Category: Balik Kampung


>entry  main-main air lagggggiiiiiiiii
and….again………..lama dah tak pergi main air kat Tanjung Leman…and since Laling Hubby aku dok bebel coz’ kebetulan time aku balik kampung tu………..jiran depan rumah buat majlis kawen anak dia…and sangat ler bising ngan lagu-lagu dari set karoake dia tu kan…………maka lepas makan2 kat kenduri………..Laling Hubby aku ajak pergi Tanjung Leman.

Aku on jer…coz’ tak larat tengok muka masam dia yang tak tahan dengar bunyi bising-bising tu.  Haissshh! susah betul tau dia nie…….tp betul gark..since memang sangat bising and DJ tu pun tak agak-agak buka sound system kemain kuat lagi….habis 1 kampung pun boleh dengar….mana ler laling hubby aku tak panas hati…nak tido tak boleh…..nak tengok tv..suara tv pun tak dengar……….at least, x payah ler on speaker tu sampai dah tak boleh nak pusing dah….maximum level….ada2 buat memeriahkn majlis udah ler…..tu nasib baik takde si aiman domot…kalau tak…lagi ler kesian anak bujang tu….sure mengamuk jer dia nanti coz’ bising…………hurm..! nak cakap lelebih pun tak javascript:void(0)boleh…bukan majlis rumah kita kan..

So..tak yah ckp banyak…lepas ganti baju sumer……around pukul 2.30 we’ll gerak pergi Tanjung Leman. Matahari pun still terpacak tegak atas kepala………………..

Sapa yang paling happy? Anak dara nie lerrrrr………….dah lama dah berjanji ngan dia if balik rumah mak tok kita pergi beach….jadi camnie….baru ler tertunai janji ngan dia tu…….

Dalam kereta kemain lagi dia happy…dok menyanyi sumer lagi yang di hafal………tp lepas a few minit masuk kereta……………dia jadi camnie!
.
.
.
.
.
.
.
.

kemain lena lagi atas tilam empuk kalah tilam Vono tau…………..patut ler senyap jerrrrrrrrrr. Aku pun tak perasan bila masa dia lelap coz’ sambil nyanyi dia dok bersandar kat bahu aku……..sekali diammmmm lama gitewww………..ku jengah…laaaa………….ketiduran rupanyaaaaaa.

Dapat ler dlm 10 minit gark dia lelap mata…………dah masuk simpang nak masuk ke pantai tu……kejut dia…terus cargas balik.

We’ll lepak-lepak dulu……….beli nugget, keropok, cendawan goreng and air sambil bentang tikar.  Laling hubby aku siap bawa bantal kecik kekonon nak baring-baring kat situ…………sedappp wei……dgn angin sepoi-sepoi gitewwwww……….kalau dpt letak kepala…mmg sure terlelap punya lah….

tp gark yang datang Tanjung Leman that day………..aku tengok ramai yang mcm baru balik dari kenduri kawenn jer………..ngan baju kebaya nyer….ngan bakul buah hantarannya…..mmg sure baru balik dari majlis pengantin….tak pun baru habis hantar orang bertunang ke apa………..

 
Sesambil tunggu hari redup sikit……..untuk terjun laut……..kita posing-posing dulu yerrkkkkk. Budak kecik tu suka ajer……..suruh baring-baring kat pasir pun dia sanggup……..

Agak-agak hari dah redup…………papa dia pun dah salin baju…………apa lagi…….time to splash-splash lah kan…………dua orang kesayangan aku nie memang pantang jumpa laut………..mcm kerasukan dah……aku tak join pun splash-splash…..jemu dah…..baik ler duduk tepi tu jadi photographer……….leh gark buat modal update blog kan…………update blog tanpa gambar adalah sesuatu yang tak best pada aku……..melain kan ko pandai nak menceceh-ceceh berjela…………he he he he…ada a few blogger yang aku suka masuk even dlm blog dia takde pun gambar sangat…tp since dia nyer hasil penulisan tu syok di baca…….tu yang aku rajin masuk tu.

Tengok jer lah aksi-aksi dua beranak nie…….kemain happy main ombak…padahal time nie aku rasa laut bergelora sikit…….

Sakan ko kan…………….suruh naik pun tak nak dah!

suruh main lompat-lompat dalam air pun kemain lagi dia melayan…………tp aku suka ambil gambar Batrice lompat melompat………

Korang bayangkan………..dari pukul 2 petang………sampai pukul 5 petang baru we’ll balik.  Memang puas ler anak dara tu ngan papa dia main air.  Balik pun muka dah senyum sampai ke telinga dah….takde dah masam-masam.

Advertisements

>Pantai Mersing

>Last week balik Tenggaroh setelah almost sebulan lebih aku tak balik…..last balik masa majlis cukur rambut anak-anak buah aku tu. And balik kali nie pun coz’ nak menyerahkan harta karun dari Bandung hari tu….jadi ler…sorang sikit merasa buah tangan dari sana.

On the way balik tu menyinggah bandar Mersing.  So..pusing jauh sikit…..if tak pusing….aku lalu kluang, jemaluang je terus….tp if pusing bandar mersing…kena  ler lalu kluang – nitar – mersing…..jauh sikit arr pusing. Menyinggah bandar Mersing  coz’ tetiba laling hubby aku nak beli keropok lekor and sata…….

Sambil2 tu menyinggah ler tengok pantai Mersing.  Time tu baru dua tiga tsunami kat jepun kan….so, air laut sangat ler bergelora…..ombak pun kemain besar…lain macam plak aku tengok..ngan air kotor dari biasa…….angin kuat…..agaknyer kesan dari tsunami kat jepun tu kot!

*** DEE …….buka restoran kat mersing erkk?***
Sambil2 tu…….snap ler sekeping dua gambar berlatar belakangkan pantai mersing tu.  Batrice baru bangun tido………tu pasal serabai sikit tu.  Bangun2 terus nak kencing…ceh…dah ler takde toilet awam kat situ…….terpaksa ler kencing jer kat tepi2 tu…..kira cam darurat jer lah…..

Dah puas layan2 gambar kat tepi pantai mersing tu………jom teruskan perjalanan balik.  Mak Tok pun dah tertunggu2 tu…………….patut sampai pukul 2…pukul 4 gark baru sampai. Banyak sangat corner baring sebelum sampai rumah mak tok.

Feberet Batrice.  Join papa dia drive….tp jalan kampung jer lah berani buat camnie…buat kat jalan tengah bandar…harus kena tahan ngan polis nie.

>again…..minggu nie balik Tenggaroh lagi.

 *** gambar ulang tayang ***

and this time berdua lagi dengan Batrice.  Laling hubby ada kerja……
sebab utama balik ………….wedding schoolmate and keterujaan nak jumpa balik kengkawan lama yang dah almost 10 tahun tak jumpa….rindu weeeiiii ngan korang.

>Balik Kampung Berdua saja……..

>……..bersambungan yerk.  Ikut plan asal, petang jumaat tu aku gerak balik ke Tenggaroh…tp di sebabkan start petang tu..perut aku kemain meragam lagi..makanya plan terbatal secara automatik nyer….giler ko..udah ler balik berdua ngan Batrice coz’ laling hubby aku ada kerja lagi kat Kg. Org Asli Punjot…..sat lagi kena time perut meragam..mana aku nak layan perut lagi..nak focus nak driving lagi…tu belum citer Batrice yg peel ntah apa2 lagi nanti…ohhh…tidak…baik ler aku tunggu perut aku lega dulu baru gerak.

So…pagi sabtu tu…awal tak awal pun pukul 10 gark ler baru gerak…..aku balik Tenggaroh berdua dulu ngan Batrice.  Perut dah lega………..so…boleh ler drive ngan penuh konsentrasinya.

while budak kecik nie…melayan game kat Garmin papa dia…..nasib baik ada..kalau tak….kecoh dia ke depan ke belakang ….pengsan aku!

sempat gark singgah ke bandar Kota Tinggi………korang jangan tak tahu yerk…kota tinggi nie dah ala2 syurga shopping utk kain baju and tudung….ko cakap jer nak cari fesyen apa……sumer ada kat sini.  Harga pun adalah amat2 murah…..kalau turun kota tinggi nie….mmg naik rambang mata memilih kain2, baju2 siap waima pelbagai jenis tudung.  Sepatah kata hubby aku………bawak RM10K ke kota pun kalau dengan aku boleh habis sekelip mata……..ha ha ha ha ha….namapun PEREMPUAN….nampak cantik dan murah….mau ko tak geletis tangan nak kuarkan RM tu dari purse kan.

Yesss……..ini ler tujuan utama aku balik Tenggaroh walaupun berdua ngan Batrice saja.  Act……..this pengantin perempuan yang sweet nie…adik kepada kawan baik aku ITA.  Tp kecewa sangat2 bila niat datang and nak jumpa ngan ITA tak kesampaian coz’ ITA tak dpt balik….dia kerja…sedih aku.  Almost 6 tahun gark ler tak jumpa ITA.  Last we’ll jumpa masa majlis kawen aku…..lama giler kan…padahal sekampung, rumah pun takde ler jauh mana pun………tp tetap takde rezeki nak jumpa ITA.  hurmmm..

Takpelah…tak dpt jumpa ITA janji budak kecik nie dpt jumpa mak tok dia kejap pun jadi ler……….

btw………aku balik Tenggaroh nie pun kejap jer……….lepas majlis kawen si Izan tu……around pukul 4.30 camtu. Aku callo to Mersing……….untuk apa? jeng jeng jeng……….nantikan kemunculan entry selanjutnya ya.

>Bola Sepak Jenaka

>dlm byk2…..xtvt sukan……sukan nie ler yang paling buat aku gelak cam nak pecah perut…..gamaknyer kalau boleh guling…..dah lama aku guling2 tepi padang tu……….kelakar ok…………….korang layan ler aksi2 yang berjaya aku snap…….maaf ler kalau qualiti gambar kurang yerk………snap ikut dannn jer nie……tak sempat nak focus  bebetul……………..

*** korang agak2 ler kan………..berjaya ker bola nak lulus masuk pintu gol kalau penjaga gol duduk terconggok depan pintu gol mcm tu…….tu belum lagi pemain lagi bertindak ala2 penjaga gol tambahan……***
*** pasang strategi kot sebelum masuk padang…..tak pun ketatkan kain takut terlerah tengah padang***

*** alahai cik Saman nie…….cam baru habis bersunat jer………main bola dalam pantang kot***
*** star dlm blok aku…….cik Taib……..memperketatkan ikatan kain….sat lagi nak tendang bola…takut bola tak pergi…….kain yg terbang melayang……***
*** kumpul reramai……..pasang strategi………..biar pihak lawan bungkus ***
*** yooo……..tendang cik jangan tak tendang……..terus masuk gol ok ***
*** payah gark nak tendang bola pakai kain erkk……silap2 semangat menendang…..
bola sembunyi dlm kain ***
*** penjaga gol pun naik syok nak menendang bola sama ***

*** uish….pemain blok aku. Cik Ghani…….lempar cik………***
***cepat cik Nazri……jgn kasi pihak lawan yg dapat bola tu***
*** uish……..sengit nie……..gelecek jgn tak gelecek***

*** fuh…..cayo lah………tanduk lagi bola tu ***
*** penuh semangat kesukanan kan……***

*** yooheeee…….kita menang…….GOAL!!!!! . Calit sikit…..***

*** ha ha ha….cik Jaafar dok mendengki……biar bola tak masuk gol…..***
*** pom pom girl that day ***

mmg happening lerrrr…………..hope ler next year pun ada lagi xtvt hari peneroka cam nie……..

>Sukan Kampung

>

…………..ini ler dia xtvt sukan yang ada utk Hari Peneroka Felda Tenggaroh Timur 01 bagi tahun 2010…….happening beb.! mak2…ayah2 pun……..sumer sporting join………..memasing meng”enjoy”kan diri pada hari tu…………..giler kentang arr diaorgn………….belia2 pun join sekali………lama dah takde feeling camnie………..aku kat luar padang dah cam apa dah……….terpekik2 menyokong blok aku…….lari sana lari sini nak snap2 photo……..tu yang rentung tu…………tp tak kisah ler…janji puas hati………….lama dah tak buat xtvt camnie…………berpeluh jugak ler walaupun bukan peluh coz’ bersukan kan……..lebih peluk coz’ berpanas……………yang penting SERONOK

wokkeeeh…….stop membebel………….xtvt2 sukannya ialah :

BOLA SEPAK JENAKA – syookkkk ook……tengok ayah2 main bola sambil pakai kain batek.  ha haha….patutnyer sumer kena pakai kain batek….tp ada gark yang pakai kain pelekat………tp tak kisah ler…janji kain yerk………

MERAUP LIDI – biasa lah kan……….sukan utk mak2 kena ler yg lite2 ala2 keperempuanan punya……..nie pemenang di kira berdasarkan berapa byk lidi dpt di raup dalam masa 3 minit kalau tak silap……….1st place – 17 batang lidi

BOWLING KAMPUNG – xtvt utk para ayah and ibu………..bowling guna buah kelapa tua……….berapa byk botol air tu jatuh……….sapa paling banyak….tak lain tak bukan tu ler pemenangnyer……..

mak2 pun tunjuk bakat baling buah kelapa ko…………….dasyat tak dasyat lerr

KAKI TIGA – yg nie plak utk belia……….guna batu bata…….tangan tak boleh cecah tanah………..

gigih gark ler …………kalau praktis sure senang nak buat kot……

MUZICAL CHAIR – yang nie utk para bapak2…………gelak ok…..siap berguling2 memasing nak berebut kerusi………..ada tu, muzik tak habis lagi………dah kelam kabut lari nak dapatkan kerusi………bila muzik habis……..dia gark yang tak dpt…………..syokkk ooo…………gigil2 aku pegang mr. nikon nie……mana nak ambil gambar……mana nak gelak………confuse mana satu nak buat…………

BALING BELON JGN SAMPAI PECAH. – yang nie pun tuk belia2………..yg group lain out cepat…….last2 tinggal 2 group jer yang bersaing hebat……..jauh gak lerrr………..berapa jarak tu aku lupa plak nak ukur…….tp jauh lerrrrrrr

*** gambar selingan sajer takde kaitan ngan xtvt sukan di atas ****

Around pukul 12 lebih……..matahari dah tegak atas kepala……….xtvt sukan stop sekejap……..Batrice pun dah kepenatan sampai tak larat nak berjalan…….nasib ler aku bawa buggy nie……..nak mendukung dia……mmg dah tak larat ler…….berat dah 15kg +++ ……mau patah riuk tulang pinggang aku……..sapa nak sambungkan nanti……udah ler pinggang nak pakai lama kan……….ko tengok muka dia pun dah tak larat nak senyum………penat sangat ler tu………..

Petang ada acara lagi……..start pukul 2.30……………si kecik nie dpt ler lelap mata dlm 1 jam……….aku tak dan nak lelap mata………..and si kecik nie pun bangun ngan penuh semangat wajanyer………dgn niat……nak main lagi…………..niat lagi takde dia nie……main, main and main…………

acara-acara petang plak :

PARUT KELAPA – guna pemarut……..selalu orang guna kukur kan……so, maybe susah nak dpt kukur kelapa sekarang nie……so, tukar guna pemarut……….uish…yang nie pun, kalau tak tahu skill……..mau rabak jari tu di parut sekali…………..pemenang based on sapa dpt parut paling banyak…….siap timbang ok berat kelapa yang berjaya di parut……….

TARIK TALI – untuk belia……..lawan blok by blok……yang nie blok aku……..awal2 dah bungkus…….coz’ tekong depan tak kuat sangat……….rahsia nak menang main tarik tali nie………tekong depan and belakang kena kuat……….baru ler leh bertahan……nie, kalau tekong depan pun dah huyung hayang …….so, camner yang tengah2 nak suport kan…………

ANYAM KETUPAT – acara wajib………….mak aku masuk…….tp kalah……….masa yang di beri 3 minit….mak aku dpt anyam 2 ketul jerrr……….yg menang kalau tak silap aku dpt anyam 3 – 4 biji ketupat……pantas di situ……..kalau aku, jgn kata sebijik……….rupa bentuk ketupat tu pun belum tentu nampak……….

TIUP TEPUNG & CARI BARANG – ha haha………ko ingat bebudak jer ker yang femes ngan xtvt nie…..nenek and atuk budak pun steady jer layan tiup tepung nie tau…………gelak guling2 aku kat luar padang………..memasing dah macam hantu tepung…….lepas tiup tepung tu……….ada kertas ………cari barang apa yang tertulis kat kertas tu……….lintang pukang memasing cari barang ngan tepung penuh kat muka……..si pengadil plak……..duduk jauh2 kan………siap ada yang tergolek lagi tu…….nak gelak tak sampai hati……tp gelak gark ler coz’ kelakar tak hengat kan………

BASIKAL LAMBAT – last acara.  Sapa paling lambat……….pakcik pakai baju RELA tu mmg kelakar ok……acara BASIKAL LAMBAT tp dia muka confident jer kayuh basikal sampai garis penamat dulu……muka2 ala2 “AKU MENANG NIE’………..ha ha ha…………..

>

Malamnyer meriah ngan karaoke and pertandingan pakaian beragam……….siang plak masa utk aktiviti SUKAN……….he he he…………syukur sesangat ler coz’ cuaca baik……..tak hujan……..tp panas kemain……naik hitam legam aku anak beranak berpanas……..

Seawal pukul 8 pagi we’ll dah keluar dari rumah……..semangat punya pasal……..Batrice pun awal2 dah bangun……mandi, bersiap……..nasib ler aku tak lupa bawa topi dia……kalau tak, lagi legam anak aku di buatnyer………….

Sama cam karaoke and pakaian beragam, xtvt sukan buat kat padang awam………dulu tempat nie ler aku berkubang main bola jaring tiap2 petang…….paling syok bila hari lepas hujan……….sumer pakat balik comot2……..mana ada lecak, kat situ ler kitaorg buat aksi terbang…keh keh keh……..kenangan beb……..sambil2 main bola…sambil2 jual saham coz’ bebudak lelaki pun ada turun main bola sepak……..jahat errkk…………ada niat terpendam……….almaklum………baru nak meningkat remaja………saham baru nak naik……

Selain sukan …….ada gark ler pameran dari AADK dan pemeriksaan kesihatan percuma dari klinik tenggaroh 5………..so, pakat reramai timbang berat, check kencing manis, darah tinggi and so on……….bagus kan…kalau tak mcm tu……..bila ler peneroka2 nie nak menadah diri di buat pemeriksaan kesihatan…….nak harap diaorg rela hati gi klinik buat pemeriksaan tu….mungkin tak ramai kot………

muka segar di pagi hari……..udah ler panas…….aku pakai serba hitam plak tu……mmg rentung lerrrrr……

and…………bila Batrice dah jumpa kakak2 yang rela hati jadi baby sitter dia………..mama dia tak yah bimbang dah……….bayangkan dari pukul 8 sampai ke pukul 12 and sambung dari pukul 2.30 sampai ke pukul 5………Batrice main tak hengat kat mama dia………..aku plak dok mencari2 dia kot2 hilang di bawa kakak2 dia tu kan………..tp ok lerrr…….coz’ dah pesan awal2 kat bebudak tu supaya main jangan jauh2……and sumer mendengar kata……..main area2 gelongsor nie jerrr…….tak pergi mana pun……….so, aku pantau dari jauh jerrr……….kot2 hilang dari pandangan mata………aku naik ler cari…………

Around pukul 8.30 sumer pakat berkumpul ikut blok……….he he he he…yang kat bawah nie bukan blok aku tau……….tp blok sebelah….blok 2 pkt 1………seronok tengok memasing semangat turun ngan baju tema kaler hijau………..happening kan…………..dari mak2 ke bapak2….sumer turun……….anak2 pun semangat turun sumerrr tak kira yang jauh or yang dekat………..semangat macam nie ler yang best…….baru ler rasa kemeriahannyer……

yang nie baru blok aku…blok 1 pkt 1……….we’ll tema RAINBOW…tu pasal macam2 kaler ada……….tak berapa nak meriah sangat coz’ ramai yang tak join……….ayah aku pun tak join……….patutnyer dia ada masuk xtvt….tapi time tu ler gout dia datang………..emak aku jgn citer……….kalau tak masuk apa2 pun……….tetap muka dia gark ler yang muncul…………..

emak aku menumpang kasih a.k.a menumpang glamer kat group baju hijau……….he he he………

ko tengok anak dara aku…………tak reti duduk diam2……….tu kejap jer tu……..lepas 5 minit dia mengelupur nak join kakak2 dia kat atas………..

ini ler pengurus kampung aku………en. khairuddin……baru lagi rasanya en khairuddin nie…………apa yang best………..pengurus nie mmg sempoi………..ala2 berjiwa peneroka gark lerr………..pagi tu ngan sempoinyer dia jadi MC………he he he…boleh gitewww………..dia rasmikan…dia yg jadi MC………..hemtam jer lah…….

nie ler dua orang kakak yang rela hati jadi baby sitter Batrice………ngekor jer kemana dia pergi…….ada lagi 3 orang…tp tak masuk frame….hilang kat mana tak tahu lerrrr………anak dara ku nie, kalau kat kampung…kawan2nyer sumer bebudak besar….takde dah ranking2 umur sebaya dia…….kalau ada pun si Alya sebelah rumah…….tu pun tak berapa nak ngam………tp kalau ngan kakak2 yg umur dah masuk 9 – 10 tahun…..pergh……mmg kamceng habis lerr…………tp masalahnyer……….dia yang jadi ketua………kakak2 tu sumer ngikut jer apa yang dia suruh…apa yang dia cakap…………..ala2 cam Batrice nie ada bakat KEPIMPINAN ler……….ha hah a…..mula dah mama dia melalut…………

So…………lepas upacara perasmian sumerr………..maka bermulalah xtvt sukan yang di tunggu2……………

>morning ………..almost 3 hari citer tak berupdate kan….since tak boleh nak online dari office nie…..masa adalah terbatas sesangat……….kat office pun hanya leh online FB jer…..nak jenguk BLOG……kena menumpang kasih kat PC orang….hu hu hu…mencik ok………susah betul aku nak buat kerja sekarang…..nak cari info pun susah……..nama nyer kerajaan menyeru supaya RAKYAT CELIK IT….tp….kat office di sekat2 penggunaannya….camno nak celik IT…camnie…..

Weekend lepas……..mmg aku gagahkan diri gark ler balik TENGGAROH walaupun berDUA ngan Batrice……laling hubby tak nak ikut sudah………..lagipun dia ada kerja nak kena buat………sebab UTAMA aku balik Tenggaroh ialah :

HARI PENEROKA 
Almost bertahun2 gark ler takde sambutan HARI PENEROKA camnie………..dulu time aku sekolah2 ada ler…every tahun buat………seronok………macam2 aktiviti ada…………..so, this year…….ntah mimpi apa agaknyer kampung aku buat……..tu yang berkobar2 aku balik TENGGAROH tu…….
Aku balik petang jumaat……….so….malam nyer time sampai tu….ada PERTANDINGAN KARAOKE suka2………yang masuk pun anak2 tenggaroh………..peneroka & penerokawati………just suka2………tp jangan tak caya…….RAMAI yang ada BAKAT  TERPENDAM kat TENGGAROH ni………..bagi ler lagu apa pun…………….sure memasing leh NYANYI punya……….

Seronok anak dara aku……..siap ajak aku joget2 sekali……..nasib ler gelap gelitakan……..so, join dia joget2 takde ler malu sangat orang nampak……….kalau tak cam MAK PINGU ler plak kelihatannya……..

Beside that…………ada gark ler pertandingan PAKAIAN BERAGAM……………
syok tengok……..mak2 ayah2…dok menjoinkan diri ngan xtvt camnie………….ha ha ha ha……

yang nie kengkonon jadi PENOREH BERJAYA 

yang nie plak TUKANG POTONG RUMPUT…….mmg pakcik nie femes as tukang potong rumput pun kat tempat aku nun.

yang nie plak BABY 3 TAHUN….1st PLACE ok…..

si tupai……….
MAT ASKAR………….
Tp tak dapat nak layan habis ler…………….anak dara aku dah penat……..main sampai berpeluh2………bila dah penat tu……..mulut dok rengek2 ler ajak balik………so, dapat ler aku layan half jer xtvt malam tu……….mak aku layan sampai habis………balik dekat pukul 2 pagi………pergh………

>Sudah berada di kampung

>Aku dah selamat sampai kat rumah mak aku….berkampung sehingga ke hari selasa depan…..

so…..sorry yerk kengkawan…..tak dapat nak melawat rumah korang….aku busy and no connection kat kampung nie….tengok ler kot2 adik aku si Sanie tu ada bawa balik broadband dia…boleh ler aku sewa kejap untuk update blog….kalau xde tu…harap2 maklum yerk…..

Jumaat  – Rewang
Sabtu – Rewang
Ahad – Majlis
Isnin – xtvt basuh periuk
Selasa – kemas apa2 yang patut

fuh….sure penat tak hengat punya kan……..

>Tanjung Leman

>

fuh…panasnyer lah hari nie kan….kalau dpt berendam dalam air……….alangkah nikmatnyer…….rendam sampai kecut pun tak apa……

meh aku sambung lagi citer weekend lepas….biasa arrr…..satu hari mcm2 xtvt kan……so, setiap xtvt 1 entry…so, byk ler sikit aku dpt hapdet…kalau semua aku tadah dalam satu entry….meroyan ler korang nak membaca…..nak mengomen…..yang penting…aku pun meroyan sama nak menaip segala citer tu kan….so…1 by 1 k………

Lepas majlis pertunangan sepupu aku tu………sumer pakat singgah Tanjung Leman.  Bukan jauh pun…sepelaung jerrr…………..bungkus2 makanan yang ada ngan niat nak ala-ala berkelah ler kat tepi pantai kan…….aku pun dari rumah dah siap packing baju utk mandi…….plan mmg tak tido rumah mak aku that day…..esoknyer kawan baik laling hubby aku kawen kan…so, if tido rumah mak aku…cam kecoh2 plak nak balik2 awal semula ke Kluang…tak syok ler kan…….so, decided mmg balik hari jer……

Ini simpang nak masuk Tanjung leman………….fuh!….aku mmg hangen jer ngan mat-mat motor nie…………..udah ler ramai….kurang ajaq plak tu……………bw motor tengah2 jalan tak kira kiri kanan ada kereta ke apa…siap boleh motor sebelah menyebelah jerr….
Tengok tu………..kemain ramai diaorg tu……….tp mmg aku hangen ler that day………..cuba korang bayangkan….time tu dah pukul 6 pm ok……and cam biasa….bila hari-hari cuti nie Tanjung Leman tu memang macam tapak pesta…..ramai orang luar masuk…tak kira dari johor, luar johor or even ada gark yang datang dari Singapore……..
Korang kalau pergi berkelah sure nak kan ketenangan kan..? so…if korang punya ketenangan telah di ragut oleh bunyi motor-motor cabuk yang penunggang nyer tak reti bahasa….apa korang rasa? kalau aku lah kan…if aku ler….aku rasa cam nak lempar batu jer kat sekoq tu………memekak ok……prettt sana preet sini……takde perasaan malu ke apa….! ………orang luar datang tempat sendiri korang pamerkan attitude camtu…….nak kata tak boleh nak fikir….aku rasa sumer tu sekolah bertingkat-tingkat…….
Time tu mmg aku rasa nak pergi jer kat group bebudak motor tu sound diaorang…tp hubby aku cakap tak  yah nak menyibuk…karang tak pasal2 jadi benda lain plak….bebudak tu bukan boleh nak di tegur……ada gark aku laki bini anak beranak tak balik hari tu…….
One more thing………sudah ler parking kemain susah……….boleh plak korang nak port sesedap rasa motor korang nak berhenti kan….kat tengah2 dunia pun korang boleh nak berkumpul…..bo*n*ok ke apa…..?
Tp serius……bila tengok keadaan mcm tu…..aku rasa malu jadi anak FELDA……malu dgn attitude anak FELDA…patut ler ramai yang dok kata budak2 yang tak bermoral nie ramai keluar dari FELDA….korang nak salah kan sapa kalau dah orang luar cakap macam tu? salahkan diri korang sendiri….korang yang tunjuk contoh macam tu kat orang luar………..PLEASE lah…….! wah….tetiba mak emo yerk……bukan apa….aku malu beb…orang luar datang jauh2 kat tempat aku…di sajikan ngan perkara2 macam nie……if korang nak bangga sangat ngan bunyi motor cabuk korang tu…PLEASEEEEE lah pergi tempat lain…pergi tempat yang orang tak pergi…kat situ, korang nak presss minyak sampai tercabut pun lantak korang lah kan…nak tonggang terbalik pun….takde sapa nak kisah…tak de sapa nak heran……

OK cukup aku nak membebel…..see……cam PESTA kan tempat aku nie……mmg macam nie lah kalau cuti2 umum camnie…meriah ok…sepanjang-panjang pantai tu korang boleh tengok orang-orang berniaga……dan sepanjang-panjang pantai tu gark korang boleh tengok orang pasang khemah……..

Anak dara aku mmg dah tak sabar-sabar nak jejak kaki kat air……..dah lama kot rasanyer dia tak mandi manda kat BEACH nie……sian erk…last pergi berendam pun aku rasa masa kat Pulau Sapi KK bulan 1 lepas….nie dah bulan 5 dah…….

Niat nak berkelah2 tak jadi…coz’ memasing lupa nak bawa tikar…..takat nak duduk kat pasir tu makan-makan mcm tak best ler plak……so kesimpulan nyer….hangkut sumer masuk kereta balik……makan kat rumah memasing.

Laling hubby aku jer layan anak dara dia main air…..aku malas ler plak coz’ memasing tak nak turun…hu hu hu……sian mak cik tau…….takpelah..next2 time aku plak berendam lama2 kat dalam air tu…..kemain seronok anak dara tu………..aku tinggalkan depa dua orang dalam air while aku ngan mak aku, makcik aku, sepupu aku and adik-adik ipar aku…..pi jalan2 sepanjang pantai….tengok xtvt orang…….seronok plak satu group nie buat family day main belon acah……kitaorg plak yang terlebih excited dari orang yang main…..

almost pukul 7 lebih gark ler….berebut2 memasing nak mandi……anak dara nie for sure ler mmg susah nak suruh naik..kena umpan mcm2 janji baru ler jalan……..

About bebudak motor tu…….act, laling hubby aku ada call pejabat polis sg ambat…..balai polis yang paling dekat….tp tulah…hampeh jer…2 X 5 jer…….call byk2 kali pun tak di angkat2…kalau angkat pun…sambung sana sambung sini…last2 putus camtu jer……..bengang jer laling hubby aku……..

Balik tu, we’ll singgah jap rumah my mum…nak mandi bagai kan….tak puas bersihkan badan ngan air bersih kat toilet Tg. Leman coz’ ramai orang…..cuci  biasa2 jer lah…balik rumah baru mandi beria……anak dara aku dah wassalam dah….ketiduran tak sedar apa….penat pun iya coz’ satu hari suntuk tak tido kan..nak2 main air….main air tu penat ok ……..

Gerak balik kluang after konsert AF……konsert cam hampeh jer…….