>

fuh…nampak tak tu flower girl dah ready….si tukang pegang bunga manggar pun dah ready…sumer tu pakat anak2 sedara belah hubby aku…..tak sabar dah tunggu pengantin nak berarak…..

akhirnya…pengantin pun sampai….he he he he…this time PURPLE plak yerk…….soft jer kaler dia kan…..next year turn si pengapit plak…….kita tunggu kaler tema apa plak depa nie…..fyi, pengantin pompuan solek sendiri ok….mak andam sedia baju jer…..patut mak andam solekkan….tp coz’ pengantin dah tak sabar kot tunggu mak andam sampai…..so, pengantin solek sendiri….biasa arrr…mak andam kampung kan…..so, maybe pengantin puas hati kalau solek muka sendiri…..nasib baik pengantin pandai solek sendiri…buatnyer macam aku nie….haru biru ler gamaknyer………lagipun si lin nie kerja kat spa kot kalau tak silap aku….so, sure dia pun ada asas solek menyolek nie……memang kena ler ngan kakak ipar dia si ayu tu……ada geng arr ko ayu….

sian pengantin panas, haus…..so….sebelum tu…kita kasi air sikit yerk…kasi pengantin cool sikit….

Sepupu2 lelaki pakat bakar mercun panjang nie dua papan…..nasib ler pengantin tak melatah..buatnyer mcm aku…mau melompat2 pengantin kat situ…..perhg….naik pekak telinga aku tau…udah ler sebelah jer pun…..bunyi kemain kuat lagik….

Gigih flower girl tabur bunga rampai sepanjang jalan…………bebudak suka ler kan…walaupun panas tetap mereka happy jer jalan kan kerja depa…cuba suruh anak2 dara yang buat camtu…mau dia suruh pengantin tabur sendiri bunga rampai tu….he he he he he…dulu time aku kawen….budak berdua nie gark yang jadi flower girl…plus sorang lagi anak cik ching aku….fika…tp now, fika pun dah besar…dah sekolah menengah pun…so…si cilik dua orang nie jer lah yang tinggal…nak harap Batrice….mimpi arr….dia bab2 gini mmg tak boleh di harap…..sure mood dia tak ok punya…baik ler biar dia layan diri dia sendiri main ngan geng2 dia….tak paham lagi tu…nanti besar sikit baru boleh di harap kot.

So, cam biasa arr kan….kalau kat johor nie……..kalau belah pompuan ada tol bagai….so, bila turn belah lelaki plak…siap ler bersilat pengantin bagai………..so…sila sabar menunggu yerk….

tp ini lah warisan yang perlu di banggakan dan perlu di terapkan pada anak2 muda kan…..kalau bukan anak2 muda…sapa lagi yang nak pelihara warisan seni zaman berzaman kita nie…….

sebahagian dari keluarga pengantin pompuan………sila ler cari kot2 ler ada terselit sedara mara korang kan…so…boleh ler kita jadi sedara gark…..

anak dara nie mmg dah tak hengat ngan mak pak dia dah….main sampai lencun ngan peluh ………pastu posing cam mak nenek tangan kat pinggang yerk…

fuh…sure pengantin ckp LEGAAAAA…akhirnya dpt gark bersantap…………..utk majlis Maman & Lin nie…xde sanding2 bagai…..berarak terus gi duduk kat meja makan beradap…..simple and ringkas yerk tak…..

Lepas makan sessi potong cake ngan sedara mara……..ko tengok anak dara aku dah mengadap depan meja cake…pengantin tak ready lagi…dia dah dok menconggok kat depan tu……tp ok ler…dia just duduk situ diam2…….tangan tak bergerak…..he he he…so, still boleh di banggakan jugak ler…

he he he he…..fuh…kemain lagi Maman & Lin makan cake yerk….nikmat sedap sangat ler tu….btw…aku suka ambil gambar2 candid coz’ aku rasa bila gambar statik posing control cun nie…cam kurang bererti ler sikit….bila tengok gambar2 candid nie…..sure rasa cam seronok kelakar jer……..so, mmg byk ler aku ambil gambar2 candid sedara mara………..tp takkan nak tepek kat sini plak yerk….

dah settle ngan cake cutting……………sessi lempar gula2 plak………he he he…sesaja nak memeriahkan majlis ler katanyer…biar bebudak happy……….mak budak pun happy coz’ tumpang berebut gula2 ngan syiling….

Bersungguh anak2 tunggu pengantin campak gula2…….anak dara aku tu aksi jer lebih…time mengutip satu pun tak dpt….gigih ler mak dia nie kutip sekali…sebelah tangan pegang camera…sebelah lagi kutip gula2……sungguh ler…jadi mama nie kena MULTITASKING……..kan kan kan …

and………bukan takat tu jer………..ada plak sessi cabutan bertuah…….la nie, sessi cabutan bertuah tak payah nak tunggu Dinner or Family Day….gi umah orang kawen pun ada cabutan bertuah gark….dah jadi trend kan…tp bagus gark…at least sebagai tanda sumbangan tuan rumah pada jiran tetangga yang sama-sama bertungkus lumus menjayakan majlis kan….tanpa jiran tetangan….tak kan berjaya majlis yang ada tu….berat sama di pikul, ringan sama di jinjing……muafakat membawa berkat……he he he….semangat cam tu sebenarnya yang menjadikan kelompok jiran tetangga lebih kuat kan…….tolong menolong….itulah salah satu kelebihan hidup bermasyarakat di kampung-kampung…..nilai2 macam nie dah kurang di bandar…bukan takde langsung…tp dah semakin kurang………..

akhirnyaa…………selesai majlis sambut menantu buat keluarga Wak Bain & Cik Sal aku….buat Maman & Lin – Selamat melayari bahtera perkahwinan…….semoga jodoh kalian berkekalan hingga ke akhir hayat….

*** next week plak majlis pertunangan sepupu hubby aku.  Anak wak Buang & Wak Nor @ Terengganu…ntah ler…pergi ke idak…cam tak larat jerrr……….jauh tu……!