>Bandung Day 2 :

Fuh……..seawal 5 pagi, memasing dah buka mata……..dan seawal itu lah jugak kota Bandung dah mulai sesak….lebih-lebih lagi…bilik kami memang menghadap Stesen Keretapi Bandung…….so, boleh dengar ler macam-macam dari Stesen Keretapi Bandung tu…………..
Penat menunggu jam 7 pagi…..coz’ janji dengan supir kami pukul 8.30 dia datang ambil………….aku rasa, dah cukup lama we’ll tido………tp bangun2 jam baru jer pukul 5 pagi…adeh…gamaknya duduk Bandung nie…tak yah risau tak cukup tido….terlebih tido ada……….terkebil2 tengok jam…and kat sana……..pukul 6 pagi diaorg dah macam pukul 8 pagi kita…….

So…coz’ hotel provided breakfast………tak payah nak bazir2 rp tu gi cari breakfast kat luar…………apa yang hotel sediakan…kita makan………..ha haha….nie namanya percutian budget………budget untuk lebihkan shopping semata………tapi so far…………not bad gark ler menu breakfast kat Hotel Serena tu.

Our breakfast for 1st day……mee hoon ala2 singapore, ayam masak kicap/blackpepper and tempe goreng……..itu tempe sangat sedap…..bertambah-tambah yong mengambilnya and aku pun tumpang sekaki……..padahal kalau kat sini……tak pandang pun tempe goreng tu…………

Lepas breakfast…….Angga sampai…..on time tu our Supir………….terus gerak ke Pasar Baru……coz’ menurut Angga, kalau nak ke Pasar Baru……..better pergi pagi-pagi…….time peniaga-peniaga buka gerai diaorang kan……….so, time tu baru ler boleh dapat harga baling telur……kasi baling telur nya yak buk kasi pecah……tak pun…harga Bismillah…wah gitew.

Orang tak buka kedai………we’ll dah terpacak kat situ…….tp takpe………puas hati sikit nak memilih…..nak tawar menawar pun laku lagi time nie……………and coz’ we’ll pergi time hari tak cuti……..so, takde ler bersesak-sesak sangat kat dalam nie…………

puas membelek segala jenis telekung………tp memang murah ler wei……..kalau tak beli, memang rugi……..berganda-ganda murahnya dengan harga kat malaysia…………

Kat kedai nie……..we’ll siap suruh adik yang jaga tu demonstrasi lagi…….yong nak tengok labuh ke tidak telekungnya tu………tp bagus adik nie…….ngikut jer apa yang kita suruh…………comel plak tu dia pakai telekung camtu…………bagi harga Bismillah ya dik!…..bisa kak…ini pun udah harga Bismillah……..yo lah tu ko!

Siap masuk sampai ke dalam-dalam kedai gara-gara nak memilih…….kat sini aku borong telekung 3 pasang….jer dulu……..he he he he..nanti2 ada lagi aku rembat kat kedai lain.

Ini salah satu lagi kelebihan supir kami……….ha ha ha…sepanjang kat sana………mr. nikon aku tu memang dia yang pegang………..bagus gark……ada gark gambar muka aku yang masuk……kalau aku yang pegang mr nikon tu…….sampai ke sudah ler takde terselit gambar aku…………untung kan…..complete package ngan photographer lagi……………korang ada? ha ha ha ha…..just joking k

Dah puas membelek telekung……….tempat wajib pergi kalau kat Pasar Baru nie sure kedai kain pasang yang jual kebaya-kebaya sulam………so, for korang………sila ler serbu kat Kedai SEROJA nie yerk…….kat lantai 3…..harga di jamin murah. Serius……….coz’ kat sini, dia jual untuk borong…….so, memang harga teramat murah…and pekedai-pekedai kat dalam tu pun ada gark yang ambil direct dari Kedai Seroja nie.

Kemain lagi memasing memilih tak pandang kiri kanan……..time tu we’ll bertiga jer yang ada……..so, sangat heaven memilih………tokeh pun layan jer kitaorang..dari satu kaler ke satu kaler kitaorg requested nak tengok…….memang berbaloi ler kat sini……almost 1 juta gark ler habis shopping kain pasang kat sini.

Lepas menghabiskan duit kat Kedai Seroja………Angga bawa plak ke kedai jual kain cotton……lagi ler aku naik hantu………murah wei murah………..harga tak tercapai dek akal…..adeh! tetiba rasa menyesal tak beli bebanyak…..ha ha ha………..naik pening aku memilih kain………..untuk aku dan untuk kawan yang mengirim……..

See, bagus kan photog aku………..korang ingat kalau camera tu kat aku………ada nak dpt moment cam nie…tak dapat weeeiii………kenangan nie wei…….sessi memilih kain.

Fuh…………..memang rambang mata ler wei kat sini…….kat sini jer aku habis almost rp 1 juta lebih gark……..hanya untuk kain pasang jer wei…………tp takpel……set baju sedondon untuk raya tahun nie dah beli siap2 complete sumer ngan mak, pak anak………baju kerja and baju kurung batrice pun berhelai2 dapat kat sini……so, lepas nie…….budget shopping kain ela di bekukan hingga ke tahun hadapan………..ha ha ha

Oh lupa plak……..kedai tempat kami memborong kain cotton tu namanya VOUGE..sama gark..kat lantai 3 dekat ngan eskalator…..so, sila cari yerk………

Lepas shopping tak hengat kat situ…….Angga tinggalkan kami merayau2 kat dalam tu……….sambil tu, dia pergi kutip segala macam hasil shoppingan kami hantar ke kereta……..bagus kan…….ko shopping ler berapa banyak beg plastik pun……tak yah heran nak kena heret sumer kan….tinggalkan jer kat kedai…then nanti supir akan tolong kutip hantar kat kereta……tak ke ko feeling cam mak datin kat situ…..mak datin rp pun tak pelah kan……janji merasa feeling2 mak datin………

Habis sumer tingkat we’ll jelajah. Cuma tak pergi tingkat bawah jer lah kan………tingkat atas adalah tempat untuk makan dan banyak kedai-kedai jual handbag……….tp bukan original lah kan…………tp apa pedulikan…….mana yang tak kisah mcm aku nie…ok jer kalau nak beli kat sini pun……….aku beli sling satu….besar sikit dari yang aku bawa…senang nak sumbat camera…kalau tak…naik lenguh bahu nie dok memikul mr nikon tu.

Punya excited bergambar ngan signboard nama makan pelik nie….ha ha ha…sebut betul-betul wei…sat lagi salah sebut…lain plak maknanya…………aku tak makan and tak jumpa pun makanan tu wei…tp kata Angga dia macam tepung tapi rasa cam ikan..camner tu…aku dok bayangkan maybe cam dumpling kot!

Habis meronda………..jumpa balik Angga……..memula plan nak makan tengahari kat sini jer……dah ternampak2 gerai Pak Cik Met tp Angga kata, jom makan masakan Padang……..we’ll ok jerrr…tak kisah ler janji perut terisi………….

Pergi kat kereta…………buka bonet……….pengsan tengok barang-barang kitaorg penuh kat bonet…………adeh! nie baru setengah hari shopping kat Pasar Baru nie…tu pun tak habis gerai kami ronda…kalau sehari suntuk….for sure, Angga kena bawa kereta besar lagi dari Avanza nie.

Engine nya udah panas….ha ha ha…shopping sampai tak hengat!

1st day….we’ll naik Avanza….cukup besar untuk kami bertiga.

Lepas nie………entry kami makan masakan padang di ……………………