Category: Kerja Mama


>Salam jumaat…

Baru nak tarik nafas lega…..
sukan dah habis
kursus dah habis…
sekali dpt plak berita Pengarah aku kena tukar lagi…
jawabnya……busy prepared Nota Serah Tugas Pengarah plak ler lepas nie….

So far senang kerja ngan boss aku yang sekarang nie..
cuma a bit detail sikit ler kerja dia tu kan….
tapi tak kisah..yang penting boss aku tu tak cerewet.

So, genap 4 tahun aku kerja kat Jabatan Penjara nie
dah 4 boss ler yang aku jaga and boss baru adalah boss yang ke-5
hope boss yang ke-5 nie pun best macam boss-boss lama aku…

Yup….ke-4-4 boss yang aku pernah jaga adalah boss yang BEST
esp boss no.2…..giler BEST arrrr…
dah macam kawan pun ada…….tp still respect antara satu sama lain tu tetap ada kan…

So, buat korang-korang sumer…….selamat bekerja yerk di hari jumaat nie.

Advertisements

>Assalamualaikum……….

>ewaaahhh…..Morning dear.  Nampaknya blog aku nie makin jarang berupdate lately kan. Sorry geng!….serius, memang a bit busy lately…..even boss takde sepanjang 2 minggu nie until minggu depan……tp aku nyer kerja kemain banyak lagi..nak2 tak lama lagi ada audit 5’s….so, as secretary Zon….banyak kerja aku kena buat, kena pantau…adeh!.  Semalam……boss kecik suruh tolong buatkan blog 5’s untuk Jabatan aku…….wah…..upgrade nampak…..he he he …takpe…at least lepas nie, sapa2 yang nak cari rujukan about 5’s boleh ler masuk blog 5’s PSR yerk….tp aku belum create lagi nie….tengah cari idea….aku tolong create kan jer …nanti akan ada urusetia yang update apa-apa aktiviti yang berjalan untuk 5’s PSR..so, tunggu yerk…

ok…tu jer dulu untuk pagi nie yerk…

aku tengah cari idea camne nak karang kisah aku as anak FELDA plak lepas nie…bagi aku tarik nafass panjang sikit k

>Ada yang skodeng yerk!

>Spy mana ler plak dok google nama JAMALUDDIN SAAD nie….?

he he he he….result KEYWORD blog picisan aku seharian semalam.  Tahu ke sapa JAMALUDDIN SAAD tu? tu boss aku ler weeiii……..boss lama. Boss yang paling BEST sekali….ha ha ha  ha ha…ooohhh! tetiba plak rindu kat boss aku nie…chewaaaahhh! ayat peberet dia….adeh!….bukan rindu apa wei…rindu ngan cara dia….tak caya…ko tanya ler officemate aku yang lelain kat sini…sure depa pun rindu ngan boss aku yang tu.

TAHNIAH boss coz’ naik pangkat yerk.  Tak merasa saya nak jaga jusa C since boss dah naik ke IPPM.

*** sepanjang 4 tahun bertugas di PSR nie….aku dah merasa jaga 4 orang boss and Tuan Jamal nie ler yang paling lama aku jaga. 3 tahun lebih.  Tapi alhamdulillah, sumer boss-boss aku best-best belaka. Tak susah nak handle.  Boss korang macam mana yerk?

>PC ku tak mau ON

>ADEH! mati kutu aku bila PC aku tak boleh on.ang
Naper ntah…padahal semalam ok jerrrrrrr

Nie pun online dari laptop jer nie………
tarik line internet, cucuk kat laptop….

Cepat2 ler baik my PC ku sayang

>Majlis Persaraan En. Aladin

>hari Isnina aku kata nak citer kan pasal apa aku kekenyangan 1 hari ngan nasi beryani meletup…keh keh keh…serius….seharian suntuk kekenyangan….balik rumah siap sambung makan lagi nasi beryani yang lebih sempat di tapau….keh keh keh kehe….tak baik membazir…..nanti kita kawan ngan syaitan plak coz’ orang yg membazir nie kan sahabat SYAITAN.

Ok….Isnin tu we’ll kakitangan awam buat majlis sempena persaraan En Aladin. Sapa en. Aladin…tak yah ler korang tahu…..ha ha ha ha ha..jahat tak!..ok ok ok…kot2 nanti ada tido malam tak lena dok fikir sapa en Aladin tu kan……en Aladin tu pegawai stor kat Penjara Simpang Rengam…so, on 17th tu kira last day en Aladin berkhidmat dengan jabatan penjara. So…we’ll buat ler makan2 sikit kan sempena meraikan kebersaraan dia tu.

phewwwittt…nampak menarik tak kek nie? ini di SPONSOR oleh aku yerk…mau gark bagi tahu aku yg sponsor kek nie……coz’ en Aladin nie mmg peminat motor….tu pasal ler aku suruh kawan aku buatkan kek yang ala2 tema camtu….lagipun majlis utk orang lelaki…takkan aku order kek keliling bunga kan…tak sesuai gitewwwww….

So….sebelum majlis bermula….maka sessi gedik menggedik pun bermula.  Me with kak Ina….partner in crime! ha  ha ha..mak buyung yang vogue the vast…….sekali pandang mcm aku plak mengandung…padahal si sweet mama berbaju merah /hitam tu hah! berseri2 muka mak buyung…kot2 dalam tu gegirl kan….

We’ll buat simple2 jer pun……….tp dalam simple2 tu….penuh gark ler meja ngan macam2 makanan…..

siap ada puding made by Kak Yam, cake coklat & coklat by kak Ina a.k.a Mak Buyung…meriah ok….cam meja kat kenduri kawen pun ada gark rupanya hah!…

The menu!

nie orang panggil apa erkkk! aku lupa ler plak…..setengah jam tadi ingat dah..nie lupa balik…haish….makin berumur nie makin teruk plak kadar keterlupaan aku. Ok…dah ingat dah….papadom erk!

kuah dalca
ayam masak merah
daging masak kurma
haiisssh….lupa lagi
and
nasi beryani termantoppppp
semua order dengan katering…senang gitewww….tak yah nak menyusahkan diri masak memasak kan….order jer….

and nie meja aku and the geng…..ha ha ha..memasing tengah melantak…..tak pandang kiri kanan….kecuali si Fika tu….anak dara kan…harus ler jaga tatasusila…..

wokeh……inilah En. Aladin…pegawai yang di raikan…..
yang nie plak my big boss…sempoi

cepat gark majlis habis……start pukul 12 .15 pm camtu….before 2 pm dah habis kemas siap tapau lagi……

btw…cake tu pun aku tak merasa sangat……..dapat ler cuit2……lepas potong ada balance sikit lagi…aku potong2 kan then masuk plastik bagi pada kengakawan yang ada….pada yang ada anak2 ramai tu…sure anak2 depa suka makan kek..mak2 budak tak yah tapau kek pun takpe….

Semoga En Aladin terus sukses walaupun lepas bersara.  Mana tahu, lepas nie boleh jadi imam masjid al-falah plak kan…….amin!

>nanti i citer yerk

>kekenyangan makan nasi beryani.
fuh..
later i cerita erk full story..

mata layu cam nak tido jerrr nie..
tp surat berlambak2 utk pengarah minit…
adoiii lerrrr

>Kursus di MPM, Kajang

>

…..as all u know lah kan…..last week from Selasa hingga ler ke hari Jumaat……….aku berkursus di Maktab Penjara Malaysia, Kajang.  Kursus under jabatan penjara.  Dah nak akhir2 tahun nie ler…ada plak kursus yang aku boleh pergi…so cukup ler kuota 7 hari setahun utk penuhkan SKT aku bagi tahun 2010 .  Yehaaaaa……………….pening makcik nak cari kursus tau..minta kursus ngan INTAN, sampai ke sudah tak pernahnya yang sangkut…..nak kena jampi banyak2 kot..baru boleh sangkut.

So….selasa pagi we’ll gerak ke kajang ngan kenderaan jabatan.  Berdua dgn SHIDAH.  kursus apa? kursus PENULISAN SURAT RASMI DAN MEMO BERKUALITI.  upgrade mana ilmu yang dah sedia ada kan…tak salah kot…lagipun…semakin banyak kita belajar…semakin byk benda yang kita tak tahu rupanya…ingatkan selama nie, surat @ memo yang kita buat…dah cukup PERFECT...rupa2nya TIDAK.  Ada gark salah di situ sini…………..
*** with EJA – penjara seremban ***
4 hari berkampung kat MPM………2 hari jer kelas aku.  RABU and KHAMIS.  Selasa hari perjalanan and Jumaat plak hari perjalanan balik.  So….2 hari menapak dari hostel ke Maktab….fuh..boleh hilang lemak2 aku……..cair make up nak menyampaikan ke kelas. Tu belum kira naik bukit ala2 Bukit Tonggek UiTM Shah  Alam and tangga ala2 Batu Cave…………..ikutkan ada kenderaan yang akan hantar dan ambil, tapi memandangkan time we’ll berkursus tu Penjara Bentong buat Perasmian……..so, sumer kenderaan pakat di hantar ke Bentong….makanya..kami2 yang berkursus nie nasib tak baik kena ler menapak pergi kelas.  Nasib baik takde PT pagi…kalau tak…mau pergi PT pagi mengangkut sekali ngan baju nak pakai gi kelas.

Btw………satu hostel tu duduk 10 orang…ada 3 bilik…………selesa gark ler…..tapi takde ler sama taraf ngan hotel 4 bintang kan…tp keperluan asas sumer ada.  Bilik yang we’ll duduk…besar sikit dari yang lain….bilik air and toilet pun dlm bilik……so, senang…..bangun dari katil…terus ke bilik air utk mandi..nak buang hajat pun senang…tak yah nak kuar2 dari bilik…………..disebabkan aku dgn SHIDAH org 1st yang sampai…….maka kami ada kuasa nak pilih bilik kami.  Selain aku ngan SHIDAH….si Eja from Penjara Seremban and Dayah from Penjara Kluang….share bilik ngan kami……..havoc kemain bebudak nie……….aku ngan SHIDAH jer awam…yang lelain tu uniform……

3 hari berturut2 we’ll keluar ke Kajang…keh keh keh…apa lagi..cari makan and shopping lerr…………..

>

…….morning………..sapa kerja hari nie? sila angkat keyboard korang….ha ha ha…takpe, kalau tak angkat pun aku tak marah…bukan nampak pun….aku pun tak pasang spy keliling korang tu….buat ler apa yang korang nak buat.  hu hu hu…..apa barang erk kerja time public holiday nie……….hu hu hu….tp apakan daya…….hari ini dlm sejarah babe…..almost 4 year masuk gomen nie……….this is my 1st TIME buat OT……..huwaaaaaarrrhhhh!!!!!
naness! sambil dok terkenang Batrice di rumah nenek dia.  
Nak buat mcm mana…….terpaksa gark coz’ nak settlekan projek pelupusan fail aku tu.  Date line 2 week tak cukup kalau harap hari bekerja jer……….lepas settle projek pelupusan fail…aku nak concentrate plak utk kemaskini senarai fail plak…………….since jadi PRJ jabatan nie…..byk kerja kena buat…….nak kena check balik sistem perfailan kat sini.  Tu tak termasuk lagi tugas2 hakiki aku……..nasib ler 2 minggu nie boss takde…..outstation memanjang……..boleh ler tarik nafas lega2.  Nanti boss dah naik……..cam lipas kudung aku jadi nyer………..

Tp ……..aku sebenarnya lagi suka bila kerja banyak……at least takde ler mencangguk jer kat office tu sampai ada yang ingat aku takde kerja…or tak buat kerja………….please k!…..jaga kerja masing2…….if aku free tu bukan bermakna aku takde kerja or tak buat kerja……sendiri atur masa kerja masing2 lah…….(*** sentap***)

>Lepas Sorang-sorang pergi

>mood aku takde arr hari nie……pepagi lagi dah dpt berita sedih…3 orang sekali kawan office aku di tukarkan…tiga-tiga plak tu tukar ke Balai Polis….

Kak Im – Balai Polis Sri Lalang, Kluang.  Kak Im mmg minta tukar….tp tak sangka plak secepat ini.

Kak Roha – Balai Polis Simpang Rengam.  Aku nie baru nak berbaik-baik semula ngan kak Roha.  Baru nak bermesra-mesra balik ngan kak Roha. 

and
Saleha – Balai Polis Kulai.  Yang nie sorang nie lagi ler aku sedih…dah ler tengah cuti bersalin…naik2 dah kena tukar……baru nak happy balik nak berjimba cam dulu2…..alahai kak chik…….rindu ler nanti ngan ko kak chik……

Ntah-ntah lepas nie turn aku plak meninggalkan PSR nie……..mana tahukan…..!

>Majlis perpisahan Our PTD

>

fuh……….hari nie perut bebetul kenyang ko………..pagi jer dia buat konsert lagu2 keroncong…masuk tengahari…dpt makan free sampai sendat perut….he he he

*** my big boss and 2nd boss yang di pindahkan ke Penjara Bandar Hilir (uniform kaler gelap) ***

Btw….hari nie ada makan2 sempena Majlis Perpisahan PTD kami…Pn. Nurzaini…..tak jauh pun pindahnyer….dari Simpang Rengam ke Kluang……

Pn. Nor pun tak sampai setahun berkhidmat kat Simpang Rengam nie…..and then kena tukar ke Kluang coz’ PTD Kluang tu kontrak..so, kontrak dah tamat di Kluang…..2 tahun jer kan kalau kontrak……kena lah pindah….tu yg ibu pejabat penjara pindahkan ke Simpang Rengam and tarik Pn Nor ke Kluang plak….xpe lah……

En. Wan selaku imam of the day…..he he he…tak sangka suara si Wan nie kemain sedap lagi bc doa…..

menu of the day……..ikan pais, kari ikan penang, ulam2, sayur campur, sambal belacan.  memg makan tak pandang kiri kanan ler memasing………nom nom nom nom….sedar2 dah habis jer sepinggan.

ini pinggan aku yang penuh………..kari ikan kak yam mmg marveles………kari penang……selalunyer aku nie mmg tak pandang kalau masak2 kari nie….tak kira ler…ikan ke, ayam ker, daging ker…mmg tak masuk punya ngan tekak aku….tekak jawa lah katanyer….tp, sekali dah rasa kari ikan kak yam nie….pergh…..terjatuh cinta ko………….tp kari penang jer lah……

To Pn. Nor……..selamat menjalankan tugas di tempat baru.