>Alhamdulillah………..proses bakal rumah kami dah almost 60% selesai…..

syukur…insya alla…kalau takde aral and proses berjalan dengan lancar…by end of may or awal june kami dah boleh masuk rumah kami.

Btw….zana beli rumah dari tangan orang…..yang membuatkan kami kena tunggu lama adalah proses pertukaran nama dari bank kepada developer coz’ rumah tu rumah lelong…so, a bit complicated sikit untuk pertukaran nama bank ke pada nama developer. And now…proses from bank – developer tu dah selesai..and this week…tinggal proses tukar nama dari developer ke 2nd owner(owner sekarang). Alhamdulillah….bila nama dah tukar ke nama 2nd owner tu….so, baru ler kami boleh proceed untuk hantar permohonan  untuk buat valution and permohonan pinjaman kerajaan. Proses nie takde masalah sangat…..insya allah 99% tu lulus lah kan…….

Semalam, balik kerja……2nd owner (Ms Chong) called suruh datang kedai untuk pilih warna untuk cat rumah. So….we dah decided and dah pilih pun kaler apa nanti untuk our home sweet home.  Nanti dah siap…baru boleh tayang kat korang yerk…..and cost mengecat adalah di tanggung sepenuhnya oleh Ms. Chong…….he he he he…seronok kan…tp cat dalam jer lah…untuk luar still kaler yang lama…cuma, Ms Chong touch up sikit mana yang tak ok tu….

So far….sangat berpuas hati dengan rumah tu. Harga pun sangat-sangat reasonable coz’ banyak beza jika beli direct dari pemaju…almost lebih 20K – 30K jugak ler…..lagi pulak our home sweet home tu dah buat renovation sikit2 dah….mozek full dari tingkat atas ke tingkat bawah……..veranda and porch pun pasang tile. Cornish pun dah buat…………..tinggal nak buat kitchen kabinet jer…and sikit2 renovation yang my laling hubby buat sendiri nanti. Save budget…he he he……

So, next week dah boleh prepare document untuk permohonan pinjaman perumahan plak.