>

Sabtu yang sudah….ada sambutan kecil-kecilan sempena Maulidur Rasul kat sekolah tadika Batrice……supposed berkumpul pukul 9.30 tp….we’ll sampai dah pukul 10 dah…tak sempat nak tengok bebudak beratur sambil berselawat……….sampai2 jer terus masuk kat balai raya…dengar ceramah pendek oleh ustaz jemputan.

Sambil2 tu aku menolong apa yang patut…coz’ nampak cam sibuk jer memasing nak sediakan juadah untuk jemputan nanti…….

si Batrice plak….merengek2 nak  kan bungkusan jajan yang bebudak lain dapat….padahal bungkusan jajan tu untuk budak2 kelas depan…..dia kelas belakang…so, mmg sumer geng2 dia tak dapat…tp bebudak kan..mana leh budak lain ada dia takde…….so, ngan muka tak malu…..pergi ler minta ngan cikgu leha…cikgu kelas depan……..nasib baik ler cikgu leha tu kenal baik ngan nenek awak Batrice…dpt ler seplastik…

yang nie Rehan….sama kelas ngan Batrice…tp tua dia setahun dari Batrice kalau tak silap aku ler….nampak Batrice pegang jajan sebungkus ………terus berkepit ngan Batrice…Batrice plak bab makan nie kalau ngan kawan yang dia kenal…mmg tak kedekut…sanggup share bersama-sama….tp yang aku tak berkenan ngan si Rehan nie…udah ler menumpang makan jajan2 tu ngan Batrice…dia buat cam hak milik mutlak dia plak…geram jer aku….

ko tengok……air kotak pun sanggup share berdua….tp lepas tu, tukang habiskan si Rehan nie…

Antara ibu bapa yang hadir…………..so, lepas ceramah ringkas….ramai2 selawat ke atas junjungan Nabi Muhammad…………..siap ada bunga telur lagi tu…………………then ada persembahan Nasyid dari kanak2 tabika kelas depan……..kelas Batrice tak terlibat pun.

oppss………yang nie a’im……..comel jer…padahal sebaya ngan Batrice……..yang nie ok ler kalau di buat kawan pun…tp biasalah…bebudak kan……..nakal jer sama jer ngan anak dara aku tu…..

Nie ler kumpulan Nasyid kelas depan………comel jer aku nengok depa menggayakan sambil nyanyi Nasyid.

Batrice sibuk nak merakam….si a’im plak sibuk nak pegang sama…..

Lepas nasyid baru ler acara makan beramai-ramai share dalam dulang……….lama dah tak merasa aktiviti2 macam nie…………..seronok Batrice makan. Berselera sungguh..

Korang tengok…….si Rehan still nak menyempit sama-sama ngan Batrice……….padahal mak pak dia ada kat belakang nun makan berdua……….ha ha ha…tak kisah ler..janji depa main takde gaduh-gaduh.

*** tengah-tengah syok mak dia menyuap nasi dalam mulut……tetiba Batrice cakap :

“mama…nak berak. tak tahan nie”

adeh….potong stim betul ler kamu nie kan……