>yes my dear……….presenting 2 budak botak…keh keh keh keh …budak botak yang comel lagi cute lagi cun lagi hensem…and yang penting…bulat sedap kena gomol2….ha ha ha..mak long rindu ngan bau korang2.

last week..on 30th my mum buat majlis kesyukuran and cukur rambut both my niece….Aiman & Ayyunie.
but…..malam before tu…..my mum sempat cukur kan sikit rambut bebudak domot dua orang tu……aku cam confuse…so, tanya mak kenapa nak cukurkan dulu….biar ler lepas majlis baru cukur…rupa2nya…kat kampung aku now…sistem dia dah lain…tak sama cam dulu2…kalau dulu…..nama majlis cukur rambut jer…sure, ada marhaban and rambut tu just cukur jambul sikit as syarat kan…then, baru ler mak pak or atuk nenek yang uruskan bab membotakkan rambut baby2 tersebut…cam masa batrice…but now…….time majlis tu …..di cukurkan terus rambut2….ada ler yang cukurkan while yang lelain tu teruskan bacaan marhabannya.

Ayyunie yang tak sedar apa even kena golek sana golek sini…while mak tok syok memotong and mencukurkan rambut dia…dah rupa abu bakar elah dah…ha ha hah….bab pipi tu memang tak boleh blah…cam pau terlebih yis…….

Aiman pun sama….Aiman tak kisah……lantak ler mak tok nak buat pa ngan rambut nya tu….janji perut kenyang……..tu yang syok jer tadah kepala nak kena cukur ngan mak tok tu.

So, untuk mengelakkan 2 budak comel nie menghadapi proses pencukuran yang lama pada hari majlis…..so, malam tu my mum bertungkus lumus memendekkan sikit rambut cucu2 dia…….bebudak nie plak….jenis stok rambut kemain tebal…lebat and panjang…….gigih mak tok buat sorang2 one by one…ikut turn……

and hasilnya :

Aiman….he he he……a few hour before nak kena cukur 

Ayyunie…amoi tembam pun sama..a few hour before nak kena botakkan habis rambut dia tu

So…on ahad tu…..just sikit jer lah rambut yang nak di cukurkan oleh mereka2 tu kan…….
because 2 orang baby…makanya yang tukang cukur ada 4 orang….2 utk Aiman and 2 untuk Ayyunie……

ha ha ha..amoi yang tak suka orang pegang kepala dia…….bila pegang jer dia mengamuk…..if lepas…dia terkebil2 tengok orang yang cukurkan rambut dia……sampai nenek yang cukurkan dia tu…takut ngan dia…….funny ler Ayyunie……sungguh kelam kabut nak siapkan rambut awak tu…..

but Aiman…cool jer anak bujang nie…yelah, sambil di cukur dia dapat upah dari umi…makanya…..ada Aiman kesah!…lantak ler nak buat apa pun ngan rambut tu..janji perut Aiman kenyang….ha ha ha

tp….walaupun dia yang paling senyap tak berbunyi…tp dia yang paling kesian……don’t know why……makcik yang cukurkan Aiman tu tersalah step or what…sampai tercukur kulit kepala Aiman……memula ingat just tergarit sikit jer…rupanya….besar gark kulit kepala yang luka tu……nasib ler dia tak nangis time tu…..makcik yang buat tu pun a few second lepas tu surrender…tak sanggup takut terkena lag…so, bertukar tangan…..takpelah….upah budak baik……lagipun Aiman kan boy…boy kena lah strong sikit kan.

see…anak panah merah yang aku tandakan tu….tu ler tempat luka kat kepala Aiman tu. Poor little Aiman.

tomey tak saya? he he he…..amoi jepun…udah ler mata sepet..pipi labuh…pastu kepala botak ler plak…keh keh ekeh…Ayyunie yang cute.

Alhamdulillah….almost 1 hour gark ler nak menyetelkan sumer2 tu…….akhirnya siap…….

lil Aiman yang dah botak……hensem tak saya? ohh! lainnya muka kamu bila dah botak Aiman oiitttt….

Mamalong with Ayyunie….Aiman time nie ngan Atuk Mashadi dia…….makanya ada gambar mamalong ngan Ayyunie jer…..
*** walaupun hatiku pedih masa nie……tp demi si comel2 yang berada di sekeliling ku….ku gagahkan juga senyuman di bibirku ***

yeahhh! our lil botak boy and gurl…….sama tak? ha haha…bab bulat jer yang sama……..

Ayyunie Delaila Aliesya & Muhammad Aiman Rafiqi
Moga anak2 mamalong membesar jadi anak yang sihat dan anak yang bijak.

 Mamalong with dua budak botak.  he he he…sila ler abaikan muka aku yang memang tak siap time tu…..dah nak balik…lepas kemas, lepas basuh pinggan…main sarung jer tudung tu…..then masuk kereta…..uish…cam dukung anak kembar plak yerk…..dua2 pun sama besar…..

Ikutkan hati……tak nak balik malam tu….tak puas lagi gomol2 budak domot dua orang tu….tp nak buat camner…….kerja kan…kena gark balik malam tu after sumernya siap…tp time tu…badan pun mmg dah flat gilerrr…tak larat sangat2..ngan hidung yang start sroooot sreeeet jer….sepanjang perjalanan aku  lelap mata tak boleh buka…buka pun kejap2 jer….pastu katup balik…..Batrice  pun dah kepenatan seharian main jer kerjanya…..