Category: makan2


>Asam Pedas Padang Tembak

>

semuanya gara-gara time kemas stor hari tu……si Norman (PRA) dok ckp2 pasal asam pedas padang tembak nie……..padahal, memang dah lama aku tak makan kat sini……..adeh! balik rumah teringat2 plak….

Sabtu pergi….tp pukul 3 baru sibuk cari makan untuk lunch…sampai kat kedai pak hamid (owner restoran asam pedas padang tembak) tinggal kari kepala ikan jer….asam pedas yillek pocchi….tinggal kuah semata….hu hu hu….kempunan mak tau!……tp dpt gark ler makan asam pedas ikan tuka kat benteng…..tak sama oooo………….tau ke korang ikan tuka tu ikan apa? ikan tuka tu ikan pari…tp anak2 pari ler yerk..aku lagi suka ikan tuka nie dari pari yang besar2 tu……si tuka nie manis sikit isi nya….

Ahad mengulang cuba nasib ke restoran pak hamid…tapi this time pukul 1 dah jejak kedai pak hamid tu……..nasib baik ada lagi asam pedas dia……fuh!…senyum lebar mak…..apa yang di idam2kan ada depan mata.

gitu ler roman orang senang hati dapat makan ikan asam pedas…ikan merah lagi tu………………..selebet ler sungguh!….main sarung2 jer tudung tu….ngan tak berbedak bagai………..so, kesimpulannya minggu ini adalah minggu dapur tak berasap……keh keh keh

Budak kecik nie sibuk nak main h/phone aku jer kerjanya…alasan nak ambil gambar…pastu, ntah apa2 jer gambar yang dia ambil….gambar kat atas nun…tu kerja dia ler tu…di paksanya aku senyum kat dia…tu yang jadi gitu tu……….

and now…….dah pandai nak order sendiri………..sirap limau 1! wah ko…………kemain lagi……erk..

ini apa? yeeehaaa….ini ler ulam-ulaman…….special punya…dia nyer sambal & kuah tak jumpa tak tempat lain. Ada sambal belacan terbaik meletup and air asam kot…tp tak masam punya…dia cam manis2 pedas….fuh! berpeluh2 makan cicah ngan pucuk ubi rebus, jantung pisang, kacang botol…………1 set nie kalau tak silap harga dalam rm2.50 kot.

and…………..taraaaaa………..ini ler rupa asam pedas idaman kalbu ku………….ikan merah gitew….tp laling hubby aku ambil bahagian badan…..tu kalau dapat bahagian ekor ker kepala ker….pergh!…mak mertua lalu pun aku buat tak tahu jer………………..see, pekat likat melekat kan kuah dia…..tu yang special tu………nie pun cam terasa2 lagi kat tekak kesedapan asam pedas pak hamid nie….

So, apa lagi………..jemput ler makan yerk………..

aktiviti Batrice……buat lawak……takde kerja ler tu……………….

lepas habis makan…….di hidang plak potongan tembikai merah yang sejuk…..manis plak tu……….aku ngan laling hubby pakat tengok jer lah Batrice makan tembikai nie…………..

kat mana restoran asam pedas pak hamid nie? if korang datang kluang………….jalan arah ke Mersing…..sampai traffice lite batu 4…simpang 4  di situ….kiri ke paloh…then kanan ke padang tembak……..so, korang masuk ler simpang ke padang tembak or simpang nak ke kawasan kuarter polis kluang……..tak sampai 5 minit korang boleh jumpa restoran pak hamid nie……memang terbaik ler…….nampak cam biasa2 jer….tp masakan dia…………boleh tahan……selain asam pedas ada gark kari ikan ala utara, caru sumbat sambal, and lelain menu yang sewaktu dengan nya….tp speciality dia adalah asam pedas ikan merah and set ulam-ulaman tu…….lain dari yang lain ok!

>Menu Tengahari Ini

>Menu tengahari ku…..gigih duduk rumah masak. While anak dara tu tido..ketang ketung aku kat dapur masak.  And hasilnya…

Udang goreng butter yang tak menjadi….hu hu hu…..the butter & telur tak jadi cam sarang2 tu…..lupa skill nak menyarang….adoi ler…….dah rupa udang telur dadar dah nie….tp rasa…hurm! usah di pertikaikan…ha ha ha

dan……….ketam masak lemak cili padi
hu hu hu…pucat lesi jer lemak cili padi aku tu….
lupa nak beli kunyit hidup…pakai kunyit serbuk…then masa tumis tu lupa tumis ngan lada giling…..cuma lada cili jer…..takpelah…janji masuk tekak…kenyang perut…

haisssh! sumer tak menjadi hari nie……….apsal ntah!

>Jagung…..

>seminggu gark ler aku mencari jagung….selalu tu otw balik tu…lepas dari round about Mardi…ada ler gerai2 tepi jalan tu jual jagung, tembikai, nenas kat tepi jalan tu….tp minggu lepas xde ler plak…agak nyer coz’ everyday hujan….depa syok duduk rumah petang2 ngan family kot.

but……..petang jumaat tu….akhirnya tercapai gark cita2 aku nak makan jagung….takat nak beli kat pasar malam tu boleh…tp kali nie….nak jagung yg di rebus sendiri. ha ha ha….lain macam plak erkk…..so, hari tu…..singgah ler…abg tu jual selonggok RM10…tp ada banyak ler kan…setakat makan 3 orang….tak dan nak menghabiskan…makanya aku minta abg tu separuh jer dari selonggok tu….jadi ler…byk gark ada ler 7 batang kalau tak silap.

Balik rumah, panaskan lauk……goreng ayam…masak nasi.  Sambil2 tunggu nasi tu masak…aku  mengerjakan jagung2 nie…….fuh, feeling dia tu….cam tak sabar2 nak tunggu jagung tu empuk.

siap sumer…..makan jagung dulu baru makan nasi. sedappp wei…….panas2 tu sapu marjerin /butter…..ala2 lemak masin gitewww……….nak2 time sejuk2 kan…..lepas makan jagung, solat sumer….baru ler dinner anak beranak ngan ikan duri asam pedas, kupang goreng berlada and ayam goreng. Simple menu untuk dinner.

>Dah almost sebulan rasanya Prosperity Burger keluar balik kat McD and….aku baru jer makan 3 kali….ngeh nghe ngeh…..dan ini yang terbaru berjaya aku order kat McD……..haissssh…bertambah2 ler KG aku gamaknyer………

fuhhhh………..sodapppppp weeeiii!

aku prefer yang Beef dari yg Ayam tu…….kalau BlackPepper sos dia tu lebih2 sikit letak lagi lerrrrrr besttttttt! terbarkar mulut….tp shedappp!

>Sushi

>

Sapa peminat sushi?,,,,,yang aku tahu….mak yong LIEYA LATIFF mmg hantu sushi…….aku? hu hu hu….mmg tak kenan dek tekak ler…….

tp yang nie….saja2 gatal tekak kengkonon nak try….b4 nie sebenarnya pernah try gark…tahu nak mmg tak serasi ngan tekak melayu aku….tp ntah camne…..time nie….laling hubby aku pun dok menggoda suruh try…..walaupun dah tahu keputusannya…tetap gatal tangan pergi ambil sepaket……btw…beli kat JJ Tebrau.

Dlm kereta aku menerai….batrice kemain suka ngan kuning2 tu…pulutnyer dia tinggalkan…..telur ikan tu jer yang di kasi perabih.

Yang aku nie plak….kengkonon nak try…..letak ler soy sauce dia…letak wasabi dia…..pergh…kemain lagi menekan plastik wasabi…..cun jer aku letak atas sushi salmon tu…cam tepek sos cili McDonald….sekali masuk mulut…….tutup mulut…gigit wasabi tu………….terussss……..giler rasa semacam punya PEDAS…..cam dia burst dalam mulut aku…tak tertelan ko…….kelam kabut aku cari tisu nak keluarkan balik sushi tu dari dlm mulut….fuh….terbakar rasa mulut aku nie…….siap rasa luka hah kat atas lelangit…perhg…….giler arrr…tak aku sangka wasabi tu giler pedas camtu….tu bukan pedas lagi…aku pun tak reti nak describe rasa dia camner…..tp mmg bisa buat mulut ko terbakar ler…….

“Wasabi is a root vegetable that is grated into a green paste. In supermarkets, wasabi is widely available as a paste or in powder form. Wasabi powder has to be mixed with water to become a paste. Wasabi has a strong, hot flavour which dissipates within a few seconds and leaves no burning aftertaste in one’s mouth.”

>Masakan Orang Malas

>balik dari Tenggaroh………ikut jalan kota…so, makanya aku menyinggah ke Kip Mart Kota cari lauk………..

budak kecik nie kalau tanya nak makan apa, asyik sebut SIPUT tak sudah……tp di sebabkan siput sedut takde………….makanya aku beli ler kupang nie sekilo.  Murah weiii…………rm3 jer….2kg  – RM5…tp tak agak2 ler plak nak ambil sampai 2 kilo padahal makannya bertiga jer……..

So, aku beli ler kupang sekilo, ayam setengah ekor…and sayur2…………….tak byk pun…………

So, hari semalam……………..menu paling simple and paling malas.  ha ha ha……..aku masak kupang nie semata.  Sayur pun takde…..semata makan kupang ngan nasi panas2……….ha haha…nie namanya menu orang malas………masak pun ikut sedap tangan nak campur sumer bahan.  Tumis bawang, lada….then masukkan sikit sos tiram, sos cili…..and lada putih sikit.. Done. sonang kan….

>Makanan terbaik time hujan

>lempeng ngan sambal tumis mmg terbaikkk kalau di makan time hujan kan…….

huishhh…………kalau ada ubi rebus pun sodappppp gark nie….
sorry lah yerk….tekak i selera orang kampung jer…..

>makan-makan di Medan Ikan Bakar Pernu

>

…..keluar dari Zoo Melaka ..jam dah tunjuk pukul 6.30 pm. Tp perut masih kenyang…so, decide makan ikan bakar area2 umbai jer lah…..nak ronda2 bandar Melaka pun dah tak larat dah aku…..Budak kecik tu pun..masuk kereta….buatkan sebotol susu…wassalam tido kepenatan.

Memula ingat nak makan kat Restoran Terapung tu….tp terkena sekali tak sedap and mahal…makanya..we’ll pergi ker restoran seafood yang sebelum restoran terapung tu…Medan Ikan Bakar Pernu kot kalau tak silap. We’ll makan kat Gerai No. 1.

Air kelapa for me…en laling hubby order air teh ais…….ha ha ha….pakat kongsi dua org ngan Batrice.

Cam biasa ler kan….mesti jumpa Nasi Lemak…not bad gark ler Nasi lemak dia……makan sorang sebungkus.  Ntah erk…bila penat nie agaknyer perut tak larat nak makan…..lapar tu mmg lapar…tp nafsu nak makan tu takde……buat jamah2 jer lah….sambil2 suap kan ke mulut Batrice.

we’ll order tak banyak…pepahat, ikan caru and sotong…..pepahat tu gara2 kemain sedap lagi si LIEYA makan…..nak gark try…..aku suruh masak sambal jer…..try pun tak byk…dlm sepiring jer pun…hurrm…tak kena ler ngan tekak aku..coz’ terasa mcm pasir2 plak….maybe dia tak reti masak kot….
*** pepahat sambal.  Failed di tekak aku.  Rasa mcm ada pasir halus2 plak***
*** caru bakar sambal.  Yg nie sedap…cicah ngan sambal kicap dia…..yummy ***

Tukang bayar…..semangat makan……..caru tu sorang sekor…..jadi ler….bukan lapar mana pun…sat lagi order bebanyak tak habis.  Aku aimed ketam…..penat dok jeling2 manja kat laling hubby aku hantar isyarat….tp dia buat boo layan jer……cit! kedekut……mahal gark coz’ sekilo RM46. Mau sekor jer dah cecah sekilo kan

After 10 minit mengadad ngan khusyuk dan tawadduk nyer………licin.  Laling hubby aku siap sound suruh ambil gambar…keh keh ekeh….nampaknyer dia makin memahami jiwa wife dia as blogger…..kalau boleh…pakai selipar pun nak snap gambar…..
Iskh …tak boleh jadi nie…..tak memenuhi citarasa tekak aku and kempunan nak makan ketam.  Gaji nanti nak makan kat Senibong ler…..

>Minggu dapur tak berasap

>

haah……minggu nie (Jumaat, Sabtu, Ahad) dapur aku tak berasap.  Bukan tak berasap apa….takde aktiviti masak2 untuk makan tengahari or makan malam.  

Jumaat : Aku masuk kerja coz’ nak settlekan fail2 utk pelupusan.  Half day jer pun.  Balik, keluar berdua ngan Batrice ke Kluang Mall beli tiket wayang and tapaw KFC.  While hubby aku gi sembahyang jumaat and then ke Kahang sambung kerja dia.. Sempat shopping kasut murah lagi tu. Tak caya, check entry 2nd pair = RM1. Petang dlm pukul 5 keluar pergi tengok wayang.  Mlm makan kat luar.

Sabtu : Hubby aku kerja.  Dia tinggal duit.  Tengahari keluar pergi Kluang Parade makan KFC kat sana berdua ngan Batrice. Mlmnyer plak..makan kat kedai kat bandar.

Ahad : pagi tu aku buat sarapan nasi goreng.  Tengahari keluar cari makan.  Makan kat Benteng. Budak kecik nie sibuk nak makan siput sedut tp takde…so..ganti ngan Lala jer…aku makan ikan caru bakar jer coz’ b4 keluar tu aku habiskan nasi goreng yang ada balance lagi.  Hubby aku yang makan.

Lepas makan, pergi kedai perabot survery sofa plak. Survey jer dulu. Balik rumah around pukul 5 pm ++ gitew…lepas tu sumer terbongkar kepenatan.  Aku jer tak tido…tu yg update entry nie.  So…entry2 sumer aku buat autopublished.
See……betul tak ckp aku………….mmg tak berasap dapur aku minggu nie.  Tp hari bekerja tu berasap ler….coz’ aku malas nak keluar lagi lepas balik kerja..penat…….syok nyer kalau tiap2 minggu macam nie erk…..tp tak best sebenarnya……aku nie jenis suka mengulang2 kalau makan tu.  So, bila tak masak….nak mengulang apa kan.  Takde apa2 kat rumah….paling tak pun, mengulang biskut kering jer lah….

>

…………..bab masak nie mmg pening kepala.  Nak2 kalau kena hari2 masak….sampai naik tepu otak nie nak masak apa.  Takkan nak ulang menu yang sama jer…………….tp ikut laling hubby aku, dia tak kisah pun kalau tiap2 hari aku buat asam pedas ayam or siakap stim….tp tekak aku  plak yang naik bosan. 

Semalam memborong sotong, ketam and ikan cencaru.  Ikut turn mana nak masa dulu….tp rasanyer untuk hari nie…..aku nak masak ketam dulu……si sotong ngan ikan caru tu biar dia beku dulu dlm freezer.

lama dah tekak nak masak ketam….tp asyik tak kesampaian jer………tp di sebabkan semalam sang anak yg merengek2 kat depan tokeh ketam nak kan ketam….kena gark ler si papa belikan  walhal….si isteri tu dah berminggu2 dok usha2 ketam ….tak jugak di endahkan…..sekali anak yang merengek, terus dpt…..WAH…kuasa si anak……….later2 aku gunakan lagi ler si Batrice nie punya skill.
Sat lagi nak search ler mana2 resepi utk ketam tu…..nak masak lemak ker…nak masak cili ker…….sekarang kan mudah.  Sumernya mudah……….dari nak cari resepi, cara masak sampaikan ke bahan2 pun ada yang segera………….so, pepandai ler guna kemudahan yang ada……….janji hasilnya tak mengecewakan perut seisi keluarga kan.

Sotong ngan caru nie….esok2 ler aku pikirkan nak masak apa.  si sotong tu for sure buat sambal punya.  Feveret satu rumah…..si caru tu kalau goreng gitew jer cicah ngan air asam pun sedap gark.  Buatkan sup sayur…..laju jer lah nanti laling hubby aku makan ngan nasi panas.

Hait……..sejak akhir2 nie, laling hubby aku suka benar makan kat rumah jerrrr…………..