba mama dia plak terbangga.  And antara 5 orang tu…Batrice yang paling muda coz’ dia baru 4 tahun…..kawan-kawan dia yang lain dah 5-6 tahun.  So, harus ler mak berbangga kan…!
So, seawal 7.30 pagi we’ll gerak dari rumah and sampai ke tempat pertandingan before 8 am.  Tp biasalah kan….bab2 camnie…..even ikut majlis pukul 8 am dah start…8.30 pun belum tentu lagi start.  Pertandingan start around pukul 9 gark lerrrr……sempat ler papa dia tengok sekejap anak dara dia mewarna.

Around pukul 10.30 baru settle sumer mewarna.  Lepas mewarna…ada plak jamuan ringan untuk para peserta and ibu bapa…………ala, simple2 jer pun….tempat duduk pun tak di sediakan…….so, pepandai ler memasing bawa diri kan………..

Jadi ler……..jamu perut tepi pagar sekolah…………diaorg served mee hoon goreng and air oren, sirap and laici sejuk. Nyaman……………panas2 minum ais….mmg terbaikkk lerrr…….

hu hu hu….breakfast pun tak sempat pagi tu………tu yang Batrice kemain bersungguh makan even mee tu pedas sikit…..kelaparan ler tu.  Yang sebelah tu…adalah Najwa. Kawan sekelas dia yang sama-sama masuk pertandingan tu…..Najwa umur 5 tahun….tp kalau tengok dari segi size…..Batrice besar lagi dari si Najwa nie…he he he….al-maklum, Batrice ngikut baka MAMA dia nie hah…cam gergasi.  hik hik hik

Nak tengok ke hasil air tangan batrice?

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
TUNGGU……………………

>hu hu hu hu…my Laling Hubby balas dendam. Hari tu aku tinggalkan dia 4 hari cuti-cuti ke Bandung……pastu ke Terengganu plak……but this time…dia plak pergi meninggalkan aku ngan Batrice….huwaaaaaa…..jauh merentas lautan luas.

From today until Friday…….my laling hubby akan ke Mabul Island bersama-sama ngan member2 dia…..pergi bertiga.

for
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
DIVING di SIPADAN

Harap-harap balik nanti takde ler duyung terpikat ngikut laling hubby ku balik sekali yerk…

Tinggal ler dua beranak nie selama seminggu.

>

Something special walaupun tak mahal mana
Sebagai tanda penghargaan buatnya
Sebagai tanda terima kasih buatnya
dan
Sebagai tanda dia di hargai dan di sayangi.

Tapi untuk siapa yerk?