>

Semangat ko…….semangat duduk rumah dari santak pagi hingga ke malam tak keluar pergi mana-mana ahad tu…..kerja aku…masak, makan, masak, makan…update blog…….ha ha ha….heavennyer lah….dari pagi sampai ke malam tak berhenti kerja………basuh baju pun dari pagi bawah ke petang…..tak habis2 trip baju busuk nak masuk dlm washing machine……..baju stok seminggu…..pastu basuh ikut kategori memasing…harus ler bertrip2 jadi nya……..

So…..sambil dok layan internet petang2 hari tu..ngan cuaca sejuk hujan lebat………tetiba aku teringat cam nak buat donut gitewww………terus godek2 resepi kat myresepi…….wah! bagus erkk sekarang…..ko nak masak apa jer pun sumer resepi ada………..click2 jer dah dpt dah resepi yang korang cari…………cuba dulu….suruh masuk dapur tolong mak aku masak………..kemain liat lagi…siap buat pura-pura tido dia punya peel pemalas nak tolong mak masak kat dapur………..nasib ler  peel pemalas masak tu tak di bawa keseluruhannya bila dah kawen nie…kalau tak….kurus kering ler laki aku asyik dok makan luar jer…..
Tp….peel tu ada lagi…cuma tak banyaaaaaaaakkkkk mcm dulu ler….la nie….kadang2 aku yg over excited nak masak untuk laling hubby……

So…setelah di godek2 resepi yang ada tu…………….taraaaaaaaaa
.

.
.
.
.
.
.
.
.
.

gitew ler rupa donut aku.  1st time buat ko…………1st uli tepung nak buat donut………..berpeluh jugak ler…nak2 buat manual kan…tak pakai terap dia…….penuh tepung jer kat dapur aku nie….buat donut memang kena main ngan tepung banyak2 erkkkk?

*** tak comelnyer rupa bentuk donut aku tu erkkk ***

buat 1/2 adunan…maka dapat ler…cer cer kira….tu berapa ketul…..16 ketul. Banyak gark ler…makan bertiga…habis gark malam-malam sambil tengok tv makan donut nie…

Haish………..budak kecik nie lagi ler………dia yang kemain excited tengok aku enguli tepung……44x tanya aku nak buat kek apa……..
pastu dia gark ler sibuk2 nak bergambar sakan ngan donut aku tu.

and hasilnya……………taraaaa……….gemuk2 gebu2 cam tukang uli nya kan………ha haha…tu gula aku pakai gula biassa….coz’ gula halus (icing) tu takde dlm stok…nama pun plan main terjah jer buat donut nie……apa yg ada kat dapur jer lah……so, gula biasa tu gigih aku tumbuk kat batu lesung nak bagi dia halus….tu namanya..nak seribu daya kan……..ha ha ha ha ha…kita guna apa yg ada jerrrr.

*** sumer resepi aku tengok pakat suruh letak shortening….menatang apa shortening tu pun aku tak pernah beli. Shortening tu lelemak sayuran kan. Coz’ takde shortening kat dapur aku nie….aku cari resepi yang tak guna shortening.  Menjadi gark….gebu, lembut gark donut aku.  Yang penting …………habis licccinnnnnnn ko!