Category: TISYA


>Pedas itu nikmat…

>tajuk x boleh blah…
sajo jerk kasi teruja kan………
anak zana kan mmg copy paste zana kan…

so….last 2 week kot – jumaat (*** citer basi ler….tp nak gark bagi korang nengok jugak…….x kisah kan kan kan………….) my big boss yg baik hati…telah tapaukan jambu air satu plastik siap sambal colet nyer sekali….complete set ler……berkat menolong merajinkan kaki tangan zana kat majlis rewang di rumah dia sempena dia buat open house kan…..gigih PA dia yg rajin nie gi nolong potong2 bawang bagai….. gentel2 buat kuih cucuq badak….ngan baju kurung glamour giteww…so, sbg balasan…dia dok bekalkan ler benda tu sumer….

zana nie kan mmg pantang menda2 mcm nie…..laju ler ngan senyum sumbing i bawa balik…
esoknyer…sambil2 duduk nengok tv…….berdua ngan Batrice…..teringat ler nak potong2 jambu air tu…..cecah ngan colet tu mesti seeeedddaaaaappppppp……hingga menjilatkan keliling bibir tu kan………tp sebenarnyer xde ler nak pasai buah jambu nie……intro jer…….intro pun panjang berjela…..xpe…sat2 korang tanya plak mana dpt jambu tu…..mana dpt colet tu………hari apa….so, i dah explain completely k…………..

sebenarnyer nak citer betapa anak daraku itu hantu pedas cam mama dia….
sambil mama dia potong2 jambu tu…tgn dia laju jer ngambil satu….
yg tak boleh tahan tu……siap makan cicah sambal colet tu yerk puan puan………..
oooooo…….besar nganga i tau…………dia pakat sengih jer lah nengok mama dia nie……….

korang nengok ……..gila gigih dia nak cicah jambu dia tu ngan sambal colet tu erk…..ngan mimik muka bagai haaa…….ini cicahan yg keberapa pun zana dah tak tahu….buktinyer…kat mulut dia tu dah sememah dah ngan sambal colet tu pun dia buat dek jer…..makin laju dia cicah adalerrrr……..

betul2 cicah tu……bukan takat main2 nyer……selagi tak penuh jambu tu ngan sambal colet tu…selagi tu ler dia tonyoh2 jambu tu kat sambal colet tu……ngeri gark nengok…

waaa…..kantoi ler plak….dia perasan lark mama dia curi2 snap gambar dia……sorry erk….mama sajork jer nak kasi kawan2 mama nengok anak mama yg boleh tahan makan pedas nie….batrice x marah kan kan kan………………….

ok ok ok…

batrice x marah….

tp mama kena janji snap gambar batrice paling cun lepas nie……..kasi pakwe2 kat luar tu tido mlm mimpi2 kan batrice nie yerk mama……..

wokeeehhhh

>BINGKISAN DARI BANGLADESH

>Amacam tajuk…?
ada teruja tak….?
he he he….sajok jer kasi suspen2 sikit…..
i suke confuse kan orang…..he he he…tobat tobat tobat…….ampun ya ibuk2 di luar sana…
ngak sengaja dong….
apsal ler…tajuk bingkisan dari bangladesh…..tp speaking indon…apa kessss…….
xde apa kes pun……suke ati i ler kan……tu jer bahasa antarabangsa yg ai boleh paham…….

tarrraaa……kak ct…di manakah dikau…?
sila lah datang umah….nengok aksi2 anak daraku ngan baju2 dari bangladesh tu……..
sungguh ayu kan……..tocey tocey…
next time boleh order lagi ngan kak ct yo……

tu dia….anak daraku tengah asyik masyuk….nak bukak kotak tu…………nak nengok apa yg mama dia gigih belikan dia……..my hubby geleng kepala jer lah…….ok ler tu papa……….yg comel nanti sapa? anak papa gark kan……yg bergaya nanti sapa? anak papa garkkan…..yg paling penting…sapa yg bayar…………mama ok…….so, don’t marah2 yerk………

1st – my favourite polka dot black & white…..see, batrice pun senyum2 kambing ngan gown nie…….

2nd – red hot chilli……….pun cun……sila abaikan pose muke muncung senget tu erk…tu coz’ kena paksa ngan mama dia………………

3rd – simple orange…….kain sedap..cotton…..siap ada spentot lagi………..and still gaya ala2 lentok gitewww……nak wat camner kan…dah trademark dia bila suruh pose dok cam ayam patah tengkuk………..mama lebih makan tengkuk ayam ka?……..xlah kan……….original pose nie………..

dan disebabkan teruja ngan baju2 baru tu……..that nite…gi open house umah kawan hubby…..terus sarung gown no. 1 tu tanpa perlu di basuh yerk puan puan……ala sedondon ngan tudung lilit mama dia tukan…….i likeeeeeeee

>CUCU BARU MAK TOK

>Last week baru ada masa nak balik Tenggaroh….sepatutnyer minggu sebelumnyer tu….tp hubby plak ada kerja…so, kena gark ler tangguh ker last week…….

so……bila anak dara mak yg sorang nie balik……sure apa yg dia minta sumer dpt ler kan..sampai2 tu…..mlm sambil nengok tv……makan kuih raya……..cakap ler kat mak “sedapnyer kalu esok masak nasi ayam”…he he he…seperti sudah di duga………esoknyer pepagi mak zana dah cargas bangun gi beli lauk2 kat pasar………….siap beli ikan siakap besar gaban ha…..

prang prung prang prung……….tengahari tu kami lunch ngan nasi ayam & ikan siakap tiga rasa……..sooooddaaapppp………..i tolong gark tau………..tolong goreng ayam & masak ikan tu…..he he he……sesekali tunjuk skill kat mak zana………kasi my mum tu vangga ler sikit….yelah, anak dara dia nan seorang nie dulu pemalas yg amat…..lg2 bab turun dapur nie…so, bila dah kawen dia nengok anak dara dia dah boleh masak bagai…..sejuk ler sikit kot hati dia tu…….he he he ..

kali nie balik …….nengok2 si Moteh dah selamat melahirkan…….masih dlm pantang lagi…….giler byk anak ko Moteh, daj tua2 pun ko larat lg nak bunting bagai yerk………..6 ekor tau, 2 jantan lagi 4 betina ……..sumer kaler ala2 sama tapi tak serupa……..dah lama tak bergomol ngan anak2 kucing…….zana paling suke bau anak2 kucing nie……coz’ dia cam wangi2 gitewwww………….so, jom layan piccas cucu2 mak zana yg baru tu erk………….

Batrice tu memula tu berani2 takut gark ler nak memegang……ala geli geliman gitewww……tp di sebabkan mama dia paksa gark dia pegang…siap kiss kat pipi bagai…tu yg dia pun teruja tu….

yg nie feveret batrice….dok pakat ambil yg tu jer……nasib baik jantan….”papa, sila memahami tingkah laku anak mu itu yerk….ada maksud tersembunyi tu” – niat di hati nie nak ler bela barang seekor kat umah kan……..tp kena tunggu dia cerai susu dulu…tunggu besar sikit…..Batrice mmg copy paste mama dia…………jiwa penyayang ngan kucing…he he he he

“help help….little monster nie nak angkut BiBu pergi mana nie…..”

“adoi…..mcm nak pecah perut Bibu kena picit ngan si little monster nie….”

mlm tu nak gerak balik pun sempat lagi dia minta turunkan kotak kucing tu letak dpn dia….

“ma , cing”

“ma, cing”

see…ttp yg tu jugak yg dia pi angkut keluar…….dan nasib baik ler taste anak daraku itu sama ngan mama dia kan kan kan kan…………..zana pun suke gark ngan yg tu….so, “BiBu” tunggu ko besar sikit erk…baru aku bawa ko gi Kluang….la nie ko duduk elok2 dulu ngan mak ko…jgn nakal2 ke…….jgn mati tau Bibu…….

“ma, i want this….can?”

“not now sayang…tunggu BiBu besar sikit baru kita leh bawa balik, ok”

“ok mama…”

“next time Batrice balik, kita jumpa lagi yerk BiBu…..”

“please…don’t leave me..BiBu nak ikut…wa wa wa”

>HONDA LAMPU BULAT?

>kalu bc tajuk kat atas…
agak2 korang boleh bygkan tak rupa bentuk motor honda lampu bulat yg dolu2 tu….
ala honda c70 kalu tak silap zana ler…

dulu, arwah atuk ada sebuah motor tu…ngan motor tu jugak ler zana belajar bw motor tau…
sampai jatuh2 kat kebun kelapa sawit…semata nak practice bw motor ngan kazen zana…
luka gark ler…yelah, dulu kementot…nak tekan gear motor tu pun x sampai…so kesimpulannyer…naik berdua, zana dok depan pegang handle….kazen plak duk belakang…tolong masukkan gear…..semangat seh zana belajar………kazen baru jer nak masuk gear dua time tu…zana dah pulas minyak……apa lagi……..terbabas ler…tau2 jerlah jalan kat kebun tu…tp tu sumer x mematahkan semangat ku yerk….chewwahhh……kalu tak xkan ler skang nie dah boleh merempit ye tak….he he he……

asyik nak melalut jer….sebeno2nyer….bukan citer pasai motor yg zana nak update nie…
citer pasai…..jeng jeng jeng jeng………

.
.
.
.
.
.
.
.

bicycle baru Batrice yg ala2 rupa bentuk motor honda c70 tu……..masuk 2 3 kedai tak berkenan ngan yg kepala katun2 tu….ada yg pink…tp tulah…ntah naper mata nie tak berkenan plak nengok kepala itik tu…so, last skali berkenan yg nie plak…lagipun zana rasa warna dia tu…agak mengancam kan…….he he he ….mata rabun ku ler yg nengok yerk……

yelah, time reraya tu jalan rumah kengkawan, rumah sedara mara…walhal sepupu dia si alya pun sibuk bwk kehulu ke hilir menan nie…sian plak kat dia….Batrice mmg tak byk menan besar2 camnie…..menan yg ada tu pun yg comel2 kecik2 jer….x puas dia nak main….bile nengok dia main kat umah org kemain lagi sampai cam nak buat hak milik jer harta org tu…..ckp ler kat hubby yg nak belikan Batrice bicycle camnie satu….sib baik hubby on tp tulah…nak harap pergi ngan hubby ntah bila lah yerk…so, sabtu lepas….gagah ler berdua ngan Batrice gi bandar cari benda nie…..boleh tahan gark harganyer…tp takpelah…rasa berbaloi kot belikan dia……yg nie zana beli RM110..harga asal RM135….bodek nyer bodek…dpt ler kurang…lagipun agaknyer tokeh kedai tu kesian ngan Batrice yg dah cam tak mau turun dah dari bicycle tu …….siap melalak time nak bw menan tu masuk keta….ingat mama dia tak jadi beli………

So, mmg excited ler minah sorang nie dpt toy baru……….keta mini dia dah tak pandang dah…kalu boleh tido pun nak atas bicycle baru dia tu………ala, sama jer…budak kecik ke mak budak ker …kalu dpt benda baru mmg excited kan………..so, camtu ler Batrice….sengih jer duduk atas bicycle baru dia….tp yg tak bestnyer…..mama dia ler jadi bahan buli dia…tukang tolak bicycle tu……kaki anak dara tu bukan sampai lagi………….nie boleh mintak gaji tak nie Batrice, 5 minit tolak…RM1……..harus kaya mama erk………

gini ler rupa nyer bila suruh pose giteww….ala2 muka ngengada…cam kena paksa pun ada….

hoorreeey……Batrice dpt menan baru…..

Thanks you mama…luv u ..muaahhh muuaaahhhh

>Anak papa plak?

>anak papa?
xde maknanyer……time buli papa jer dia jadi anak papa!
time tido tetap nak mama…hu hu hu

so……..salah satu cara batrice buli papa camnie ler yerk..
sib baik ler batrice kecik comel lote..
kalu mama dia yg besar gadang nie rengek2 nak buat camtu jugak
harus patah riuk tulang papa tu………..

(sila abaikan papa batrice yg seksi tu yerk…almaklum, hall kami xde aircond…so mmg harus ler papa berlenggeng jer …………..kalu rasa x mau tengok……sila tutup mata uols k….)

so….bila dah buli papa………kena ler balas balik k…
budi baik di balas baik…….hu hu hu mengenang budi betul anak daku nan sorang nie…
tp dlm membalas budi tu………termasuk jugak ler adegan buli jugak……..** ayat buli lagik! apa kes!

kata tadi tulang papa nak patah….so, harus kena massage kan papa…….la nie, mama boleh rehat coz’ ada tukang massage baru…….siap guna kaki k………tu yg syok……..hu hu hu, sedap tak papa!

bila turn mama plak nie…?

>Mak Nenek

>

ha ha ha

nak gelak nie…

mmg bebudak nie copy paste jer apa yg mama & papa dia buat erk….

nengok arr si kenit nie…..

dah selalu sgt nampak mama dia pakai spec…..smlm dia leh sambar spec mama dia yg letak kat atas lemari tv tu…slalu tu tinggal kat keta jer…petang semlm kecoh, lupa lark nak tinggalkan…

dgn selamba dia pi pakai spec mama dia tu……dah ler senget spec tu……dia punya keje gark…hi hi hi………siap pakai sendiri ok………….kita nak amik dia lari sambil jerit2 marah………hu hu hu…

ada rupa proffesor serba tahu tak…ingat lagi karektor kartun majalah gila2 yg kepala botak…pakai spec..janggut panjang tu…………cuma kali nie prof serba tahu isap puting…….hu hu hu…

ingat nak tukar arr spec nie………..dah senget benget dah……rasanyer power mata zana pun dah tambah nie……..nie yg lemas sebenarnyer kalu pakai spec….power rabun bukan makin kurang…makin tambah……….nak pakai contact lense…..cam leceh ler plak……………

kalu zana tukar spec ler kan…….korang suggest patern mana yg sesuai ngan muka zana yg boollaatt nie…………….remain yg pattern nie ker…atau yg lain……………

>Sessi buli mama

>Adoi…..
slalu jadi mangsa anak kan..
nak marah cam nak gelak pun ada…..suke hati ko ler…
janji ko diam2….

Nengok arr….sikit baik nyer dia landing vontot dia kat muka mama dia…
tahu ler muka mama dia nie tembam ala2 tilam vono tu…
xkan nak buat alas vontot dia kan….
yg tak tahan tu….siap nengok magazine tu…

nie salah satu cara dia buli mama dia
kalu papa dia…..dia suka nak cabut bulu kaki papa dia tu…
agaknyer coz’ mama dia nie xde bulu kaki kan…
bila dia geram…lagi ler….dia gigit bahu ler…gigit keting kite ler…..

anak anak………………

>Budak yg x sihat………………

>

camtu ler rupa dia sepanjang minggu nie…..pipi dia yg chubby tu dah xdekan …sedih tau….mmg batrice sgt kurus sekarang….seminggu sakit kuku+tangan+mulut…..dia langsung tak mau makan nasi….minum susu pun x mau………..sedih ler mama sayang…….kekadang sampai paksa2 pun dia tak mau makan…………act, dlm mulut dia tu yg byk….kat kaki + tgn dia xde ler byk mana pun ..ada ler sikit………tp yg kat mulut tu…………lidah dia putih jer nampak………..sayu jer nengok muka dia time tido nie………..

minggu nie mmg minggu yg membebankan…………..sejak batrice sakit nie….tiap2 malam zana tak tido……..maunyer…baru jer nak lelap…..dia dah bangun menangis…kalu takat merengek jer still boleh tahan lagi……..nie nangis cam kena pukul……..kalu ler batrice boleh bg tahu mana yg sakit kan senang……………..takpun, mama jer tukar ngan batrice….x sanggup betul bila anak sakit nie…..

so, ari tu dah janji kan nak tepek gambar biji2 yg kuar tu……ha camtu ler…korang nengok ler…yg merah2 & putih2 tu ler bendanyer…………..nie pun zana snap time dia tidur
kalu tak……jgn harap dapat sentuh………….

nampak tak kat hujung tapak kaki dia yg merah2 tu……..tu ler bendanyer…….

see….kat tengah2 tapak kaki dia tu tau……….

dekat jari2 & celah2 jari pun……………

kat tapak tangan dia ada sebiji dua…….

nampak kan dia dah kurus……………lepas dia baik nie, mmg zana nekad nak tukarkan susu dia ke s26 tu…….kata org susu tu boleh tambah berat badan ………so, nak ler nengok batrice tembam cam dulu………rindu nak cium2 pipi dia yg kembung tu……………….

alhamdulillah….hari nie (jumaat) batrice dah ok sikit………..mlm tadi pun zana dpt tidu dgn lena…cuma sekali jer dia bangun…..pastu tido nyenyak………tp yg zana perasan….time dia sakit nie, tido malam mmg tak mau berbaju…….tinggal ler diapers dia semata…..agaknyer panaskan…..and, mlm tadi time buka pun nampaknyer dia dah ada selera sikit nak makan……………cuma nyusu jer belum……………….risau tau………rasanyer dah 2 hari susu kat umah nie tak luak……………..

>** Sakit Kuku & Mulut **

>hari nie aku tak masuk keje….pasai apa? pasai anak dara aku kena sakit kuku & mulut arrr……
memula tu x perasan….tp semlm mlm ler…..dia asyik dok meragam jer…..nak tido pun nangis2…pelik gark aku….check ar pampers dia kot2 ada semut ker apa yg gigit kan…………skali nengok….benda apa lark biji merah2 kecik nie….byk plak tu…masa tu still kat area pinggang and cipap dia tu……..aku sapu ar cream teddy (cosway) coz’ aku ingat maybe ruam….tp cam pelik jer ruam nie………….plak tu, dia xde ler demam….cuma hangat sikit jer bdn……………….mmg tak boleh tido ler mlm semalam……….sampai aku pun naik angin……….sekejap2 tisya bangun..melalak….x tentu pasal…….mau tak angin……….

pastu semlm….siangnyer hubby aku bw ler dia gi klinik check up…………..laaa………..skali dia bgtahu kena sakit kuku & mulut la plak………..patutler dia meragam jer………..nie kes berjangkit dari abg abid ler nie………..boy yg MIL aku jaga tu……..mmg minggu lepas dia kena………..tapi aku tak suspect nak jangkit kat tisya ler plak………..aduhai, ada2 jer……tp nak buat camner kan…dah nak kena……………..so, korang……….kalu kat nursery anak2 korang ada yg kena sakit nie, better korang minta parents budak tu kuarantin kan anak diaorg coz’ sakit nie berjangkit……..dia punya simpton……….aku tak tahu ler…tp yg aku tengok kat tisya nie…..dia kuar biji2 merah cam melepuh kat kaki, tangan & badan…………….dlm mulut kat lelangit pun ada……….no wonder 2 3 hari nie, tisya asyik dok meleleh jer air liur dia…………agaknyer pasai biji2 tu ler kot……….serius….mmg byk ler air liur yg meleleh…..boleh basah baju yg dia pakai………

so, mlm tadi pun aku tak tido…………..selang sejam dia bangun nangis coz’ tak selesa……..pastu tisya x mau pakai baju……….aku tak tahu ler benda tu rasa sakit camner……….gatal ker…merenyam ker…sakit ker…………kalu ler tisya leh bagitahu aku..kan senang……….alahai, alangkah baiknyer kalu sakit tu boleh transfer kat aku………….kesian nengok anak sakit kan…….x selesa jer……asyik nangis……….dia org bukan boleh bg tahu cam kita mana yg sakit………….

so, sape2 ada info pasai sakit nie….leh ler kongsi yerk…tp yg pasti sakit nie mmg berjangkit………

(*** gambar biji2 tu zana dah ambil…tapi tak leh transfer plak dari camera ke pc………next time zana tepek yerk………….)

>Budak bertuah

>apa kes….
mmg bertuah anak dara sorang nie tau…
pasai apa…pasal nie hah….

nie maajun yg mama dia makan…apsal dah tinggal bape bijik jer nie?

nie leer jawapannyer…..budak kecik cinonet nie dah selamat menghancurkan maajun mama dia…. tengah dok ralat tgk tv….tetiba si kecik nie dtg kat mama dia….mama dia yg tak tahu apa2 nie pun….dgn penuh kasih sayang gi ler cium anak kesayangan dia nie…sekali tu….

apsal bau lain macam jer…
cam biasa lark ngan bau nie kan…..

sekali aku toleh….
adoiiii….maajun aku dah selamat di kerjakan…..
abis terabur atas karpet…

hu hu hu tisya……ape ko buat nie…….
mahal ooo mama beli……sebiji nie 70 sen ok….nie dah bape biji dah kooo lenyek2kan nie….

dan tentunyer lepas tu dia buat muke tak bersalah jer…..
rasa cam nak seligi jer….
tp tak sampai ati plak nengok muke blur dia…..