>uish….sure korang2 lagi hebat masak menu nie kan….tp aku tetap nak tepek gark……mana tahu esok2 lupa plak resepi nie kan…or…mana tahu ada gark yg google nak cari resepi nie…so, boleh ler sharing resepi hentam keromo aku nie……

*** memenuhi requested mak yong LIEYA yang minta resepi versi aku :

1) potong ayam kecik2.  Kuantity ayam tu…ikut suka lah yerk…aku beli 2 ketul kepak and seketul peha jer pun..makan bertiga…..so, tak yah ler bebanyak..membazir nanti……but if nak makan ramai2, beli ler sekor terus……perap ngan serbuk kunyit. And aku tabur serbuk perasa PASTI SEDAP knorr.

2. Goreng ayam tu….jgn garing2 sangat.

3. Bila ayam dah siap di goreng.  Boleh ler start menumis bawang besar, bawang putih, halia and lada besar sampai naik bau. Minyak tak yah banyak2. Masukkan sos tiram, air, stok pati ayam sikit.

4.  Bila agak2 bahan tumis dah naik bau…boleh ler masukkan sayur2 plak yerk.  Aku letak kacang panjang and carrot jer…….masak tp jangan sampai sayur tu layu sangat…..nanti kurang kick coz’ dah tak ranggup kan.

5.  Last sekali baru ler masukkan ayam yang dah di goreng tadi.  Gaul2 sebati.

and hasilnya….
.
.
.
.
.
.
.
.

siap untuk di makan dengan nasi panas-panas.  2 in 1…ada ayam ada sayur…..so, complete ler tu kan..

masak menu nie pun tak ambil masa yang lama…..dlm 10 – 15 minit dah siap.