>

1st sorry yerk….aku mmg tak sempat nak blogwalking 2 hari nie. Busy ngan Batrice and kerja2 rumah…..agaknya kalau tak kerja..fully housewife camtu ler kan…..terkejar2 kan masa. Urus anak sekolah, urus makan suami, urus rumah and silap2 diri sendiri pun tak terurus……tp seronok gark cuma letih sikit ler….sehari dua hari seronok ler kan….tp kalau dah berbulan, bertahun…mmg aku angkat bendera putih ler jawabnyer…..dah biasa kerja…..sure lama2 boring kan.

Wokeh…….here, di TABIKA SINAR HARAPAN…….Batrice memulakan episod baru kehidupan dia…chewaaah…ayat cam dlm novel ler plak….takpe2, kita sambung lagi k. Alhamdulillah….everything berjalan dengan baik sekali.  Batrice pun sangat2 membanggakan aku……..coz’ why? because dia sangat2 enjoy her 1st day at school.  

For those yang tak tahu……..Batrice tak pernah pun aku hantar ke nursery, taska or kat rumah orang…nenek dia jaga since dia di lahirkan hingga dia berumur 4 tahun nie.  So, korang boleh ler bayangkan betapa jenis manja nyer budak sorang nie……nenek yang jaga kan…so, sumer nak dapat…semua betul jer……at 1st mmg aku cuak jugak ler kot2 dia takut kan ngan bebudak yg ramai and cikgu baru…tak pernah2 nak bersosial mcm anak orang lain yg dah bertahun2 duduk taska ……so, bit worry gark ler….tp as mother…aku kena yakin ngan anak aku…ha ha ha ha…ayat poyo. Yes…..jangan underestimate kelebihan and kemampuan anak2 kita…kita tak tahu apa yg mereka boleh buat….wawawawwa…….cam pakar motivasi dah. Stop….menceceh plak…..

1st day (3/1/2011) – se awal 6.30 dia dah bangun.  Aku tak kejut ok….coz’ dah mmg rutin dia time tu dia pun bangun sementara mama dia bersiap nak pergi work….so, bangun pagi kira bukan masalah utama untuk dia. Cuma selalu tu…..dah bangun, terus ngadap tv sambil minum susu….tp kali nie, bangun2 terus kena mandi, siap2 pakai baju, cantik2 ikat rambut and keluar sama2 ngan mama dia…..b4 pergi kena isi minyak dulu (bagi susu) coz’ school dari pukul 8 – 12 kan…..no susu for that time…tapi school ada bagi makan ler kat bebudak tu….kalau tak mau kebulur sesorang kan.

7.40 am gerak ke rumah nenek dia coz’ nak saing daftarkan sekali sepupu dia si Yaya. Yes! another good reason why dia boleh jadi good girl kat school…coz’ ada Yaya…ada kawan sepermainan…haish! kalau budak berdua nie dah sama2 satu kelas……mau main jer lebih nie….bukan leh caya budak berdua nie..pantang jumpa…main main main and main tak sudah2. Tp hope ok ler kot.

8.05 am hantar ke school. tungu giliran untuk daftar and sumer selesai pada pukul 9.30 am. Lepas dah daftar sumer….gambler jer we’ll tinggalkan budak berdua tu kat school…..ha ha ha ha …no adegan lap2 air mata ok!….ceria jer kena tinggal coz’ dah dapat kawan….mama ko plak tak pasal2 sebak rasa di dada…hu hu hu hu……….mama ko memang EMO sikit bab2 macam nie…nampak jer kental di luar…tp berjiwa lembut cam tau fu fa kat dalam….ha ha ha…..

Pukul 11.45 aku dah terpacak tunggu kat luar bangunan sekolah….tertinjau2 nengok apa yg di buat dek budak dua orang tu……alhamdulillah….even ada main2nya lagi ngan Yaya….tp still ok coz’ apa yg cikgu ckp dia ikut….cikgu nyanyi dia nyanyi, cikgu baca doa, dia pun baca gark doa…….tp tangan dok bertepuk tampar ngan si Yaya……ok ler tu kan….1st day baru……next2 day utk setahun nie ok ler tu nanti…cikgu pun mcm garang sikit…tp better than cikgu tak garang…coz’ bila cikgu garang…Batrice nie ngikut ler kata sikit kan…..

So…this is special for my princess.

Dear, princess…..

Catatan ini mama khaskan utk kakak.  Bila kakak dah besar nanti…and blogspot ini masih wujud (harap2 lah kan) Mama nak kakak tahu betapa Mama bangga dengan kakak.  Di sini, insya allah…langkah pertama Mama untuk memastikan kakak mengenal erti kehdidupan berdikari.

Kalau sebelum ini, kakak masih makan bersuap tp mulai hari ini, kakak akan belajar makan sendiri. Jika sebelum ini kakak masih malas2 nak pergi toilet sendiri, tp mulai detik ini, kakak kena berdikari pergi toilet sendiri.  Jika sebelum ini kakak asyik main2 jer kalau Mama suruh bc buku, tulis ABC and mewarna buku princesss kakak tu, tp mulai dari kaki kakak melangkah masuk ke kelas kakak, kakak kena rajinkan diri untuk buat semua  apa yang cikgu suruh, ikut apa yang cikgu baca, ulang apa yang cikgu ajar dan ingat apa yang cikgu beritahu……

Buktikan pada Mama & Papa, kakak anak yang baik, anak yang cerdik…dan walau apapun sekali, Mama & Papa tetap berbangga dengan kakak.

 
“4 tahun sudah Allah titipkan kakak pada Mama & Papa sebagai Amanah yang tak ternilai harganya.  Terima kasih kakak kerana memilih Mama & Papa. Mama harap kami adalah yang terbaik buat Kakak.”