>

my dear darling nie dah start pergi mengaji since awal bulan 2 hari tu……but, nie 1st time aku dpt tengok dia pergi class mengaji tu…alhamdulillah……selalu tu, papa dia yang ambil dia dari rumah nenek dia….tp last friday….coz’ papa dia still kat bengkel menghantar mr. putih yang dah sakit2 tu……maka, aku ler kena ambil alih tugas ambil dia di rumah nenek dia……

Sampai2 tengok dia kat balairaya lagi ngan nenek dia…means, tak pergi ngaji lagi ler tu…so, apa lagi..ku kerah dia balik dulu..mandi and bersiap pergi ngaji…..

Alaaaa…….bukan jauh pun tempat dia pergi ngaji nie….selang 3 buah rumah jer dari rumah nenek dia…..berguru ngan cik yam…..lagipun dia sorang2 jer pun ngaji ngan cik yam tu…..cik yam tak nak ramai2….tu pun kira nasib baik ler dia sudi mengajar Batrice………cik yam nie cikgu kat sekolah rendah….

selalu pergi ngaji ngan baju kurung…hari tu, baju kurung kat rumah nenek dia habis stok ler plak…terpaksa ler pergi ngaji pakai baju tido ngan gambar pooh tu…..bising mulut dia…nak buat camne kan…..minggu nie, mama hantar sumer baju kurung awak gi umah nenek. Full Stop!

“dah mama, cukup-cukup….echa nak pergi ngaji nie “
Alhamdulillah……..1 lagi perkara asas yang kami dapat lakukan buat kebaikan Batrice di masa hadapan.  Yang penting….pendidikan dunia akhirat cukup untuk dia buat bekalan di masa akan datang.
Kadang-kadang kita as parent sibuk dok mengejar anak nak hantar class tarian lah….ckass music lah..class menyanyilah, class teakwando lah…..tp bab menghantar anak ke kelas mengaji kita terlupa dan ambil mudah…..peringatan untuk diri sendiri jugak nie.  Seelok-eloknya kita seimbangkan pendidikan terhadap mereka…..bekalan di dunia kita sediakan…..bekalan untuk hari akhirat pun kita jangan lupakan……