>

Masih ingat entry aku about KHASIAT BUAH ZURIAT @ BUAH HAWA. After 4 bulan….baru ler aku berjaya mengopek buah zuriat nie…lama kan……btw…..ini bukan 1st time aku try…before2 nie pun ada gark aku try nak kopek buah nie….tp tetap tak berhasil….so..aku biarkan jr dulu…try lagi…tak boleh gark…..aku biarkan lagi…

Minta tolong ngan hubby aku….dari hari ke hari busy memanjang……so, at last….on Isnin lepas…aku usaha kopek buah zuriat nie by myself…ngan kudrat yang aku ada…..kalau di biarkan..ntah bila plak buah tu nak di kopek kan……

alhamdulillah…lepas berhempas pulas…berjaya gark aku kopek buah nie….tp mmg betul2 memerlukan tenaga and skill ok nak kopek buah nie…bukan senang….kulit luar nya tu sangat2 ler keras……cabaran pertama aku berjaya harungi.

cabaran kedua pun boleh tahan gark……btw…kena asingkan isirung putih tu dari kulit tebal tu. Dia lebih kurang mcm kelapa tua ler …kita kena asingkan yg putih tu kan…tp yang nie…dia punya keras…lebih kurang jer kerasnya ngan kulit luar…..aku tak berjaya nak asingkan….alternatif lain……aku rendam dulu dalam air panas….bagi kulit luar tu ala2 lembut sikit…then aku kikis sikit-sikit…tp still tak dpt nak asingkan isirung kaler putih tu.  Tapi at least…lapisan sabut kat luar tu aku berjaya buang gark ler…

Ini bukti betapa keras tak keras ler kulit buah zuriat tu……aku guna pisau besar nie dengan anak lesung…ketuk punya ketuk punya ketuk…sampai dia terbelah dua mcm tu…yg isirung nyer pun aku buat mcm tu….ketuk pisau tu guna anak lesung…..tp mmg jahanam ler pisau tu……btw…2 pisau aku guna and dua2 jahanam.

After that, isirung tu….aku rebus dlm sejam kalau tak silap…..dari air jernih dia tukar kaler ala2 air teh pekat gitew…..ada bau wangi2 sikit…tp aku tak reti ler nak describe bau dia mcam mana……so, utk 1st nie….aku buat sebiji dulu….and rebus airnya pun tak banyak…takpe, benda nie boleh ulang2…once air tu habis…..aku rebus lagi biji yang ada tu……ulang2 rebus sehingga air tu tak tukar kaler…maybe mcm tu kot……tak sure…tp hope mcm tu lah…..

Dpt ler 1 tumbler kecil nie…….everyday nak kena minum : husband and wife.  Before minum, selamat 3x, niat dalam hati and jangan lupa baca ayat 38 surah al-imran. Kita berusaha…..Allah yang menentukan…mana tahu rezeki tahun 2011 kan……lagipun ramai geng2 blogger yg nampak nyer dah mengandung. Now..hari2 ku di kelilingi oleh kawan2 yang mengandung…..ada terasa nyilu di hati coz’ sampai sekarang rezeki buat kami takde lagi…….tp bukan bermakna aku tak gembira utk mereka….aku gembira…cuma ada sekelumit perasaan sedih di lubuk hati.  Pada yang rasa…mungkin memahami, tp bagi yg tak merasa….aku tak pasti untuk gambarkan perasaan itu.  

Kerja2 di atas berjaya aku lakukan di saat sang puteri kecik sedang beradu….kalau tak…adoi ler…jawabnyer buah tu di simpan lagi dan ntah bila ler aku rajin nak buat kerja tu semula…….

Advertisements