>

(This message only applies to a tiny fraction of users who haven’t logged in to Blogger since 2007. If you’ve logged in to Blogger at least one time since 2007, you won’t be affected and can disregard this message.)

There was a time early on in Blogger’s life where we had our own, custom account system for handling login authentication. Starting in 2006 all new Blogger accounts were created using the official Google accounts system, and then in 2007 we started the process of moving all of our legacy users over to the Google accounts system. Now, four years later, we’re finally at the home stretch of the transition. For a number of technical and operational reasons, we’ve decided to finally end our support for migrating legacy accounts and blogs after June 25th, 2011. So if you have a Blogger account and haven’t logged in since 2007, you will lose access to the account and associated content permanently unless you update to the Google Account system before June 25th.

Updating to the new account system is easy and should take just a few minutes. We really do value all of the content that has been created on Blogger and we hope that as many people as possible will reclaim their blogs. If you’ve been avoiding this task for a while, we encourage you to head over to the Legacy migration page and update your account.

We’ll be sending a similar notice later this week via email to all of the email addresses associated with the legacy accounts we have in our database. In a few weeks we’ll also make another announcement here on Buzz, with more specific updates on the transition.

Thanks to Whiteymommy , Kujie and Amanz.

Selepas hampir 8 tahun membeli perkhidmatan blog percuma, Blogger, kini Google mengumumkan yang mana mereka akan menghentikan sokongan untuk pendaftaran masuk ke akaun Blogger menggunakan akaun selain daripada akaun Google. Perkara ini akan dilaksanakan pada 25 Jun kelak, memberikan para pengguna yang masih belum beralih ke akaun Google sedikit masa untuk beralih.
Menurut Google, bagi pengguna yang tidak mengubahnya kepada akaun Google selepas 25 Jun kelak, mereka akan memadam akaun tersebut, bersama-sama blog-blog yang didaftarkan pada akaun tersebut. Para pengguna yang belum memindahkan akaun mereka ke akaun Google, boleh melakukannya dengan mudah di halaman pertukaran khas di Blogger.

Memula ingat spam….so, bila tengok sana sini dah start keluarkan statement nie….aku terpengaruh gark ler…cuma tak check email jer lagi nie……..

So, for those yang login blog guna account selain dari GMAIL…sila ler tukar ke account GMail yerk if korang tak nak blog korang kena deleta.  For me, memang aku buat blog guna account GMAIL…so takde masalah.

Ingat tak, before nie aku pernah buat Tutorial Invite untuk jadi Admin. So, basic tu lebih kurang mcm tu ler…..

1) Create Account Gmail.  – If memang korang dah ada account cuma tak guna untuk login blogger boleh terus tukar. Nie citer if korang mmg takde account Gmail. Korang login blospot guna yahoo ke whatsoever. So, sila create account Gmail memasing yerk.  Tak reti nak create? ceh…..banyak ler korang punya tak reti…

2) Bila dah create account Gmail memasing. Langkah seterusnya. Login ke account Yahoo or any account yang korang guna untuk login ker blogger. (Login cam biasa ler kan). Then pergi ke Setting > Permission > klik Add Author > masukkan email address gmail yang korang dah create tadi > click Invite.

3) Settle semua.  Login ke account Gmail yang korang create tadi. Check INBOX.  So, akan ada email jemputan untuk jadi Author blog korang. Click ke link yang di berikan (contoh cam yang aku gariskan ngan colour merah kat bawah nie) .

Bila dah Click….korang akan terus Dashboard Blog korang yerk. Pastikan Blog korang, Bukan blog orang lain.

4) Then, sila Logout dari Account Gmail tadi. Then, login ke blogspot korang guna account yang 1st korang guna (yahoo or etc).

5) Pergi ke Setting > Permission > korang akan nampak nickname and email yang korang baru daftar tadi (Gmail Account) as Author > click grant Admin Privileges. Then, sila remove account Yahoo or mana2 account yang selain dari Gmail di list admin blog korang untuk mengelakkan blogger detect blog korang berdaftar under account yahoo.

So, tu jerr….after this boleh ler Login Blogspot guna account Gmail yang korang dah create tadi.  If korang ada lebih dari 1 blog yang menggunakan account selain dari Gmail, sila ulang semua step2 di atas untuk setiap blog korang.  Lucky…aku ada 2 jer blog…..tu pun yang 1 lagi suam-suam kuku kekdahnya…..

*** So, FYI…….bila korang login guna account Gmail baru korang…….semua blog yang korang Follow akan hilang. Sila ler follow balik yerk….takpelah..kerja lebih sikit dari blog korang terus lenyap kan…tu lagi ler nangisssssss……..

*** Btw…..
Maklumat di buzz blogger menyatakan : Sekiranya anda pernah login akaun blogger walaupun sekali sejak tahun 2007, notis ini boleh diabaikan.
 
So, aku mengandaikan mana2 blogger yang mendaftar bermula tahun 2008 rasanya takde masalah. Sumer mendaftar dengan menggunakan account Gmail. So, perkara ini berkuatkuasa untuk blogger senior yang buat blog sebelum tahun 2008.
Sekian, terima kasih.