>lunchnya kami di bawa ke Restoran Mitra Sederhana Pasteur……..restoran yang mengajikan Nasi Padang.

Tu dia……..pelayannya sedang menyusun atur lauk-pauk yang ada..

fuh……tak berkelip mata aku memandang deretan lauk pauk yang ada………..nie kalau tak buat survey and jalan-jalan kat blog korang yang ada citer pasal restoran Nasi Padang….mau terkebil2 aku tengok lauk pauk yang nak kena habiskan nie………ha ha ha…..Nasi Padang style…..dia akan keluarkan semua lauk pauk yang ada……letak and susun atas meja sehingga penuh……..lepas tu korang makan ler mana lauk pauk yang berkenan di mata dan berkenan kat tekak korang kan……………mana yang korang tak nak makan tu….tak yah ler cuit2 yerk………..if dah di cuit lauk tu…di kira korang makan nanti……..so….sila ingat nie…makan mana yang korang nak jer…….yang korang tak nak…….biarkan aja………so, nanti time kira…dia akan kira mana lauk yang korang makan or cuit jer lah yerk…….tu rahsia cara makan kat restoran Nasi Padang.

Dah kenyang….sempat gark ler kami shopping souvenier kat depan restoran nie. Di Bandung nie…….mana2 korang pergi…korang akan jumpa penjaja-jaja nie…….betapa mereka rajin cari rezeki……..bukan jadi pengemis…..walaupun kadang2 barang yang di jual tu takde apa sangat………tapi semangat dia orang cari rezeki yang halal……….sangat mengagumkan…….

Masih terngiang2 kat telinga nie……….bapak nie ckp dia adalah contoh orang indonesia yang gagal……….tp bagi aku…dia tak gagal………..dia berusaha berjuang untuk terus hidup walaupun hanya berjualan kecil-kecilan macam nie…….bapak nie….jual pen as souvenier….kita boleh tulis nama kat pen tu…sangat kreatif kan………..berbekalkan pen-pen yang boleh tahan qualitynya……dan mesin melarik nama tu….dia mencuba nasib memperjuangkan hidup dia……gigih kan….orang-orang macam nie lebih membanggakan dari yang hanya pandai berpeluk tubuh menunggu rezeki datang pada diaorang.

Dengan bapak nie…….aku borong 13 batang pen untuk di jadikan souvenier pada kawan-kawan office…….ada gark yang berjualan baju tshirt, beg2 kecil yang comel, keychain, FM, macam-macam lah….diaorg nie……..kalau kita bagi duit as sedekah…….diaorg takkan ambil punya……..diaorg tak mahu di anggap pengemis…….so, if kita nak tolong diaorang….sila ler beli barang-barang jualan diaorang tu…

hah……….nie ler Angga, our supir merangkap photographer aku juga bodyguard kami…….adeh! sebenarnya Angga nie ala-ala malu-malu gark kalau tengok muka….tp syukur, dalam malu-malu si Angga nie…boleh gark layan kepala gila-gila kitaorang nie.

Lepas lunch……we’ll ke Toko Tiga……….syurag shopping seluar jeans pelbagai jenama kat sini. Cantikkan deco dia……..nie pun picture hasil tangkapan si Angga tu.

Kat sini, aku berjaya shopping seluar untuk my laling hubby………..so…kira kasi upah dia kena tinggal kan…….hah!..korang kalau nak shopping seluar hubby tapi hubby tak ikut……sila ler guna cara aku yerk….sebelum pergi aku dah ukur ukur lilit pinggang laling hubby aku….and labuh seluar……..so, time beli tu……gi ler ukur ukur lilit seluar tu yerk………kalau sama ngan ukur lilit pinggang laling hubby aku…kira size dia ler tu……….aku siap bawa tali tape dari malaysia lagi ko………buatnya tali tape sana tak sama ngan kita punya kan……so, lebih selamat bawa tali tape sendiri punya……….ha ha haha…..Yong pun bawa tali tape……..

Beria-ia memasing mengukur ukur lilit seluar yang nak di beli………….

pilih buk jangan tak pilih…….don’t worry…kat sini semuanya di tanggung original yerk.

From Toko 3……kami ke Rumah Tas……….tp takde yang menarik di mataku……….bukan takde………ada…….banyak yang menarik di mataku………..tp harganya agak mahal berbanding di Pasar Baru…tapi quality nya berganda-ganda lah kan……..coz’ hand bag tak masuk dalam list barang-barang shopping di Bandung nie……..so, aku skip jer………..tp dlm pada tu…..sempat merembat sling Espirit untuk adik iparku .

Then ke Heritage pulak………salah satu FO di jalan Riau……….if tak silap lah kan.

kat Heritage nie, for me…for me ok……..tak berapa banyak pilihan………baju bebudak pun tak up to date sangat lah………tp still boleh shopping lagi….coz’ murah kan………sempat grab beberapa helai shirt untuk Batrice.

And for korang punya information……….kat setiap FO nie ada ala-ala taman mini…………..diorang deco cantik-cantik……so, if penat shopping jalan2 kat FO tu…boleh ler relaks2 cuci mata kat taman mini yang ada tu…….suka tengok mini taman kat Heritage nie………..ada air terjun……….sejuk jerrrrr

Dan…………sebelum balik…….sempat bergambar dengan hasil shoppingan sepanjang hari ke-2………meriah kan……….pergh…nak muntah tengok hasil shoppingan memasing………..juta-juta duit habis…………..

after penat bershopping………we’ll ke spa plak…..Spa mana? tunggu k……….