Category: Wayang


>

untuk tahun 2011………inilah 1st time kami masuk panggung….ha ha ha…..kelakar erkk…kalau tak tu….sebeluan ada 2-3 kali gark ler tengok wayang……mcm last year…..tak terkira dah berapa kali kami tengok wayang…………kira dah jadi antara aktiviti hujung minggu…….

So, this time tengok citer MARS NEED MUMS…….
3D ticket…….

Serius…………BEST giler citer tu…………bagus untuk anak-anak. Jangan tak caya k…..Batrice nangis tengok citer tu…………..tetiba dalam gelap  dia pandang aku…then panggil aku…..pastu suruh rasa pipi dia….ha ha ha……air mata mengalir…….pandai sedih gark anak dara sorang nie.

Bila tanya naper nangis? dia cakap…bukan nangis…air keluar dari mata! lagi mau cover ker….keh keh keh keh…yang nie memang sejibik peel aku……feeling terlebih kalau tengok movie sedih….kadang2 citer takde ler sedih mana…tp ada part2 yang boleh menyentuh jiwa aku….mula ler bergenang air mata aku……turun plak ke anak dara aku………..

About Mars Need Mums :

Supervisor Mars mencari ibu-ibu yang boleh mendidik/mengajar anak dengan baik. So, one day…bila kajian di buat oleh mereka….mereka jumpa seorang ibu yang pandai mengajar/mendidik anak dia…iaitu mak Milo. Apa lagi….mak Milo kena kidnap ler ngan alien tu……kelakar ooookkk alien tu…….muka buruk2 tp cutting pinggang cam kerengga sekor2…opsss lupa plak. Kat planet tu…..mana2 budak alien lelaki di buang ke tempat yang kotor/tempat pembuangan sampah..while yang girl plak…di rekrut untuk jadi askar dia…di jaga baik2…tp masalahnya…selama ini, girl2 alien tu di jaga oleh robot2…..that why, itu supervisor cari human (mum) yang boleh jaga girl2 alien tu…bukan apa pun…dia ambil …hurrmmm…nak cakap camner erk…memori kot………..then set kat robot2 tu …so, bila memori mak baik tu di masukkan dlm robot…so, robot tu tahu ler cam ner nak ajar/didik girl2 alien yg baru lahir tu untuk patuh and ikut cakap supervisor ler…..ala, beh kurang cam anak2 kita dengan cakap kita gitewww

So…apa lagi………….time alien dari Mars tu culik mak si Milo nie……..ntah camne tak logik nyer…Milo tu boleh plak terikut sama……coz’ dia sedar time mak dia kena culik tu…..kejar punya kejar…leh plak dia pun terikut sekali kat UFO alien tu….adeh! bab nie tak logik….So, start dari situ ler pengembaraan Milo nak selamatkan mak dia.

Seterusnya…………sila ler pergi panggung wayang tengok sendiri citer nie yerkkkk

Serius…BEST giler……

Keluar dari panggung jer……..Batrice cakap
“Echa sayang mama!”

fuh……….terharu beb!…..agaknya terkesan gark ler citer tu kat hati dia……..tu pasal sampai dia nangis2 tengok citer tu…………padahal bukan faham mana pun….dlm BI kan……

Papa dia apa lagi…….ambil kesempatan ler brain wash dia

“Echa degil2 nanti alien ambil mama plak!”

Terus anak dara tu peluk aku tak nak lepassssss

ha ha ha………..so, sila bawa anak-anak korang tengok citer nie yerk……..

>MARS need MOMs

>

Synopsis

Take out the trash, eat your broccoli—who needs moms, anyway? Nine-year-old Milo (Seth Green) finds out just how much he needs his mom (Joan Cusack) when she’s nabbed by Martians who plan to steal her mom-ness for their own young. Produced by the team behind “Disney’s A Christmas Carol” and “The Polar Express,” “Mars Needs Moms” showcases Milo’s quest to save his mom—a wild adventure in Disney Digital 3D™ and IMAX® 3D that involves stowing away on a spaceship, navigating an elaborate, multi-level planet and taking on the alien nation and their leader (Mindy Sterling). With the help of a tech-savvy, underground earthman named Gribble (Dan Fogler) and a rebel Martian girl called Ki (Elisabeth Harnois), Milo just might find his way back to his mom—in more ways than one.

***  @ Big Cinema Kluang Mall. Harap-harap BEST ler citer nie.

>TOY STORY 3

>

Petang2 sikit…….dah keboringan duduk rumah….baru ler we’ll keluar ke bandar….cadangnyer nak tengok wayang………..orang lain dah berulang kali gamaknyer tengok citer TOY STORY 3 nie…aku baru hegeh2 nak bw budak kecik tu tengok….lagi pun dah berulang2 kali janji ngan dia kata nak bawa tengok wayang…tp asyik xde masa jer…sian dia…so….salah satu sebab aku cuti khamis tu….ini ler……..coz’ for sure laling hubby aku ajak tengok wayang kan bila tengok wife dia cuti………ngeh ngeh ngeh…..mak ada indera ke-6 ok! ha ha  ha ha

we’ll sampai awal……….dpt tiket pukul 6.45 pm…tp we’ll sampai around pukul 5 pm………so, pusing2 ler dulu dlm Kluang mall tu………….time hari kerja pun ramai orang…pelik sungguh ler…….

Amboi2…kemain excited budak kecik nie dpt bergambar ngan Banner TOY STORY  tu………..kekadang minah nie…sampai mood kedaung dia…suruh posing pun dia malas….tp petang tu…syok plak dia melayan mama dia snap2 gambar……..udah ler kat area panggung tu mmg takde orang…kami 3 beranak + ada 2 couple jer ………….so, mmg syok ler feeling2 tangkap gambar kan…

Sila ler cari mana budak kecik tu terselit yerk….

Omak nyer pun sama nyibuk nak posing…fuh…itu mata Angelina Jolie kalau tak silap aku…Poster movie SALT…sure best citer tu erk…tp aku lupa bila keluar…ke dah keluar..?

yeeehaaa……….my lil Karate Girl…..wachhhaaaaaaa

Sambil2 pusing tu………..jumpa kedai Body Shop nie…wah, Kluang Mall dah ada kedai Body Shop arr….sure sabtu ahad nie hari pembukaan……wahh…best ooo…lama tak shopping kat Body Shop….yolah, den mana ler banyak duit yerk nak beli perfume mahal2…..dpt beli perfume Body Shop pun udah kira syukur ler tu………….he he he he….makin maju arr Kluang sekarang….dan dan tu jugak ler…

Alahai…anak sapa ler tu yerkkk………..? kat tengah2 shopping complex plak dia boleh buat aksi katak lompat……….mama dia lari dulu arrr……
 

>Prince of Persia – Sand of Time

>

Xtvt hari sabtu kitaorg……..kul 11 keluar rumah lepas habis basuh baju bagai………tak masak…so, keluar utk b/fast merangkap lunch sekali. ngeh ngeh ngeh…….lepas makan, pergi beli susu batrice…..and then terus ke Kluang Mall……..nak tengok wayang……….dlm kepala nie cam nak tengok Karate Kids……tp my hubby diam jer bila aku ckp nak tengok karate kids…….hmmm………sampai panggung ler gamaknyer baru putuskan.

Budak kecik nie excited ler bila cuti2 dpt keluar even just pergi “bandar” jer………”bandar” = Kluang Mall.  Dah susut balik anak dara aku nie…………2 minggu Yaya duduk ngan nenek…………main jer kerja nyer…..siang2 bukan reti nak tido……….pastu makan & minum susu pun kurang…….mlm balik rumah, tak sampai rumah lagi……dlm kereta dah kepengsanan tak sedar diri………..penat main……
Sampai kaunter………..check time sumer……….last2 we’ll decided tengok Prince of Persia jer….cam best plak…….next time ler gamaknyer tengok Karate Kid. Lieya nanti ko dah tengok….ko buat review erk citer tu…cam best jer tengok anak Will Smith tu berlakon….cam bapak dia jugak kan.

Wallaweiiii………..tak sia2 pilih citer nie………..best arrr…………jalan citer dia………pelakon dia walaupun byk bulu tp hensem kebabooommmm…………action dia pun not bad!

Prince Dastan yang di lakon oleh Jake Gyllenhaal

cuternyerrr lah ko nie kannnnnnnn
Princess Tamina plak by Gemma Artenton
mata dia giler seksi!

Btw citer nie pasal khianat seorang adik terhadap abang nyer yang jadi raja.  Nizam tak puas hati ngan King Sharaman yang menjadi Raja Persia.  Prince Dastan plak kira anak angkat King Sharaman yang dia jumpa kat jalanan.  Bila anak2 King Sharaman dah besar, Nizam suruh diaorag serang Holy Cite of Alamut tempat Princess Tamina nie…….konon2 nya Alamut menjadi pusat pengedaran senjata pada musuh diaorang.  tp hakikatnya Nizam nak diaorg cari senjata rahsia yang membolehkan nizam mengembalikan masa sebelum dia menyelamatkan Sharaman dari serangan Singa. So…if dia dpt senjata rahsia tu……and dia dpt mengembalikan masa tersebut…..dia akan jadi Raja Persia.  Kira busuk hati gilerrr arrr si Nizam.

So…..korang nak tahu lebih lanjut…pergi arrrr tengok citer nie…bestttt ooo….hero & heroin dia pun cute jer…walaupun pelakon2 sumer jenis byk bulu kecuali si Nizam tu….seksi! ha ha ha

Kali nie mmg agak tak tenteram nengok movie coz’ si Batrice cam boring jer bukan citer dia kan…….for 30 minit pertama jer dia cam duduk diam2 kat seat………lepas tu….dah boring…..dia berjalan2 dlm panggung tu…nasib ler tak ramai…and seat sebelah and depan kami takde orang…….kat situ ler dia main…sakit mata aku….he he he….tp at least dia tak bising………lagi tambah sakit mata bila tengok ada plak couple yang sama buat movie dari mula masuk sampai ler citer habis…………geram betul aku…rasa cam nak duduk seat sebelah diaorang…pastu aku tengok jer movie diaorang tu……..nasib ler bukan bebudak melayu…..budak cina…..
Lagi 30 minit gitew citer nak habis…….budak nie dah senyap jek kat celah2 ketiak mama dia nie…….sekali aku ngintai………oooo………dia pun buat movie gark………..citer “mataku tak boleh bukak dah!”…………dah selamat belayar rupanyerrrrr…………..

After movie terus balik rumah…..nak berjalan2 apanyer lagi kan………tak kuasa aku nak mendokong minah kecik yang dah 14kg nie………tak larat weiiiiiiiii

>layan Citer si GERGASI HIJAU

>

Xtvt Hari Wesak.  Tak tahu nak pergi mana….di tambah road tax kereta yang dah mati on 28hb Mei tu….so…..boring2 tu…we’ll decided pergi tengok movie citer SHREK nie…….lagipun dah berjanji ngan budak kecik tu kan……….

So, keluar rumah pukul 3++ pm…….dpt tiket pukul 5.30 pm…..sempat ler pusing2 dlm Kluang Mall tu……shopping sikit….ooooohh….VINCCI ada sales 50%…..aku beli heel ngan harga rm29.50 jer…murah kan…..coz’ harga asal…..almost RM60…..later aku tepek kasut vincci sales aku tu yerk…..

Back to story….ngeh ngeh ngeh….

Shrek kali nie cam boring sikit ler…….bermula ngan kehidupan SHREK yang setiap hari berlangsung dengan keadaan yang sama….bangun tido, tukar diapers anak2….baru nak berkubang wife dia si FIONA dah jerit cakap toilet tersumbat….so, SHREK macam boring jer ngan kehidupan dia….everyday like that….harus boring punya kan…

One day, dia nak sambut 1st birthday anak2 dia……something happened sehingga buat SHREK merajuk or marah……dia lari dari majlis besday anak2 dia….

until dia terjumpa ngan si Rumpel tukang sihir nie……act, masa SHREK gaduh ngan si FIONA tu…si Rumpel dia t erdengan ler apa yang SHREK and Fiona katakan…so, dia sudah rancang something untuk musnahkan hidup SHREK coz’ dia memang berdendam ngan SHREK bila SHREK selamatkan puteri FIONA dulu dari menara.

SHREK sign perjanjian ngan Rumpel untuk jadi OGRE in ONE DAY dengan syarat, Rumpel boleh ambil 1 hari dalam kehidupan SHREK and Rumpel telah ambil hari di mana SHREK di lahirkan.  and from that ler…..berlaku macam-macam perkara di luar jangkauan SHREK coz’ si Rumpel nie kaki putar belit.

So……nak tahu citer selanjutnyer………sila lah ke panggung wayang yang berhampiran yerk……..kalau bawa bebudak sure enjoyed punya coz’ Batrice memang langsung tak berkelip mata tengok citer nie…..cuma maybe untuk orang2 tua cam aku nie…….jalan cerita ada lemb sikit ler……ada boring sikit.  Tp still boleh di layan lagi.

Aku paling suka ngan PUSS yang sudah montok gemuk gedebob dalam SHREK kali nie….tp bila dia buat mata bulat minta kesian tu mmg tak boleh tahan arrr………..gilerrrrrrrrrr comel!

>Nengok Wayang Lagi

>

Saturday……..lepas gi b/fast kat Kluang Railway (mana lagi kan…………..) ………….gigih naik ke Pacific Mall beli tiket nak tengok citer ICE AGE 3………hoooyeeehhhhh!!!!!! another movie for this month………….. 5 tiket for : Laling Hubby, me, Ashraff, Kak Murni & Abid…………yeehaaaa…..this time kami bawak abg kesayangan Batrice tu………sian dia………..x pernah jejak kaki ke panggung …………nak tunggu mak pak dia bawak………..alamatnyer lagi 3 tahun lerrr kot……..tunggu si twin tu besar ……..tu pun kalau mak dia x tambah ahli keluarga lagi…ngeh ngeh ngeh ………………….3 normal seat and 2 couple seat……………total sumer RM47…….. we’ll ambil tiket kul 5.30 pm…………..

After that, ronda2 cari barang nak setup opis laling hubby…………beli karpet, beli kipas ……..pastu cabut balik umah………..nak mengemas…………

Around kul 4 pm camtu………kuar rumah……..gi ambil Abid kat umah MIL…..sian dia……excited dari tengahari dah sampai umah MIL…………semangat nak nengok wayang katanyer………..sempat tido, nangis, makan……..baru ler we’ll sampai…….kemain seronok nengok muka dia time we’ll sampai rumah…………….anak dara tu, berganda2 ler seronok dia nengok geng gaduh dia tu pun joined sekali……………

alahai…………….muka miang anak dara aku ! ………..bila gambar ngan abg abid jer……….mula ler ko buat muka ala2 control ayu yerk Batrice………..belajar dari mana nie?

percubaan nak kiss Abg Abid dia…………..ngeh ngeh ngeh………

I dah macam anak 2 org dah. Kecoh pot pet pot pet melayan budak 2 org nie……udah ler dua2 jenis byk songeh, byk tanya……pening melayan soalan2 tahap berani mati diaorg……….x kisah ler………….camnie agaknyer meriah kalau anak ramai erk……………happening jer…………pening kepala pun iyeee gark !…………he he he ……adat ler kan……bebudak nie byk nooo perangai nyerrr…………..

Saja pergi awal………boleh pusing sekejap dlm mall………kebetulan Sabtu tu, Dato’ Hishamuddin pun datang ke Kluang Mall merasmikan bangunan tu………….tp masa dia sampai, we’ll dah masuk dlm panggung dah…………..sempat tengok diaorg buat preparation jer lah……….

turn Abg plak kissed Batrice yerk !

We’ll pun sempat gark ler masuk POPULAR …….cuci2 mata ngan stok novel & buku2 terbaru……kena plak paw ngan budak 2 org tu…….sorang sebuah buku citer…………kehulur kehilir membawa………..nasib baik paw buku……..boleh ler belikan………..utk kebaikan gark kan…….kalau paw gula2 ……..maaf ler bebanyak mama nak belikan erk……….sat lagi gigi sorang2 cam kena tebuk tupai plak…………..cam gigi Abid………..he he he

X cukup ngan gambar ngan poster ICE AGE ……..poster TRANSFORMER pun diaorg layan….bila ada geng nie……..menjadi2 ler peel si budak kecik sorang tu…….lari sana lari sini, yang penting……mulut cam bertih jagung………pot pet pot pettt…………..

kemain lagi dak kecik tu posing erk…….over ler Batrice oitt!!!

Nasib ler this time………x ramai org kat panggung……….even beli seat normal pun…we’ll pindah gi couple seat…….ngeh ngeh ngeh………tu yg untung bila nengok movie x ramai org kat panggung……..kita buat panggung tu cam kita yg punyooooo………..

Si Abid & Batrice 30 minit pertama jer khusyuk melayan………pastu diaorg buat pesta……main turun2 tangga……..jerit2……..lari2 ………..ke hulu ke hilir……..nasib ler layan citer kartun……buatnyer layan citer yg tangkap leleh…….mau tension org lain yg dlm panggung tu……x pun……silap2 kena halau keluar……………..

Serius…………besstttttt tahap max ler citer nie………I gelak x ingat nyer……………yg x leh tahan beb………………si tupai kali nie tangkap leleh jatuh cintan ngan tupai betina dlm pada rebut2 buah tu…….boleh gitewwww……..ha ha ha …………..

Sian laling hubby……..x leh nak concentrate…..2 kali Abid ajak kuar gi toilet…….ngeh ngeh ngeh……..kita gi beli DVD cetak rompak jer lah nanti yerk Papa!

>

citer basi…….act nie time makan2 kengkonon sempena anniversary last thursday…….just makan2 @ pizza hut coz’ esoknyer baru makan besar ngan whole family…….double celebration……anniversary us and besday my FIL……..

Agak2 korang ler……….apa budak kecik conet tu buat erk……………?

apa lagi…….main sudu garfu ler………kalu x di bagi……..melalak cam apa…………

Tp……….meragam cam mana pun anak2 nie……….bila tengok muka innocent depa…….harus terbang melayang perasaan marah tu kan…………..

Mmg x akan sanggup nak marah punya………….itulah miracle bebudak nie………

we’ll order set pizza & pasta………….I nie dah kureng sikit ngan pizza…………tp pasta nie sgt sedap oooo……..creamy jer…………laling hubby telah di paksa oleh I utk “test”………yelah, dia tu segala mala spagetti ker pasta ker……..x kena ngan tekak dia………dah di bagi “test” yang nie…….dia plak over menceduk masuk mulut dia…………

Hu hu hu……..daku makin mengembang dengan jayanyer…………menci taaau………
balik kampung hari………..jiran2 pakat tegur……makin bulat, makin mengembang….oooo…….sgt sakit hati…..tp x leh ler nak marah kan……………nanti di cop kurang ajar plak……..tp seriously….I mmg dah bertambah2 kembang nie………..nak kata makan banyak ……..idak jugak……..rutin setiap hari esp hari bekerja……..makan pagi pukul 9.30……..tp dah ambil makanan berat lerr………sampai ler ke mlm…………kekdg malam pun x makan……..kalu makan pun ambil yg sup2 jer…………tp camno badan makin mengembang erk……………confuse nie?

Nak tambah menanah lagi hati nie ngan issue berat badan……..my boss dah siap tegur ……..hu hu hu……….act, my boss tu peka sikit ngan PA dia nie………jerawat sebijik kat pipi pun dia leh tegur……inikan plak badan PA dia dah bertambah kembang……….korang tahu tak camno dia tegur……….cara halus beb!!!!!

” zana………cuba u tengok kat cermin tu” ……….cermin sliding door kat bilik dia……
i pun tengok ler………..xde apa2 pun……..pastu i buat ler pandangan confuse ngan dia……….
dia nengok I pastu dia gelak plak………..cisss……..maksud tersirat betul ler………
bila masuk bilik I balik………baru dok terpikir………….
ooooooo……..dia suruh tengok cermin tu suruh I tengok diri I yg dah makin mengembang nie……
hu hu hu hu………….kalu leh cekik………….gue cekik2 boss gue tu………..

alert tul ler org tua tu………..

Lepas makan @ Pizza Hut tu sebenarnya we’ll gi tengok wayang plak………laa……..kata hari menyambut anniversary………harus ler berpoya2 kan…………hari tu pun I ambil 1/2 day sebenarnya………….

We’ll tengok citer “Knowing” …….best gark………..korang gi ler yerk……………cuma ending tu cam x masuk akal plak……..tp jalan citer mmg amat mendebarkan…………….

tu jer……………xde citer nak update sebenarnyer………………..not in gud mood……..bendera merah nak naik kot………tu pasai jadi camnie nie………….

opppsss……………mlm tadi anak dara tu nak kena selsema…….tido dekat pukul 12 am………main sana main sini………….agaknyer nak tido x selesa kan…….siap ckp…….”mama…….idung icha akit”….hu hu hu………lepas bagi ubat selsema yg mmg ada standby kat freezer tu……..baru ler lelap ………..sempat gark sapu vick kat idung dan dada dia……..tp bising x selesa bau vick tu…..asyik suruh mama dia lap vick tu…….camno nak baik…….malas nak layan……….bobok bobbok…..about 10 minutes later……dah wassalam……………hu hu hu……..minggu ini adalah minggu yg letih……………………….

>SEMUA DAH TENGOK. KAMI?

>

Sana sini blog citer pasai nie
sumer dah nengok……
i pun meroyan gark ler nak membawa anak dara tu masuk panggung lagi…..
b4 nie, dia dah ada experience masuk panggung
nengok kungfu panda…
so…xde ler risau sangat ngan penerimaan dia nanti…

So, last Sabtu…….
akhirnya impian (*** ceh ! impian konon) nak bawak Batrice tengok UPIN & IPIN kesampaian.
I plak yg over excited. Anak dara tu?………..dia bukan tahu pun …….ngeh ngeh ngeh
Jom layan gambar2 jer dulu erk…………

Bila dah masuk panggung………..

Kesimpulannya memang BEST ler citer Upin & Ipin nie
THUMB UP! pada Las Copaque tu yerk….
tp yg tak sesuainyer coz’ ada adegan gaduh2 yg ganas tu……
pastu animasi ular besar tu sgt menakutkan…hu hu hu
jgn gelak ok…….nengok citer nie i leh nangis kuar air mata hah!
nasib ler gelapkan……so xde ler jadi bahan gelak laling hubby…
sayu ooo………bab oopet jumpa mak dia & bab dia nak berpisah ngan Raju tu….oiyoyoyo
tp betul arr……..Raju lagi overshadow dari watak Upin & Ipin tu…keh keh keh