Category: Raya


>Aidil Adha kami……2010

>sempat lagi kan…………SALAM AIDIL ADHA.

this year………..aidil adha kami sangat2 lah membosankan. Supposed balik ke Tenggaroh tp di sebabkan hari Selasa tu pun aku still kerja and laling hubby aku sampai rumah dah almost pukul 7 pm…….makanya jiwa aku adalah KACAU..hu hu hu..sikit2 sentap erkk………so, tak jadi balik Tenggaroh…….

Pagi raya……..bangun and bersiap2……..while laling hubby aku pergi sembahyang raya aku ngan Batrice makan biskut makmur jer kat rumah…….hu hu hu…sedih ok…dah lah tak masak2……pastu tak pergi rumah MIL aku plak tu…kalau tak…merasa gark ler pepagi raya tu makan ketupat, makan rendang kan…..dah rupa beraya di perantauan jer……..sedih tau!

tp raya tetap raya kan………….makanya…kena lah senyum lebih2…..yang penting anak dara aku happy.  Tengahari sikit baru ler gerak ke Kulai rumah makcik aku….coz’ sumer adik beradik mak aku berkumpul kat sana. Ada acara bakar sate and makan2.  Tp sayang………camera tinggal kat rumah plak…makanya..no gambar2 while we’ll sumer mencekik sate yang panas di bakar time tu jugak.  Yes…makcik ai mmg terror buat sate…….so, kot2 ler ada yang nak order sate tu..boleh ler contact aku yerk….tp area kulai – simpang rengam – kluang and johor jer lah yerk…..di luar kawasan liputan….tak dpt ler nak menolong nya.
Niat ayah aku nak beri korban pun tak kesampaian…coz’ RM nya tak mencukupi.  Tapi takpe…….insya allah, next year lah yerk ayah…mana tahu rezeki 2 org cucu baru tu. Boleh buatkan akikah sekali nanti.
Itu saja lah cerita raya aidil adha kami tahun nie.  

>Raya ke-5……we’ll dah terpacak balik kat rumah sendiri di Kluang…home sweet home.  And kebetulan…hari nie ada yang nak menyinggah berkunjung……..

So, pepagi…..takde ler pagi sangat pun…dlm kul 10 gark ler baru keluar pergi bahan2 basah kengkonon nak masak memasak utk tetamu.  Niat nak buat mee hoon tomyam…….tp apakan daya…..balik rumah, baru sempat nak siang sayur, tetamu pertama dah sampai……..mmg takde rezeki ler…

Our 1st tetamu that day….kak rin and family. Sedara jauh tak jauh kami.  Memandang kan menu tak sempat di masak…….makanyer aku sempat goreng nugget jer utk hidang kat tetamu……jadi ler kan….

*** Dina, Ammar & Batrice ***

*** with umi a.k.a Kak Rin ***
Tak sampai 5 minit kak Rin and family balik………….my ex-officemate merangkap kawan baik aku datang…..sangat2 terharu coz’ mmg tak jangka dia datang..yelah, orang busy….balik kluang pun kadang2….and nampaknye rezeki aku nak jumpa kak Hawa raya tahun nie.  Tp tulah…….ingatkan kak Hawa tak jadi datang….berbelas missed called dari dia…aku boleh tak perasan…..dia dah sampai, baru ler aku perasan missed called and mesej masuk.  So….goreng nugget lagi utk kak hawa and co.  Si comel Dini syok betul tido tak menyedarkan diri.  Dah nak balik baru dia bangun…bangun jugak adik yerk….acik Zana rindu ngan Puteri and Dini……..
*** Batrice, Dini and Puteri ***
Lepas tu………..turn kak Mimi and Co plak sampai….mmg tak sempat ler nak masak…coz’ ikut schedule kak mimi nak datang lewat petang…at least, tak dpt jamu kak rin and kak hawa ngan mee hoon tom yam aku….jadi ler kalau kak mimi rasa air tangan aku….tp sama senasib……kak mimi called cakap nak singgah rumah kami dulu……..b4 gerak ke rumah sedara mara yang lain………..hu hu hu hu…nasib ler beli nugget lebih2…….kalau tak…apa ler nak jamu tetamu yang hadir kan.  
*** kak mimi and anak2 nyer yg hensem and cute ****
 Mlmnyer……….melayan Batrice main bunga api plak. Malam raya ke-5 baru teringat bunga api yang belikan utk dia…..balik kampung bukan tak bawa…tp terlupa nak main…boleh giteww…he he he….maka jadi ler 3 beranak nie melayan budak kecik tu main bunga api sorang2.  This year…stock bunga api tak meriah cam tahun lepas….laling hubby aku pun tak menghabiskan duit beli bunga api yang meriah2 tu…….
Begitu ler….citer hari ke-5 syawal kami pada tahun 2010.  Lepas dari tu……….terperap kami anak beranak kat rumah coz’ laling hubby aku makin teruk plak demamnyer….malam menggigil2 sejuk tp badan kemain panas.  Sampaikan dia tido bilik lain ler coz’ aku nie tak boleh kalau tak on aircond tak on kipas…rasa lemas kemain……makanyer, laling hubby dgn rela tido bilik Batrice.  Aku tido berdua ngan Batrice.  

Esoknyer……pergi Hospital.  Check darah sumer clear…yelah..time2 camnie…denggi tengah berleluasa..bimbang gark…..tp Doc pesan if dalam masa 3 hari demam tak kebah juga…..mmg sure Denggi.  Mulut aku dia kecoh suruh dia berurut kot2 ler demam urat ke apa…sampai ke sudah tak pergi…..tak tahu tempat urut kat mana……and nasib baik ler….3 hari lepas pergi Hospital…demam dia beransur ok. Cuma malam jer lah ada pening2 sikit…cuma yg aku confuse tu……naper Doc bagi Acid Folic plak utk laling hubby aku..apa kaitan nyer erk?

>Kunjung Mengunjung di Syawal ke-4

>

Raya ke-3 we’ll balik Tenggaroh.  Tapi satu gambar pun takde…supposed on that day…aku ada xtvt reunion ngan kengkawan sekolah @ Tanjung Leman……..tp tak berkesampaian…sampai Tenggaroh pun dah almost 6 pm…..sure kengkawan sumer dah balik……rasa terkilan gark…tp nak buat camner…gerak dari kampung dah lewat…….tersangkut kat rumah nenek belah ayah…….dah singgah takkan sekejap plak kan…udah ler makin jarang nak balik rumah nenek…so, gagahkan jugak ler tunggu sampai makan tengahari.  

Raya ke-4…..mmg dah plan ngan my mum beraya ke rumah makcik pakcik. Konvoi 5 buah kereta dari Tenggaroh…..aku sekeluarga jer dah 3 buah kereta coz’ memasing bawa kereta sendiri.  Cik Salmah & Paklang satu family join……..so, meriah.

1st destinasi kami, Bukit Easter.  Rumah cik Besah.  Kakak my mum. Cik Besah jamu kami ngan mee hoon sup. Yang paling best………..ada buah mangga muda cicah sambal colek…..pergh…memasing makan tak pandang kiri kanan.  Nak2 ipar aku yang tengah ngandung tu……

Batrice, memula tumpang Mak Tok & Tok Ayah dia……..sampai simpang Tenggaroh, dia menumpang plak kereta Pak Ngah dia……lama tak jumpa NgaNgah dia……so, bila dah jumpa camtu ler dia…terus lupa daratan kat mama and papa dia……pic bawah nie, Batrice with Nana.  Anak sepupu aku. Susah betul nak tangkap gambar depa nie….Nana jenis takut orang sikit…..

Batrice bersama Pak Ngah and Cik Adib dia.  Next year…jgn harap ler ko nak bermanja2 ngan Pak Ngah lagi……baby cik Adib dah keluar , takde sempatnyer Pak Ngah & Cik Adib nak melayan kamu.  Sekarang nie, manja ler puas2…….

Dari rumah Cik Besah…we’ll gerak ke Felda Sening plak.  Rumah Pak Long aku.  Hah…time nie aku dah drive. Laling hubby aku dah muka poyo nak demam.  Dah start pening2 kepala……….aku pun, takkan ler sampai hati nak biarkan dia drive dlm pening2 kepala tu kan……

This is my cousin.  Muda setahun dari aku….tp anak dah 2 orang…..dua2 hero. Dua2 badan bagai di pam2 padahal…dulu muda2 dua2 slim cutting ala 36-24-36……la nie…hu hu hu…bak kata Nabil : LU PIKIR LER SENDIRI.

and…..ini antara cousin aku yang perempuan. Yang tiga kat atas tu still single lagi…tp yang baju kurung biru tu single but not available yerk…..insya allah bulan 4 – 6 tahun dpn naik pelamin.  Ingat lagi entry 1st time aku solekkan orang….hah, dia ler…..time tu dia bertunang…Biru gark….peminat tegar biru gamaknyer ko Uda.  Tp kan….walaupun kami berdua (Yana & Me) dah kawen…rasa cam kami plak yang lebih cun dari mereka2 yang single tu…auw….terpancar aura gitewww….

Raya ke-4 nie, byk sikit gambar………..almaklum, bila reramai nie…mood nak snap sana snap sini mari……..and budak kecik nie pun ala2 sporting bila suruh pose.

dan bermula ler sessi posing anak beranak…..ahaks…..

B4 gerak dari rumah Pak Long aku, sempat ler snap @ Gazebo nie bersama Cik Salmah & Cik Sukarno. Cik salmah adik my mum yerk..and merangkap mak kepada Yana and Uda.

From rumah Pak Long, convoy reramai ke Pasir Gudang plak. Destinasi terakhir.  Rumah mak usu aku.  This time, mak usu aku sajikan ngan mee goreng, ayam goreng kentucky buatan sendiri, sayur labu masak lemak, ada sup and ikan kering goreng.  Wallah……makan ayam goreng kentucky tak hengat2 memasing…..nak2 time tu maksu baru jer goreng…panas2……fuh..berketul2 aku ngap……pastu sibuk mengah …perut full.

Pukul 6 ++ pm, masing2 gerak balik.  Niat di hati nak gark singgah rumah kengkawan area Pasir Gudang nie…tp apakan daya…..laling hubby ku makin panas badannyer….makin merah muka cam udang kena bakar…..so, terus balik Kluang.  So….salam minta ampun ngan my mum and dad pun berlangsung hanya di tepi jalan….huwahuwahuwaaaaa………tak kisah ler kan…janji keikhlasan memohon keampunan dari kedua orang tua…….kalau bermaafan2 belah aku nie, mmg takde ler drama airmata bagai….memasing minta maaf sambil sengih2…..nak2 mak aku ngan aku….tak boleh arrr……tp lepas tu, dlm kereta hati sayu…hu hu hu..ntah apa2 ntah….

Last pic sebelum memasing gerak balik rumah memasing. Maka tamatlah edisi raya ke-4 kami.

>2 Syawal 2010

>

Kenal bebudak comel nie….Mia & Mija.  He he he….raya ke-2 kami gerak balik ke kampung aku @ Felda Bukit Batu, Kulai.  Before tu, sempat gark ler singgah rumah mak Lieya.  Makanya sempat ler jugak budak2 nie bermain…mak2 bergossipan, papa2 citer apa2 yang patut.  Kat rumah lieya, we’ll di jamu ngan nasi, ayam masak kari, sambal petai and rendang daging.  He he he…tak dpt nak makan byk pun….coz’ b4 singgah rumah lieya, we’ll sempat makan KFC kat Simpang Renggam……selepas di paksa oleh lieya…baru ler aku makan..tu pun gigih nak menghabiskan nasi…laling hubby aku tak makan…..

Sweet jer nengok bebudak nie dah pandai main bersama2.  Last year datang…….Batrice malu2 kucing tak pandai berkawan lagi…la nie, dah pandai kawan…buat rumah orang cam rumah dia.

Dari rumah lieya…terus ke rumah arwah atuk belah my mum. Makcik2 dah ada berkumpul kat sana.  My mum pun sebelum raya lagi dah berkampung kat rumah arwah atuk.  Malamnyer kami gerak ke Kulai plak…rumah Cik Ana….mcm2 ada…sambal udang, sate goreng, ayam goreng……rezeki yang ada di kongsi ramai2…meriah…makan rebut2…….he he he…tu yang meriahnya bila kumpul belah my mum…..ramai orang..happening……and pot pet pot pet selagi tak tido…ada jer citer..sikit2 gelak…

tp kat belah my mum nie…..kawan2 Batrice ramai yang lelaki ler…sepupu2 aku yang kecik2 ramai yang lelaki…anak2 sedara pun ramai yang lelaki…yang pompuan ada ler seketul.  tu pun belum pandai nak geng ngan batrice…makanya si abang2 nie ler tukang layan si Batrice…di paksa ok…..

meriah mm meriah………coz’ ramai…mari kita berkampung kat luar jer…bentang jer tikar…menjadi ler memasing buka cerita.

Lepas tu, sessi bergambar2….aku malas nak tepek kat sini…tepek mana yang penting je lah yerk…lagipun gambar ahli2 keluarga belah my mum……buat kenang2an di kemudian hari.

Dah kenyang…dah penat sembang, balik Bukit Batu balik.  Tido kat rumah arwah atuk aku…lama dah tak tido kat sana…bertahun rasanya…….tahun nie baru lah nampak hidup kembali rumah tinggalan arwah atuk aku tu…….insya allah, tahun depan…family my mum cadang nak sambut raya kat rumah arwah atuk jer…kumpul ramai2 adik beradik….masak ramai2 di malam raya…sure seronok kan…….

>1 Syawal 2010

>

……..dah 11 hari syawal menjelang……orang lain dah basi ngan citer raya memasing…aku still ketinggalan keretapi.  Mood nak mengupdate cerita raya mcm takde….nak2 mcam2 hal yang jadi dlm sebulan dua nie….tp demi mengabadikan sebuah kenangan, gigih gark ler aku update citer raya kami.

This year, turn belah hubby aku plak….every year mmg kami buat sistem giliran…..and bila hari raya aidilfitri di belah hubby aku, makanya secara automatik, hari raya haji nanti turn belah aku plak.  So, takde ler setahun tu berkumpul di sebelah pihak jer kan……..kena adil dan saksama…

Tema kami tahun nie…HIJAU. Nak kata striking tak jugak, nak kata soft tak juga…yang sedang2 aja.  After sembahyang raya (laling hubby aku ler) baru ler kami ke rumah MIL …..lepas edisi makan2…borak2 …cam biasa sessi drama swasta………edisi mohon maaf dgn seluruh ahli keluarga.

and this year jugak……….just aku sekeluarga jer yang balik.  Both adik ipar aku beraya sebelah keluarga wife memasing.  Si Angah lagi ler sadis……Ina still bekerja.  After seminggu baru ler dpt cuti…tp anak2 dah di pos ke kampung di batu pahat.  So, mmg kurang meriah kalau nak di bandingkan bila berkumpul di sebelah aku.  Takpe…next year turn belah aku plak….di tambah ngan 2 ahli keluarga baru (hope adik2 aku balik beraya ler tahun depan) maka makin meriah ler keluarga kecik kami nanti…

Walaupun adik2 tak balik ke rumah MIL…tp at least kemeriahan terasa jugak bila Busu and Wak Bain satu family pagi2 dah datang beraya……cukup ler 3 keluarga nie jer….dia punya kecoh mcm 10 keluarga. 

*** Batrice with Abg Adam & Abg Danish ***

Petang sikit, we’ll gerak balik kampung di Ayer Hitam plak.  Gitu ler rutin tiap2 tahun…..WAJIB balik ke kampung…selain utk kunjung mengunjungi ahli keluarga…..yang tak boleh nak di lupakan ialah LONTONG DAUN PISANG mak leha….mantopp, terbaikkk lerr……makan ngan sambal goreng jawa and ayam masak kicap.  Mmg tak hengat ler memasing suap masuk dlm mulut.  Tp this year, Wak Taib buat sup ayam.  So, makan lontong ngan sup ayam……di tambah sambal kicap yg mampu membuat kan cirit birit kalau terlebih makan…tp itu yang best…walaupun PEDAS…tp tetap mengulang ceduk sambal kicap masuk dlm kuah sup.

*** Batrice and Kak Aina ***

pot pet pot pet….dari petang bawa ke malam………….niat nak singgah rumah Anteh tak kesampaian..masing dah penat…lagi pun Anteh takde kat rumah….marhaban satu kampung….kalau kat kampung camtu ler kan….awal2 lagi dah ada xtvt marhaban dari rumah ke rumah.

Sampai waktu balik……….anak dara aku dah tak larat nak berjalan……berdukung sesaja…..ngantuk pun iya jugak dia tu………makanya…mmg …….zasssss terus balik rumah.

Sekian………….cerita 1 Syawal 2010 kami.

>

……………ye betul………sehari sebelum raya or tepatnyer….beberapa jam sebelum orang bertakbir di masjid2 di surau……kami kemana? shopping last minit…hu hu hu…sadis sungguh ler tahun nie….mmg betul2 last minit punya preparation……..ngan baju raya yang pagi nyer baru ambil @ tailor….tak memenuhi piawaian…ceh…baik aku beli baju dah siap jer gamaknyer camtu….dah rupa baju pinjam. FULL STOP!.
Pagi kul 8, laling hubby aku still keluar pergi kerja……….see, gigih ok cari rezeki……kejar dateline.  Pukul 3 baru kami keluar dari rumah menuju ke bandar.  Aku dok berangan2 pergi JB or BP ler kan….sekali…shopping di sekitar KLUANG sahaja…………huh!…funah harapan mak nak gi angsana ok……tu belum lagi menyinggah sana menyinggah sini……….siap pergi Bank lagi tu….last2 betul2 masuk shopping mall pukul 4.++………….

1st destinasi…….Kluang Parade.  hurrmmm……….tak banyak choice sungguh……….walaupun sekadar mencari baju casual utk laling hubby ku itu.  End up….dapt ler 2 helai kemaja utk dia and 1 kemaja untuk aku….motif beli kemeja time shopping raya?……….he he he…tu baju nak bawa gi office ler…tu pun sekiranya berat badan tak mencanak naik di time raya nanti.  Harap2 lerrrrr kan……and tidak lupa…sempat gark aku merembat tempat kuih baru………beli yang murah2 jer pun……senang hati makcik tau!

Pukul 6.30 pm ……….meredah jammed ke Kluang Mall plak…………huissh…..dekat sangat dah waktu berbuka tu kan……….so, we’ll booking tempat kat CHICKEN RICE SHOP. kena ler booking tempat….sat lagi mau ko berbuka atas lantai jer nanti………tak pun terkebil2 tengok orang makan…ko togok air mineral dalam botol…..tak ke sedih gamaknyer camtu…………..

…….and tahun nie mmg betul2 dalam sejarah lerrr……………..nie 1st and last kami berbuka di luar sepanjang ramadhan 2010.  clap clap clap…………..korang dok sibuk buffet hotel sana hotel sini, restoran sana restoran sini………..kami tetap gigih makan di rumah sahaja………50% menu adalah di beli di PARAM manakala 50% lagi adalah menu air tangan aku….wah gitewww………..mak vangga ok…………kalau tahun2 sudah…mau berkali2 keluar berbuka kat luarrrr…………..

@ Kluang Mall………puas sikit ler bershopping…………laling hubby aku top up lagi 3 helai t-shirt utk dia. Aku dapat h/bag and kasut raya…auwwww………..also perfume raya…even beli kat body shop jer pun…coz’ mmg perfume aku dah kering kontang elek……..tunggu next month ler baru nak top up perfume RL aku tu……huisshh…rindu nyer ngan bau RL…….

and iniler hasil shoppingan kami di saat2 akhirrrr………

selamat RM laling hubby aku………coz’ niat di hati nak mencapai baju kurung moden kaler hijau sedondon ngan baju laling hubby & batrice….giler cun seh….chiffon 2 tone….pastu ada jahit manik munge2 comel kaler hijau and kuning…kombinasi yang sangat masyukkk ngan kaler baju laling hubby aku…tapi apakan daya…..tinggal size S sahaja….di ulang, SIZE S……hu hu hu…sedih ler sungguh……kalau tak….mau aku melaram tak hengat di pagi raya ngan baju baru ala vogue the vast gitewww…takde rezeki….lagi pun ALLAH marah orang yang suka membazir kan……..so, kesimpulannya…….pakai jer lah baju yang besar gedoboh di pagi raya yerk…….lepas raya baru hantar alter……..tu pun kalau tailor tu nak terima……………tp takpe…aku dah make over baju tu kasi bling2 sikit……….

Dah penat shopping…….baru reti nak menyinggah rumah MIL aku…..opss…..bukan salah menantu dia yerk….salah anak dia…..coz’ dia yang ajak shopping last2 minit…..patut time2 gitewww….dok menolong mak mertua masak ketupat, rendang ke apa…….nie tak, bershopping tak hengat sampai rasa tak larat nak heret kaki………..hu hu hu…….tp takpe…walaupun tak sempat tolong mak mertua ku masak….tp at least, sempat tolong dia tukar langsir and pasang langsir baru….auwww………..!

ampun mak………..ESOK ANNA MINTA MAAF erkk….tp bukan salah Anna tau….hemlin punya idea…so, sila marah ngan anak mak tu…….

>Open House PSR

>

Jumaat last week, jabatan Zana buat makan2 …………..happening gilerrr………mcm2 ada menu ada…..bakso, laksa penang, laksa terengganu, laksa johor, rendang, nasi impit, nasi goreng kampung, nasi goreng cina, mee hoon singapore, sate, kuah lodeh…….mcm2 arr….air jer ada 4 jenis, soya, mata kucing, sirap & orange………..samping2an lagi…..nugget, jajan & buah epal sorang sebiji…………..tp coz’ Zana & co duduk kat gerai yg bagi jajan & epal…….dpt lebih oooo……..ha ha ha…penuh beg Zana ngan jajan & buah epal……….nasib ler heret h/bag besar kannnnnn

X tahu nak citer dahhh………..layan gambar jer yerk……………


*** posing dulu sebelum keluar rumah ***


*** wif kak ina & Dhia ***


*** sedap jer laling hubby ku melantak……..anak melalak pun dia buat x kisah jerrr***


*** geng2 mama vogue ……..baju purple tu my PTD……still dalam MC tap gagah dia datang ngan husband dia. Pn . Zaini nie sakit act……….b4 nie collapse coz’ ada pendarahan dlm otak…..sebelah kanan x boleh gerak….but now, alhamdulillah dah ok sikit………cuma ckp tu ada lambat sikit nak pick up…….memory dia lambat sikit kot but getting better kalau nak di bandingkan dengan sebelumnyer ***


*** family havoc ***


*** kak nor & co ***


*** mama2 vogue yg porno……..keh keh keh ***


*** us again ***


*** again ***


*** happening jer muka memasing dah berlengas ***


*** wif kak nor yg giler glamour***

Korang tengok gambar 2 keping kat bawah nie…….keh keh keh……..mak bapak kemain posing nak bergambar ala2 manja gitew……..anak kat tengah2 melalak…………….jgn tertipu ok !…Batrice tu berlakon jer lebih…..dia kan psycho lebih………..mulut jer nganga besar2 di iringi ngan sound effect……..tp air mata x kuar pun………..TIPU!!! ok

Tahun nie ada bertuah sikit lerrr……..sikit jerrr…………awal2 lagi nama dah naik untuk cabutan bertuah…………kelam kabut Zana lari nak naik pentas………..coz’ masa nama di panggil tu, Zana dok busy isi pinggan ngan sate…………ha ha ha ha……….nasib baik sempat naik……..kalau x, melepas hamper kecik nie……….jadi ler kan…….kot2 tahun dpn……nama paling last plak.

We’ll gerak balik almost 11 pm…………lepas jumpa pengarah & wife baru ler balik…………tp mmg happening ler this year…………bergambar bagai nak rak………makan ciput jer…………pastu gossip lebih2 sikit………………mmg puas w/pun terpaksa menumpang kat gerai jajan & buah……….pepandai curik kerusi & cari kotak nak letak makanan………..tp yg penting mmg happening…………..cuma si kecik tu jer yg x sporting……..asyik dok melalak jerrrr………x leh nak berenggang langsung.

X kisah ler………nama pun bebudak…….mood ada kala ok, ada kala x ok kan……….so, layankan jerrrrr……..janji mama dia enjoyed sampai lupa diri !!!…keh keh keh………..

>Citer Raya yang Tonggang Terbalik.

>

Pengsan korang bc entry raya Zana nie….dok tonggang terbalik dah……tuan rumah fening…..ngeh ngeh ngeh………..banyak benar yg nak di update……….tp M nyer tu besar ngalahkan tuan rumah…..

Raya ke-3 turned we’ll balik ke kluang plak………yelah, harus ler adil kan……so, b4 balik kluang tu sempat gark ler si kecik nie collect duit raya lagi…………tu sumer hasil pergi 2 buah rumah jer…..meriah mak ngah..!!!!!!

Around pukul 2++ lepas makan…..baru ler gerak balik Kluang………..Angah & Co pun dah sampai dari BP……..so, lagi meriah ler rumah my MIL coz’ semua anak & menantu ada………Batrice pun kemain happy ler coz’ geng gaduh dia dah balik………..geng rebut2 menan & rebut2 atuk nenek.

*** Motto si Batrice : Hartamu Hartaku jua…….tp hartaku, milik aku sorang !!***

***Batrice melepaskan rindu pada Soffiyya ***

Bila dah berkumpul……..memacam ler peel semua keluar kan……..dah penat bergaduh….berebut….bermain……….masing2 pakat isi minyak. Beratur 3 cucu tok ali minum susu…..Becoming cucu raya next year by Mak Ngah…..ha ha ha ha…..bertambah ahli keluarga kami next year………….amin….

Mlmnyer plak……….pakat bakar mercun & bunga api lagi……..ada stok tersembunyi rupanyer………Last year……….Yaya yg berani main bunga api……….this year dia jadi penakut ler plak….Batrice plak yg over…………..

Nengok arr………..budak takut yg lari dalam rumah bila pak long dia bakar mercun…nasib mak cu dia ada depan pintu……….kemain posing lagi anak dara dua org nie dpn pintu………tengok kaki Yaya….silang oooooooo……….

Acara bakar mercun………

Drama swasta dua beranak nie………..

Budak rindu mak cu………….

>Riang Ria raya ke-2

>

meh sambung borak2 raya lagi……….raya seminggu dah abis……….baru hegeh2 nak update citer raya ke-2……ampunnnn………

2nd day……..bergerak beramai2 ke felda ester…….rumah my makcik a.k.a Cik Besah ……akak my mum……konvoi 4 kereta…………..adik Zana bw satu kereta lagi, so kami bertiga satu kereta………..ha ha ha, raya tahun nie pak ngah x leh nak berjalan ngan kengkawan coz’ my ayah sakit kaki kan……so, dia ler yg jadi driver………

Layan gambar sampai muntah erk…..coz’ raya ke-2 nie mmg meriah ngan sessi bergambar.

*** baru complete geng panca sitara ……….***
Budak kecik nie dok boring jer……..dia nak menyanyi melalak…….mama dia suruh diam…….x aman damai sungguh ok !

Every year……mmg akan ada sessi berkumpul kat rumah Cik Besah…….nak2 sejak my uncle, Cik Rahim kena strok x leh jalan dah……lagi ler jadi tumpuan rumah cik Besah nie……and setiap kali datang sini…….port feveret Batrice adalah bawah pokok ceri………hu hu hu………

*** with Nga Ngah yg keboringan coz’ x dpt beraya rumah awek dia …….***

Ceh……..rela dlm paksa ok laling hubby aku bergambar…….kena tarik kena paksa baru ler nak nampak muka………….tu pun muka keruh jerrrrrrrr. Ye ……..raya ke-2 adalah Blue Black…….

*** Batrice with Nana si Bam Bam (cucu cik Besah) ***

Setiap tahun pasti ada gambar di buaian ini……..ha ha ha…….2 tahun lepas…….sempat ler bersimpuh ayu di tanah coz’ terjatuh dari buaian tu………..

From rumah Cik Besah……we’ll convoy plak balik Kulai…….rumah Cik Ana. Kakak paling tua my mum. Kalau rumah cik Ana nie……bab makan2 mmg best coz’ every year sure cik Ana buat sate goreng………perhg…..meletup plak tu sate goreng dia……….mmg mcm2 makanan akan ada kat umah cik Ana nie….sediakan jer lah perut tu kan…….this year, siap ada siput sedut rendang lg. Mengadap Zana & Ayah dua beranak sampai licin……….

Sessi mengollect angpow raya untuk si kecik……..meriahhhhhhhhh

Dah puas collect duit raya kat dalam……..Batrice port kat luar plak ngan Tok Su dia…………kengkonon manja ler kan.

This year……ada sessi bergambar family by family………………..

*** my family……kekurangan seorg coz’ adik Zana yg bongsu x balik this year. Hu hu hu hu………aku mmg x leh masuk ler ngan baju kain satin nie……sure nampak giler besar di situ…….***

*** Family Maksu & Paksu ***

*** Family Cik Salmah. Pun kekurangan 3 org. Yana, Iwan & Fadzli…….***

*** Cik Senan & Cik Lastry ……berdua dari dulu, kini & selamanya***

Alamak……….family cik Besah lark xde………..

*** yang nie plak para wanita2 idaman ………ha ha ha……..sungguh BESAR daku di situ yerkkkkkk………x suka arrr baju nie….***

*** para lelaki2 idaman plak………., ayah ku buat muka tahan sakit ler plak***

Anak dara tu…….mmmmm, tu lagi sorang giler posing………..family org lain pun dia nak menepek sekali……………….

Belah Zana mmg ramai sepupu lelaki yg kecik2…….yg besar2 sumer pompuan………..so, Batrice pun gengnyer ngan abang2 dia ler…………….

Lepas makan2………bergambar2……..umpat mengumpat………collect duit raya…….moh balik. ha ha ha…….sessi bermaaf2an plak yerk…………nie jer yg sempat di ambil.

*** Cik sukarno ***

*** my mum ***

*** Cik Salmah ***

*** Cik Besah ***

Habis sudah citer raya ke-2………..raya ke-3 turn balik Kluang plak. Esok sambung yerk.

>Raya Pertama Kami

>

Pepagi dah bangun…….lepas solat sunat hari raya……….time bersalam2an….tp biasa ar….bila kat Tenggaroh nie….salam secara x formal…x sama cam kat Kluang………he he he he….so…no gambar2 time bersalam2…lagipun xde sapa nak tolong pegang camera kan……….

Nie jelah satu2nyer gambar di pagi raya sefamily……………tu pun kat rumah kami………..jadi ler kan….dari xde.

Lepas makan……..kami anak beranak bergerak 1 kereta ke rumah cik sal @ tenggaroh 2………..makan lagi………pergh….kerja nyer asyik makan jer lah ………rugi ooo………cik sal expert masak…plak tu raya 1st tu dia buat rendang ayam kampung………mana leh tolak kan………….

Dok sembang2 …….sekali pak Lang 1 family plak tiba…………….plan nyer plan nak beramai2 ke rumah pak Ngah…sekali pak Ngah dah balik kampung daaa……….so, terus beramai2 ke rumah pak Lang plak…………….nie ler untungnyer bila pak2 sedara dekat2 nie………..senang sekali jalan.

Kalau nak tahu………@ gugusan tenggaroh nie (means kawasan sekitar rumah zana yerkkk) jer mak zana 4 beradik …………tu yang senang kalau ada kenduri kendara tu……pakat panggil sedara mara jer yg tolong masak…….kalau hari raya plak………….pakat pusing2 situ jugak………….

@ rumah pak Lang melantak lagi………..ada lemang ngan ayam masak kicap…….pergh….mmg x leh nak tolak dah……………buat rasa2 kan………kalau tak nanti takut termimpi2 plak………..

Batrice nie mmg jadi bahan sakat pakcik2 jer……….budak kalau banyak akal mmg harus kena sakat jer……….makin syok atuk2 sedara menyakat dia …………… kiranya………Batrice nie cucu favourite tau dlm family we’ll………..ahaks! almaklum, mak dia anak sedara paling feveret gark…….ha ha ha ha ha

Yang nie baru lerr aman damai sikit nak bergambarrr…………..tu pun dia x mau pandang camera.

From rumah pak Lang…………patah balik ke rumah my mum plak coz’ turn depa plak nak datang beraya……………meriah ler………penuh hall tu di buatnyer………yg bebudak pakat tengok tv kat dalam…………….

Yang dok @ kerusi malas tu ler ayah Zana………raya pertama tu x leh gerak coz’ kena serang ngan sakit gout dia…………….dok terlepek jer kat rumah…….tp mak zana ngikut ler beraya. Baju raya pun dia xde mood nak pakai…………..jalan terdengkut2……nak bangun susah…………

Sempat lagi tu……….sepupu dok mengerjakan pokok rambai kat rumah yg dah masak tu……….tak habis nak makan…………..tu yg pakat dok suruh diaorg petik bawak balik dari di biarkan busuk tak termakan……………

Mlmnyer plak………..paksu & maksu datang dari johor. Nak beraya @ rumah adik beradik @ tenggaroh………….apa lagi……….Batrice ada geng main bunga api lerrr…………….kemain lagi dia ngan abg arif dia tu……..siap share bunga api yang dia bawak……….kalau tak kemain kedekut lagi.

Muka cam berani………padahal b4 tu…….kalau @ rumah papa dia bakar mercun kemain lagi dia lari masuk rumah siap sembunyi kepala bawah bantal……siap ajak mama dia join nyorok sekali……..dah jumpa geng……….WAH………x hengat dunia…………main sampai muntah !

Tahun nie byk gark laling hubby beli stok mercun………….yg bateri tu jer ada 5 set, pastu yg jenis mcm bunga api tu …………org panggil Merdeka…….ada 3…………sekali bakar ada 25 das…….meriah lerrr………….meriah tp membazir……….dekat RM300 gark ler abis beli bunga api & mercun.