Category: Cuti-Cuti Malaysia


>habis entry di Bandung….baru ler boleh up entry nie…coz’ entry ini adalah entry upah budak kena tinggal 4 hari oleh mama dia.

Balik from Bandung tu…my laling hubby and Batrice jemput aku di LCCT. And since dah jalan jauh tu kan…..so, balik tu stay 1 malam ni Melaka then esoknya we’ll decided bawa Batrice main air sebagai upah dia kena tinggal dek mama dia.

Papa tengah uruskan urusan check out.  hu hu hu..tak best giler hotel nie…..tp ok ler…rm70 jer pun semalam…and just nak tido jer sementara tunggu esoknya nak splash2 kan….jadi ler…..nak stay kat everly cam tak berbaloi plak…lagipun jauh dari bandar….hotel nie dekat sikit dengan bandar….and malam tu sempat gark ler menyusuri Jonker Walk…sampai aku tak larat dah nak berjalan…….laling hubby aku plak excited jejalan kat situ……..memacam ada…..esp makanan orang cina…..cium bau rasa cam nak try jer…tp memikirkan status HALAL makanan tu….cium bau jer lah…

Esoknye, pukul 10 dah check out….then terus mencari MELAKA WONDERLAND.  Guna GPS langsung tak dpt detect tempat nie….tp aku cam terpandang2 jer banner wonderland nie area depan Zoo Melaka…so, main terjah jer lah….memang betul pun…….jalan masuk ke sini, berhadapan dengan Zoo Melaka….depan sikit dari Taman Buaya and before taman botanical kot…….nak masuk sini, dalam sikit ler….memang if tak alert..tak perasan sangat signboard nak masuk sini.

Tapi alhamdulillah…coz’ dah set dalam mind yang Wonderland nie area2 Zoo melaka…so…jumpa gark ler….we’ll sampai around pukul 11 lebih gark ler…sempat breakfast sumer kat Asam Pedas Mak Mah.

Tp coz’ tak bawa towel………patah balik pergi Mydin..nak beli kat kedai souvenier kat dalam tu…uish…giler apa, towel jer dah RM50…..pergi mydin..RM50 tu dpt 2 towel, air 2 botol, alas kaki and inner lagi untuk aku……tak baik membazir orang kata…..quality pun quality towel kat maidin tu…tebal kemain and serap air…yang kat souvenier shop tu nipis jer pun……

So…untuk bayaran masuk as per attached kat atas nun yerk.  Aku beli 1 tike utk adult jer pun….sebab apa beli 1 tiket jer…nanti aku story lepas nie yerk…and Batrice tak charge …supposed kena kot. coz’ tinggi dia dah 102 cm..tp masa ukur nak masuk tu dia main2 and guard tu kata tak kena…so apa lagi…jimat duit mama awak kan…..he he he he….bayaran masuk ke sini adalah di taja oleh MAMA.

dah tak sabar nak masuk dah tu sebenarnya…tp rileks arr..mama nak bayar tiket dulu.

tu dia…1st pool yang kami nampak….btw…..dari pintu masuk nak ke sini agak jauh gark ler…tp dia ada sedikan buggy …bayaran tak sure coz’ aku tak naik pun buggy tu kan…

Sampai-sampai jer…Dino and the geng tengah berpoco-poco kat atas nun.

Kat sini ada sediakan perkhidmatan sewa locker….sekali guna kunci RM4 so….jgn plak gatal2 mentang ko dah sewa locker tu..ikut suka hati ko nak buka berapa kali…sila plan apa yg korang nak bawa time mandi2 tu yerk…….mcm aku, coz’ aku decided tak nak main air….bawa towel and camera jer lah…..

Lepas tukar baju sumer……budak kecik nie dah tak sabar dah nak terjun.  Padahal masa nie…..matahari terpacak atas kepala…panas kemain.

Tak larat nak tengok depa berpanas kat kolam 1 tu….lepas 30 minit aku ajak naik gi kolam atas coz’ nampak meriah sikit…..tp memang bukan sikit meriahnya….meriah banyakkkkkkkkkkkkk.  Tak caya? tengok gambar sudah lah yerk….

.
.
.
.

Baru ler meriah mcm nie….mcm2 ada…tp sebenarnya tempat nie more utk bebudak…tp kalau korang tengok…ramai gark yg bukan bebudak tp dok mengendeng mandi2 kat sini….utk mak pak yang temankan anak-anak2 mandi kat sini ok ler…takde hal…aku pun faham…yg aku tak faham nie….yang couple2 nie lah..sibuk dok main-main kat sini gark…buat sakit mata tengok ada ler……paling aku sakit mata sakit hati bila yang bebudak yang tak sedar diri cam mak/pak budak nie..dok berkumpul2 kat tempat bebudak yang memang bebudak main…kat situ budak2 main…kat situ ler diaorg menyibuk…..

memang puas ler Batrice main air kat sini……..turun naik turun naik…yg slide tu pun kemain lagi dia kemaruk turun naik ntah berapa puluh kali pun aku tak kira…….lepaskan dia main sorang2…..maknyer naik slide masa kat Bukit Gambang dulu pun lepas di pujuk dek papa baru ler berani…dia? tak yah pujuk…..dia yg naik sendiri….naik yg paling tinggi plak tu………sapa penah pergi Wonderland nie tahu ler kot…..slide kaler hijau and merah kat pool kanak2 nie…..tinggi tak tinggi ler……

Mama and Papa dia dok bersidai kat tepi kolam nie………..kekadang jer papa dia masuk air tengok-tengok kan dia………Aku memang duduk tepi kolam ….kaki jer cecah air…tu pun seluar tak basah….
Puas main slide merah hijau tu…dia try plak slide yang nie…………….tinggi gark oooo

Selamba jer dia turun sesorang ko……! Papa dia tunggu kat bawah coz’ takut dia jatuh terus masuk dlm air kan…at least tunggu kat bawah tu leh ler tangkap dia bila dia sampai kat bawah tu …takde ler tenggelam dalam air…tp ada gark 2-3 percubaan yg dia terlepas tenggelam dalam air…….tp jenis Batrice nie bukan orang yang serik….sekali dua tenggelam dalam air bukan sebab dia nak stop main benda alah nie…makin dia try lagi and try lagi adalah.

Tengok……..gigih memanjat tangga nak try lagi slide tu.

Hah! nampak tak slide hijau tu………slide tu ler yang dia dok ulang 44x.  Abang atas yang jadi tukang jaga tu pun siap salute kat dia…ckp dia superman….

Aku memang jadi photographer of the day jer lah…tak cecah air ko……so….harap maaf yerk….gambar aku memang takde ler kat sini kecuali yang kat atas nun.

Penat main air….time makan plak…dua2 nie dah kebulur coz’ main air penat kan….tu yang makan tak pandang kiri kana.  Harga makan lebih kurang jer kat mana-mana taman tema pun….ambil set nasi ayam = rm10 and set nasi goreng = rm10 jugak.

Batrice pow plak ice cream …….

Lepas makan………terjun kolam lagi……………tak puas2………korang bayangkan kami kat sini dari pukul 12 lebih……….and balik pukul 4 pm…lama tak lama ler berpanas, berendam kat sini.

my laling hubby dok layan mata kejap………time nie aku dah masuk dalam air…..tak tahan ooo……mmg ikutkan aku malas and “tak boleh” nak masuk dlm air……tp bila tengok “line clear” jer…tu yang aku pun terjun dlm kolam……jadi ler buat basah2 kan.

Puas memujuk Batrice suruh stop and naik tukar baju……….yelah, perjalanan kami masih jauh lagi nie…..jam dah almost pukul 4 dah time nie…lama bebenar dah berendam……………..akhirnya selepas berkali-kali dia ckp “sekali jer lagi”…….baru ler berjaya pujuk dia naik….tu pun muka masam mencuka coz’ tak puas lagi main air……..kena paksa..kena kejar dia dlm air baru ler dia nak naik……….adeh! anak aku nie memang pantang betul ler jumpa tempat-tempat yang berair camnie……sehari suntuk dari siang bawa ke malam pun dia larat berendam.

So…sesambil tunggu Papa siap tukar baju…kat situ ada booth yang buat wax nie.  Tertipu mak bedah…dia letak harga kat situ RM10 untuk single hand…..wah! giler murah….kat tempat lain mana nak dapat…….sekali bila dah buat……dia charge RM60…eh…terkejut aku….tp takkan nak cancel plak kan..so..teruskan jer lah….nasib RM60..buatnyer RM100 lebih…memang aku tinggal jer lah benda alah tu kat situ…..takpe lah…buat kenang-kenangan kan……

hasilnya…………PEACE from Batrice di kalau usia 4 TAHUN.

Fuh….dah penat mandi nie………perjalanan nak ke parking adalah satu COBAAN sungguh.  Mak cik kecik tu bila dah penat…nak jalan pun dah tak larat……..Mama & Papa dia pun dah kepenatan…..bergaduh kejap ngan dia time on the way nak keluar tu……fuh! ngan panasnya…ngan penatnya…..takde lah buggy lagi…kalau tak sanggup aku tahan tumpang nak keluar……..jauh weiiiiiiiiiiiii
.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

masuk kereta….tak sampai 5 minit. Terus senyap tak berkata

Info about Wonderland :

Boleh lawat website MELAKA WONDERLAND nie

Advertisements

>lepas bermassage di Spa Mariaty’s……..we’ll ke Restoran Sangkurian plak untuk dinner. 

Kat sini ada choice nak duduk cam biasa tu..kat meja2…or nak duduk kat pondok-pondok macam nie……

here, we’ll order ayam penyet, Gepok (daging), Ikan Gurame Bakar dan di makan bersama Nasi Liwet.  Minum plak…we’ll order Es kelapa jeruk….sedaapppppp and jus mangga.

Nie ler rupa ikan Gurame Bakar tu……..dia bakar atas hot plate…….siap berasap-asap ko time sampai….pastu pelayan tu curah dengan kicapnya…kat sana…kicap nya tak sama dengan kicap kita…..kat sana kicapnya pekat ……tp sedap.

Ini ler rupa Gepok tu……dia daging yang di rebus then di bakar kalau tak silap aku….sedap gark…tp mcm tak puas jer…

untuk dessert plak…..Pisang Cheese……fuh! terbaiikkkkkk arrrrrrrr……sedap wei….korang kalau gi Sangkuriang nie…….sila ler order Pisang Cheese nie yerk………..pisang di bakar, curah dengan susu pekat then di tabur cheese atasnya..heaven ler…

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

and……bila dah kenyang…..mau balik hotel….dan panorama biasa kat sana…tak kira kt depan FO ker…depan hotel ker….depan restoran ker….apatah lagi kat Pasar Baru…para penjual nie akan tetap kerumun korang bila berkesempatan……….

ha ha ha….ko tengok Sue, muka cam tak ikhlas jer kan….tapi comel……aku rasa time nie sue shopping kain batik kot….murah wei!…..

If korang tak mau beli…tak payah layan tau diaorg nie……..bila dah di layan….nanti, korang yang tak terlayan….sumer pakat kerumun ko.  Tak larat wei…so, kesimpulannya if tak nak membeli….buat tak tahu jer…if dia suruh beli…cakap jer korang dah beli….tp cakap elok-elok lah kan……diaorang pun sangat ler berbahasa……….

Wokeh………tamat sudah aktiviti hari ke-2 kami di Bandung. Hari yang paling happening……..hari yang paling banyak keluar rupiahnya…juta-juta habis pada hari ke-2 nie……
penat shopping……siap bermassage lagi…then makan…complete kan.

>yeeeaaaa………..aktiviti hari ke-2 lagi…fuh….berderet2 lagi entry pasal Bandung nie aku nak upkan…harap korang sabar yerk…aku buat part by part…senang sikit nak citer……..lagipun gambar adalah banyakkkkkkk

So..jom tengok apa lagi kami buat hari ke-2.
Yup my dear….selain shopping kayak jutawan di Bandung……salah satu perkara yang WAJIB korang buat kat Bandung nie ialah pergi Spa…tak kisah ler Spa mana pun….tp so far…banyak yang buat review pasal ROGER’S Spa kan…….memula ingat nak pergi sana jugak…since Kak Mimi suggest pergi sana……thanks to kak mimi yang banyak sangat menolong……

But….coz’ kami nak buat traditional massage……..kami di suggested kan oleh Angga untuk pergi ke Mariaty’s Spa nie……..not bad…decoration sangat cantik……..kecik jer pun Spa nie….tak besar macam Roger’s Spa and kalau tak silap aku..Spa nie tak jauh dari Rumah Mode…….kat area-area situ jugak lah….

Aku, Yong and Sue sepakat nak ambil Package Kenangan : Traditional Massage, Scrub, Tangas/Totok Wajah.  Tp we’ll tak ambil tanggas…..kitaorang pakat ambil Totok Wajah..coz’ keadaan tak mengizinkan…aku nak gark buat…tp tak confident…so, buat Totok wajah aja……

kat sini…xde ler exclusive sangat…..1 bilik 1 orang…..we’ll dpt yang 1 bilik 3 orang…..but don’t worry…..setiap seorang punya bahagian tu ada tirai…so…if nak skodeng kawan sebelah tu…..selak jer lah tirai tu…..keh ekh ekhe…punya lah happening kitaorg kat dalam tu……..berborak sakan…gelak kemain lagi…..

Fuh…best giler di massage dek pekerja kat situ…….mana angin tak keluar sumer keluar…..then buat scrub……adeh!…bab scrub nie..memang buat perut aku lapar ko…udah ler tak makan lagi…coz’ kami masuk sini awal around pukul 4 lebih camtu…….so…dinner lambat lagi…….sekali scrub nyer diaorang guna COKLAT……..terus kat situ gark aku rasa perut aku berbunyik-bunyi lagu keroncong…nasib baik dia tak keluar lagu dangdut…….dah ler lapar….bau coklat…pastu sejuk sampai menyusuk ke tulang hitam…gigil2 kami menahan sejuk…………….

Kat sini……….redha jer lah korang di kerjakan dengan diaorang yerk…………telanjang bulat ler korang dia mengadap…….cuma pakai panties pakai buang tu jer pun…………bab kena scrub tu aku tak segan sangat coz’ mata di tutup ngan timun kan……..tp time massage….hambik ko…..telanjang bulat dia kerjakan ko…….nasi lemak 2.50 korang pun dia kerjakan jugak….keh keh ekhe……

Lepas massage, scrub and buat totok muka…………….kena mandi………..tp takde ler mandi lulur tu…mandi biasa2 jer…………yelah…takkan ko dah scrub satu badan ngan coklat…ko tak mandi…mau ko keluar nanti semerbak bau coklat……….lepas tu, semut datang hurung korang…nak ker?

Then…bila dah siap sumer….dia bagi teh halia and 2 biji kuih….sedap weiiiii……..tak cukup 2 biji…yang sue/yong punya aku bedal sebijik gark…………ha ha ha….teh halia tu aku suka…coz’ dia ada rasa-rasa manis tajam giteww….cam pedas-pedas gitewww……..shedappp!

Ini ler tukang massage aku……….kecik comel lote jer………..ko tengok muka dia ngan muka aku……….beza berdulang-dulang hah!….adeh…tp kan…..awek-awek Bandung memang genit2 and lucu-lucu (comel-comel) blaka……………cakap pun lemah lembut jer……..

Nie time sumer dah siap dah………………freshhhhh!

dan sebelum balik………sempat berposing kat luar……..decoration dia ala-ala bali gitewwwwww

Lepas spa….we’ll cari makan plak………….perut dah berkeroncong………………….

opsss lupa plak…..package Kenangan yang we’ll ambil nie Rp 250,000.00 jer…..korang akan di massage, di scrub and di totok wajah selama 2 jam………..so…..pukul 4 lebih we’ll masuk…pukul 6 lebih we’ll dah keluar….tp korang tengok…pukul 6 dia dah mcm pukul 9 malam dah………..

>lunchnya kami di bawa ke Restoran Mitra Sederhana Pasteur……..restoran yang mengajikan Nasi Padang.

Tu dia……..pelayannya sedang menyusun atur lauk-pauk yang ada..

fuh……tak berkelip mata aku memandang deretan lauk pauk yang ada………..nie kalau tak buat survey and jalan-jalan kat blog korang yang ada citer pasal restoran Nasi Padang….mau terkebil2 aku tengok lauk pauk yang nak kena habiskan nie………ha ha ha…..Nasi Padang style…..dia akan keluarkan semua lauk pauk yang ada……letak and susun atas meja sehingga penuh……..lepas tu korang makan ler mana lauk pauk yang berkenan di mata dan berkenan kat tekak korang kan……………mana yang korang tak nak makan tu….tak yah ler cuit2 yerk………..if dah di cuit lauk tu…di kira korang makan nanti……..so….sila ingat nie…makan mana yang korang nak jer…….yang korang tak nak…….biarkan aja………so, nanti time kira…dia akan kira mana lauk yang korang makan or cuit jer lah yerk…….tu rahsia cara makan kat restoran Nasi Padang.

Dah kenyang….sempat gark ler kami shopping souvenier kat depan restoran nie. Di Bandung nie…….mana2 korang pergi…korang akan jumpa penjaja-jaja nie…….betapa mereka rajin cari rezeki……..bukan jadi pengemis…..walaupun kadang2 barang yang di jual tu takde apa sangat………tapi semangat dia orang cari rezeki yang halal……….sangat mengagumkan…….

Masih terngiang2 kat telinga nie……….bapak nie ckp dia adalah contoh orang indonesia yang gagal……….tp bagi aku…dia tak gagal………..dia berusaha berjuang untuk terus hidup walaupun hanya berjualan kecil-kecilan macam nie…….bapak nie….jual pen as souvenier….kita boleh tulis nama kat pen tu…sangat kreatif kan………..berbekalkan pen-pen yang boleh tahan qualitynya……dan mesin melarik nama tu….dia mencuba nasib memperjuangkan hidup dia……gigih kan….orang-orang macam nie lebih membanggakan dari yang hanya pandai berpeluk tubuh menunggu rezeki datang pada diaorang.

Dengan bapak nie…….aku borong 13 batang pen untuk di jadikan souvenier pada kawan-kawan office…….ada gark yang berjualan baju tshirt, beg2 kecil yang comel, keychain, FM, macam-macam lah….diaorg nie……..kalau kita bagi duit as sedekah…….diaorg takkan ambil punya……..diaorg tak mahu di anggap pengemis…….so, if kita nak tolong diaorang….sila ler beli barang-barang jualan diaorang tu…

hah……….nie ler Angga, our supir merangkap photographer aku juga bodyguard kami…….adeh! sebenarnya Angga nie ala-ala malu-malu gark kalau tengok muka….tp syukur, dalam malu-malu si Angga nie…boleh gark layan kepala gila-gila kitaorang nie.

Lepas lunch……we’ll ke Toko Tiga……….syurag shopping seluar jeans pelbagai jenama kat sini. Cantikkan deco dia……..nie pun picture hasil tangkapan si Angga tu.

Kat sini, aku berjaya shopping seluar untuk my laling hubby………..so…kira kasi upah dia kena tinggal kan…….hah!..korang kalau nak shopping seluar hubby tapi hubby tak ikut……sila ler guna cara aku yerk….sebelum pergi aku dah ukur ukur lilit pinggang laling hubby aku….and labuh seluar……..so, time beli tu……gi ler ukur ukur lilit seluar tu yerk………kalau sama ngan ukur lilit pinggang laling hubby aku…kira size dia ler tu……….aku siap bawa tali tape dari malaysia lagi ko………buatnya tali tape sana tak sama ngan kita punya kan……so, lebih selamat bawa tali tape sendiri punya……….ha ha haha…..Yong pun bawa tali tape……..

Beria-ia memasing mengukur ukur lilit seluar yang nak di beli………….

pilih buk jangan tak pilih…….don’t worry…kat sini semuanya di tanggung original yerk.

From Toko 3……kami ke Rumah Tas……….tp takde yang menarik di mataku……….bukan takde………ada…….banyak yang menarik di mataku………..tp harganya agak mahal berbanding di Pasar Baru…tapi quality nya berganda-ganda lah kan……..coz’ hand bag tak masuk dalam list barang-barang shopping di Bandung nie……..so, aku skip jer………..tp dlm pada tu…..sempat merembat sling Espirit untuk adik iparku .

Then ke Heritage pulak………salah satu FO di jalan Riau……….if tak silap lah kan.

kat Heritage nie, for me…for me ok……..tak berapa banyak pilihan………baju bebudak pun tak up to date sangat lah………tp still boleh shopping lagi….coz’ murah kan………sempat grab beberapa helai shirt untuk Batrice.

And for korang punya information……….kat setiap FO nie ada ala-ala taman mini…………..diorang deco cantik-cantik……so, if penat shopping jalan2 kat FO tu…boleh ler relaks2 cuci mata kat taman mini yang ada tu…….suka tengok mini taman kat Heritage nie………..ada air terjun……….sejuk jerrrrr

Dan…………sebelum balik…….sempat bergambar dengan hasil shoppingan sepanjang hari ke-2………meriah kan……….pergh…nak muntah tengok hasil shoppingan memasing………..juta-juta duit habis…………..

after penat bershopping………we’ll ke spa plak…..Spa mana? tunggu k……….

>Bandung Day 2 :

Fuh……..seawal 5 pagi, memasing dah buka mata……..dan seawal itu lah jugak kota Bandung dah mulai sesak….lebih-lebih lagi…bilik kami memang menghadap Stesen Keretapi Bandung…….so, boleh dengar ler macam-macam dari Stesen Keretapi Bandung tu…………..
Penat menunggu jam 7 pagi…..coz’ janji dengan supir kami pukul 8.30 dia datang ambil………….aku rasa, dah cukup lama we’ll tido………tp bangun2 jam baru jer pukul 5 pagi…adeh…gamaknya duduk Bandung nie…tak yah risau tak cukup tido….terlebih tido ada……….terkebil2 tengok jam…and kat sana……..pukul 6 pagi diaorg dah macam pukul 8 pagi kita…….

So…coz’ hotel provided breakfast………tak payah nak bazir2 rp tu gi cari breakfast kat luar…………apa yang hotel sediakan…kita makan………..ha haha….nie namanya percutian budget………budget untuk lebihkan shopping semata………tapi so far…………not bad gark ler menu breakfast kat Hotel Serena tu.

Our breakfast for 1st day……mee hoon ala2 singapore, ayam masak kicap/blackpepper and tempe goreng……..itu tempe sangat sedap…..bertambah-tambah yong mengambilnya and aku pun tumpang sekaki……..padahal kalau kat sini……tak pandang pun tempe goreng tu…………

Lepas breakfast…….Angga sampai…..on time tu our Supir………….terus gerak ke Pasar Baru……coz’ menurut Angga, kalau nak ke Pasar Baru……..better pergi pagi-pagi…….time peniaga-peniaga buka gerai diaorang kan……….so, time tu baru ler boleh dapat harga baling telur……kasi baling telur nya yak buk kasi pecah……tak pun…harga Bismillah…wah gitew.

Orang tak buka kedai………we’ll dah terpacak kat situ…….tp takpe………puas hati sikit nak memilih…..nak tawar menawar pun laku lagi time nie……………and coz’ we’ll pergi time hari tak cuti……..so, takde ler bersesak-sesak sangat kat dalam nie…………

puas membelek segala jenis telekung………tp memang murah ler wei……..kalau tak beli, memang rugi……..berganda-ganda murahnya dengan harga kat malaysia…………

Kat kedai nie……..we’ll siap suruh adik yang jaga tu demonstrasi lagi…….yong nak tengok labuh ke tidak telekungnya tu………tp bagus adik nie…….ngikut jer apa yang kita suruh…………comel plak tu dia pakai telekung camtu…………bagi harga Bismillah ya dik!…..bisa kak…ini pun udah harga Bismillah……..yo lah tu ko!

Siap masuk sampai ke dalam-dalam kedai gara-gara nak memilih…….kat sini aku borong telekung 3 pasang….jer dulu……..he he he he..nanti2 ada lagi aku rembat kat kedai lain.

Ini salah satu lagi kelebihan supir kami……….ha ha ha…sepanjang kat sana………mr. nikon aku tu memang dia yang pegang………..bagus gark……ada gark gambar muka aku yang masuk……kalau aku yang pegang mr nikon tu…….sampai ke sudah ler takde terselit gambar aku…………untung kan…..complete package ngan photographer lagi……………korang ada? ha ha ha ha…..just joking k

Dah puas membelek telekung……….tempat wajib pergi kalau kat Pasar Baru nie sure kedai kain pasang yang jual kebaya-kebaya sulam………so, for korang………sila ler serbu kat Kedai SEROJA nie yerk…….kat lantai 3…..harga di jamin murah. Serius……….coz’ kat sini, dia jual untuk borong…….so, memang harga teramat murah…and pekedai-pekedai kat dalam tu pun ada gark yang ambil direct dari Kedai Seroja nie.

Kemain lagi memasing memilih tak pandang kiri kanan……..time tu we’ll bertiga jer yang ada……..so, sangat heaven memilih………tokeh pun layan jer kitaorang..dari satu kaler ke satu kaler kitaorg requested nak tengok…….memang berbaloi ler kat sini……almost 1 juta gark ler habis shopping kain pasang kat sini.

Lepas menghabiskan duit kat Kedai Seroja………Angga bawa plak ke kedai jual kain cotton……lagi ler aku naik hantu………murah wei murah………..harga tak tercapai dek akal…..adeh! tetiba rasa menyesal tak beli bebanyak…..ha ha ha………..naik pening aku memilih kain………..untuk aku dan untuk kawan yang mengirim……..

See, bagus kan photog aku………..korang ingat kalau camera tu kat aku………ada nak dpt moment cam nie…tak dapat weeeiii………kenangan nie wei…….sessi memilih kain.

Fuh…………..memang rambang mata ler wei kat sini…….kat sini jer aku habis almost rp 1 juta lebih gark……..hanya untuk kain pasang jer wei…………tp takpel……set baju sedondon untuk raya tahun nie dah beli siap2 complete sumer ngan mak, pak anak………baju kerja and baju kurung batrice pun berhelai2 dapat kat sini……so, lepas nie…….budget shopping kain ela di bekukan hingga ke tahun hadapan………..ha ha ha

Oh lupa plak……..kedai tempat kami memborong kain cotton tu namanya VOUGE..sama gark..kat lantai 3 dekat ngan eskalator…..so, sila cari yerk………

Lepas shopping tak hengat kat situ…….Angga tinggalkan kami merayau2 kat dalam tu……….sambil tu, dia pergi kutip segala macam hasil shoppingan kami hantar ke kereta……..bagus kan…….ko shopping ler berapa banyak beg plastik pun……tak yah heran nak kena heret sumer kan….tinggalkan jer kat kedai…then nanti supir akan tolong kutip hantar kat kereta……tak ke ko feeling cam mak datin kat situ…..mak datin rp pun tak pelah kan……janji merasa feeling2 mak datin………

Habis sumer tingkat we’ll jelajah. Cuma tak pergi tingkat bawah jer lah kan………tingkat atas adalah tempat untuk makan dan banyak kedai-kedai jual handbag……….tp bukan original lah kan…………tp apa pedulikan…….mana yang tak kisah mcm aku nie…ok jer kalau nak beli kat sini pun……….aku beli sling satu….besar sikit dari yang aku bawa…senang nak sumbat camera…kalau tak…naik lenguh bahu nie dok memikul mr nikon tu.

Punya excited bergambar ngan signboard nama makan pelik nie….ha ha ha…sebut betul-betul wei…sat lagi salah sebut…lain plak maknanya…………aku tak makan and tak jumpa pun makanan tu wei…tp kata Angga dia macam tepung tapi rasa cam ikan..camner tu…aku dok bayangkan maybe cam dumpling kot!

Habis meronda………..jumpa balik Angga……..memula plan nak makan tengahari kat sini jer……dah ternampak2 gerai Pak Cik Met tp Angga kata, jom makan masakan Padang……..we’ll ok jerrr…tak kisah ler janji perut terisi………….

Pergi kat kereta…………buka bonet……….pengsan tengok barang-barang kitaorg penuh kat bonet…………adeh! nie baru setengah hari shopping kat Pasar Baru nie…tu pun tak habis gerai kami ronda…kalau sehari suntuk….for sure, Angga kena bawa kereta besar lagi dari Avanza nie.

Engine nya udah panas….ha ha ha…shopping sampai tak hengat!

1st day….we’ll naik Avanza….cukup besar untuk kami bertiga.

Lepas nie………entry kami makan masakan padang di ……………………

>

lepas check in hotel……..naik bilik…letak barang apa yang patut……..we’ll terus gerak keluar ke FO yang terdekat…………..so, sempat ler shopping lagi even sekejap pun.  For korang punya information………kat sini FO buka sampai pukul 9 malam………..so, no hal ler even nak shopping sampai malam pun…lebih kurang Malaysia gark ler……….mana-mana shopping mall pun tutup pukul 9 malam kan…….

Pemandangan biasa di Bandung.  Tp serius….sepanjang 4 hari berkampung kat bandar Bandung nie….aku mmg tabik sungguh dengan pemandu-pemandu kat sana…….sangat lah bersabar dan sangat lah terror bab bawa kereta……..tp jalannya bersimpang siur…….kalau aku ler yang bawa kereta kat sana……sure ntah mana-mana ker aku pergi….silap2 kereta pun boleh mati kat tengah2 simpang 4….tp kat sana……even ada kereta melintang kat tengah-tengah jalan di simpang empat………korang takkan dengar hon dari pemandu lain…….cuba kat malaysia……tak cukup hon…siap maki hamun lagi tu…….see, betapa bersabarnya pemandu-pemandu kat sana.

So, 1st FO yang kami pergi malam tu…….. ialah HAPPENING. Tak silap HAPPENING nie terletak kat area Jalan Dago kot…………boleh tahan meriah gark ler memilih baju-baju kat sini especially baju budak………….cuma maybe memasing belum panas enjin shopping lagi kan…….so…tak byk ler hasil rembatan malam tu……….tp aku cukup puas hati merembat baju dan seluar jeans untuk Batrice kat sini. Selain HAPPENING…ada gark ler we’ll singgah FO-FO yang berdekatan………tp mcm biasa ler…..enjin tak panas lagi kan…….so, masuk keluar………masuk keluar……….kesudahannya…terus ajak supir kami cari tempat makan jer………….
Supir we’ll bawa dinner di Karamba Cafe……..kat sini menyajikan makanan sunda.
Decoration biasa-biasa aja……..tp sangat ler tenang makan-makan kat sini….ngan alunan muzik nya…….
Perempuan-perempuan kayak jutawan yang kelaparan……..tp memang lapar pun……..b4 naik flight sempat ler tapau apa yang patut dari Mc Donald……..isi perut ikut syarat jerrr………….dlm kapal terbang pun tak order makan……….kesudahannya, we’ll makan time tu dah almost pukul 8 lebih gark ler……..
1st alpukat juice for me and sue…………fuh!..nikmat ler wei…….sangat ler pekat likat jus alpukat nie…..
Sumer pakat order Nasi Timbel Complit. Ada nasi yang di balut dengan daun pisang, ayam, tahu, tempe dan
sambal belacan kaw……….tp, kalau ikut tekak aku……….tak berapa nak masuk ler kan……….rasa pedas menyegat sangat sambal belacan tu……..
Selain tu……….we’ll order jugak ikan Garume Goreng………………….sekali dia sampai rupa nya macam nie…
Agak mengerikan………..he he he..kat sana ikan-ikannya kalau di goreng mmg bentuk mcam tu kot……..for me, biasa-biasa ajer…………coz’ maybe aku tak berapa suka ikan nie…..nie ikan talapia kan….kalau tak silap aku………..tp ramai yang kata sedap…..hurm…biasalah…lain orang lain tekaknya………tp bab garing mmg garing………….
Dalam pada biasa-biasa ajer……….
begini rupa ikan tu kesudahannya.
*****************************************************************************
Ada yang bertanya pada entry sebelum nie about aku dan kengkawan ambil package ker? Tak dear……..we’ll main terjah jer………..tp we’ll ada kak mimi yang suggested kan Supir untuk kami.  Angga……….sangat2 ler sporting……so, if ada yang nak guna khidmat Angga nie……boleh info aku yerk…………nanti aku bagi detail about Angga.
Kiranya……….we’ll ambil Angga complete sekali dengan keretanya lah yerk…..and dia jugak yang tolong we’ll booking and survey hotel di sana………..just bagi tahu dia, korang nak duduk hotel macam mana…so, nanti dia akan suggested kan sekali ngan rate hotel tersebut.
Nanti……..entry terakhir, aku akan summary kan perbelanjaan asas we’ll kat sana tak termasuk shopping yerk….untuk rujukan korang …tak bermaksud nak membanding2kan dengan yang lain……….tp mcm aku, selagi ada info yang boleh aku guna untuk we’ll ke Bandung hari tu…….aku kumpul….at least, sedikit sebanyak kita tahu kan………so, don’t worry k…mana-mana yang bakal ke Bandung buat kali pertama macam we’ll nie…..akan aku kongsi apa-apa yang aku tahu.
If nak tanya pun apa salahnya…..boleh email aku thru : zana.nordin82@yahoo.com

>

ok lerr…………coz’ ramai sangat teruja ngan entry nie kan…so, aku update ler yerk..ingat nak bertangguh2 lagi..coz’ aku rasa malas ler lately…tp demi korang…..gigih kan diri gark ler nie kan.  So, enjoy k

Perancangan yang tak di rancang….serius….time tu AA buat promosi…kalau tak silap aku around bulan 10 last year kot. Pastu aku memekak kat FB tanya sapa-sapa nak join pergi Bandung…yelah..nak pergi ngan my laling hubby and Batrice rasa cam…hurm…tempat2 macam tu tak sesuai kot……coz’ nak shopping kan….nak2 si Batrice kalau tempat2 panas sikit…mula ler dia buat peel…baik2 aku ada mood nak bershopping, terus tak jadi nanti……tu yang ajak kengkawan mana yang nak pergi tu…..jadi mak dara kejap…he he he…so….2 orang yg respond confirm nak pergi…dan akhirnya…..kami pun pergi bertiga ke Bandung.  Aku, Yong and Sue.

Tiga-tiga buta Bandung coz’ tak pernah jejak kaki ke sini……..tp alhamdulillah, berkat info dari kawan-kawan yang pernah pergi sana especially Kak Mimi and Nurul …….maka dengan penuh confident nyer kami bercuti ke sana selama 4 hari mulai 1 – 4 Mac yang lepas….amacam……bravo tak kami? terjah jer weeeeiiiii …ha ha ha

So. coz’ aku sorang2 jer dari Johor…….maka, on that day (1 Mac) aku naik bas and turun kat Seremban.  From Seremban, aku tumpang Yong ke LCCT while Sue ambil teksi ke LCCT.  Flight kami pukul 3.30 pm from Malaysia and tiba di Bandung around 4.30 pm waktu Indonesia.

Alhamdulillah….time we’ll sampai tu…….tak ramai yang tiba di Bandung….maybe coz’ we’ll pergi time hari tak cuti kan……tu yang tak perlu dah beratur pepanjang cam sesetengah tu sampai beratur dekat 2 jam semata nak lepas imigresen….tp yang tak best nyer kat sini…dia org buat sport check guna anjing ler….hu hu hu …gerun jer tengok anjing tu lalu sebelah kita sambil dok hidu2…kalau kecik comel takpe ler jugak..nie dah sama besar ngan aku kalau aku merangkak sama dengan dia………..

Lepas settle sumer urusan di airport Bandung…and our supir pun dah selamat bersama kami…terus pergi ke hotel.  Btw…we’ll stay hotel biasa2 ajer pun………Hotel Serena at Jalan Kebun Kawong. Berhadapan dengan Station Keretapi Bandung……tp jalan nak masuk ke dlm nie agak scary gark ler..coz’ dia masuk ke dalam sikit……..tp takpe….yang penting murah..WIFI pun ada…..so, rate hotel nie ialah Rp 368,000.00 for deluxe room.  Ambil 1 bilik jer pun..share 3 orang…….bukan nak apa pun kan…just untuk tido jer malam ……..so, rasanya tak perlu nak bilik yang besar-besar and mahal-mahal…leh save Rp untuk shopping lagi…ha ha ha

>OFFLINE

>


OFFLINE FROM 1 – 4 MARCH 2011
Cuti-cuti menghabiskan duit dengan kawan-kawan tersayang….Phewittt…..jadi mak dara jap untuk seminggu nie.  Batrice & Papa tinggal…..

So, entry-entry selepas ini adalah entry-entry Auto-Published yang aku dah set kan sepanjang pemergian aku.
Harap-harap…tak sunyi lah rumah nie even aku pergi bercuti yerk…
Balik cuti nanti, aku jengah2 rumah korang pulak

Doakan kami selamat pergi dan balik k

>

maaf entry nie melimpah ruah ngan picture yerk……..
pukul 11 am we’ll check out dari hotel…….then breakfast kat Restoran Khalifah Seksyen 7…..tempat bebudak uitm lepak nie kan…….memasing order roti telur…aku jer order capati..lama dah tak pekena capati….

Dah kenyang isi perut….apa lagi……we’ll terus masuk ke jalan menuju i-city lagi…he he he….masuk i-city di waktu siang…adalah biasa2 sahaja pemandangan nya..tak se gah dan secantik pemandangan di waktu malam…….

Masa parking tu…mmg we’ll jer yang ada kat situ…haish..! dalam hati dok berkira2….dah open ke belum snowalk nie..ke dia open malam jer…….tanya kat pak guard….pak guard ckp dah open…tp dah sebut “tigot”  tak sudah……ohh! rupanya dia suruh beli tiket kat bawah……..

dah terang2 kat kat situ harga tiketnya….tp takpe…coz’ tiket parking malam tadi aku tak buang lagi….and pagi nie masuk mmg tak kena tiket ke apa…so, kita guna pakai tiket parking malam tadi….lagipun kat tiket tu takde tulis tarikh ke apa….so, kot2 korang tu rajin2 pergi…..kan…kumpul ler tiket parking tu siap2 erk….masuk snowalk leh dpt diskaun rm10 tau…byk tu……..total sumer sekali utk kami berlima = rm110.  Geleng kepala laki aku…..ha ha ha…sesekali papa….takpe kan…janji anak happy…mak budak pun happy.!

Decoration dlm biasalah kan…ada  haiwan2 stok area kutub utara kutub selatan jer kita boleh jumpa……tapi dalam edisi lampu warna warni ….tak gi i-city..masuk snowalk pun leh tengok lampu cantik2 belaka…
Maka bermula lah korang layan pic kami bergambar ala2 kat overseas erk….padahal dlm bangunan jer pun..ha ha ha………tp memang best ooo……pandangan peribadi aku…lagi BEST SNOWALK dari I-CITY..pendangan peribadi ok!…he he he………..serius….syok sangat2 duduk dalam nie…….korang tengok muka Batrice pun korang boleh tahu betapa happy nyer dia…..tak sudah2 sengih2 kerang busuk dia tu.

kereta spiderman nie….kat awal2 lagi leh jumpa…so, kot2 malas nak bagi anak korang main lari2 dalam nie….amik satu, suruh anak korang duduk…and sila ler tarik yerk…benda tu tak leh jalan dengan sendirinya…tp Batrice, kejap naik kereta spiderman dia..kejap karang dia lari2 gark……last2 nenek dia pergi pulangkan kereta spiderman dia tu….time dia tengah ralit2 main gelongsor salji…..pastu kecoh kereta spiderman dia hilang…keh keh ekeh

ohhhh….gedikkan…….laling hubby aku perli kata penuh aku dudiuk kat situ…hu hu hu..tahulah…..isterimu ini udah size XL…….hush! sejuk babe….tak larat nak keluarkan tangan..nak pegang camera snap gambar pun mengeluh2 laling hubby aku tau………tp kalau tak ambil gambar…rugi oooo…bila lagi nak dpt gambar feeling ala pergi negara yang salji turun…..

3 round we’ll masuk …ha ha ha..don’t worry…korang bayar rm25 tu……masuk ler berapa lama korang nak duduk dalam tu….nak keluar masuk 44x kali pun takpe…janji jangan keluar dari pintu utama bangunan snowalk tu udah ler……takat keluar masuk kat entrance ke dlm peti sejuk tu takpe……he he he…faham ker…..he he he camnie…lepas korang beli tiket……korang akan masuk pintu utama….hah! pintu tu sekali korang dah masuk…then korang keluar…nak masuk balik…kena ler beli tiket baru yerk…tp kat dlm before masuk bilik sejuk tu….korang kena ambil jacket korang..and pada sesapa yang sewa kasut …kat area sini gark ambil nyer…then….tunjuk tiket korang….then dia akan cop tangan korang as pass korang masuk bilik sejuk tu…hah…pintu nie takpe..korang nak keluar masuk 44x pun takpe….coz’ still dalam bangunan snowalk tu……we’ll larat keluar masuk 3x jer……tu pun kalau ikutkan dah keluar tu malas nak masuk balik…tp budak kecik tu mana tahan ooo…dia tengah excited main salji katakan…..
Kat dalam nie…macam2 gark ler boleh main……esp gelongsor2 licin nie…best ooo…aku dah try…..ha ha ha…seronok….

yg nie pun best…tp sebab tinggi sikit dari yg tadi…aku tak naik…gayat ooo..lagipun lubang tu mcm ngam2 jer ngan aku kan…sat lagi tersekat kat tengah2 tak ke naya…biar ler laling hubby ku yg kecik molek tu jer gi temankan Batrice main benda alah tu…

yg nie…aku mmg surrender…tak berani ooo…udah ler tinggi satu hal…laju plak tu……tp Batrice mmg berani…..tak de heran dia benda alah tu..siap gelak2 lagi ngan papa dia…request nak naik lagi kali ke-2…tak dpt ler kan….laling hubby aku tu pun bukan berani sangat tu…tp demi anak…seround jadi ler……tp mmg laju arrr…..

that all…………..memang seronok masuk snowalk nie…..kira percutian we’ll yang singkat tp sangat2 menyeronokkan……pada korang2 yang duduk area2 situ…sila ler pergi yerk…….i-city pun ok gark…cuma penat berjalan ler……kan..yg nie……takde ler penat sangat pun……cuma…sejukkkkkkkkkk tahap beku arr….tp BEST tetap BEST

Info :

Tiket : RM25/dewasa and RM20/kanak-kanak umur 3 tahun ke atas.
Guna tiket parking time beli tiket masuk tu…so korang akan dapat diskaun RM10 k.
Sewa kasut : RM10/tp kena bayar deposit rm30 nanti keluar RM20 tu akan dipulangkan semula
Di nasihatkan bawa hand glove…..sejuuuukkkkkk….kat situ hand glove ada jual RM10/pcs…mahal…and dia berbulu2 lebih..hu hu hu….

*** even kat signboard tulis tak boleh bawa camera…..tp aku bawa camera gabak tu takde plak kena sound ke apa…so…sila ler bawa camera korang sendiri yerk…….snap ler berapa banyak gambar yang korang nak…he he he…..

*** datang pada waktu pagi adalah sangat aman damai…coz’ tak ramai orang…so, tempat itu adalah seperti kita yang punya….ha ha ha……

>Zoo Melaka

>

……..Isnin, from Banting shoot ke Melaka.  Eh eh eh..silap….singgah sebentar di Nilai.  Laling hubby aku  nak riky2 perabot kat situ.  Lama tak lama pun…almost sejam lebih jugak ler.  Dari Nilai around pukul 3.30 pm…so…sampai Melaka dah almost pukul 5 pm.  Tp coz’ mmg dah berjanji ngan Batrice nak pergi Zoo…so…janji kena tunaikan…kalau tak budak kecik tu tak sudah2 menuntut janji mama papa dia plak nanti.  Time tu…..tawakkal jer lah takut Zoo dah tutup…..tp alhamdulillah…Zoo tak tutup lagi. Wokeh…for info yerk : Zoo Melaka di buka dari pukul 9 am – 6 pm then sambung utk zoo malam start pukul 8 pm – aku tak sure zoo malam tutup pukul berapa coz’ time tu sekali imbas lalu jer nak tengok Zoo tutup pukul berapa.  Nak masuk Zoo Malam rasa tak berbaloi nak tunggu takut Batrice ketiduran plak time tu….and…pukul berapa plak kami nak sampai Kluang kan.

1st picture was requested by herself.  “mama….echa nak gambar kat situ” maka, as Mama yang pantang pegang camera ” wokeh!” ha ha ha ha…ada uncle India tu tengokkan jer budak kecin nie posing2 kat situ……sambil senyum2 tengok kat aku…aku pun, pakat senyum balik jer kat uncle tu…he he he he…ntah apa ler si uncle tu fikirkan yerk….

and aku rasa ini tempat WAJIB berposing kalau pergi sini kan….at least ada bukit yang ko dah sampai ke Zoo Melaka.  Btw….ini 2nd time we’ll pergi ke Zoo Melaka nie….rasanya 1st time masa tu Batrice baru pandai jalan……..time tu seronok coz’ dia tengah excited berjalan…so, kerjanya berjalan jer…..tak penat langsung.  La nie…………..hazab mama papa ko ! tak caya…korang tengok nanti yerk.

auw……i like pic nie walaupun muka aku di tutup bayang2 daun tu……Credit to en laling hubby.  Bukan senang ok nak suruh dia snap2 pic kalau tak di suruh or di paksa……..beli camera godang tp malas nak snap2 pic…….apa kes kan……

The Donkey……jinak gark ler…..takut2 berani aku pegang coz’ kat signboard suruh berhati2 dari di gigit oleh kuda ini…ha ha ha……percubaan memujuk Batrice suruh dia pegang kuda tu……makanya mama kena ler tunjuk berani walaupun dlm hati nie rasa kecut gark ler kot tetiba donkey tu gigit jari mulus aku tu kan.

akhirnya….berani2 takut dia pegang donkey tu……….

happy bila tengok dia excited tengok animals tu sumer.  Sibuk nak cari elephant, giraffe, tiger and lion.  Kemain jauh memusing nak mencari binatang2 tu sumer………..time nie tengok TAPIR rasanya….ada ke tanya aku naper badan tapir tu kaler itam putih……..confuse aku nak jawab soalan dia…last2 aku jawab coz’ tapir tu tak suka mandi…yang kaler hitam tu daki dia….ha ha ha ha ha ha ..boleh?

berlenggas sekali hah….menjejes peluh dia….

yes….nie ler tempat yang aku cari2.  Kalau nak cari tempat nie…..cari kandang zirafah dulu…hah! kat belakang kandang Zirafah jer…..aku nak test elephant ride…tp petang tu takde ler plak….ada kuda jer…kudan pun kuda ler….janji layan kan jerrr.  Awal2 aku dah psycho Batrice suruh naik kuda ngan papa dia…..coz’ dia nak naik ngan aku….aku plak tak sampai hati nak naik atas kuda tu..tak pasal2 nanti patah plak pinggan kuda tu…….

memula cam tak puas hati….tp setelah di pujuk2..akhirnya dia nak.

muka cuak naik kuda….tp memula jer…lepas tu……tak cukp siap nak ulang naik lagi…..

Info Horse Ride : Kanak2 – RM2.  Dewasa – RM3 and if naik sekali Dewasa & Kanak2 – RM4.

Gambar nie mmg tak bleh blah arr……….aku suruh dia berdiri kat tengah2 binatang tu…boleh plak dia buat posing sakit lutut tu……ada 1 family tu dok senyum2 jer tengok dia posing camtu…….ha ha h..sure dia ckp budak nie kaki posing….

amboi2……….kemain laju erk dia tinggalkan mama papa dia……nak mengejarkan tiger kat kandang depan tu…..bunyi jer dah buat dia excited.  Tp aku rasa…haiwan2 kat Zoo Melaka nie dah kurang menarik nya lah…..mcm kurang terjaga sikit…kurus2 belaka…then…byk yg dah tua2.

Seronok Batrice tengok tiger.  Motif aku ambil gambar nie ialah nak shoot budak baju hitam kat belakang tu…comel weii…..tembam plak tu..and yang penting dia pandai posing..pantang mama dia hala camera…..asyik buat sign PEACE jer….rambut pun panjang mengurai……geram aku……ikut hati nak jer aku minta izin nak ambil gambar dia sekeping…tp tak terkeluar plak ayat tu kat mulut…

penat berlari2 and jalan2….stop plak kat sini.  Nasib ler ada pelantar2 mcm nie utk rehat2 kat kaki and vontot………budak nie dah kepenatan and kehausan.

hah! aku dah cakap kan…hazab kali nie pergi ngan dia……nampak jer dia riang gembira berlari2an ke apa…hakikatnya…..dah separuh jalan tu…siap duduk lagi atas jalan raya tu coz’ tak larat nak heret kaki dah…mama papa dia pun beh kurang jer…….makanya…sebab tak larat nak dukung dia….maka papa dia dukung capang camnie……kejap jer pun…..berat wei!

stop kejap coz’ papa dia tak larat dah nak mencapang dia……posing2 atas turtle batu nie.

then….tugas mama dia plak mendukung dia….adoi ler……hazab ok hazab..mama ko pun dah tak larat nak bawa badan sendiri ………di tambah lagi ngan dia….tp takkan ler aku nak biarkan dia jalan gark walaupun dia dah tak larat kan…kena gark dukung dia…papa dia mmg dah tak larat sangat2 ngan kaki sakitnya lagi……hurm….hubby aku nie…..bab jalan2 mcm nie mmg dia failed sikit.  Kaki hubby aku kan pernah patah satu ketika dulu…so, bab berjalan2 mcm nie…dia mmg tak kuat sangat ler…tp yang lain tu kuat yek!…..

fuh……….sampai kat pit stop last tu…rasa lega sangat2……cuma lepas tu letih nak mendaki bukit plak ler……so, stop kat sini kejap sambil layan makan ice cream.  Kalau sampai awal sikit…boleh gark tengok pertunjukan gajah kat sini…….kempunan.  1st time we’ll pergi…sempat layan persembahan si Noni (gajah)…bergelek2 and then dia melukis…takde ler lukis apa pun..just calit sana calit sini jer…tp ok ler kan..abstract katanya.

otw nak keluar tu…ada stor utk tram nie…opss lupa plak….memula mmg ingat nak naik tram…..tak larat wei nak jalan keliling zoo nie…jauh gark ler kan……at least naik tram tu…..takde ler penat sangat…tp kesian..coz’ sampai pun dah lewat…we’ll missed tram yg terakhir.  Sampai2 kat tram stesen tu….dah penuh…..sendat ngan orang……mau tak mau, tu yang kena menapak gark tu.

Tp takpe…tak dpt naik tram…dpt bergambar ngan tram pun jadi ler kan…….

ok..habis dah citer berjalan2 di ZOO MELAKA.  Ramia sungguh orang johor time we’ll pergi nie.  Bukan apa…ISNIN tu kan JOHOR cuti sempena KEPUTERAAN SULTAN…tu yang ramai orang johor turun melaka kot….tengok kat parking pun…..pakat sumer flat johor….
Lepas nie kalau turun MELAKA lagi..nak try pergi Melaka Wonderland plak ler…mcm best jer….tak pun bw Batrice main air kat WET WORLD jer….