>habis entry di Bandung….baru ler boleh up entry nie…coz’ entry ini adalah entry upah budak kena tinggal 4 hari oleh mama dia.

Balik from Bandung tu…my laling hubby and Batrice jemput aku di LCCT. And since dah jalan jauh tu kan…..so, balik tu stay 1 malam ni Melaka then esoknya we’ll decided bawa Batrice main air sebagai upah dia kena tinggal dek mama dia.

Papa tengah uruskan urusan check out.  hu hu hu..tak best giler hotel nie…..tp ok ler…rm70 jer pun semalam…and just nak tido jer sementara tunggu esoknya nak splash2 kan….jadi ler…..nak stay kat everly cam tak berbaloi plak…lagipun jauh dari bandar….hotel nie dekat sikit dengan bandar….and malam tu sempat gark ler menyusuri Jonker Walk…sampai aku tak larat dah nak berjalan…….laling hubby aku plak excited jejalan kat situ……..memacam ada…..esp makanan orang cina…..cium bau rasa cam nak try jer…tp memikirkan status HALAL makanan tu….cium bau jer lah…

Esoknye, pukul 10 dah check out….then terus mencari MELAKA WONDERLAND.  Guna GPS langsung tak dpt detect tempat nie….tp aku cam terpandang2 jer banner wonderland nie area depan Zoo Melaka…so, main terjah jer lah….memang betul pun…….jalan masuk ke sini, berhadapan dengan Zoo Melaka….depan sikit dari Taman Buaya and before taman botanical kot…….nak masuk sini, dalam sikit ler….memang if tak alert..tak perasan sangat signboard nak masuk sini.

Tapi alhamdulillah…coz’ dah set dalam mind yang Wonderland nie area2 Zoo melaka…so…jumpa gark ler….we’ll sampai around pukul 11 lebih gark ler…sempat breakfast sumer kat Asam Pedas Mak Mah.

Tp coz’ tak bawa towel………patah balik pergi Mydin..nak beli kat kedai souvenier kat dalam tu…uish…giler apa, towel jer dah RM50…..pergi mydin..RM50 tu dpt 2 towel, air 2 botol, alas kaki and inner lagi untuk aku……tak baik membazir orang kata…..quality pun quality towel kat maidin tu…tebal kemain and serap air…yang kat souvenier shop tu nipis jer pun……

So…untuk bayaran masuk as per attached kat atas nun yerk.  Aku beli 1 tike utk adult jer pun….sebab apa beli 1 tiket jer…nanti aku story lepas nie yerk…and Batrice tak charge …supposed kena kot. coz’ tinggi dia dah 102 cm..tp masa ukur nak masuk tu dia main2 and guard tu kata tak kena…so apa lagi…jimat duit mama awak kan…..he he he he….bayaran masuk ke sini adalah di taja oleh MAMA.

dah tak sabar nak masuk dah tu sebenarnya…tp rileks arr..mama nak bayar tiket dulu.

tu dia…1st pool yang kami nampak….btw…..dari pintu masuk nak ke sini agak jauh gark ler…tp dia ada sedikan buggy …bayaran tak sure coz’ aku tak naik pun buggy tu kan…

Sampai-sampai jer…Dino and the geng tengah berpoco-poco kat atas nun.

Kat sini ada sediakan perkhidmatan sewa locker….sekali guna kunci RM4 so….jgn plak gatal2 mentang ko dah sewa locker tu..ikut suka hati ko nak buka berapa kali…sila plan apa yg korang nak bawa time mandi2 tu yerk…….mcm aku, coz’ aku decided tak nak main air….bawa towel and camera jer lah…..

Lepas tukar baju sumer……budak kecik nie dah tak sabar dah nak terjun.  Padahal masa nie…..matahari terpacak atas kepala…panas kemain.

Tak larat nak tengok depa berpanas kat kolam 1 tu….lepas 30 minit aku ajak naik gi kolam atas coz’ nampak meriah sikit…..tp memang bukan sikit meriahnya….meriah banyakkkkkkkkkkkkk.  Tak caya? tengok gambar sudah lah yerk….

.
.
.
.

Baru ler meriah mcm nie….mcm2 ada…tp sebenarnya tempat nie more utk bebudak…tp kalau korang tengok…ramai gark yg bukan bebudak tp dok mengendeng mandi2 kat sini….utk mak pak yang temankan anak-anak2 mandi kat sini ok ler…takde hal…aku pun faham…yg aku tak faham nie….yang couple2 nie lah..sibuk dok main-main kat sini gark…buat sakit mata tengok ada ler……paling aku sakit mata sakit hati bila yang bebudak yang tak sedar diri cam mak/pak budak nie..dok berkumpul2 kat tempat bebudak yang memang bebudak main…kat situ budak2 main…kat situ ler diaorg menyibuk…..

memang puas ler Batrice main air kat sini……..turun naik turun naik…yg slide tu pun kemain lagi dia kemaruk turun naik ntah berapa puluh kali pun aku tak kira…….lepaskan dia main sorang2…..maknyer naik slide masa kat Bukit Gambang dulu pun lepas di pujuk dek papa baru ler berani…dia? tak yah pujuk…..dia yg naik sendiri….naik yg paling tinggi plak tu………sapa penah pergi Wonderland nie tahu ler kot…..slide kaler hijau and merah kat pool kanak2 nie…..tinggi tak tinggi ler……

Mama and Papa dia dok bersidai kat tepi kolam nie………..kekadang jer papa dia masuk air tengok-tengok kan dia………Aku memang duduk tepi kolam ….kaki jer cecah air…tu pun seluar tak basah….
Puas main slide merah hijau tu…dia try plak slide yang nie…………….tinggi gark oooo

Selamba jer dia turun sesorang ko……! Papa dia tunggu kat bawah coz’ takut dia jatuh terus masuk dlm air kan…at least tunggu kat bawah tu leh ler tangkap dia bila dia sampai kat bawah tu …takde ler tenggelam dalam air…tp ada gark 2-3 percubaan yg dia terlepas tenggelam dalam air…….tp jenis Batrice nie bukan orang yang serik….sekali dua tenggelam dalam air bukan sebab dia nak stop main benda alah nie…makin dia try lagi and try lagi adalah.

Tengok……..gigih memanjat tangga nak try lagi slide tu.

Hah! nampak tak slide hijau tu………slide tu ler yang dia dok ulang 44x.  Abang atas yang jadi tukang jaga tu pun siap salute kat dia…ckp dia superman….

Aku memang jadi photographer of the day jer lah…tak cecah air ko……so….harap maaf yerk….gambar aku memang takde ler kat sini kecuali yang kat atas nun.

Penat main air….time makan plak…dua2 nie dah kebulur coz’ main air penat kan….tu yang makan tak pandang kiri kana.  Harga makan lebih kurang jer kat mana-mana taman tema pun….ambil set nasi ayam = rm10 and set nasi goreng = rm10 jugak.

Batrice pow plak ice cream …….

Lepas makan………terjun kolam lagi……………tak puas2………korang bayangkan kami kat sini dari pukul 12 lebih……….and balik pukul 4 pm…lama tak lama ler berpanas, berendam kat sini.

my laling hubby dok layan mata kejap………time nie aku dah masuk dalam air…..tak tahan ooo……mmg ikutkan aku malas and “tak boleh” nak masuk dlm air……tp bila tengok “line clear” jer…tu yang aku pun terjun dlm kolam……jadi ler buat basah2 kan.

Puas memujuk Batrice suruh stop and naik tukar baju……….yelah, perjalanan kami masih jauh lagi nie…..jam dah almost pukul 4 dah time nie…lama bebenar dah berendam……………..akhirnya selepas berkali-kali dia ckp “sekali jer lagi”…….baru ler berjaya pujuk dia naik….tu pun muka masam mencuka coz’ tak puas lagi main air……..kena paksa..kena kejar dia dlm air baru ler dia nak naik……….adeh! anak aku nie memang pantang betul ler jumpa tempat-tempat yang berair camnie……sehari suntuk dari siang bawa ke malam pun dia larat berendam.

So…sesambil tunggu Papa siap tukar baju…kat situ ada booth yang buat wax nie.  Tertipu mak bedah…dia letak harga kat situ RM10 untuk single hand…..wah! giler murah….kat tempat lain mana nak dapat…….sekali bila dah buat……dia charge RM60…eh…terkejut aku….tp takkan nak cancel plak kan..so..teruskan jer lah….nasib RM60..buatnyer RM100 lebih…memang aku tinggal jer lah benda alah tu kat situ…..takpe lah…buat kenang-kenangan kan……

hasilnya…………PEACE from Batrice di kalau usia 4 TAHUN.

Fuh….dah penat mandi nie………perjalanan nak ke parking adalah satu COBAAN sungguh.  Mak cik kecik tu bila dah penat…nak jalan pun dah tak larat……..Mama & Papa dia pun dah kepenatan…..bergaduh kejap ngan dia time on the way nak keluar tu……fuh! ngan panasnya…ngan penatnya…..takde lah buggy lagi…kalau tak sanggup aku tahan tumpang nak keluar……..jauh weiiiiiiiiiiiii
.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

masuk kereta….tak sampai 5 minit. Terus senyap tak berkata

Info about Wonderland :

Boleh lawat website MELAKA WONDERLAND nie