>

semuanya gara-gara time kemas stor hari tu……si Norman (PRA) dok ckp2 pasal asam pedas padang tembak nie……..padahal, memang dah lama aku tak makan kat sini……..adeh! balik rumah teringat2 plak….

Sabtu pergi….tp pukul 3 baru sibuk cari makan untuk lunch…sampai kat kedai pak hamid (owner restoran asam pedas padang tembak) tinggal kari kepala ikan jer….asam pedas yillek pocchi….tinggal kuah semata….hu hu hu….kempunan mak tau!……tp dpt gark ler makan asam pedas ikan tuka kat benteng…..tak sama oooo………….tau ke korang ikan tuka tu ikan apa? ikan tuka tu ikan pari…tp anak2 pari ler yerk..aku lagi suka ikan tuka nie dari pari yang besar2 tu……si tuka nie manis sikit isi nya….

Ahad mengulang cuba nasib ke restoran pak hamid…tapi this time pukul 1 dah jejak kedai pak hamid tu……..nasib baik ada lagi asam pedas dia……fuh!…senyum lebar mak…..apa yang di idam2kan ada depan mata.

gitu ler roman orang senang hati dapat makan ikan asam pedas…ikan merah lagi tu………………..selebet ler sungguh!….main sarung2 jer tudung tu….ngan tak berbedak bagai………..so, kesimpulannya minggu ini adalah minggu dapur tak berasap……keh keh keh

Budak kecik nie sibuk nak main h/phone aku jer kerjanya…alasan nak ambil gambar…pastu, ntah apa2 jer gambar yang dia ambil….gambar kat atas nun…tu kerja dia ler tu…di paksanya aku senyum kat dia…tu yang jadi gitu tu……….

and now…….dah pandai nak order sendiri………..sirap limau 1! wah ko…………kemain lagi……erk..

ini apa? yeeehaaa….ini ler ulam-ulaman…….special punya…dia nyer sambal & kuah tak jumpa tak tempat lain. Ada sambal belacan terbaik meletup and air asam kot…tp tak masam punya…dia cam manis2 pedas….fuh! berpeluh2 makan cicah ngan pucuk ubi rebus, jantung pisang, kacang botol…………1 set nie kalau tak silap harga dalam rm2.50 kot.

and…………..taraaaaa………..ini ler rupa asam pedas idaman kalbu ku………….ikan merah gitew….tp laling hubby aku ambil bahagian badan…..tu kalau dapat bahagian ekor ker kepala ker….pergh!…mak mertua lalu pun aku buat tak tahu jer………………..see, pekat likat melekat kan kuah dia…..tu yang special tu………nie pun cam terasa2 lagi kat tekak kesedapan asam pedas pak hamid nie….

So, apa lagi………..jemput ler makan yerk………..

aktiviti Batrice……buat lawak……takde kerja ler tu……………….

lepas habis makan…….di hidang plak potongan tembikai merah yang sejuk…..manis plak tu……….aku ngan laling hubby pakat tengok jer lah Batrice makan tembikai nie…………..

kat mana restoran asam pedas pak hamid nie? if korang datang kluang………….jalan arah ke Mersing…..sampai traffice lite batu 4…simpang 4  di situ….kiri ke paloh…then kanan ke padang tembak……..so, korang masuk ler simpang ke padang tembak or simpang nak ke kawasan kuarter polis kluang……..tak sampai 5 minit korang boleh jumpa restoran pak hamid nie……memang terbaik ler…….nampak cam biasa2 jer….tp masakan dia…………boleh tahan……selain asam pedas ada gark kari ikan ala utara, caru sumbat sambal, and lelain menu yang sewaktu dengan nya….tp speciality dia adalah asam pedas ikan merah and set ulam-ulaman tu…….lain dari yang lain ok!