Category: Al-kisah Mama


>Meh sambung citer2 time ke Terengganu hari tu.

Nie hari pertandingan. 1st pertandingan berlangsung…so, pepagi tu mmg memasing semangat lah yerk……around pukul 7.30 we’ll dah keluar dari homestay. Dalam perjalanan sempat breakfast sekejap…isi perut memasing….yang atlet wanita dah isi perut siap2 kat bilik…..makan roti bakar ngan jem kaya…..shedapp…buat air milo lagi tu…and siap ada masak maggi lagi buat penambah menu breakfast…eceh!…….so, atlet lelaki jer yang turun makan…

Lupa lark nak story erkk….apa games yang we’ll sertai or PSR hantar kontinjen…ada 3 games jer sebenarnya. Dart, Karom and Chess.  So, only games Dart hantar penyertaan wanita.  Tu pun main tangkap muat jer………dah berlatih almost 2 bulan takkan nak kena tinggal plak kan..mana aci…so, menang tak menang, lain citer…yang penting ada penyertaan dan semangat kesukanan…..chewaaah!

Batrice ngan pakwe baru dia……amboi anak dara aku…….kemain lagi dia ngan Abang Sayuti dia. Siap cakap tu pakwe Echa tu……….dia suka ngan abang yang size comel2 jer…size ala2 gergasi tu mmg dia tak minat…..ha ha ha ha …sepatah kata kak baayah…sama ler ngan mama dia…Wakakahwakkahahhh….tak arrr…i suka yang tinggi, badan sasa, kulit tanned….tp dah jodohnya ngan yang comel2….nak kata apa kan………ha ha ha ha ha………murah rezeki orang kata kalau hubby kita nie comel dari kita……

Pagi we’ll ada 1 game jer…….lawan ngan Penjara Johor. Result….bungkus!…….dari single, double and trisome….sumer bungkus….diaorg terror arr ambil mata MateHouse…….

Batrice? Don’t worry……..dia sangat ler memberikan kerjasama ngan mama dia.  Yang penting…..dia jumpa geng. Makanya…pandai ler dia membawa diri……….datang cari mama dia pun kalau nak kencing or nak susu or nak pow mama dia ajak beli jajan. Tu jer…..so, dapat ler mama dia bersukan dengan tenang.

Petang we’ll ada 2 game.  Lawan ngan Penjara Penor and Kajang.  Memula pengurus pasukan kata tak balik homestay…..tu yang pergi lepak2 kat area swimming pool sambil Batrice melayan susu dia….syok jer duduk situ ngan angin2 yang sepoi2 bahasa…..baru nak lelapkan mata…..tetiba geng2 lain kata balik homestay….lega!…aku dah berlengas cam apa dah……dah ler stadium tu takde aircond….mengharap kipas semata…..bayangkan ler betapa panasnye we’ll kat dalam tu…ngan baju yang tak serap peluh tu…seksaaa ler wei!

Pergh……hari pertama nie mmg sangat2 ler mencabar……………dah ler ngan stadium yang tak beraircond. Panas…..then…acara dari pagi sampai ke pagi esoknya…..Acara berpasukan/berkumpulan di jalankan sampai petang around pukul 7 pm…then untuk acara terbuka/single…di teruskan malam. Yang kesiannya pada yang masuk acara terbuka nie ler….dari pagi sampai ke malam…………balik Tengahari pun sempat solat and mandi jer..coz’ memasing tak tahan kepanasan. Petang sambung ke malam tak balik.  Then…..supposed acara start pukul 8.30…tp akhirnya pengurusan start acara around pukul 9 lebih..kesian kan…kalau bagi tahu awal2 pada peserta…at least sempat ler diaorg balik mandi, solat….and makan…nie nak kejarkan acara yang konon2nya start pukul 8.30 diaorg sanggup menunggu kat situ…..

Kak Raden & Kak Farid masuk acara terbuka untuk Dart Wanita.  So, aku, Batrice and Kak Bayah petang tu terus balik homestay ler kan…dah takde acara apa2 lagi..apa kes nak tunggu kat tempat panas2 tu..balik rumah, mandi rehat2 makan…lagi syok………tp mmg kesian ler…..dah almost pukul 12 am pun kak raden and kak farid tak sampai2 bilik lagi…..tak larat dah nak bercerita…tak larat nak menunggu dah….last2 pukul 1 am lebih gark diaorg baru sampai….kesian kan.  Esok nyer kena bangun pepagi lagi….

Tp nasib baik ler hari ke-2 we’ll takde games apa coz’ dah kalah kan…so, xde ler yang masuk suku akhir utk atlet wanita nie…atlet lelaki jer lah yang pergi….kitaorg decided pergi after 10…..at least boleh rileks jap…then kemas2 barang coz’ mmg nak kena keluar dari bilik. Sewa sampai 30hb tu jer….patut nya sambung lagi…tp coz’ 30hb tu dah ada penyewa lain yang dah sewa…terpaksa ler keluar gark.

Around pukul 10.30am pemandu datang ambil.  Then kitaorg masuk stadium bagi semangat kat pasukan Dart lelaki yang masuk suku akhir………sikit lagi nak masuk separuh akhir……..That day sampai tengahari jer….coz’ memasing byk yang habis awal kan…..mana yang dapat masuk separuh akhir tu..kena ler tunggu sampai petang plak.

So, lepas tu kami kemana?
nanti aku sambung erkkk

Advertisements

>Ke Terengganu

>

Ini ler jawapan kenapa almost seminggu blog aku tak berupdate. Aku ke Terengganu as peserta sukan Indoor Game Jabatan Penjara Malaysia.  This year Penjara Marang as tuan rumah.  Last minit, ikut kan team Dart wanita tak pergi….tp lepas a few perbincangan…..dapat gark kami pergi.  He he he…aku pun pada awalnya just mencukupkan courum jer……..yelah ko! Dart tu bukan menan biasa……yang tertentu2 jer main kan…..jangan kata main, tengok pun aku tak pernah sebelum2 nie…..tp demi semangat kesukanan yang dah lama pudar…and kembali hidup semula…aku sahut gark ler cabaran tu yerk…chewaaahhh…ayat poyo…padahal…..main pun tak berapa nak reti sangat…berlatih baru sebulan….camno nak terror yerk tak.  Setakat nak dapatkan point tu..ok ler…tp bab nak matikan mata tu yang susah…hu hu hu..takpe, lepas nie kita ada 2 tahun untuk jalani latihan intensif plak yerk…..so, tunggu 2 tahun akan datang …chewah.
So, seramai 23 orang ahli kontinjen bergerak dari Penjara Simpang Renggam. oppsss..tambah sorang lagi atlet cilik….ha ha ha….ngan Batrice aku usung…..nenek dia nak ke Langkawi that week…pastu papa dia plak ada kursus sehari kat johor…so, takkan aku nak biarkan dia tinggal ngan makcik dia yang still dalam pantang tu kan……..We’ll gerak on pagi 27hb tu…sadis ok..naik bas takde aircond…..takpe..janji selamat………and yang penting selesa even takde air cond……..angin kiri kanan masuk…lagi best.!

4 orang jer pun wanita yang ada dalam kontinjen kami nie…sumer pemain2 dart.

Perjalanan almost 10 jam…..pukul 10 pagi gerak…….8 malam sampai ke Kuala Terengganu.

So, budak kecik nie….bangun tido bangun tido siap buat kerja sekolah lagi..tak gark sampai2………yang kelakar tu……..time nak kencing…ha ha ha……bila time dia nak kencing tu…..pastu stesen minyak plak takde…mcm2 alasan aku suruh dia tahan…tunggu pokok besar ler……tunggu itu ler…tunggu ini ler…keh keh kehe…….kelakarrrr jer….tp alhamdulillah….Batrice ok sepanjang perjalanan.

Baru sampai area Segamat aku dah di pow beli senapang besar nie…..eceh!……tak sampai Terengganu lagi duit dah habis…camno!…

Pukul 8 pm kami selamat sampai ke homestay kami.

Trisya Homestay……ala2 cam nama BaTRISYA jer kan……..cam tahu2 jer…ha ha ha….so, later aku citer pasal homestay nie yerk.

So, lepas dpt kunci bilik memasing…..terus memasing masuk bilik, mandi bagai………….penat weeiiii………

>Ampun bukkkkk
Saya salah tulis tajuk nya….ha ha ha ha..
camno dari berKURSUS boleh jadi KURUS…..ceh! typing error daaaaaaaa

Inikah yang di katakan KURUS?
nehiiiii………..ko tengok tu dagu dah berlapis2……kalah kek lapis tau…..

Amacam………cun tak baju korporat 5s kami?
chewwwwaaaaahhhhhhhh

Ok dah….nak sambung berKURSUS lagi nie……
tata titi tutttttttt

>Tolong : Najis Berdarah

>

Isnin dah yerk…..kejap jer kan masa berlalu.

Gambar takde kaitan dengan citer aku pagi nie….tu gambar matahari nak terbenam pandangan dari rumah aku…….he he he…amacam, cun tak? mau tak cun……keindahan alam ciptaan Yang Maha Esa…tak perlu di pertikaikan lagi dan tak kan dapat di bandingkan dengan mana-mana keindahan.

Btw….aku nak tanya korang ler….since 2-3 hari nie…….bila aku buang air besar…sure ada darah… kenapa yerk? darah segar ok…….nak kata sembelit…tak plak……cam biasa jer…..rasa sakit pun takde…cuma time buang air besar tu ada rasa pedih2 sikit ler……..

ke aku nak kena buasir erkk? Tolong please.

>Di saat aku kurus………..

>

 wah korang….ada yg x khusyuk baca tazkirah pagi jumaat semata tengok gambar aku yang tengah slim melim tu tu yerk….hu hu hu …mak sentap nok tengok gambar mak sendiri……bila ler mak nak dapat balik badan slim melim cutting cam model gitewwww…..bertahun dah mak rindu nak pakai balik baju-baju kebaya, kemeja mak time mak kurus melidi dulu….hu hu hu hu…

Dulu time belajar…nak kata aku nie kurus bebenar…takde ler plak…time tu berat dlm 55kg kot….cuma 1st sem jer……agaknya kejutan budaya kan…..berat aku naik sampai 64kg….fuh!…time tu rasa giler down….tu ler paling berat kg aku tau…….masa sekolah dulu….berat sumer bawah 50kg. Time-time belajar….aku aktif sukan…..bola jaring, olahraga…..tiap2 tahun aku wakil sekolah………he he he……time tu, ko makan cam ada bela hantu raya pun…….sure badan aku tak naik punya…..bantai makan coklat berkeping2 pun takde risau badan nak naik…sampai kawan-kawan aku jeles…..

“nor…ko nie makan apa pun badan camtu jerrrkkk!”

wah gitewww statement kan…cuba sekarang…….makan 2 butir nasi pun boleh naik berkg-kg berat aku….!

*** pic nie time honeymoon ke Langkawi after 4 bulan kawen***

Lepas kawen…..baru2 untuk 1-2 years tu….agak maintain di situ ler. 55kg………1-2 years kawen…aku gugur 2 kali………time pregnant kali ke-2 lagi lerr sadis….berat aku turun sampai ke 53kg. Ngan ketinggian 162cm nie……berat 53kg agak ringan ler di situ kan……..time tu sarung jer apapun sume londeh…hu hu hu……then aku gugur.  After gugur……lepas4-5 bulan……..aku ambil pil hormon……time tu berat aku dah start naik ……sampai ke angka 6 kat depan…tapi kira ok ler lagi……..kira masih sesuai ngan ketinggian aku kan……

*** family day di Wet World Batu Pahat, Tahun 2006 ***

Time tu pun……aku kerja as kerani Stor jer….so, banyak bergerak…..lari sana, lari sini…..pergi sana, pergi sini, turun naik tangga 4- 5 kali ler sehari………so…tak risau sangat…baju pun boleh sarung lagi size M….if cutting kecik…L masuk gark elr…….

*** masa nie aku jadi pengapit kawan baik aku kawen. Belum kawen lagi time nie aku ***

anddddd………………lepas ambil hormon selama setahun……….kg aku kejap naik kejap turun….aku ambil hormon bertahan selama setahun jer….lepas tu aku dapat Batrice……..syukur…..so, stop ambil pil hormon…….and time tu badan pun naik takde ler banyak mana…ngan anak, ngan kerja …..so….penat……

Badan aku betul-betul naik bila aku masuk kerja kerajaan nie……..terus naik takde nak pandang-pandang belakang dah pergi dia……….time bulan puasa aku leh turun…tp bila lepas raya jer……berat yang naik lagi banyak dari berat yang turun time posa……sedihhhh……then start dari tu aku rasa stress ngan badan aku sendiri……..ngeri tengok diri sendiri kat cermin…….

Ubat-ubat kurus jangan citer lerrr sumer aku dah try.  Just Mate5,RX Lite, Teh Orang kampung, Alpha Lipid, sumer aku dah try.  Diet tak makan nasi pun aku dah try…cuma malas senammm jerrrr………hu hu hu….tp berat aku tak gark turun-turun….di tambah stress nak dapatkan baby……makin naik mencanak-canak kg aku…..

*** tahun ke-3 kat UiTM shah alam. Aku ngan lieya lebih kurang jer kan besarnya….sekarang? hu hu hu……mama vogue tu tetap maintain slim…aku jer dah berganda-ganda ***

*** Honeymoon @ Langkawi ***

And now….aku malas dah nak pikir-pikir pasal berat aku….makin ku pikir2kan..makin naik….so, sementara nie, selagi tak di gelar obesiti…..aku tak nak pikir2 dah……..sampai 1 tahap……aku akan pastikan badan aku slim semula…tak dapat berat time muda mudi…..dapat cecah angka 60kg pun dah cukup syukur…

 *** a day after tunang. ***

Time nie aku rasa aku paling slim…sampaikan tulang kat bahu tu leh buat takung air kata mak aku….la nie..jangan kan takung air…peluh pun tak leh nak bertakung….laju jerr lalu turun ke bawah….

>aku jadi BIDAN

>Morning

Eh……dah Khamis erkkkk……..cepat tul….rasa cam baru jer tempuh hari Isnin. Esok dah jumaat….pastu Sabtu, Ahad….hooyeeeehhh….hari berehat sedunia….yeeeehaaaa!

Korang tahu tak aku mimpi apa malam tadi….? ha ha ha…..kelakarrrr ok..nie sumer gara-gara tengok picture exclusive baby Dayyan fressh keluar dari oven mama dia. Mama Lieya.  Adeh…….coz’ gambar2 baby Dayyan and mama dia….terus malam tu tido aku mimpi aku jadi bidan terjun pada kawan aku.  Boleh gitewww……

Nak lagi best, mimpi tu……member aku tu bersalin kat pintu gerbang Penjara…..doctor pun doctor penjara…..adeh……..mcm2 ler mimpi nie………kuat betul penangan ko lieya…penangan baby Dayyan.

.

>Rindu kerrrrrrrrrrrr

>Miss me? he he he….perasaaaannnnn sungguh yerk aku nie.

Rasanya……makin kurang plak aku update blog aku kan lately………takde citer ler dear…..takde bahan. So…bila takde bahan………takde benda yang nak di ceritakan…….bila takde benda yang nak di jadikan bahan…..tu yang blog pun start nak bersawang…….
Makanya……untuk mengelakkan sawang kat blog nie……makin tebal….aku update ler sikit…merapu pun merapu lah yerk….he he he e

Semalam berjaya menyoppingkan diri sendiri………….boleh gitewww!….dah nak ujung2 bulan nie…….sempat lagi aku ngabiskan duit……padahal…tu pun kena korek2 nak bayar……adeh!…tak leh betul kalau pergi shopping mall nie tau…padahal, tujuan asal nak beli 1 barang penting jer pun….dah sampai sana…dari satu barang jadi  5 barang……pastu balik rumah…termenung tengok note RM dah  makin nipis…….fuh!..next week kena puasa gamaknyer nie ….tak cukup duit nak makan……ha ha ha ha poyo kan
Aku beli apa? tak yah ler tunjuk……..bukan benda mahal pun…..murah2 jer………..beli time promosi kan…orang kata….biar kita alah membeli, tapi menang memakai…..biar harga murah….tp banyyyaaaaaakkkkkk hasilnya…….ha ha ha…
Sempat sambar 1 heel kat Cartino Sonia. Less 50%….sama tak teruja yerk tak……nak2 heel2 aku yang ada tu…mcm dah haussss jer minta di tambah…padahal awal bulan haritu…..baru sambar 1 heel kat Summit….ceh…..then jalan2…..mata terpandang plak sandal Hawkes yang tengah sale….adeh…cun plak tu design munga2……..try test……nampak giler comel plak kat kaki ku itu kan…so, rela tak rela…ku relakan gark ler sambar sandal tu…and…rasanya perlu kot…coz’ sandal yang ada mmg dah WAJIB ganti dah tu…….
So…almost RM150 gark ler habis petang semalam…..adeh!…..tak leh betul ler…..tak kuat sungguh hati nie menahan nafsu……………tu ler pasal orang kata…PEREMPUAN tak boleh di jauhkan dari aktiviti SHOPPPING!
Matiklahhh………….masuk kereta…nyorokkan kotak2 kasut & sandle kat bonet kereta……so, laling hubby tak tahu nanti……ha ha ha….paling kuat pun balik nanti……anak dara aku check kasut mama dia……terus dia tanya :
“kasut baru erkk mama?”
kantoiiii…………………..hu hu hu hu hu…….and mama dia jawab
“tak arrrr…..kasut lama mama. Echa jer tak perasan”
boleh gitewww!
Ngan anak dara aku nie tak boleh nak tipu-tipu nak nyorok2 tau……dia tu tahu jer barang2 baru mama dia…..kasut ker, beg ke, baju ker, even getah rambut or bedak muka baru pun dia tegur…suka kasi mama dia kantoi ngan papa dia tau!

Ok…enough merapu yerk…

I nak sambung kerja nie….jap lagi ada audit pengekalan 5’s jabatan I..nak kemas-kemas, nyorok-nyorokkan apa yang patut sebelum auditor datang………..he he he he

>Tik Tok Tik Tok

>

tik tok tik tok……….eh….lagi 2 hari menjelang our anniversary…hampir2 terlupa……..
hadiah apa ler tahun nie aku nak bagi kat my Darling tu yerk?
any suggestion?…..tp jangan ler mahal2 yerk…..den tak mampu…..yang sederhana, bermakna dah diperlukan jer den mampu…………hu hu hu hu…

So, today seharian tidak berada di office yerk kengkawan.  Pagi2 aku ikut rombongan kak Limah ke TNB KulaiJaya sempena lawatan muhibbah 5’s ke sana……..then, petang plak ada appointment Batrice bersama Doktor Pakar………..harap2 result kesihatan dia bertambah baik……..last pergi bulan 1 hari tu doktor reduce dari 2 kali ambil gas ke sekali sehari jer…….and hope lepas nie…ambil bila perlu jer lah yerk.  Since sekarang nie pun aku on off bagi dia ambil gas…tak nak ajar dia terlalu bergantung dengan benda alah tu……aku baru especially time sejuk2 or dia batuk-batuk…..

>MIMPI tentang DIA

>

nak sambung story last day cuti-cuti Bandung….gambar plak takde…my thumbdrive tertinggal plak kat rumah…nasib ler nasib…….

makanya hari nie …jom kita borak2 pasal MIMPI.

Korang pernah tak mimpi pasal seseorang yang pernah jadi INSAN TERISTIMEWA dalam hidup korang berkali-kali dan setiap kali korang bermimpikan dia….ceritanya adalah sama………DIA KEMBALI PADA KORANG. Adeh…………jiwa kacau betul tau………

Me selalu mimpi pasal seseorang nie….nak kata aku nie dok asyik teringat-ingat kat dia tidak jugak. Cerita lama….dah 10 tahun berlalu dan pada aku…tu sumer hanya cerita-cerita untuk mengindahkan jalan kehidupan aku ini.  Tapi masalahnya……boleh kata selalu mimpi pasal dia…mimpi pasal dia kembali pada aku…..naper ler ko selalu menyibuk dalam mimpi aku yerk!

Pelikkan……..orang kata, bila kita ingat-ingat kat seseorang….kita akan hadir dalam mimpi dia..or dia hadir dalam mimpi kita…..tapi…takde masa dah aku nak ingat-ingat pasal dia…….dalam hati nie ada laling hubby ku sayang tu jer…….he he he he he…ke dia yang teringat-ingat kat aku…? oh….tp ke hal nya…..dia pun dah ada kehidupan sendiri……..ntah ler……..kadang-kadang bila di ingat-ingat balik pasal mimpi-mimpi tentang dia tu…rasa bongok kejap! Bongok bukan pasal apa……………pasal dalam kepala aku nie dok berkira-kira naper ler dia still nak menyibuk even dalam mimpi aku nie…dah ler dia punah ranahkan impian aku satu ketika dulu……………….bodoh erkkk!
Macam 2 malam lepas…………aku mimpi dia balik dari nun di seberang lautan…..cari aku kat rumah (rumah mak pak aku ler kan)…….pastu beria-ia cakap ngan mak aku nak jumpa aku…..mak aku pun leh bagi dia jumpa aku……kemain merayu dia kat aku kata dia salah…..dia silap……..dia nak balik kat aku….bodoh takkk!…..camtu sekali aku leh mimpi…………tp masalahnya….apsal dalam mimpi aku tu laling hubby aku tak muncul….tp Batrice ada….nak menambahkan ke mengongan mimpi tu…..dia siap ngaku Batrice tu anak dia….lagi ler bertambah-tambah bodoh aku rasa………..adeh!!!!!!!!!!
Tp….setiap kali aku mimpi pasal dia……….setiap kali tu jugak ler situasi yang sama berlaku………aduh! sakit jiwa aku di buatnya………..
Cuba ler bagi aku mimpi yang indah-indah2 jer dari aku mimpikan orang giler tu…..
Mimpi pergi bercuti ke hongkong disneyland ngan laling hubby & Batrice pun syok gark kan….
Mimpi main lari-lari kat pantai di saat rembang-rembang senja ngan laling hubby aku..adeh! romantiknya……..
tak pun…mimpi aku beranak anak kembar 4….fuh! tu lagi lerrr syookkkkkkkkkkk
So, korang pernah ke mimpi macam nie….? chewaaahhh….kot ler aku jer sorang yang rajin dok termimpi pasal dia tu……….

>P.E.N.A.T

>Mood tak berapa nak baik hari nie…

  • Badan penat
  • otak penat
  • jiwa penat.

semuanya berada dlm kondisi yang tak stabil……hu hu hu hu

let’s cuti2 next week…..yeehaaa!