Category: New House


>Home Sweet Home

>Alhamdulillah………..proses bakal rumah kami dah almost 60% selesai…..

syukur…insya alla…kalau takde aral and proses berjalan dengan lancar…by end of may or awal june kami dah boleh masuk rumah kami.

Btw….zana beli rumah dari tangan orang…..yang membuatkan kami kena tunggu lama adalah proses pertukaran nama dari bank kepada developer coz’ rumah tu rumah lelong…so, a bit complicated sikit untuk pertukaran nama bank ke pada nama developer. And now…proses from bank – developer tu dah selesai..and this week…tinggal proses tukar nama dari developer ke 2nd owner(owner sekarang). Alhamdulillah….bila nama dah tukar ke nama 2nd owner tu….so, baru ler kami boleh proceed untuk hantar permohonan  untuk buat valution and permohonan pinjaman kerajaan. Proses nie takde masalah sangat…..insya allah 99% tu lulus lah kan…….

Semalam, balik kerja……2nd owner (Ms Chong) called suruh datang kedai untuk pilih warna untuk cat rumah. So….we dah decided and dah pilih pun kaler apa nanti untuk our home sweet home.  Nanti dah siap…baru boleh tayang kat korang yerk…..and cost mengecat adalah di tanggung sepenuhnya oleh Ms. Chong…….he he he he…seronok kan…tp cat dalam jer lah…untuk luar still kaler yang lama…cuma, Ms Chong touch up sikit mana yang tak ok tu….

So far….sangat berpuas hati dengan rumah tu. Harga pun sangat-sangat reasonable coz’ banyak beza jika beli direct dari pemaju…almost lebih 20K – 30K jugak ler…..lagi pulak our home sweet home tu dah buat renovation sikit2 dah….mozek full dari tingkat atas ke tingkat bawah……..veranda and porch pun pasang tile. Cornish pun dah buat…………..tinggal nak buat kitchen kabinet jer…and sikit2 renovation yang my laling hubby buat sendiri nanti. Save budget…he he he……

So, next week dah boleh prepare document untuk permohonan pinjaman perumahan plak.

Advertisements

>Pencarian Berakhir

>Lepas kelas music Batrice terus gi bandar kluang……cam biasa lah kan.

dah lama aim kedai perabot nie…tp asyik terlupa jer nak pergi….kedai jer belakang Kluang Mall tu jer…..nampak cam biasa2 jer pun kedai nyer…tp ada something yang buat laling hubby aku terpikat nak pergi kedai2 tu…ingat lagi entry survey2 lagi masa baru balik dari kursus di MPM bulan 11 lepas. Before tu pun ada gark buat survey2 perabot kat kedai finotti kluang.  Tp time tu survey 2jer lah pun…

Selain tu…ada gark we’ll survey2 kedai perabot kat JB and BP time bulan 12 lepas…tp yang tu aku tak buat entry lah kan…rata2 pergi design sama jer….aku kan ada ckp yg hubby aku suka design ala rotan.  Ala2 bali, klasik design…tp takde ler klasik sangat kan..coz’ rumah aku nanti, deco takde ler nak ala2 klasik…nak ala2 modern tapi klasik..camne tu….

So, tadi….akhirnya we’ll tergerak hati lagi nak singgah kedai perabot tu….pusing punya pusing…belek punya belek…akhirnya dapat gark perabot idaman hati laling hubby aku…aku nie tak kisah sangat bab deco2 rumah…tp laling hubby aku tu ada cerewet sikit…kalau ikut aku, baik aku ambil leather punya….tp bila tengok yg nie….hurm! not bad gark…and yang penting harga still dlm budget kitaorg.

Amacam! cun tak?…….coz’ kusyen tu warna HIJAU…makanya rumah kami nanti hall akan ala2 kaler hijau gark ler gamaknyer……takpe…small matter lah…..

Memang payah nak cari design camnie kat area johor…..or maybe we’ll yg takde rezeki nak jumpa kat tempat lain. Tapi kat Kluang nie, habis sumer kedai perabot kita orang survey…..tak jumpa yg mcm nie….ada 1 kat Court tp quality tak memenuhi standard/piawaian kami……yang nie, just nice…..quality and still under budget.

So…tadi terus bayar deposit..coz’ tak byk cash banyak….mmg tak plan pun nak tengok2 perabot hari nie….so, Isnin or selasa baru buat full payment. CASH. ha ha ha…yup….we’ll mmg tak guna creadit card…so, everything yang nak di beli harus ler beli guna tunai……..so, bila plan2 mengejut camnie……mmg tak boleh nak terus bayar habis ler…..ada takde, byr deposit dulu…takut nanti dia jual kat orang lain kan…..

Sambil2 tu aku survey set bilik tido…..utk master bedroom. He he he…kalau ikut hati….semua nak berganti….tp kena lah ikut $$$ yang ada dlm poket tu kan. Belanja ikut kemampuan…bukan nafsu…..

gorjes ok set bilik tidur yg nie……complete set RM3400. Katil + Tilam, drawer 6 pintu, meja solek and stoul. Murah seeehh……tapi tak boleh nak boleh nak beli sekali harung kan….1 by 1 kata laling hubby aku. Ada rezeki nanti, beli yang nie plak…tp mmg aku dah aim yg nie……kena kumpul duit nie..!

About rumah kami. hurm…..dah almost 3 bulan lawyer uruskan urusan tukar nama antara bank and developer.  Yelah….coz’ rumah kami nie rumah lelong…so, dia punya step tu panjang sikit dari step korang beli direct dari pemaju.  Tp harap2 b4 raya dpt ler masuk rumah baru.

Hurm…….banyaknyer $$$ kena keluar nak masuk rumah baru

1) kabinet
2) renovation kat dapur
3) renovation utk balcony atas
4) peralatan rumah lagi

hurmmm…..menabung jgn tak menabung!

>Dream Bed Set

>

salam pagi jumaat korang…..he he he……sorry yerk…semalam tak sempat nak tinggal jejak kat blog korang……jangan kata blog korang aku tak sempat nak menyinggah..kat blog sendiri pun tak ada masa….sempat up entry ringkas adik ipar aku selamat  bersalin jer …..lepas tu terus sign out……banyaaakkkkkkk kerja lerr………even boss takde….tp ada kerja yg perlu di selesaikan jugak semalam……..

haish…………sakit jiwa betul aku buat HRMIS semalam…………….dari pagi sampai ke petang…..makan pun tak sempat tau….sadis tak sadis ler…..tp nak buat macam mana…kena gark buat walaupun line cam siput….siput pun aku rasa laju……….lagi haru bila time nak print……..keluar bahasa ntah apa2 plak….adoi ler……..virus ker apa? tensen jer aku………

Btw…………ahad lepas, after beli barang2 rumah…………terus ke Batu Pahat…………..saja jalan2 cuci mata sambil survey2 apa yang patut……masih dalam step survey menyurvey lagi…he  he he….progress pembelian rumah aku tu still masih perlu tunggu masa yang lama lagi……………step penukaran nama owner 1st ke 2nd owner still dlm proses….aku nie kira owner ke-3…………..so, tak tahu ler sempat ke tak sempat beraya tahun depan kat rumah baru………..

takpe…..tutup citer pasal rumah tu dulu yerk….bila step penukaran nama tu selesai…aku update yerk…
Amacam……..cun tak set princess kat atas tu………….giler aaarr kalau ada yg kata tak cun…….aku tengok pun rasa cam nak bawa balik time2 tu gark…………..adoi lerr…sweet giler….mmg sangat2 sesuai utk bilik anak dara tu…………..masuk set nie…pastu dinding tu kasi cat kaler pink or purple….sure sweet jer kan bilik tu nampak……..sarungkan plak bedsheet princess…wallah……..mau bukan batrice yang tido bilik dia….mama dia yg tido situ…..alahai…..

tp tu ler……..takde rezeki….sumer set dah sold out………and tak re-stock balik……………makcik keciwaaaaaaaaa…………………..aku ayat ler sales girl tu kot2 ramai yg tanya, suruh ler order ngan kilang lagi….tp adik tu ckp…..dah tanya …tp mmg kilang tak keluarkan lagi….wwaaaa……….naper ler ko kejam yerk…….bila set camtu cun…boleh plak ko stop production…………plz plz plz………re-stok ler balik

1 set tu harga dlm rm2k…………..kira murah ler kannn kannn kann….

tp bila aku tanya anak dara aku..nak tak set princess tu….dia tak mau…coz’ dia dah syok naik turun set car ler plak…………huwaaa……..ko mmg tak memahami hati nurani mama ko tau!