>

hari nie rehat kejap yerk citer pasal Bandung…..ada 2-3 entry jer lagi tu yang tinggal…..sabar yerk korang!….

So..coz’ hari dah start cuti sekolah…..makanya budak comel di atas nie pun cuti ler sekolah……sian dia….pepagi tadi bangun…kengkonon nak siap2 pergi school…..punya ler semangat membara nak pergi school………padahal school cuti………..

Semalam dok bual-bual dengan dia tanya Teacher Dilla ada suruh pergi sekolah ke Isnin nie? punya semangat dia cakap Teacher Dilla dia suruh pergi sekolah…cuti dua hari jer. Sabtu Ahad….ha ha ha……yo lah tu…..sure Teacher Dilla dia dah pesan yang sekolah cuti seminggu….tp coz’ minah sorang nie kuat auta…tu yang dia perasan sekolah tak cuti tu………semangat membara sungguh.

Haish…dah almost setahun lebih dan aku tak di kejutkan tengah malam untuk bangun buat susu….tp lately nie…dah lebih seminggu gark ler…Batrice kejut mama dia around pukul 2-3 pagi nak susu….pastu nanti….lepas susu….dia kejut plak nak air masak………aduh! letih mama awak oittt….dah rupa orang beranak kecik dah nie………..malam tadi..lagi ler…sampai 3 kali dia kejut nak minta susu……..dah ler letih balik dari Tenggaroh sampai rumah pukul almost pukul 11……….di kejut plak tengah-tengah malam suruh buat susu….jalan gi dapur pun mata nampak tak nampak jer tu….ha ha ha…..agaknya dia nak training awal-awal mama dia bangun buatkan susu untuk adik dia kot nanti………..

Pasal sekolah……….alhamdulillah………tak banyak….sikit tu ada improvement….
1 yang aku perasan about Batrice nie….dia nie kalau belajar dalam bentuk nyanyian..lagu-lagu..memang sangat cepat dia hafal and ingat………..tp bab mengeja….tu ada lambat sikit…bukan tak boleh..tp lambat ler sikit kalau nak di bandingkan dia mengingat lagu2 kat sekolah tu…..sekolah tadika kan banyak lagu…so, selang 2 hari jer sure ada lagu baru dia belajar………

Doa pun alhamdulillah………kalau before nie doa makan tu bahasa arabnyer aja…la nie siap ngan translation lg tu……then, doa ibu bapa pun dia dah hafal.  Bacaan Fatihah kalau dulu separuh jer…la nie dah lengkap dah…syukur alhamdulillah……………..cuma la nie….doa tido jer tak lepas2….orang lain baca Bismikallah..dia nyer baca…BiskimiAllah…..tu jer lah yang tak betul2 lagi….yang sambungan nyer dia dah ok……

Iqra pula….masih bertatih2 lagi..baru gerak ke helaian ke-3 setelah sebulan mengaji….takpe…pelan kayuh2…
pernah gark ler aku ngikut masuk time dia belajar mengaji tu……alahai…….slow jer suara tu……tp kalau suruh nyanyi…gegak gempita ngan suara dia jer……..dia pun ngaji sorang2 jer pun…cikgu tu tak ambil anak murid lain……aku pun tak nak ler desak dia sangat…umur baru 4 tahun kan……kira tahun ini adalah tahun dia mengenal…….

*** mucuk-mucuk intan payungku ini ***