>gara-garan entry Makan Malam si Filla…aku terjerumus memasak sup ayam time MC 2 hari hari tu.

jangan gelak ok…….1st time aku try masak sup…keh keh keh keh…senang rupanya……cuma takde daun sup jer ……tabung daun bawang….jadi ler kan…..at least even 1st time try….menjadi ngan cemerlangnya.

Sedapppp erk…ha ha ha ha ha…puji diri sendiri. Apa plak tak sedap….kalau tak sedap…camne boleh habis seperiuk 3 beranak makan. 

Time tu…aku ngan Batrice demam………so, mmg layan ler makan sup panas2….memula suap batrice, pastu menyimpang masuk mulut aku….suap Batrice balik…lepas tu…bergilir2..lepas ko aku, lepas aku ko….last2…sup tu jer yg byk menyimpang masuk mulut aku……….kejaaaammmm ok!

Bahan2 :
Ayam beberapa ketul
Bawang merah, bawang putih + halia – kasi tumbuk2 kat dlm lesung yerk…aku tak suka blend kalau bawang2 nie…mcm hancur sangat ler plak
lada cili barang 2-3 biji utk pedas – tekak aku mmg nak kena pedas2 sikit.
Sup bunjut Adabi
Kiub pati ayam Knorr
and
air

tu jer pun…………..oppss lupa, lobak and kentang utk penambah isi padu sup tu.

Memula aku tumis dulu bawang2 & halia yg dah di tumbuk sampai naik bau. Then masukkan ayam…..kasi mesra2 ngan bawang tu……agak2 ayam tu dah mesra romantika d’amour ngan bawang2 yg di tumis tu…..masukkan air + sup bunjut + kiub pati ayam knorr.  Tambah ler garam & aji secukup rsa kalau tak cukup tu kan. Then campakkan ler cili tu…………biar kan sampai mendidih and ayam empuk baru ler masukkan lobak & kentang tu.  Didihkan hingga kentang & lobak tu ala2 dah empuk kan…….then……..boleh ler tutup api……………ambil pinggan, senduk nasi and makan…keh keh keh keh..nasi kasi berselera sikit…tabur ler daun sup ker….bawang goreng ker….ikut suka korang.

sonang baitu…lenkali boleh buat lagi.