>

citer dah berzaman……..tp takde ler dari zaman batu kan……nie citer last week kot rasanya…..masa aku pergi Lawatan Muhibbah 5’s ke TNB Kulai Jaya…balik tu terus tak masuk office coz’ petang tu Batrice ada appointment ngan Doc pakar kanak-kanak. ala biasa ler kan……..budak asthma tu….this time appointment ke-2 after keluar dari hospital since bulan 7 2010 yang lepas.

Appointment pukul 2.30 tp we’ll sampai pukul 3.30 pm. Lewat sejam………nasib nurse tu kata takpe….he he he..minah nie pun memula berdrama gark………..papa dia pujuk balik rumah dia punya melalak kemain mcm kena dera…………siap main terjun2 dari kereta lagi tu………..sabar jer lah……..papa dia tu, bab pujuk memujuk memang failed sikit…..so, end up………..aku gark kena pujuk dia kat rumah nenek dia…then baru gerak pergi hospital…………..adeh! kat situ jer dah buang masa almost 30 minit ok….

Before jumpa pakar….ada session ngan pakar farmasi hospital kluang tu…so, dok borak itu ini, dok tanya itu ini ler about lil princess tu………….so far, alhamdulillah………dia tak pernah kena asthma lagi since keluar dari ward dulu tu. and dia sangat ler aktif…………every second bergerak jer kerja nya….terlompat-lompat. Time tido jer ko boleh tengok dia aman tenteram………….

Celik mata nak mandi pergi school tu……..terus tersengih2….pastu lepas mandi nak pakai baju, terlompat-lompat….kadang2 hilang gark sabar dengan Batrice bila over aktif mcm tu…….pagi tu memacam kerja nak buat…..time orang nak cepat siapkan dia…….time tu ler dia nak lompat sana lompat sini, ajak main sembunyi2 balik selimut…………sakit dada di buat dia tau.

Tp alhamdulillah……..based on perbincangan dengan pakar farmasi tu………keadaan Batrice bertambah-tambah baik….dia pun cakap yang Batrice nampak sangat aktif…….so……dia just nasihat untuk elakkan Batrice dengan aktiviti-aktiviti macam berlari, melompat. Aktiviti macam berenang, aerobik sangat baik untuk Batrice.  Bab berenang tu boleh ler terima akal kan……..tp bab aerobik tu….adeh….lain ler dia suruh mama Batrice nie yang gi aerobik……nie budak kecik tu buat aerobik……pengsan!……

Bab berlari, melompat tu………..aku tak tahu ler nak explain camne ngan Batrice…..ckp jangan lari-lari…makin laju dia lari-lari. Jangan lompat nanti sakit lagi……….makin galak dia melompat lebih tinggi…camno? Bebudak memang suka aktiviti berlari dan melompat kan…….hu hu hu……

Lepas jumpa pakar farmasi tu, baru ler turn jumpa ngan Doc pakar kanak-kanak. Again…….berita gembira lagi…….Batrice dah tak perlu ambil gas (neb) lagi. Just remain ngan gas botol biru ………..tu pun if dia perlukan jer.  Tp since bulan 7 dia keluar ward tu…….sampai ler ke hari nie…………gas botol biru tu ada ler sekali dua guna……yang botol coklat tu pun tak habis2 lagi……….he he he he……abis camno…budak tu takde pun tanda-tanda sesak nafas ke apa……..aku bagi yang biru tu bila time hujan and dia asyik dok batuk2…tu jer……tu pun jarang-jarang arrrr………..

So….thanks YA ALLAH….KAU pelihara kesihatan anak ku itu.

Next appointment on September 2011