>

……..Isnin, from Banting shoot ke Melaka.  Eh eh eh..silap….singgah sebentar di Nilai.  Laling hubby aku  nak riky2 perabot kat situ.  Lama tak lama pun…almost sejam lebih jugak ler.  Dari Nilai around pukul 3.30 pm…so…sampai Melaka dah almost pukul 5 pm.  Tp coz’ mmg dah berjanji ngan Batrice nak pergi Zoo…so…janji kena tunaikan…kalau tak budak kecik tu tak sudah2 menuntut janji mama papa dia plak nanti.  Time tu…..tawakkal jer lah takut Zoo dah tutup…..tp alhamdulillah…Zoo tak tutup lagi. Wokeh…for info yerk : Zoo Melaka di buka dari pukul 9 am – 6 pm then sambung utk zoo malam start pukul 8 pm – aku tak sure zoo malam tutup pukul berapa coz’ time tu sekali imbas lalu jer nak tengok Zoo tutup pukul berapa.  Nak masuk Zoo Malam rasa tak berbaloi nak tunggu takut Batrice ketiduran plak time tu….and…pukul berapa plak kami nak sampai Kluang kan.

1st picture was requested by herself.  “mama….echa nak gambar kat situ” maka, as Mama yang pantang pegang camera ” wokeh!” ha ha ha ha…ada uncle India tu tengokkan jer budak kecin nie posing2 kat situ……sambil senyum2 tengok kat aku…aku pun, pakat senyum balik jer kat uncle tu…he he he he…ntah apa ler si uncle tu fikirkan yerk….

and aku rasa ini tempat WAJIB berposing kalau pergi sini kan….at least ada bukit yang ko dah sampai ke Zoo Melaka.  Btw….ini 2nd time we’ll pergi ke Zoo Melaka nie….rasanya 1st time masa tu Batrice baru pandai jalan……..time tu seronok coz’ dia tengah excited berjalan…so, kerjanya berjalan jer…..tak penat langsung.  La nie…………..hazab mama papa ko ! tak caya…korang tengok nanti yerk.

auw……i like pic nie walaupun muka aku di tutup bayang2 daun tu……Credit to en laling hubby.  Bukan senang ok nak suruh dia snap2 pic kalau tak di suruh or di paksa……..beli camera godang tp malas nak snap2 pic…….apa kes kan……

The Donkey……jinak gark ler…..takut2 berani aku pegang coz’ kat signboard suruh berhati2 dari di gigit oleh kuda ini…ha ha ha……percubaan memujuk Batrice suruh dia pegang kuda tu……makanya mama kena ler tunjuk berani walaupun dlm hati nie rasa kecut gark ler kot tetiba donkey tu gigit jari mulus aku tu kan.

akhirnya….berani2 takut dia pegang donkey tu……….

happy bila tengok dia excited tengok animals tu sumer.  Sibuk nak cari elephant, giraffe, tiger and lion.  Kemain jauh memusing nak mencari binatang2 tu sumer………..time nie tengok TAPIR rasanya….ada ke tanya aku naper badan tapir tu kaler itam putih……..confuse aku nak jawab soalan dia…last2 aku jawab coz’ tapir tu tak suka mandi…yang kaler hitam tu daki dia….ha ha ha ha ha ha ..boleh?

berlenggas sekali hah….menjejes peluh dia….

yes….nie ler tempat yang aku cari2.  Kalau nak cari tempat nie…..cari kandang zirafah dulu…hah! kat belakang kandang Zirafah jer…..aku nak test elephant ride…tp petang tu takde ler plak….ada kuda jer…kudan pun kuda ler….janji layan kan jerrr.  Awal2 aku dah psycho Batrice suruh naik kuda ngan papa dia…..coz’ dia nak naik ngan aku….aku plak tak sampai hati nak naik atas kuda tu..tak pasal2 nanti patah plak pinggan kuda tu…….

memula cam tak puas hati….tp setelah di pujuk2..akhirnya dia nak.

muka cuak naik kuda….tp memula jer…lepas tu……tak cukp siap nak ulang naik lagi…..

Info Horse Ride : Kanak2 – RM2.  Dewasa – RM3 and if naik sekali Dewasa & Kanak2 – RM4.

Gambar nie mmg tak bleh blah arr……….aku suruh dia berdiri kat tengah2 binatang tu…boleh plak dia buat posing sakit lutut tu……ada 1 family tu dok senyum2 jer tengok dia posing camtu…….ha ha h..sure dia ckp budak nie kaki posing….

amboi2……….kemain laju erk dia tinggalkan mama papa dia……nak mengejarkan tiger kat kandang depan tu…..bunyi jer dah buat dia excited.  Tp aku rasa…haiwan2 kat Zoo Melaka nie dah kurang menarik nya lah…..mcm kurang terjaga sikit…kurus2 belaka…then…byk yg dah tua2.

Seronok Batrice tengok tiger.  Motif aku ambil gambar nie ialah nak shoot budak baju hitam kat belakang tu…comel weii…..tembam plak tu..and yang penting dia pandai posing..pantang mama dia hala camera…..asyik buat sign PEACE jer….rambut pun panjang mengurai……geram aku……ikut hati nak jer aku minta izin nak ambil gambar dia sekeping…tp tak terkeluar plak ayat tu kat mulut…

penat berlari2 and jalan2….stop plak kat sini.  Nasib ler ada pelantar2 mcm nie utk rehat2 kat kaki and vontot………budak nie dah kepenatan and kehausan.

hah! aku dah cakap kan…hazab kali nie pergi ngan dia……nampak jer dia riang gembira berlari2an ke apa…hakikatnya…..dah separuh jalan tu…siap duduk lagi atas jalan raya tu coz’ tak larat nak heret kaki dah…mama papa dia pun beh kurang jer…….makanya…sebab tak larat nak dukung dia….maka papa dia dukung capang camnie……kejap jer pun…..berat wei!

stop kejap coz’ papa dia tak larat dah nak mencapang dia……posing2 atas turtle batu nie.

then….tugas mama dia plak mendukung dia….adoi ler……hazab ok hazab..mama ko pun dah tak larat nak bawa badan sendiri ………di tambah lagi ngan dia….tp takkan ler aku nak biarkan dia jalan gark walaupun dia dah tak larat kan…kena gark dukung dia…papa dia mmg dah tak larat sangat2 ngan kaki sakitnya lagi……hurm….hubby aku nie…..bab jalan2 mcm nie mmg dia failed sikit.  Kaki hubby aku kan pernah patah satu ketika dulu…so, bab berjalan2 mcm nie…dia mmg tak kuat sangat ler…tp yang lain tu kuat yek!…..

fuh……….sampai kat pit stop last tu…rasa lega sangat2……cuma lepas tu letih nak mendaki bukit plak ler……so, stop kat sini kejap sambil layan makan ice cream.  Kalau sampai awal sikit…boleh gark tengok pertunjukan gajah kat sini…….kempunan.  1st time we’ll pergi…sempat layan persembahan si Noni (gajah)…bergelek2 and then dia melukis…takde ler lukis apa pun..just calit sana calit sini jer…tp ok ler kan..abstract katanya.

otw nak keluar tu…ada stor utk tram nie…opss lupa plak….memula mmg ingat nak naik tram…..tak larat wei nak jalan keliling zoo nie…jauh gark ler kan……at least naik tram tu…..takde ler penat sangat…tp kesian..coz’ sampai pun dah lewat…we’ll missed tram yg terakhir.  Sampai2 kat tram stesen tu….dah penuh…..sendat ngan orang……mau tak mau, tu yang kena menapak gark tu.

Tp takpe…tak dpt naik tram…dpt bergambar ngan tram pun jadi ler kan…….

ok..habis dah citer berjalan2 di ZOO MELAKA.  Ramia sungguh orang johor time we’ll pergi nie.  Bukan apa…ISNIN tu kan JOHOR cuti sempena KEPUTERAAN SULTAN…tu yang ramai orang johor turun melaka kot….tengok kat parking pun…..pakat sumer flat johor….
Lepas nie kalau turun MELAKA lagi..nak try pergi Melaka Wonderland plak ler…mcm best jer….tak pun bw Batrice main air kat WET WORLD jer….