Category: Mama


>

Isnin yang sejuk…..sesejuk dan sebeku itu jugak hati aku pagi ini…..Ya Allah….KAU tingkatkan lah kesabaran hambaMU ini lagi Ya ALLAH…….semoga setiap dugaan hidup ini mampu ku lalui dengan senyuman. Amin

aku tak mampu bercerita hari ini berkenaan itu…..rasanya tak cukup kuat lagi…insya allah, bila hati ini dah redha…aku ceritakan apa yang berlaku.

apa yang mampu aku katakan…..bukan aku tak mahu, bukan aku tak berusaha…tp itu semua aturan dariNYA….kita hanya mampu, berusaha + berdoa + bertawakkal padaNYA. Sekiranya DIA mengizinkan…INSYA ALLAH rezeki itu ada buat kami…tp jangan sekali2 menuduh aku yang tak mahu.
Kesabaran aku ada tahapnya…..kalau selama ini aku mampu menganggap itu semua sebagai gurauan….tp tidak kali ini…..sepatutnya majlis itu aku bergembira…tp…ke gembiraan itu di robek di rampas….sampai hati kan…..!
Ya Allah…..berikanlah kekuatan untu hambaMU ini…….kadang kala aku rasa terlalu penat nak menghadapi semua ini.

>THANKS YOU’LL

>

Thanks korang…….
korang mmg kawan2 yg sangat prihatin……
about mood “SENTAP” i tu……..
alhamdulillah dah ok

act …….xde apa2 yg serius lah…. it’s not berkaitan uoll or kawan2 out there
just biasalah…….agaknyer horman wanita i tengah tak ok kan…..
tu yg sentapan berpanjangan tu……

now ! i totally dah ok…………
no more mood sentap2an lagi……..
i terima segalanyer dgn redha…….keh keh keh
lagipun tak baikkan kalu tak bertegur sapa lebih dari 3 hari…….
pujuk diri sendiri……..terima seadanya ……..he he he

SAYANG YOU ALL………..muuaahhh muuaahhhh

>TAG from OLI – MY INNOCENT LOOK

>

2 hari lepas kena tag ngan oli – gambar asli tanpa edit or touch up erk……….

tp sorry cikgu…..anak murid baru buat kerja rumah lorr………2 hari tak bw cable camera gi opis…so, xde gambar lorr…ari nie baru boleh coz’ dah bawah cable camera………fyi, zana update blog cuma dari opis sajorrkkk…….kat umah line broadband tak clear ler…tu pasai i update blog @ fp dari opis sajorrk……….

1) Take a recent picture of yourself or take a picture of yourself right now.

2) Don’t change your clothes, don’t fix your hair…just take a picture.

3) Post that picture with NO editing.

4) Post these instruction with your picture.

5) Tag 10 people to do this – i nak tag 5 org jer yerk……

– kak linn

– ayong

– hirda

– kak yatie

– erin

>SAYA DEMAM + SELSEMA

>

(gambar di atas tiada kaitan ngan tuan rumah yg tengah sakit kepala selsema + demam nie yerk….sajork nak tepek muke sendiri )

dari hari sabtu lagi zana dah kena demam + selsema
sabtu tu mmg pengsan kat umah dari pagi sampai malam…
ahad tu gagah sikit ler mengemas rumah
isnin plak naik kerja
so….gigih dua hari nie naik opis
tp boss pun cuti…sama demam + sakit cam PA dia nie
so…hari nie…decide nak amik 1/2 day jer yerk….
doa2 kan ler kot2 malam nie kebah selsema nie..
x larat lllooorrrr…
sakit kepala…
sakit badan bagai nie………

>BINGKISAN DARI BANGLADESH

>Amacam tajuk…?
ada teruja tak….?
he he he….sajok jer kasi suspen2 sikit…..
i suke confuse kan orang…..he he he…tobat tobat tobat…….ampun ya ibuk2 di luar sana…
ngak sengaja dong….
apsal ler…tajuk bingkisan dari bangladesh…..tp speaking indon…apa kessss…….
xde apa kes pun……suke ati i ler kan……tu jer bahasa antarabangsa yg ai boleh paham…….

tarrraaa……kak ct…di manakah dikau…?
sila lah datang umah….nengok aksi2 anak daraku ngan baju2 dari bangladesh tu……..
sungguh ayu kan……..tocey tocey…
next time boleh order lagi ngan kak ct yo……

tu dia….anak daraku tengah asyik masyuk….nak bukak kotak tu…………nak nengok apa yg mama dia gigih belikan dia……..my hubby geleng kepala jer lah…….ok ler tu papa……….yg comel nanti sapa? anak papa gark kan……yg bergaya nanti sapa? anak papa garkkan…..yg paling penting…sapa yg bayar…………mama ok…….so, don’t marah2 yerk………

1st – my favourite polka dot black & white…..see, batrice pun senyum2 kambing ngan gown nie…….

2nd – red hot chilli……….pun cun……sila abaikan pose muke muncung senget tu erk…tu coz’ kena paksa ngan mama dia………………

3rd – simple orange…….kain sedap..cotton…..siap ada spentot lagi………..and still gaya ala2 lentok gitewww……nak wat camner kan…dah trademark dia bila suruh pose dok cam ayam patah tengkuk………..mama lebih makan tengkuk ayam ka?……..xlah kan……….original pose nie………..

dan disebabkan teruja ngan baju2 baru tu……..that nite…gi open house umah kawan hubby…..terus sarung gown no. 1 tu tanpa perlu di basuh yerk puan puan……ala sedondon ngan tudung lilit mama dia tukan…….i likeeeeeeee

>

Cikgu sue…anak murid baru buat kerja rumah yerk…sorry tau cikgu…..xpe, anak murid tetap siapkan k……………….so, nielah 10 random fact about diri zana erk……..

  • i’m a wife to Mr. Hemlin and a mother to Nur Batrisya Qistina…..sumer dah tahu erk…and dua2 org inilah org2 yg paling zana sayangi, cintai dan harta paling berharga dalam hidup zana di samping ibu & ayah yg selama ini membesarkan zana………..yelah, dulu kan syurga zana di bwh telapak kaki IBU..now, dah tukar jadi di bawah telapak kaki SUAMI……
  • zana nie anak perempuan tunggal dlm family………pastu cucu pertama perempuan plak belah ayah zana………so, agak2 manja terjal ler ngan family…..
  • Fanatik giler ngan coklat………everything yg ada perasa coklat mmg jadi makanan kegemaran zana……x kira ler cake ker, ais krim ker, air ker, biskut ker…..cumer kaler jer x berapa nak minat ngan coklat…………dulu2 time bebudak….suke bebenar ratah coklat + air sikit…..ala2 coklat cair gitewww……………kalu milo tin besar ……x sampai seminggu dah settle kami buat……………dulu ler……skang nie……..tiap2 pagi kat opis mmg order milo pekat ………….
  • Seorang yg penyedih……..tengok citer sedih kat tv…….leh nangis……..tengok berita pasai bayi kena buang ……nangis……….bc novel sedih pun boleh nangis…………tp nangis senyap2 ler…….last year…..Owed (my kitten) mati kena langgar ngan hubby………….zana nangis 3 hari tau…….balik2 umah nengok dia takde……..hati jadi sayu jer……..terbayang2 gelagat dia main kejar2 ngan kimiey (yg sekor lagi)………nengok gambar owed pun boleh sedih……now, kimiey pun dah xde……ilang x dpt di kesan…………
  • Cepat marah esp ngan hubby (sian papa kan…..) …..sometimes benda kecik2 pun boleh nak marah2…………..
  • walau cepat marah……..tp zana cepat cool……….kalu malam marah2 ngan hubby…gaduh2 ngan hubby…..esok pagi zana ok dah cam xde apa2 yg happen………….kat opis pun camtu……..kalu ada yg buat zana marah2…kejap jer marah zana…..after 20 minit @ 30 minit zana boleh tegur balik org tu cam xde apa yg berlaku………tu kekadang diaorg pelik tu….
  • Fanatik shopping kain buat baju…………mmg pantang masuk kedai kain kalu keluar tak bawa plastik mmg tu bukan zana………boleh katakan every month….ada jer 2 @ 3 helai zana beli…….pelik tul…….yg kaya sapa? …..tokey kedai ngan tailor……almari baju pun dah penuh sesak dah………
  • Dari kecik sampai sekarang….suke nak bisness…..kiranyer business minded ler kan…….dulu2 time sekolah, zana jual…….pensil case yg buat guna kain…..jahit sendiri ok…….pastu buat beg guna kotak and jual……….ada gark buat gelang guna tiub getah and masukkan kain & minyak kat dlm tu…….tu pun zana pernah jual………..jual jambu air kat sekolah agama (dulu rumah zana ada 2 pokok jambu air yg buahnyer meriah2 amat)….jual ais krim mesia………..pastu kalu ada hari kantin kat sekolah……muka nie ler tertepek kat gerai tu………….skang nie…cita2 nak buka bisness gark…….tp x tahu ler bila impian ku menjadi kenyataan……x dosa kan pasang angan2….mana tahu…dari angan2 jadi kenyataan kan….
  • Suke makanan yg pedas2……………kalu x pedas tu cam xde feel jer nak makan………..sib baik ler now…my hubby dah pandai makan pedas………kalu mula2 kawen dulu……zana kalu makan cam xde selera jer……yelah, dulu duduk ngan MIL….masak ala2 cina nie kan slalu tawar….x kuat pedas org kata…………..tu yg kecik sikit dulu………..now, dah duduk sendiri, masak pun ikut selera sendiri ……..hubby pun dah pandai mintak pedas2…..tu yg makin kembong jer tu……….(*** alasan sungguh ler kan…..)
  • Kalu buat kerja tu………nak kena ada mood………bila mood tu sampai………..mmg menghadap tak gerak2 ler kerja tu……..tp dah kerja kat opis nie, x leh nak praktik selalu….tp bila sampai mood dia………..zana akan kemas bilik zana nie mcm kemas rumah time nak raya…..sumer benda zana godek………time tu ler mcm2 kuar…..he he he…..

ok cikgu…………kerja umah dah siap erk……………panjang lebar ha penjelasan nyer yerk………tulah, jari nie bila dah start menaip……idea pun laju jer kuar……………nasib baik mintak 10 jer….kalu lebih harus dua hari dua mlm pun x abis baca lagi ……………

so, turn sapa plak erk…………….xpelah….zana baik ati ari niekan…..so, open pada sumer….kalu korang rasa korang nak buat utk kawan2 kenal ngan lebih dekat about korang……..di alu2 kan korang buat……..tp kalu korang malas nak buat pun xpe…….i xde kisahnyer lah………………

>SETTLE tp MENYAKITKAN HATI…..

>peluh peluh semalam siapkan surat2 peguam tu…
dlm air cond pun zana tak rasa sejuk…gigil nie…dgr ayat peguam tu nak saman kan…
hampagas betul tau peguam tu……rasa cam nak cili jer mulut dia tu…

so, bila PKP dah sign sumer….jam dah dekat pukul 4.30…..xpe arr tinggal dulu, esok pagi baru siap2 utk pos….jenuh beb….so, bila dah jadi cam gitew…mmg ler i auto xde mood nyer nak kerja…plak tu malam tadi ada open house jabatan…so, adalah alasan nak balik awal…..rumah i jauh u……

pepagi photostat sumer…..chop2 bagai…pastu settle…..lega zana tau…..
hu hu hu…mmg tak senang duduk arr….sarapan pun dah dekat kul 10.30 …….tunggu settle baru leh pergi sarapan…….kalu tak sure, makan pun cam tak makan kan……baik bila dah settle baru gi makan…..baru ler rasa aman gitewwww……..

nielah surat2 baru yg zana dah siapkan…..jenuh nak photostat satu2…nak chop satu2….ada 50 company peguam yg nak kena hantar balik……….daku rela coz’ mmg salah daku kan………

nengok arr…..sempat lagi nak pose2 bagai ngan surat yg mengundang ke tidak puasan hatiku itewww………….ada zana kisah………suke arrr kan nak gambar2 bagai…..lagipun nak tunjuk bukti kot2 ler ada staff lawyer firm tu nengok blog nie…….(cheewaah perasaan beb…) see……..i buat kerja ok…………

dan yg paling menjadi hampagas ialah…………..dah photostat 50 helai, dah chop 50 kali….dah sediakan envelope bagai…..dah lipat2 nak masuk envolope…..bleh plak PP CK ckp antar kat company yg buat aduan jer………..mean……….SATU a.k.a 1 company tu jer lah……………..hu hu hu….mmg menyusahkan tau company tu……………. yelah, lagi 49 company tak buat complaint kan……………………….bongok betul ler………….ha kan dah mencarut kan sini…………………..

>Padan muka

>adoi…
pada kita cam xde silapnyer…
tapi tulah…..peguam nie kan particular sikit…
sikit nyer hal pun dia rasa besar cam gajah…
tensen siut…

zana ngaku salah zana
PP CK dah cakap letak alamat2 peguam tu sumer dulu pastu masuk isi surat
zana plak terlebih rajin, pi buat satu2 surat ikut satu2 alamat…kiranya satu surat tu terus tuju ke satu alamat peguam….ikutkan, senaraikan sumer alamat2 peguam tu, baru masuk isi surat…
kan dah kena….org ckp x nak dengar….bab2 nie, zana ngaku salah zana..

skali dlm 30 minit yg lepas…ada peguam dari KK call…
dia ckp dia tak puas hati coz’ surat tu mcm tuju terus kat company dia…
dia nak antar surat saman kat Menteri & Dato KP ….nak saman…
huuuaaawaaarrrr………mati ler aku
dah xplain dah kat dia yg sebenarnyer surat tu di tujukan kat sumer2 syarikat peguam yg berurusan ngan tempat kerja aku nie…

so dia ckp for alternatif….dia suruh kami buat surat baru utk tarik balik surat yg sebelumnyer…
tu yg lepas jer letak phone call peguam tu….terus zana call PP CK….mmg salah aku ooooo
so nie yg baru lepas berhempas pulas buat surat baru utk peguam2 yg berkenaan….syt karpal pun ada oooo……..
hope esok bila PKP dah sign ….dah boleh release surat tu pos terus kepada peguam2 berkenaan…..aku tak kira…ngak gark sumer2 tu guna POS LAJU…
wahai kerani pos…..tolong ler dahulukan surat2 aku secepat mungkin yerk….tolong

>ANTM dah start dah…

>

ANTM dah start dah…
sapa yg suke nengok ANTM ……..so, setiap hari ahad pukul 10 yerk..Channel 714…..jgn lupa…
so, kekdah nyer…tiap2 ahad harus tido lambat nak nunggu ANTM nie….kalu dulu ulangan setiap hari isnin & khamis…rasa2nyer kali nie pun sama kot…….
my hubby pun boleh terjebak sama nengok u’ll………sib baik batrice kecik lagi…kalu tak harus dgn dia2 pun terjebak skali…………zana mmg feveret zana rancangan nie…..

tyra bank

ms Jay Alexander – pakar jalan atas pentas……

Jay samuel kot (*** i lupe2 ingat ler…..)

nie antara peserta cycle 11 nie….

sessi berdebar2 diaorg dpt ke idak masuk…

tp yg paling suprise bila ada sorang tu nama ISIS kot…dpt masuk…padahal bukan cantik mana pun…….badan keping cam xde isi jer……dah ler tu….nak kata pompuan pun bukan, lelaki pun bukan……..ala2 confuse gitewww…………..

so, sapa lagi yg minat nengok ANTM……jgn lupa setiap hari ahad jam 10 mlm ke channel 714…..

>Bila Mama gi Shopping sesorang…

>adoi ler….
nie yg payah bile gi shopping sesorang nie…
sure…lupa diri punya…
main tarik2 jer RM kat dlm purse tu….

tu arr papa, mama ajak teman…papa tak nak..
kan dah abis bonus mama tahun nie…
minta ganti balik duit yg zana dah belanjakan tu boleh? huk huk huk…keji tul ler ….

citernyer, semlm zana ponteng…(boleh giteww….dari aku bermalas2 kat opis..baik aku cuti…lagipun boss aku mc sampai raya…lepas raya baru naikkan….kan kan kan boss !!!)
dah lah ponteng…gi plak shopping kat pasar rabu kat ayer hitam tu…
tp mmg giler kalu shopping kat situ…kain pasang murah2…tudung murah2……blouse murah2..mmg sumer murah2 ler…x dpt tak harga tu kat tempat lain…rasanyer kat TAR pun tak dpt harga tu………….so, aku ngan senang hati telah menghabiskan duit bonus aku kat sana…

huuuuwaaaaaa………..
nengok arrr… nie ler brg2 yg zana dah beli tu…bukan nak menunjuk2 ler…kot2 ada yg ingat zana nak nunjuk2 plakkan….just nak korang tahu betapa borosnyer zana kalu duit dah kat tangan…camner nak jadi seorang yg jimat cermat erk….tulun tulun tulun…bukan sutun erk…!!! he he he he….

3 helai tudung bawal….dan 4 helai tudung cotton….yg merah tu i dah pakai pagi nie gi kerja k……cam biasaler…daku nie mana leh beli benda baru…dan dan tu jugak kalu boleh nak pakai……..yg biru tu utk pakai ngan baju di pagi raya…and yg pink magenta tu…saja tangan gatai pergi beli…nak pakai ngan baju mana pun tak tahu….tp suker coz’ caler dia yg ala2 sweet and batu dia yg ala2 comel tu…….

nie plak, 2 helai blouse…sib baik 2 helai jer…ikutkan hati berkenan ngan 3 helai lagi……sib baik size besar…klu ada size zana…harus zana dah sambar gark…

nie plak, kurung ready made….saja gatai membeli …padahal baju kurung yg dah siap mak jahit ada 3 pasang……tp ok ler…coz murah…sepasang RM59.90….la nie tinggal jahit manik jer…..zana bw gi opis hari nie…nak completekan jahit manik…almaklum, boss mc seminggu…lepas raya baru naik…

ha…nie mmg sessi pembaziran…..ntah camner boleh terguda nak beli dua benda nie……..memula minat ngan yg warna coklat tu…coz’ sweet….last2 terambil sekali yg merah…..sib baik ada pikir panjang lagi…kalu tak ngan rantai…satu set zana borong…

dah mengambiskan duit kat benda2 kat atas….singgah Nan Yuan beli manik…ada 3 helai baju zana nak jahit manik…yelah, baju murah2…so, jahit manik ler sikit nak kasi glamour sikit…buat yg simple2 jer…..maklum, zana nie jahit manik tak berguru….tahu yg simple2 jer…….la, dah siap sehelai kaler hijau…yg satu lagi in progress…yg biru belum lagi…..+ baju batrice..chayok chayok……

boroskan zana nie….

mmg boros pun…ngaku ngaku…

bab shopping mmg zana boros……nasib baik hubby plak terbalik peel nyer..kalu dua2 boros..harus cukup bulan makan pasir…..nanti zana citer plak peel hubby yg jimat cermat a.k.a kedekut….kedekut tak bertempat….hu hu hu…