Category: Luahan Perasaan


>Baju Raya………………..

>

…..huuwaaaa..nak nanesssss……pagi nie baru jer ambil baju aku ngan laling hubby kat tailor. (*** last minit patutnyer awal bulan hari tu dah boleh ambil) 1st time hantar kat tailor nie coz’ tailor yang biasa tu tak mau ambil lebih dari 2 helai tempahan aku…….salah gark coz’ time tu pun lagi seminggu nak puasa jerr…….

masalahnyer……baju aku yang tailor baru nie sangat2 ler mengecewakan aku.  Udah ler jahitan tak kemas….besar plak tu….paling tak boleh terima…..langsung dia jahit tak bercutting…baik2 aku tempah baju kurung moden….jadi ala2 baju kurung biasaaaaa………..huuwaaaaa….dah rupa baju pinjam dah..ngan lengan kemain besar gedoboh…..huuwaaaaaaaa….camno esok nak melaram sedondon ngan laling hubby and batrice nie?

Perlukah aku cari baju raya lain sebagai gantian utk dimatchingkan dengan baju raya laling hubby & batrice? huuuuuuu……mencik mencik mencik……udah ler upah mahal…….jahit ntah apa2……….nak ku pulangkan balik pada tailor tu…….rasa mcm tak cukup nafas jer nie…kot ler tak dpt dia siap alter baju aku tu…esok nak pakai apa?…….nanessss lagggggiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

Nasib baik baju melayu laling hubby aku jahitan kemas and cantik.  Terubat gark duka di hati………aku suspect dia sub baju aku tu kat tailor yang baru nak pandai jahit kot………yelah, tempahan dah banyak…tp tamak nak ambil gark…so, dia sub ler pada tailor yang baru nak kenal benang and jarum…….pastu dia ambil untung….cisss…………dasar Cha Ya Nun Alif sungguh lerr…………..1st and last ler aku hantar tempah baju kat ko…..tp baju melayu ok kot utk next year.!….

Pengajaran : Jangan ler ambil baju kat tailor last2 minit.  Dah bermasalah macam nie….mmg takde solution utk suruh dia alter…….kalau nak dia alter gark….gamaknyer lepas raya ler baru merasa pakai baju tu.

Advertisements

>……….andai dapat ku undur semula putaran waktu……….akan ku TEBUS setiap titik kesilapan yang telah ku lakukan…………agar dosa2 itu tidak terus mengejarku dan menghimpit perasaanku………..

DALAM HATI MANUSIA…
ada kekusutan dan tidak terurai kecuali menerima kehendak Allah swt.

DALAM HATI MANUSIA…
ada keganasan dan tidak hilang kecuali berjinak dengan Allah swt.

DALAM HATI MANUSIA…
ada kesedihan dan tidak hilang kecuali seronok mengenali Allah swt.

DALAM HATI MANUSIA…
ada kegelisahan dan tidak tenang kecuali berlindung,bertemu dan berjumpa dengan Allah swt.

DALAM HATI MANUSIA…
ada penyesalan dan tidak padam kecuali redha dengan suruhan dan larangan Allah swt,qada’ dan qadarnya serta sabar sehingga menemuinya.

DALAM HATI MANUSIA…
ada hajat dan tidak terbendung kecuali kecintaan kepada Allah swt dan bermohon kepadanya.

Berterusan dalam berzikir kepada Allah swt adalah sebenarnya kepadanya .Andainya dunia dan isinya diberikan kepada manusia masih tidak lagi dapat membendung hajat hati si hamba itu.

>As mom, menitik air mata aku bc kisah perginya seorang bidadara syurga Dzafri Hisyam.  Semoga Dzafri tenang dan aman di sana.  Tunggu mama, papa & keluarga mu di sana sayang.

Al-Fatihah buat Dzafri.

Kisah selanjutnya di SINI

tak terbayang aku if perkara nie berlaku dalam hidup aku………bagai mana agaknyer untuk aku hadapi pemergian insan2 kecintaan aku.  Ya Allah, peliharalah insan-insan kesayangan ku.  Kurniakan mereka dengan kesihatan yang terbaik.  Jauhkan mereka dari segala mara bahaya.  If di takdirkan, aku lebih rela pergi dulu dari mereka.  Amin

>

terluka kah aku? bukan….aku bukan terluka…apatah lagi terasa hati……cuma aku rasa sgt2 bersalah……
tp percayalah….bukan niat aku memperdaya…….apatah lagi mengambil jalan mudah meraih kesenangan…..
aku juga seperti kamu…seperti mereka yang tak tahu….yang tak faham….dan yang tak mengenali IA secara mendalam………..hidup manusia tidak lepas melakukan kesilapan…dan begitu juga aku……….pepatah ada mengatakan…….BERANI KERANA BENAR TAKUT KERANA SALAH….ya…..aku berani untuk mengatakan AKU SALAH……tp jangan lah kerana kesalahan yang aku sendiri tidak tahu  pada awalnyer menyebabkan ada jurang antara kita.

KEHIDUPAN adalah tempat terbaik untuk BELAJAR……..dan hari ini AKU BELAJAR…….HATI-HATI dalam setiap perkara walaupun sekecil2 perbuatan.

TERIMA KASIH TEMAN…………kau telah menyedarkan AKU dan menyedarkan mereka juga. 
dan pada mereka yang di luar sana……

JANGAN TERUS MENYALAHKAN KAMI, kerana KAMI TIDAK TAHU HAKIKAT SEBENAR SEPERTI MANA KAMU TAHU SEBELUM KAMU MEMBUAT KEPUTUSAN. APA YANG MEMBEZAKAN KAMI dan KAMU HANYA LAH, KAMI TERLALU CEPAT MENGEJAR PELUANG YANG ADA & TERLALU CEPAT MEMBUAT KEPUTUSAN.  BUKAN KAMI MEMBENARKAN PERKARA YANG TIDAK…tp KAMI LAMBAT DI SEDARKAN.

>L.E.T.I.H

>

SAYA LETIH
LETIH HATI DAN PERASAAN
Kenapa susah sgt nak faham hati seorg yang bergelar ISTERI !
that all!

>

I still dlm mood sentap Isnin lepas……
sentap dan bertambah sentap

so………..i ambil cuti emergency
nanti sumer org tanya “kenapa” ngan i
so……baik i duduk umah saje ngan Batrice……
Laling hubby? ………….pergi mancing 😦

I x mau sedih2 ngan batrice kat rumah sesaja
I pergi Pacific Mall………pergi Kluang Parade
cuma tak berani nak ke BP jer coz’ tak yakin i leh drive berdua ngan Batrice saja…….
dari tengahari sampai petang i ronda2 kat Mall.

1st…….i bw batrice main2 kat playland Kluang Mall. I tak mahu i sedih….dia pun ikut sedih….biar i sedih……tp my princess happy…………when my princess happy, automatic i pun akan tukar jadi happy at that moment !

lepas penat main……..i ajak Batrice makan @ KFC…..dah lama x makan sini. Tp xde selera….set nasi ayam makan kongsi ngan Batrice pun tak abis……….

utk sessi terapi minda kali nie…….i beli barang2 batrice jer……belikan dia kasut murah2 ……..belikan baju tido…….belikan legging………i nyer ………just novel……….nanti i update yerk……….

Malam plak………. berdua lagi dgn Batrice……….laling hubby tak muncul sampai kul 11……….i tido. Malas nak tunggu…………

>berdebar2 betul…..dup dap dup dap……..

pagi nie……..i nyaris accident ngan lori…..mmg nyaris ler….sipi jer lagi harus i terselit bwh lori tu….berkat pagi jumaat nie kot, umur i panjang lagi.

Citer nyer camnie……..cam biasa i drive gi termpat kerja…….and area2 renggam i agak speed ler cam selalu…….pagi tadi i speed 120km/j …….tetiba keluar sebuah lori angkut buah dari kawasan ladang kelapa sawit ngan lemah lembut melintas nak keseberangan………bukan driver tu tak nampak keta i coz’ jalan tu lurus selurus2 alam ………..gelabah gark ler i……lori tu kuar dari belah kiri nak ke belah kanan………mmg berlenggang kangkung ler melintang tengah jalan2 tu….

Nasib i sempat elak……tu pun nasib baik tak terbabas ke tepi …..kalu tak, sure terbalik……..giler betul lerrr…………….and nasib baik jalan tu mmg tak banyak kereta pepagi………

Kalau ler umur i tak panjang & sampai pagi tadi jer…………..masya allah, rasa tak sanggup nak tinggalkan dan berpisah ngan laling hubby & batrice…….udah ler dosa pun bertimbun2 lagi nie……….

“Ya Allah, kau peliharalah keselamatan hambaMu ini Ya Allah”
“Ya Allah, ampunkan lah dosa2 yg telah hambaMu lakukan selama hayatku ini Ya Allah”
“Ya Allah, berkati kehidupan ku dan ahli keluargaku Ya Allah”
“Sesungguhnya hanya padaMu tempat hambaMu ini memohon perlindungan”

(pic raya haji 2007)

>THE NEWS – GUD or BAD?

>

Tengok tajuk akhbar kat atas nun……….so, what korang pikir…..maybe for yg swasta x terasa sangat ler kan…….tp, for yg kerja kerajaan like me……..sangat susah hati……..why…why…why….?

Teremo plak di situ yerk………

Actually, ikut laporan akhbar…..start from 1 JANUARI 2009 ………kelayakan cuti tahunan kakitangan awam akan di kurangkan sbyk 5 hari……means….kerani2 cabok cam i nie………from 20 hari akan tinggal 15 hari sajork………….yg pangkat tinggi2 tu maybe x terasa sangat ler kan….coz’ kelayakan cuti tahunan pun lagi byk dari yg bawah2an cam me nie…….oh tidakkkkkkkk……………tp nasib ler hanya melibatkan KAKITANGAN AWAM BARU sajaerr………baru2 pun…….sian gark kat depa tu………….

Tp jgn ingat yg lama nie x terlibat ok….yg lama nie akan diberi opsyen samaada utk mengekalkan kelayakan yg sedia ada or pilih kelayakan baru yg di kurangkan itu……….agak2 ler kan……..berapa ramai yg ambil opsyen kurangkan kelayakan cuti kepada kelayakan yg baru…?….I…sure2 ler i ambil opsyen cuti lama……..sapa mau kurang cuti lorrrr……kalu tambah xpe lah jugak kan…kan …. kan…

so, cam biasa CUEPACS akan ambil tindakan …….wah……..i like………..sayang ler ngan CUEPACS…dan2 tu sayang kat CUEPACS…….oppps…..harus ler sayang demi kebaikan bersama kan………..

>HANGEN NGAN ZHULIAN PLAK

>cisss….
mmg tak puas hati siot……..
korang bayangkan ler….semata resit brg zhulian yg zana gi antar cuci ilang….zana kena gi buat report polis………….pastu kena tunggu another 3 months baru leh dapat barang…tu pun belum tentu leh dpt………………TENSIONNNNNNNNN sgt2…….adoiler….

camler, harga kat resit tu makan ribu makan juta…..RM100 pun x sampai…….rasa cam nak gi bakar jer kedai zhulian tu………………pastu, pekerja dia plak….x leh tolong sikit………bukan ko simpan pun resit yg ko dah bagi customer tu………ko bagi gark resit tu balik pd customer kan……….so, apa kekdahnyer sampai nak buat report polis bagai……….ko gi ler check barang2 tu….dah tentu2 aku kenal barang2 tu…….kat copy resit yg kat ko pun ada nama & no phone aku……check jelah………….apa ingat aku nak tipu ker nak amik barang org lain…..xde maknanyerrr lerrr…………bukan emas betul pun……….hampeh arrr ko zhulian………kalu tak kena barang2 tu barang org lain…………malas aku nak layan ok…………isssskkkhhhh ……….geramnyerrrrrr…………pastu…ko bukan tak kenal aku pun…………nak meroyan dah nieeeee

iskh……..gamaknyer mmg kena ler aku buat report polis tu………tp aku nak repot apa…….nak cakap resit barang zhulian saya ilang………aku rasa polis pun leh pandang aku dari atas sampai bawah……kecoh resit barang zhulian ilang pun nak buat report……….adoilerrr………aku di tahap tension gilerrrrr nie………..

tp seriusly……..mmg zana tension………..dari semlm otw balik tu….sepanjang drive kepala hotak nie dok pikir mana nak cari resit tu…………mmg arrr salah aku…….sapa suruh tak letak betul2…….tp benda nak jadi…….ada plak tukang kemas kat umah tu……….so, korang paham2 jerlah………..tak espect pun sampai nak kena buat report polis bagaikan…..ingatkan bagi jer tahu nama aku leh leh aku dpt barang2 tu………………gila arrr tak pernah2 semata2 resit ilang…sampai nak kena buat report polis……lain arrr kalu resit aku beli diomand ker……beli umah sebijik kerrr………nie pun resit bodo jerrr……………………tensionnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn

nampak gayanyer tengahari esok aku kena ler mengadap polis nak buat report ilang resit tu……..cam bodo kan………………

*** pasai aku tengah tension tp muke aku tak nampak cam tensen erk……korang nampak ke ketensenan muka aku tu……….?